CUM SA PREGATESTI SI SA INTRETII O TIGAIE DE FONTA

4
3272

Cine n-are o tigaie de fonta…

Primele cuvinte care imi vin in minte cand scriu aceste randuri sunt simple: cine n-are o tigaie de fonta, sa-si cumpere, pentru ca nu stie ce pierde… 🙂

Va rog sa nu ma intelegeti gresit, nu am nimic impotriva altor tigai de orice tip, din inox, ceramica sau alte modele anti aderente care se gasesc peste tot. Oferta este atat de variata si de bogata, incat cu greu te decizi la ce buget ai fi dispus sa cheltui cand este vorba de o tigaie pe care o apreciezi cu adevarat abia cand ajungi acasa si o testezi la cat mai multe preparate.

Mi-a placut mereu sa am in bucatarie cat mai multe tigai, desi am o foarte mare problema cu spatiul. Dar pe langa calitate mai iei in calcul si dimensiunea acesteia atat in diametru cat si pe inaltime, sa aiba fundul mai gros, sa nu lipeasca alimentele, sa fie cat mai usor de utilizat si de intretinut, sa fie cat mai ieftina si sa ma tina o vesnicie.

De ce sa alegi o tigaie de fonta?! Pentru ca are o viata lunga si nu se strica niciodata. Daca ti se pare ca s-a deteriorat, nu-i nimic, o poti curata si intretine astfel incat ea va ramane mostenire din generatie in generatie.

Am citit atatea pareri pro si contra acestui tip de tigaie, si aici ma refer strict la materialul de fonta, incat stau si ma intreb de ce oare pana si cei mai renumiti bucatari gatesc fara niciun pic de retinere, ba chiar ne recomanda o astfel de tigaie pentru cele mai reusite fripturi sau tocanite, dar si omlete sau deserturi.

Este destul de ieftina. O tigaie de fonta normala, cu diametrul de 24 de cm. nu costa mai mult de 50 de lei, iar un tuci cu capac sau unul emailat sunt in jur de 100 de lei si se gasesc aproape in orice hypermarket.

Pare un pic incomoda din cauza faptului ca este destul de grea, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca retine foarte bine caldura, desi dureaza cateva minute in plus pana se incalzaste, putand fi folosita atat pe aragaz, cat si in cuptor.

De ce sa arzi sau sa „asezonezi”o tigaie de fonta?!

Acum vreun an eram in cautarea unei astfel de tigai si dupa ce mi-am achizitionat-o cu nerabdare a inceput „alergatura” dupa procedura de ardere sau de asezonare de care stiam ca este nevoie musai inainte de prima utilizare. Prima opinie avizata a fost a mamei, desigur, care mi-a povestit cum se ardea ceaunul de mamaliga din fonta pe care il are si acum de la bunica, dar si tuci-ul pe care il foloseste destul de des la orice mancare pregatita pe aragaz sau in cuptor fara sa lipeasca de fund alimentele. Imi amintesc cum ne pregatea in el chiar si blaturile de tort care ieseau bine crescute si foarte pufoase.

Eram putin nedumerita la tipul de ulei pe care sa il folosesc, mai ales cand am citit ca ar fi indicat un ulei cu un punct de fum cat mai ridicat cum ar fi cel de in, samburi de struguri, ori de floarea soarelui, ulei de porumb sau de rapita. L-am folosit pe cel de floarea soarelui, fiind mai la indemana, desi a iesit ceva fum in bucatarie, iar tigaia mea pare ca noua chiar si in ziua de azi.

Dupa o ardere corecta, uleiul formeaza o pelicula lucioasa care protejeaza tigaia de rugina chiar si dupa o friptura fara ulei. Important este sa fie asezonata cum trebuie, curatata dupa fiecare utilizare si intretinuta de fiecare data cand o pui in debara cu un alt strat protector de ulei. Astfel stratul de ulei se va arde de fiecare data inainte de folosire, cand tigaia se incalzeste bine pentru utilizare, si va fi din ce in ce mai rezistenta si mai durabila, fara sa lipeasca niciun preparat.

Ati auzit obiectii cu privire la unele ingrediente acide care nu ar fi indicat sa fie gatite in tigaia de fonta si asta doar pentru ca pot distruge stratul protector de ulei destul de subtire care s-a format cat era mai noua, permitand astfel contactul nedorit al alimentelor cu metalele din compozitie, dar dupa un timp in care se foloseste destul de frecvent si are o pelicula mai rezistenta care nu se curata nici dupa o spalare mai agresiva cu un burete abraziv, le puteti folosi fara nicio problema.

Cum pregatesti o tigaie de fonta inainte de prima utilizare?!

Tocmai am primit o cratita din fonta cu capac si sper sa va fie de folos metoda pe care o aplic si de aceasta data atat pentru pregatirea inainte de prima utilizare, cat si cum se intretine ulterior pentru a va demonstra de ce merita sa ai in bucatarie un astfel de vas nemuritor.

Pentru inceput se incalzeste cuptorul la 250° C sau la cea mai inalta temperatura pe care o puteti seta.

Degresati bine cu apa calduta si detergent usor de vase tigaia cea noua din fonta. Dupa ce ati frecat-o bine pentru a indeparta stratul protector pe care aceasta il are din fabrica, se clateste cu multa apa calduta si se sterge cu un prosop uscat care nu lasa scame. Pentru a indeparta orice urma de apa, o puneti in cuptorul incins sau aprindeti focul de la aragaz si lasati-o deasupra pentru cateva minute pana se usuca in totalitate.

Cu ajutorul unui prosop de hartie se unge foarte bine tigaia cu ulei de rapita (eu pe acesta l-am folosit de aceasta data si nu a iesit fum aproape deloc) ori de in (sau orice alt ulei pe care il aveti la indemana cu un punct de fum cat mai ridicat din cele pe care le-am mentionat mai sus), avand grija ca acesta sa acopere fiecare parte, atat din interiorul cat si din exteriorul tigaii sau pe maner.

Se indeparteaza excesul de grasime pentru a nu se forma siroaie lipicioase nedorite, dupa care se pune in cuptorul incins cu susul in jos. Sfatul meu pentru a proteja cuptorul de eventualele scurgeri de ulei este sa asejati pe raftul de jos o folie de aluminiu.

Lasati tigaia in cuptorul incins pentru aproximativ 2 ore, apoi opriti focul si lasati-o in interior pana se raceste complet.

O tigaie arsa ca la carte, ar trebui sa fie lucioasa si neteda. In situatia in care aceasta isi pierde stralucirea si incepe sa lipeasca bucatile de carne din cauza unor curatari agresive cu buretele abraziv sau cel de sarma, este semn ca trebuie tratata din nou cu ulei si arsa prin aceeasi metoda de mai sus.

Sfaturi si trucuri despre cum sa intretii o tigaie de fonta

Imediat dupa ce ati facut asezonarea unei tigai de fonta, sunteti gata de a pregati in ea prima friptura. Sunt intrebari pe care vi le puneti despre cum sa o curatati si sa o intretineti astfel incat sa nu fie acoperita niciodata de rugina.

Se poate spala fara niciun fel de problema cu apa calda si un burete usor pe care ati aplicat detergent de vase.  Indicat este chiar sa nu asteptati foarte mult dupa utilizare deoarece se raceste complet si devine lipicioasa. Unii spun ca nu ar trebui decat sa o cureti foarte bine de grasimea folosita la prajire pentru a pastra stratul protector, dar daca aveti impresia ca lasa miros sau ca nu este curata, va recomand sa o spalati cu incredere fara a exagera cu buretele abraziv. Chiar si asa, daca ati ars-o cum trebuie, nu veti „reusi” sa distrugeti pelicula formata decat cu o foarte mare insistenta.

In situatia nefericita in care au ramas totusi pe fund arsuri dupa prajire, este recomandat sa folositi o lingura de sare grunjoasa. Incalziti tigaia putin si frecati-o cu un strop de apa calduta si cu un burete. Sarea are in acest caz un rol abraziv care ajuta la indepartarea arsurilor nedorite, inlaturandu-le cu succes fara a deteriora suprafata acesteia.

Uscati foarte bine tigaia dupa clatire si incalziti-o putin pe aragaz inainte de a aplica un strat foarte subtire de ulei protector. Intindeti-l bine pe toate partile cu ajutorul unui prosop de bucatarie din hartie foarte potrivit deoarece nu lasa scame si inlatura grasimea in exces. Mai lasati-o putin la caldura, apoi lasati-o sa se raceasca complet.

Ponturi utile:

  • Incercati sa nu o lasati foarte mult in contact cu apa. Umezeala este inamicul numarul unu pentru o tigaie de fonta.
  • Pentru a indeparta rugina de pe tigaia de fonta folositi o solutie formata din 50% otet si 50% apa sau taiati un cartof in doua si frecati tigaia cu partea alba din interior.
  • Preincalziti bine tigaia inainte de a adauga ulei sau alimente.
  • Evitati sa intoarceti de prea multe ori friptura de pe o parte pe alta pentru ca se va lipi cu siguranta. Asteptati sa prinda crusta. Se va dezlipi foarte usor fara a lasa urme, semn ca este prajita si gata de intors pe partea superioara.
  • Dupa folosire, curatati uleiul cu un prosop de hartie si spalati-o imediat cu apa si detergent de vase.
  • Cu cat o veti folosi mai des, cu atat tigaia voastra din fonta devine mai rezistenta si mai durabila.
  • Nu va impacientati daca pare neasezonata cum trebuie sau daca si-a pierdut luciul in timp si incepe sa lipeasca. O puteti curata foarte, foarte bine si o puteti arde din nou.

Bine de stiut: Fonta emailata nu are nevoie de ardere inainte de prima utilizare. Ca si in cazul vaselor de fonta normale, important este sa nu o supunem socului fizic sau termic, in mod special atunci cand suntem tentati sa o racim instant sau sa o spalam cu apa rece imediat ce am dat-o jos de pe foc.

Cred ca sunt sfaturi simple si complete care va vor fi de folos pentru intrebarile sau nelamuririle pe care le aveati pana acum despre o tigaie de fonta. Daca am omis totusi ceva, nu ezitati sa ma intrebati sau sa imi lasati un mesaj. Va voi raspunde cu placere.

printeaza

4 COMENTARII

  1. Pentru ca am plita pe inductie , oala de fonta se unge si la exterior cu ulei atunci cand se arde la cuptor sau nu ?nu se murdareste de ulei plita ?

    • Trebuie unsa peste tot, inclusiv la exterior. Prin ardere uleiul va crea un strat de protectie pentru oala de fonta impotriva apei care poate favoriza aparitia ulterioara de rugina. Mai mult decat atat, este ca un strat hranitor pentru materialul din fonta. Daca o arzi de doua ori inainte de prima folosire este si mai bine.
      In urma arderii uleiul este impregnat in totalitate, iar suprafata lucioasa pe care o obtii este neteda si nicidecum uleioasa.
      Presupun ca ma intrebi daca plita se murdareste de ulei dupa ardere… Cu siguranta, nu. Excesul de ulei care trebuie indepartat inainte de a introduce oala in cuptor este pentru a evita siroaiele inestetice. Daca o arzi corect, pe exterior nici nu va fi nevoie in timp de prea multe hidratari, pentru ca nu se strica.
      Iti multumesc pentru intrebare si te astept cu rezultatul final… 🙂

  2. Informatii f utile. Multumesc. Totusi am auzit ca nu e bine sa o cureti cu detergent de vase. Chimicalele din el intra in porii fontei si apoi in mancare.

    • Buna Nela! Iti multumesc foarte mult pentru aprecieri. Nu este niciun pericol sa o speli cu detergent de vase atata timp cat o limpezesti foarte bine cu apa calduta. Ea are deja stratul protector format in urma arderii si o curatare cu detergent de vase nu face decat sa o degreseze de stratul proaspat de ulei folosit in aceeasi zi. Unele persoane nu folosesc detergent de vase si doar o sterg foarte bine, probabil din acelasi motiv, dar cred ca in acest caz e posibil sa ramana destule reziduuri sau urme de miros de la ultima folosire, ceea ce mie nu prea mi se pare in regula pentru ca mai degraba acest lucru poate influenta calitatea mancarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.