CUM SA PREGATESTI SI SA INTRETII O TIGAIE DE FONTA

62
61961

Cine n-are o tigaie de fonta…

Primele cuvinte care imi vin in minte cand scriu aceste randuri sunt simple: cine n-are o tigaie de fonta, sa-si cumpere, pentru ca nu stie ce pierde… 🙂

Va rog sa nu ma intelegeti gresit, nu am nimic impotriva altor tigai de orice tip, din inox, ceramica sau alte modele anti aderente care se gasesc peste tot. Oferta este atat de variata si de bogata, incat cu greu te decizi la ce buget ai fi dispus sa cheltui cand este vorba de o tigaie pe care o apreciezi cu adevarat abia cand ajungi acasa si o testezi la cat mai multe preparate.

Mi-a placut mereu sa am in bucatarie cat mai multe tigai, desi am o foarte mare problema cu spatiul. Dar pe langa calitate mai iei in calcul si dimensiunea acesteia atat in diametru cat si pe inaltime, sa aiba fundul mai gros, sa nu lipeasca alimentele, sa fie cat mai usor de utilizat si de intretinut, sa fie cat mai ieftina si sa ma tina o vesnicie.

De ce sa alegi o tigaie de fonta?! Pentru ca are o viata lunga si nu se strica niciodata. Daca ti se pare ca s-a deteriorat, nu-i nimic, o poti curata si intretine astfel incat ea va ramane mostenire din generatie in generatie.

Am citit atatea pareri pro si contra acestui tip de tigaie, si aici ma refer strict la materialul de fonta, incat stau si ma intreb de ce oare pana si cei mai renumiti bucatari gatesc fara niciun pic de retinere, ba chiar ne recomanda o astfel de tigaie pentru cele mai reusite fripturi sau tocanite, dar si omlete sau deserturi.

Este destul de ieftina. O tigaie de fonta normala, cu diametrul de 24 de cm. nu costa mai mult de 50 de lei, iar un tuci cu capac sau unul emailat sunt in jur de 100 de lei si se gasesc aproape in orice hypermarket.

Pare un pic incomoda din cauza faptului ca este destul de grea, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca retine foarte bine caldura, desi dureaza cateva minute in plus pana se incalzaste, putand fi folosita atat pe aragaz, cat si in cuptor.

De ce sa arzi sau sa „asezonezi”o tigaie de fonta?!

Acum vreun an eram in cautarea unei astfel de tigai si dupa ce mi-am achizitionat-o cu nerabdare a inceput „alergatura” dupa procedura de ardere sau de asezonare de care stiam ca este nevoie musai inainte de prima utilizare. Prima opinie avizata a fost a mamei, desigur, care mi-a povestit cum se ardea ceaunul de mamaliga din fonta pe care il are si acum de la bunica, dar si tuci-ul pe care il foloseste destul de des la orice mancare pregatita pe aragaz sau in cuptor fara sa lipeasca de fund alimentele. Imi amintesc cum ne pregatea in el chiar si blaturile de tort care ieseau bine crescute si foarte pufoase.

Eram putin nedumerita la tipul de ulei pe care sa il folosesc, mai ales cand am citit ca ar fi indicat un ulei cu un punct de fum cat mai ridicat cum ar fi cel de in, samburi de struguri, ori de floarea soarelui, ulei de porumb sau de rapita. L-am folosit pe cel de floarea soarelui, fiind mai la indemana, desi a iesit ceva fum in bucatarie, iar tigaia mea pare ca noua chiar si in ziua de azi.

Dupa o ardere corecta, uleiul formeaza o pelicula lucioasa care protejeaza tigaia de rugina chiar si dupa o friptura fara ulei. Important este sa fie asezonata cum trebuie, curatata dupa fiecare utilizare si intretinuta de fiecare data cand o pui in debara cu un alt strat protector de ulei. Astfel stratul de ulei se va arde de fiecare data inainte de folosire, cand tigaia se incalzeste bine pentru utilizare, si va fi din ce in ce mai rezistenta si mai durabila, fara sa lipeasca niciun preparat.

Ati auzit obiectii cu privire la unele ingrediente acide care nu ar fi indicat sa fie gatite in tigaia de fonta si asta doar pentru ca pot distruge stratul protector de ulei destul de subtire care s-a format cat era mai noua, permitand astfel contactul nedorit al alimentelor cu metalele din compozitie, dar dupa un timp in care se foloseste destul de frecvent si are o pelicula mai rezistenta care nu se curata nici dupa o spalare mai agresiva cu un burete abraziv, le puteti folosi fara nicio problema.

Cum pregatesti o tigaie de fonta inainte de prima utilizare?!

Tocmai am primit o cratita din fonta cu capac si sper sa va fie de folos metoda pe care o aplic si de aceasta data atat pentru pregatirea inainte de prima utilizare, cat si cum se intretine ulterior pentru a va demonstra de ce merita sa ai in bucatarie un astfel de vas nemuritor.

Pentru inceput se incalzeste cuptorul la 250° C sau la cea mai inalta temperatura pe care o puteti seta.

Degresati bine cu apa calduta si detergent usor de vase tigaia cea noua din fonta. Dupa ce ati frecat-o bine pentru a indeparta stratul protector pe care aceasta il are din fabrica, se clateste cu multa apa calduta si se sterge cu un prosop uscat care nu lasa scame. Pentru a indeparta orice urma de apa, o puneti in cuptorul incins sau aprindeti focul de la aragaz si lasati-o deasupra pentru cateva minute pana se usuca in totalitate.

Cu ajutorul unui prosop de hartie se unge foarte bine tigaia cu ulei de rapita (eu pe acesta l-am folosit de aceasta data si nu a iesit fum aproape deloc) ori de in (sau orice alt ulei pe care il aveti la indemana cu un punct de fum cat mai ridicat din cele pe care le-am mentionat mai sus), avand grija ca acesta sa acopere fiecare parte, atat din interiorul cat si din exteriorul tigaii sau pe maner.

Se indeparteaza excesul de grasime pentru a nu se forma siroaie lipicioase nedorite, dupa care se pune in cuptorul incins cu susul in jos. Sfatul meu pentru a proteja cuptorul de eventualele scurgeri de ulei este sa asejati pe raftul de jos o folie de aluminiu.

Lasati tigaia in cuptorul incins pentru aproximativ 2 ore, apoi opriti focul si lasati-o in interior pana se raceste complet.

O tigaie arsa ca la carte, ar trebui sa fie lucioasa si neteda. In situatia in care aceasta isi pierde stralucirea si incepe sa lipeasca bucatile de carne din cauza unor curatari agresive cu buretele abraziv sau cel de sarma, este semn ca trebuie tratata din nou cu ulei si arsa prin aceeasi metoda de mai sus.

Sfaturi si trucuri despre cum sa intretii o tigaie de fonta

Imediat dupa ce ati facut asezonarea unei tigai de fonta, sunteti gata de a pregati in ea prima friptura. Sunt intrebari pe care vi le puneti despre cum sa o curatati si sa o intretineti astfel incat sa nu fie acoperita niciodata de rugina.

Se poate spala fara niciun fel de problema cu apa calda si un burete usor pe care ati aplicat detergent de vase.  Indicat este chiar sa nu asteptati foarte mult dupa utilizare deoarece se raceste complet si devine lipicioasa. Unii spun ca nu ar trebui decat sa o cureti foarte bine de grasimea folosita la prajire pentru a pastra stratul protector, dar daca aveti impresia ca lasa miros sau ca nu este curata, va recomand sa o spalati cu incredere fara a exagera cu buretele abraziv. Chiar si asa, daca ati ars-o cum trebuie, nu veti „reusi” sa distrugeti pelicula formata decat cu o foarte mare insistenta.

In situatia nefericita in care au ramas totusi pe fund arsuri dupa prajire, este recomandat sa folositi o lingura de sare grunjoasa. Incalziti tigaia putin si frecati-o cu un strop de apa calduta si cu un burete. Sarea are in acest caz un rol abraziv care ajuta la indepartarea arsurilor nedorite, inlaturandu-le cu succes fara a deteriora suprafata acesteia.

Uscati foarte bine tigaia dupa clatire si incalziti-o putin pe aragaz inainte de a aplica un strat foarte subtire de ulei protector. Intindeti-l bine pe toate partile cu ajutorul unui prosop de bucatarie din hartie foarte potrivit deoarece nu lasa scame si inlatura grasimea in exces. Mai lasati-o putin la caldura, apoi lasati-o sa se raceasca complet.

Ponturi utile:

  • Incercati sa nu o lasati foarte mult in contact cu apa. Umezeala este inamicul numarul unu pentru o tigaie de fonta.
  • Pentru a indeparta rugina de pe tigaia de fonta folositi o solutie formata din 50% otet si 50% apa sau taiati un cartof in doua si frecati tigaia cu partea alba din interior.
  • Preincalziti bine tigaia inainte de a adauga ulei sau alimente.
  • Evitati sa intoarceti de prea multe ori friptura de pe o parte pe alta pentru ca se va lipi cu siguranta. Asteptati sa prinda crusta. Se va dezlipi foarte usor fara a lasa urme, semn ca este prajita si gata de intors pe partea superioara.
  • Dupa folosire, curatati uleiul cu un prosop de hartie si spalati-o imediat cu apa si detergent de vase.
  • Cu cat o veti folosi mai des, cu atat tigaia voastra din fonta devine mai rezistenta si mai durabila.
  • Nu va impacientati daca pare neasezonata cum trebuie sau daca si-a pierdut luciul in timp si incepe sa lipeasca. O puteti curata foarte, foarte bine si o puteti arde din nou.

Bine de stiut: Fonta emailata nu are nevoie de ardere inainte de prima utilizare. Ca si in cazul vaselor de fonta normale, important este sa nu o supunem socului fizic sau termic, in mod special atunci cand suntem tentati sa o racim instant sau sa o spalam cu apa rece imediat ce am dat-o jos de pe foc.

Cred ca sunt sfaturi simple si complete care va vor fi de folos pentru intrebarile sau nelamuririle pe care le aveati pana acum despre o tigaie de fonta. Daca am omis totusi ceva, nu ezitati sa ma intrebati sau sa imi lasati un mesaj. Va voi raspunde cu placere.

print

62 COMENTARII

  1. Buna seara. Am gasit astazi articolul dvs. si va multumesc pentru informatiile pretioase. Am si eu o problema cu o tigaie de fonta si poate ma puteti ajuta cu niste sfaturi. Am incercat de curand sa coc niste castane in ea si au ramas urme de arsura. Fara sa caut atunci informatii, am fiert niste apa in ea si am incercat sa inlatur urmele de arsura cu o spatula de lemn. In mare parte s-au curatat, insa problema e ca in unele locuri s-a luat de tot stratul (negru) protector. Doar o asezonare noua (sau poate doua) ajunge ca sa fie ok? Sau ce ati recomanda sa fac? Multumesc mult!

    • Buna Elena,
      Daca nu s-au curatat acele pete in totalitate, inca mai poti insista asupra lor cu un burete abraziv dupa indicatiile din articol. Este posibil sa fie suficiente doar doua asezonari, mai ales daca dupa fiecare folosire ii aplici inca un strat fin de ulei.
      Depinde cat de des o folosesti, insa nu trebuie sa-ti faci griji pentru ca stratul protector se stabilizeaza din ce in ce mai bine in timp.

  2. Bună,

    Mă bate gândul să-mi iau și eu Tigaia de fontă și sunt în plin proces de documentare.
    De vreo două luni am renunțat complet la gătit cu uleiuri vegetale (floarea soarelui, porumb, soia etc) și folosesc doar unt, untură sau ulei de cocos (urmează să încerc și ghee). Întrebarea mea este dacă pot asezona tigaia cu untură sau ghee? La untură există și alte minusuri în afară de miros (care nu m-ar deranja atât de tare având în vedere că oricum tot asta voi folosi și după)?

    • Buna Cristina,
      Poti arde tigaia si cu untura, doar ca este posibil sa faca destul de mult fum. De regula se fololoseste un ulei cat mai neutru ca si miros si care sa aiba un punct de ardere cat mai ridicat. Important este sa o asezonezi bine pentru ca primul strat ramane de baza chiar daca se stabilizeaza in timp dupa folosiri repetate.

  3. Bună ziua,
    Am cumpărat o tigaie grill cu mâner de lemn. Am încercat sa o curat înainte de asezonare dar iese ca un fel de murdărie gri din ea, aproape în continuu. Precizez ca nu este neagră, neagră. Am crezut ca e tratată, dar stand în dulap mai mult înainte sa o curat, a prins putina rugina (s-au nimerit câțiva stropi). Acum încerc sa fierb apa cu puțin detergent în ea sper sa nu mai iasă nimic gri… Ati pățit ceva asemănător? Mulțumesc

    • Buna Otilia,
      Este posibil sa fie o tigaie de aluminiu, mai ales daca ti se pare ca este destul de usoara. O poti testa cu un magnet. Daca nu il atrage, inseamna ca nu e din fonta. Inceaca sa o mai speli de cateva ori apoi sa o usuci bine, bine si sa o dai cu un strat de ulei. Oricum, fonta este foarte sensibila la umiditate si rugineste destul de rapid daca nu este tratata bine. Imi imaginez ca nici manerul nu este detasabil si in acest caz va trebui sa folosesti o asezonare pe aragaz si nu in cuptor.

  4. Bună ziua,
    Va mulțumesc pentru acest articol util.
    Am cumpărat o tigaie de fonta care este emailata doar pe dinafara. Nu am ars tigaia la cuptor înainte de utilizare ci doar am spălat-o. Am încercat sa prăjesc 2 oua în ea dar s-au prins îngrozitor de rău de fundul tigaii. Evident uleiul era încins bine și toțusi s-au lipit de fundul tigaii. Ce am făcut greșit? Trebuie arsa la cuptor neapărat înainte de utilizare?

    • Buna Denisa,
      In principiu, acest gen de tigaie este deja tratat, insa nu ii strica o asezonare in plus doar pentru partea neemailata. O poti unge cu ulei doar pe interior si sa o lasi la cuptor cu susul in jos pentru 30-40 min. In timp se va forma un strat cat de cat mai rezistent si nu cred ca o sa mai ai probleme.
      Oricum, este de evitat intotdeauna sa creezi un sos termic atunci cand o folosesti la orice. Daca uleiul era incins si ouale reci, este posibil ca acesta sa fie motivul. Cred ca am mai raspuns unei intrebari similare pentru atunci cand se prajesc cartofii. Trebuie scursi cat mai bine de apa (aproape uscati), apoi sa fie pusi in tigaie in cantitati nu foarte mari, cat sa se produca o diferenta brusca de temperatura a uleiului.

  5. Bună ziua, dragă Nicole! Am încercat azi dimineață să transform oala mea de fontă în cuptor pentru o „galic bread”. Mă tot gândesc la soluții de reducere a risipei. Eu mănânc dimineața doar fructe și gătesc mic dejun pt.sotul meu. Am vrut să nu mai folosesc cuptorul electric pentru garlic bread al meu/mea. Ferească D-zeu ce-am făcut în bucătărie! Am verificat oala pe plita cu inducție și am fost bucuroasă ca merge! Am pus hârtie de copt pe fundul oalei. Pâinica mea nu prea se crocănțea asa ca am crescut puțin puterea, de la 600 la 1000! Hârtia s-a ars, am umplut bucătăria de fum și…am aruncat totul. Fără oala și plită, desigur! Ai experimentat oala pe plită pe post de cuptor? Ce trucuri utile ai descoperit?

    • Buna Lil!
      Ma bucur ca nu a fost si mai rau… Vezi ce se intampla daca nu m-ai cautat mai devreme?! 🙂 Bineinteles ca oala de fonta se potriveste cu plita de inductie, insa hartia de copt o poti folosi pe fundul tavii doar atunci cand oala intra la cuptor. Niciodata nu se foloseste pe plita. Cred ca era suficient sa o ungi cu putin ulei desi nici de el nu ar fi fost nevoie. Aceasta era singura problema. In rest, cred ca ai citit mai multe detalii in articolul de mai sus.
      Eu folosesc pe aragaz tigaia de fonta cel mai des pentru a face pita sau paine ca la mama acasa. Fara sa iau in calcul aici celelalte preparate gatite… Singurul secret este sa fie tratata corespunzator si foarte bine incinsa. Ganduri bune!

      • Mulțu pentru răspuns! Ieri am continuat experimentele că nu m-am lăsat eu asa ușor! Am curățat oala de fumul și arsura de la hârtia de copt am uns fundul din nou cu un stratului de ulei dar, plita nu mai vrea sa recunoască (virgulă) că fonta e ok și îmi da necontenit eroare. Oare de ce? Și „oala încinsă bine” înseamnă că pot da plita la putere maximă (1800)?

        • Nu stiu ce sa-ti zic despre eroare. In mod normal plita recunoaste oala daca este dintr-un material feros adecvat (ceea ce clar este ok). Iar daca folosesti zona care corespunde cel mai bine cu diametrul fundului vasului, nu vad ce alta eroare ar fi in afara de faptul ca nu pui cat mai rapid ceva in el. Mare atentie, pentru ca plitele se incing instant, iar temperatura maxima s-ar putea sa fie prea mare. Mai bine verifici tigaia. Simti daca tii mana deasupra tigaii ca e deja incinsa.

          • Aaa! Deci asta era! Eu am încercat sa o încălzesc goală ca sa-mi servească drept cuptor. Normal ca după 4-5 minute îmi cerea sa și pun ceva în ea. Atâta „i-am dat” că..am ars plita!☹☹

    • Si eu iti multumesc pentru intrebare… 🙂 In aceasta situatie o cureti bine si dupa ce se usuca, o ungi cu ulei si o incingi bine. Procedezi la fel si inainte si dupa fiecare folosire. Este foarte important sa nu ramana cu apa pe ea pentru ca va rugini din nou. Musai trebuie intretinuta astfel cel putin o perioada, pana prinde un strat protector cat de cat mai rezistent dupa spalari.

      • Bună ziua. O întrebare. Cuptorul trebuie sa fie la temperatura maxima tot timpul (două ore) sau doar la început apoi se poate reduce focul? Am cumpărat o tigaie de fontă și vreau să știu exact cum sa procedez. Mulțumesc

        • Buna Anica,
          Eu am lasat-o la maxim doua ore, dar o mai poti micsora putin intre timp fara probleme. Eventual poti repeta procedeul de ardere la cateva zile ca sa fii sigura ca se stabilizeaza si mai bine noul strat protector. Succes!

    • buna seara! am tot cautat insa nu stiu pe cine sa intreb poate cineva aici ma ajuta – am cumparat un ceaun de la piata si dupa ceva vreme am incercat sa il folosesc. L-am clatit si am pus apa la fiert in el sa oparesc o pasare ca sa o jumol de fulgi, asa cum se face la tara.Intâmplarea face ca tocmai in acea zi a fost pus de la reteaua de apa ceva mai mut clor in apa.Acum, nu stiu daca de la ceaun ca il foloseam prima data – dupa ce am oparit si bucatit pasarea, are un gust ciudat este posibil sa fie de la ceaun , oare ce sa miroasa asa ciudat? sau poate fi de la apa(mentionez ca apa folosita pentru a opari pasarea era de la reteaua comunala si este tratata cu clor) in acest caz oare mai este buna de mancat pasarea?va multumesc!

      • Buna Ioana,

        Nu cred ca mirosul este din cauza clorului pentru ca la fierbere s-a evaporat destul de mult. Mai degraba cred ca este din cauza ceaunului, daca zici ca era nou. Era bine daca il curatai inainte de prima folosire macar cu o solutie din apa calduta, otet si bicarbonat de sodiu. Nici acum nu e tarziu… Il clatesti foarte bine si dupa ce se usuca il ungi cu ulei si il „arzi” la temperatura maxima cat poti mai mult. Am detaliat in articol.
        Cat despre pui, nu stiu cat de grav s-a impregnat mirosul. Din cate stiu si eu de la maica-mea, ca sa ii smulgi penele nu il lasi foarte mult in apa. Doar il oparesti si il scoti destul de repede. Eu zic ca dupa ce il portionezi, sau intreg, in functie de cum vrei sa-l pregatesti, sa il pui intr-o oala cu apa foarte fierbinte si il lasi acolo pana da in clocot si formeaza spuma la suprafata. Arunci prima apa, muti carnea intr-o oala cu apa rece si continui pregatirea daca ti se pare ok.

    • In mod normal acestea ar trebui sa fie acoperite deja cu un strat protector de ulei. Dupa ce o speli bine, inainte de prima utilizare, este recomandat totusi sa o mai ungi foarte putin cu ulei si sa o incalzesti cateva minute bune pe flacara de la aragaz. Iar daca o intretii de fiecare data cu o pelicula fina de ulei intre utilizari, nu are de ce sa nu reziste la fel de bine in timp.

  6. Buna,
    Dacă am cumpărat niște discuri de fonta pe care o sa le folosesc doar pentru copt vinete și lipii de exempl, mai este necesar sa le tratez cu ulei în cuptor?

    • Buna Andreea,
      Este posibil ca aceste discuri de fonta sa fie deja tratate. Inainte de prima utilizare, iti recomand sa le speli cu apa fierbinte si detergent de vase. Le clatesti bine si le usuci apoi le ungi cu putin ulei si le incalzesti cat mai mult. Ar trebui sa fie suficient pentru a mentine acel strat de protectie.
      Oricum, dupa folosire (mai ales atunci cand coci vinete) trebuie curatate de arsura, asa ca este bine sa tii cont de faptul ca rugina poate aparea doar daca fonta nu a fost uscata si intretinuta macar cu un strat foarte subtire de ulei intre folosiri.

    • Da, Calin! Pentru cine are, este chiar indicat sa il foloseasca in aceste cazuri pentru ca mentine o temperatura constanta si nu lipeste.

    • Buna Claudia,
      Nutritionistii ne recomanda sa le aruncam, desi, din punctul meu de vedere smaltul are rolul de a proteja stratul de fier din care este facuta tigaia. Ideea este ca in acele portiuni cu smaltul sarit sa nu se acumuleze rugina care este daunatoare pentru organism. Depinde cat de tare a sarit si daca le poti remedia cu ulei astfel incat sa intre in fonta si sa nu permita formarea de rugina. Aplica un strat de ulei in acele locuri atat inainte sa fie incinsa bine cat si dupa ce o speli si se usuca in totalitate. Daca nu prinde umezeala, nu ar trebui sa rugineasca.

  7. Buna,

    Mi-am cumparat o togaie din fonta, emailata partial (adica doar lateral exterior). Ai putea, te rog, sa imi sugerezi cum as putea sa o asezonez?

    Multumesc

    • Buna Bogdan,
      Procedezi exact cum am explicat in articol, singura diferenta fiind faptul ca nu o ungi cu ulei si peste partea emailata, ci doar in interior. Cu multa atentie, astfel incat sa nu ramana urme de ulei si pe exterior, pentru ca te vei chinui putin sa le cureti dupa ce se prind si acolo. Chiar daca elimini cat mai bine surplusul de ulei, ar fi bine sa o pui tot cu susul in jos… 🙂 Protejeaja-ti cuptorul cu o tava in care pui o folie de aluminiu si las-o sa se arda macar o ora. Ii vei face si mai bine daca la primele folosiri direct pe ochiul de la aragaz o stergi cu putin ulei inainte de a pregati ceva. O lasi sa se incinga foarte, foarte bine pentru cateva minute, cat sa il absoarba bine, apoi continui cu ce ai de facut. Ganduri bune!

  8. Buna ziua, pentru o tigaie care am spalat o cu sarma in locul unde a ramas lipita mancarea se mai poate repara?
    Daca au ramas punctulete albe parca s a luat vopseaua neagra.
    Astept sa imi raspundeti, va rog mult!

    • Buna Renata,
      Din intrebarile tale nu prea inteleg daca este vorba de o tigaie emailata sau de una normala.
      Daca discutam de o tigaie normala, va trebui sa o cureti bine si sa o arzi inca o data dupa metoda explicata de mine in articol.
      In situatia in care vorbim de o tigaie emailata, cred ca singura varianta este sa cureti bine acea portiune de petele albe sau de rugina si sa o stergi imediat in acel loc. Acestea apar atunci cand fonta ramane in contact cu apa. Ideea este sa o usuci foarte bine (poti chiar sa o si incalzesti putin pe flacara) si sa o ungi imediat cu putin ulei. Daca o mai incalzesti cateva minute, cat sa absoarba grasimea si mai repeti aceasta operatiune de cateva ori, teoretic nu ar trebui sa mai ai probleme.
      Eu zic sa nu o arunci, totusi, dar daca este vorba de o tigaie emailata evita pe viitor sa o supui socurilor termice. Smaltul poate sari foarte usor si in astfel de situatii.

  9. Buna ziua, am intampinat si eu o probl3ma cu tigaia de fontq cunparata recent si as avea nevoie de ajutorul d voastra daca se poate!
    Am gresit pa curatarea cu apa si am frecat fin o portiune cu sarma dar s a dus o parte din smalt se pare si a ramas alba in acel loc parca a aparut si putina rugina.
    Se mai.poate repara sau trebuie sa iau alta?
    Sant tare ingrijorata de ce am facut si alta tigaie nu am momentan.

    • Buna Felicia,
      Cred ca se poate daca tinem cont ca untura este mult mai sanatoasa, dar am ceva retineri legate de mirosul care s-ar impregna de la inceput in stratul protector de pe tigaie.
      Fiind vorba doar de arderea tigaii, si nu de prajire, as opta pentru un ulei mai neutru cum ar fi cel de rapita sau de floarea soarelui.

  10. Buna Nicole, tocmai mi-am achizitionat o tigaie grill din fonta emailata (Tigaie grill fonta emailata Cooking by Heinner, Taste of Home by Chef Sorin Bontea, 26.5 x 26.5 x 5 cm), am folosit-o de 2 ori, nu am ars-o fiind emailata, insa nu stiu cum sa procedez cu ea ca mi se prind alimentele groaznic. Negru se face fundul ei, iar pentru a o cutata am folosit Trimf pentru cuptoare. La prima folosire am pus cu pensula putin ulei si am prajit dovlecei si piept de pui, insa la final arata groaznic, iar la a doua folosire am lasat-o minute in sir sa se incalzeasca pe cuptor, nu am mai pus deloc ulei si am prajit mici care mi s-au prins teribil. Cum sa procedez cu ea ca sunt foarte dezamagita. Astept un raspuns! Multumesc mult!

    • Buna Mariana,
      Mi se pare foarte ciudat, mai ales ca si Raluca mi-a semnalat acum cateva zile aceeasi problema. Eu am un doar un ceaun din fonta emailata pe care il folosesc destul de rar, recunosc, fiind obisnuita foarte mult cu tigaia si cratita clasica de fonta, dar chiar nu ar trebui sa lipeasca.
      Singurul lucru pe l-as mai lua in considerare la tigaile emailate din fonta, pe langa raspunsul anterior legat de incingerea lor inainte de folosire, ar fi si contactul cu ingredientele. Din punctul meu de vedere, atat carnea, cat si legumele ar trebui puse in tigaie dupa ce au fost lasate sa ajunga la temperatura camerei. Daca sunt prea reci, sau contin apa, in momentul contactului cu fonta fierbinte temperatura scade brusc si favorizeaza lipirea ingredientelor.
      Legat de grill, eu nu recomand niciodata ungerea acestuia (pentru ca uleiul ramane printre caneluri si se arde inutil). Cred ca e mai bine sa ungem carnea sau legumele si sa nu le intoarcem de foarte multe ori de pe o parte pe alta. Cand sunt facute, ar trebui sa se desprinda usor de pe tigaie. Sper sa-ti fie de folos aceste recomandari si te astept cu vesti.

  11. Buna. Am luat de curand un ceaun emailat nou. Sunt fana a cartofilor prajiti in el, de cand ma stiu in el ies cei mai buni. La inceput ramaneau mici urme de arsura care dupa inmuiere se curatau foarte usor, dar dupa mai multe folosiri au inceput sa se prinda foarte mulți cartofi. Nu il supun șocului termic. Il las sa se raceasca si apoi il pun la inmuiat. Desi dureaza cam 40 de minute, ies totusi cei mai buni cartofi, dar nu inteleg de ce se lipesc.

    • Buna Raluca,
      Daca lasi uleiul sa se incalzeasca foarte bine inainte, nu ar trebui sa se lipeasca. Presupun ca 40 de minute lasi ceaunul la inmuiat si nu te referi la durata de pregatire a cartofilor pentru ca mi s-ar parea foarte mult.
      Cred ca mai depinde si de cartofi… Dupa ce ii tai, incearca sa ii clatesti intr-un jet de apa rece (asa indepartezi amidonul care ar putea fi cauza lipirii) si sa ii usuci foarte bine inainte sa ii pui in ceaun.

      • Buna. 40 de minute de cand ii pun in ceaun. Dar fac 2 portii mari odata, 6-7 cartofi medii. Poate de asta dureaza asa, ca-s prea aglomerati. Voi incerca sa ii usuc si sa pun pe jumatate. Inainte sa il arunc. Multumesc pentru raspuns.

      • Buna. Am rezolvat problema. Trebuie pusi pe jumatate din cantitate. Am pus 5 cartofi mici si mai mult ulei. Nici urma de prins. A doua oara nu i – am mai spalat si uscat si tot nu s- au prins. Si au fost gata in 10 minute!!! ( nu 40?) Data viitoare boi incerca si cu mai putin ulei. Oricum ies minunați. Mai ales cei rosii. Bine ca nu am luat altul, cum aveam de gand. Spor la gatit! Fonta e baza!

        • Buna Raluca,
          Ma bucur foarte mult ca s-a rezolvat. Chiar mi s-a parut ciudat cand mi-ai zis cati prajesti odata… 🙂 Dar m-am gandit ca ai un ceaun mare si familie numeroasa aproape cand e vorba de cartofi prajiti… 🙂 Cum sa arunci un ceaun de fonta?! Ar trebui mai degraba sa ramana mostenire din generatie in generatie.

  12. Buna Nicol, eu am cumparat o tigaie gril Lava din fonta si nu am stiut ca trebuie asezonata. Prin urmare, am folosit o direct. Am reusit sa o murdaresc destul de tare cu arsurile din friptura de pui si legume. Trebuie sa spun ca nici macar nu am unso cu ulei la inceput. Am spalat o doar cu apa si detergent si am folosit o direct pe foc. Ce este de facut acum? Am incercat sa o curat dar mare lucru nu am reusit. Nu mai arata ca noua…

    • Buna Angela,
      Incearca sa o cureti cat poti de bine de acele urme de arsura. Chiar si cu ajutorul unui burete de sarma. Poti folosi aceleasi metode pe care le-am recomandat in ultimul raspuns catre Constantin.
      Dupa ce reusesti, tigaia trebuie arsa bine asa cum am detaliat in articolul de mai sus.

  13. Buna !
    Am cumparat o tigaie grill din fonta simpla (neemailata) foarte entuziasmat de beneficiile pentru sanatate (mai ales pentru pregatire legume la tigaie pentru dieta diabet). Nu am fost foarte bine informat si am asezonat tigaia ungand-o cu ulei din floarea soarelui, fara sa o spal in prealabil si fara sa sterg surplusul de ulei. Am uns-o numai pe interior. Dupa ce am tinut-o in cuptor vreo trei ore (nu la temperatura maxima), am stins cuptorul si am lasat sa se raceasca. Tigaia mai avea destul ulei intre proeminentele tip gratar. Am uns-o din nou (fara sa o sterg) si am lasat-o la temperatura maxima aprox. 2 ore. Dupa ce s-a racit, am incercat sa o spal cu apa fierbinte si un burete. In contact cu apa fierbinte, s-a format o clisa foarte greu de indepartat. Stiu ca am procedat gresit. Stiu ca era mai bine, poate, sa fi cumparat o tigaie din fonta emailata. Dar acum asta este situatia ! Ce pot sa fac sa redresez situatia/ tigaia ? As putea sa o ard cu lampa de gaz ca sa ard grasimea, sa o spal apoi bine si sa reiau de la zero asezonarea ? Sau cum sa procedez ca sa poata deveni tigaia utilizabila ?
    Multumesc anticipat !

    • Buna Constantin,
      Iti multumesc mult pentru mesajul sincer si foarte detaliat. Daca m-ai pune pe mine sa aleg intre cele doua tipuri de tigaie de fonta, tot pe cea simpla as alege-o. Mai ales pentru gratar. Pe cea emailata o folosesc destul de rar.
      Ai gresit putin, intr-adevar, dar se poate repara. Nu este o drama. 🙂
      Iti recomand sa pui niste apa in ea apoi sa o dai in fiert pe ochiul cel mai mic de la aragaz. Las-o acolo pentru cel putin o jumatate de ora, cat sa se inmoaie bine stratul de ulei si ai grija sa nu ramana fara apa. Dupa aceea pune o lingura de detergent de vase si lasa tigaia sa se raceasca.
      Cred ca asa va fi mult mai usor sa o cureti in cea mai mare parte, apoi golesti apa si o mai freci putin cu un burete abraziv sau cu unul de sarma. Poti utiliza atat detergent de vase cat si praf de curatat.
      O mana de sare grunjoasa ajuta si ea la indepartat grasimea pentru ca este abraziva, dar cred ca o solutie foarte buna ar fi sa pui la fiert si 2-3 rosii tocate. Acestea sunt acide si ajuta la indepartarea mult mai usoara a stratului de grasime. Iti spun asta din proprie experienta pentru ca am facut de cateva ori sos in ea si „plangea” mai tare dupa o ardere suplimentara.
      Sunt convinsa ca nu ar trebui sa insisti foarte mult pentru curatarea stratului neplacut de ulei pentru ca de-abia ai ars-o si nu ai utilizat-o deloc. Chiar daca nu reusesti din prima, faci la fel si a doua zi. Ideea este sa o curatam foarte bine pentru a o arde din nou de la capat.
      Nu se poate strica nimic la ea. Cand o arzi a doua oara, sterge-o foarte bine de ulei si arde-o cu susul in jos. Cred ca am detaliat destul de bine procedura in articolul de mai sus. Sigur te va ajuta.
      Sunt foarte curioasa daca vei reusi fara bataie de cap. Te rog sa ma tii la curent. Promit sa iti raspund mai rapid, desi nu prea am fost activa pe site in ultimul timp… 🙂

        • Buna Lili,
          Presupun ca i s-a deteriorat stratul protector daca l-ai ars la un moment dat. Se intampla asta cand gatesti in el produse mai acide, cum ar fi rosiile. Iti recomand sa il tratezi inca o data, chiar si de doua ori daca e nevoie, dupa procedeul pe care l-am explicat in articol. Dupa cateva utilizari ma gandesc ca ar trebui sa nu mai simti asta.

    • Buna Ana!

      Inseamna ca are nevoie de o „asezonare” noua. Nu este nicio problema. Trebuie sa o cureti bine dupa metoda pe care am prezentat-o mai sus in capitolul cu sfaturi pentru intretinerea tigaii de fonta. Sarea te va ajuta cu siguranta. Dupa cum vezi, cam asa arata si tigaia mea neintretinuta in mod special pentru aceasta prezentare. Dupa curatare o clatesti bine si o usuci la fel de bine. Aplica-i un strat de ulei si daca e posibil arde-o din nou in cuptorul setat la temperatura maxima. Isi va recapata luciul iar stratul protector va fi mai rezistent.
      Chiar si asa nu uita sa o ungi cu ulei de fiecare data dupa ce o folosesti si o speli. Se va pastra foarte bine chiar daca nu o utilizezi frecvent. Inlatura excesul de ulei si mai las-o pe foc pentru cateva minute, iar la urmatoarea folosire incinge-o bine de tot inainte sa pui ceva in ea. Sunt convinsa ca vei fi foarte incantata de rezultat… 🙂

  14. Buna ! Manerul tigaii mele, din fonta, e din lemn si nu se poate scoate (cel putin eu nu pot ….) asa ca intreb cum sa tin tigaia 2 ore in cuptor fara ca manerul, de lemn, sa nu se arda ? Multumesc, tuc !

    • Buna Victoria!
      Incearca atunci sa o arzi pe flacara de la aragaz. Dupa ce o ungi cu ulei peste tot si elimini excesul de ulei cu un prosop de hartie, las-o la foc mic macar o jumatate de ora daca nu poti mai mult. Parerea mea este sa repeti aceasta procedura macar de doua ori inainte de a folosi tigaia la gatit pentru prima oara. Ar trebui sa formeze deja acea pelicula protectoare. Evita totusi sa prepari in ea deocamdata alimente acide cum ar fi rosiile pentru ca acestea pot distruge foarte rapid stratul lucios care iti arata ca ai ars-o bine. Dupa folosiri repetate cu ulei in ea vei vedea ca este mult mai stabil si mai rezistent.

  15. dar cu aluminiul din foliile de dedesubt nu prea e in regula … Al este implicat in Alzheimer …Mai ales ca le incalzim la temperatura mare …

    Tocmai de aia folosim fonta …

    • Da Marius. Toti incercam sa ne ferim de aluminiu in urma studiilor care ne-au avertizat cat de nociv poate fi pentru organism, mai ales ca il intalnim la tot pasul, de la alimente si vase de gatit pana la antiperspirante si chiar medicamente. Tot studiile ne spun si ca exista o anumita cantitate tolerata de organism fara a ne afla in vreun pericol. De aceea cred ca e bine sa avem o „masura” in toate. Nu folosim folia de aluminiu zilnic. Ba chiar se poate inlocui in aceasta situatie foarte usor cu o hartie de copt sau cu o tava de reziduuri ca sa ne protejam cuptorul de eventualele scurgeri de ulei.

  16. Informatii f utile. Multumesc. Totusi am auzit ca nu e bine sa o cureti cu detergent de vase. Chimicalele din el intra in porii fontei si apoi in mancare.

    • Buna Nela! Iti multumesc foarte mult pentru aprecieri. Nu este niciun pericol sa o speli cu detergent de vase atata timp cat o limpezesti foarte bine cu apa calduta. Ea are deja stratul protector format in urma arderii si o curatare cu detergent de vase nu face decat sa o degreseze de stratul proaspat de ulei folosit in aceeasi zi. Unele persoane nu folosesc detergent de vase si doar o sterg foarte bine, probabil din acelasi motiv, dar cred ca in acest caz e posibil sa ramana destule reziduuri sau urme de miros de la ultima folosire, ceea ce mie nu prea mi se pare in regula pentru ca mai degraba acest lucru poate influenta calitatea mancarii.

  17. Pentru ca am plita pe inductie , oala de fonta se unge si la exterior cu ulei atunci cand se arde la cuptor sau nu ?nu se murdareste de ulei plita ?

    • Trebuie unsa peste tot, inclusiv la exterior. Prin ardere uleiul va crea un strat de protectie pentru oala de fonta impotriva apei care poate favoriza aparitia ulterioara de rugina. Mai mult decat atat, este ca un strat hranitor pentru materialul din fonta. Daca o arzi de doua ori inainte de prima folosire este si mai bine.
      In urma arderii uleiul este impregnat in totalitate, iar suprafata lucioasa pe care o obtii este neteda si nicidecum uleioasa.
      Presupun ca ma intrebi daca plita se murdareste de ulei dupa ardere… Cu siguranta, nu. Excesul de ulei care trebuie indepartat inainte de a introduce oala in cuptor este pentru a evita siroaiele inestetice. Daca o arzi corect, pe exterior nici nu va fi nevoie in timp de prea multe hidratari, pentru ca nu se strica.
      Iti multumesc pentru intrebare si te astept cu rezultatul final… 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here