PAINE CA LA MAMA ACASA

0
3385
Grad de dificultate: Mediu
Numar de portii: 10
Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:

  • 600 grame faina
  • 2 lingurite sare
  • 1 lingura zahar
  • 400 ml apa calduta
  • 15 grame drojdie proaspata

Fac aceasta reteta de paine ca la mama acasa de fiecare data cand mi se face dor de mama mea si bineinteles de painea rapida facuta de ea, pe vremuri pe plita… acum in tigaie. Mama o face si la cuptor, insa turtitele sunt atat de gustoase si de moi incat de cele mai multe ori cand sunt la ea le mananc intai goale, apoi cu branza, cu unt sau orice altceva este la indemana.

Intreband-o care este secretul, acum, cu ocazia Sarbatorilor de Iarna, mi-am dat seama ca totul tine de experienta si de mainile ei pricepute care simt cat de moale si suficient de framantata este painea inainte de a se lasa la dospit, fara a masura cu exactitate cantitatile ingredientelor.

Eu incep cu 600 grame faina, 2 lingurite rase de sare, 400 ml. apa calduta, 1 lingura de zahar si 15 grame de drojdie proaspata.

Pentru inceput fac o maia dintr-o lingura de zahar, 1 lingura de faina si drojdie proaspata, ingrediente pe care le amestec cu 2 linguri de apa calduta si le las circa 15 minute pana cand zaharul activeaza drojdia, compozitia creste si face cateva basicute.

Adaug maiaua peste faina cernuta pregatita in bol, sarea si cele 400 ml de apa calduta si pornesc mixerul pe care il las sa faca treaba in locul meu pentru aproximativ 10 minute.

 

Am tinut cont de unul dintre sfaturile mamei si am lasat compozitia putin mai moale. De fiecare data ii spuneam ca painea mea nu iese asa de moale ca a ei. Si intr-adevar se simte abia cand o mai framant cateva minute cu mana. Imi dau seama ca aluatul este suficient framantat dupa ce il apas cu degetul si revine la forma initiala.

L-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la dospit pentru circa o ora, la loc caldut. Cat am asteptat, mi-a mai venit o idee originala, ca de fiecare data . Acum insa nu mai adaug nimic in plus ci ma decid sa incing cuptorul pentru a pregati si cateva chifle frumos rumenite. Din compozitia pregatita mi-au iesit 6 turtite si 4 chifle de circa 110 grame.

 

Dupa ce am pregatit chiflele pe care le-am pus intr-o tava si le-am mai lasat putin la dospit, am intins turtitele si le-am copt pe aragaz intr-o tigaie de tuci acoperita cu un capac.

Cand au mai crescut putin si chiflele, le-am mangaiat cu o pensula inmuiata in lapte si le-am bagat in cuptor pentru 30- 35 min la 200 °C.

As fi zis ca sunt pregatite mai mult pentru micul dejun, dar nu ma pot abtine… Nu inainte de a rupe o bucata din painea facuta ca la mama acasa in care sa asez cat este fierbinte doua bucatele de branza.

Nimic nu se compara cu mirosul si gustul painii facute in casa asa incat celor care se decid sa o prepare, le doresc cu multa placere spor la treaba si POFTA BUNA!

print

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here