SUPA CREMA DE PRAZ SI CARTOFI

0
7877
Grad de dificultate: Usor
Timp de preparare: 40 min
Numar de portii: 4
 

Sfatuiesc pe oricine sa prepare aceasta supa crema de praz si cartofi datorita faptului ca are un gust extrem de fin si de delicat. Este foarte usor de facut si nu trebuie sa ai la indemana decat un fir de praz si cativa cartofi.  Cu ajutorul unui blender sau cu un mixer vertical, veti obtine foarte rapid o supa crema de praz si cartofi (Vichyssoise – cum i se mai spune in Franta) ce poate fi servita atat rece cat si calda, fiind foarte potrivita oricand ca reteta de post daca se renunta la smantana si unt sau la bacon-ul pe care l-am ales la final ca un plus de gust in aceasta reteta.

Deoarece bucata mea de praz este destul de maricica, am folosit in reteta 5 cartofi medii. Ideea este sa echilibrezi cumva cele doua gusturi, asa incat nu doresc sa pun prea multi cartofi care sa acopere aroma delicata a prazului de la care nu folosesc acum decat partea alba.

Ingrediente:

  • 1 fir de praz
  • 5 cartofi
  • 500 ml. supa de legume (sau 1 cub concentrat Knorr)
  • 3- 4 linguri ulei
  • 30 gr. unt
  • 2 linguri de smantana
  • 1 felie bacon
  • 2-3 catei de usturoi

Metoda de preparare:

1 Pentru inceput tocati cat mai grosier partea alba a prazului si puneti-o la calit in 3-4 linguri de ulei de rapita.

2 Intre timp se taie cubulete cartofii pe care urmeaza sa ii adaugati peste praz. Doar pentru cateva minute. Aveti grija sa nu ii rumeniti, ci doar sa se inmoaie putin si sa capete o stralucire usoara.

3 Condimentati amestecul cu un praf de sare si adaugati peste el 500 ml. supa de legume sau un cubulet de Knorr, daca il aveti mai la indemana, dizolvat in 500 ml de apa fierbinte. Lichidul depinde in oarecare masura de oala folosita. Oricum, puteti completa cu inca 500 de ml. de apa fierbinte ca sa va asigurati ca lichidul acopera cartofii cam cu doua degete. Va mai scade la fiert, iar daca la final vi se pare o supa prea groasa puteti completa cu putin lapte.

4 Nu va ramane de facut decat sa potriviti focul mediu si sa asteptati cam 20 de minute dupa care dati supa deoparte si pregatiti blenderul. Cu aceasta ocazie mai verificati inca o data daca este suficient de sarata si adaugati un cubulet de unt ce ajuta la o consistenta si mai fina a supei.

5 Mixati bine, cat sa nu mai ramana bucati de cartof care sa nu fi fost pasat, apoi adaugati smantana si amestecati bine.

6 Pentru a da un plus de savoare in farfurie, eu am pregatit o feliuta de bacon taiat destul de subtire pe care l-am prajit separat intr-o tigaie. Tot aici am adaugat cei trei catei de usturoi tocati in prealabil feliute. Se scurg de excesul de ulei pe un prosop de hartie si se presara imediat peste delicioasa supa crema de praz si cartofi.

7 Serviti ca atare sau alaturi de cateva crutoane cu usturoi si ulei de masline.

Sa aveti pofta!

print

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here