CUM SA FACI MAIA NATURALA IN DOAR 6 ZILE

0
3482

Am o noua maia naturala pe care am realizat-o in doar 6 zile numai cu faina superioara de tip 000 si fara niciun gram de faina de secara sau faina integrala… Gandul de inceput a fost atunci cand am intrat in aceasta criza inimaginabila generata de pandemia de Covid-19. Ne-am chinuit cu totii, ba ca nu am gasit faina, ba ca nu am gasit drojdie de bere… De fapt nu se gaseau multe in comert in primele zile de panica din pricina izolarii. Va marturisesc ca desi aveam deja o maia naturala cultivata cu ceva timp in urma dupa metoda detaliata in acest articol, am trait adevarate momente de solidaritate alaturi de voi si am incercat sa gasesc solutii cat mai simple si cat mai eficiente. Atunci am realizat cu adevarat ca in viata ne intalnim uneori cu momente in care trebuie sa ne adaptam rapid si sa ne descurcam cu ce avem.

Sper ca nu va ganditi ca este vorba de o maia din bere. Credeti-ma ca m-am documentat suficient in ultimii ani pe acest subiect cu maiaua naturala si, desi nu am intalnit nicaieri o reteta reala de drojdie de casa cu bere, nici nu as crede atat de mult in ea incat sa o testez. Insa nu am ezitat sa va sfatuiesc sa folositi un suc de ananas, boabe de struguri sau chiar bucatele de ananas. Am incercat sa va raspund individual atunci cand ati inceput o cultura de maia naturala doar cu faina de secara sau integrala ori atunci cand n-ati avut faina de tip 650 si ati inceput cu una de tip 000. Imi doresc din suflet sa va fi fost de folos…

Ce tip de faina trebuie folosit la maia?

Puteti face maia naturala din aproape orice tip de faina de grau. Poate fi atat cea de tip 650 pe care o recomand intotdeauna cu prioritate, dar poate fi si cea de tip 000, integrala sau de secara. Fiecare se comporta diferit si numai voi puteti tine cultura sub observatie. Uneori s-ar putea sa fie nevoie de putin mai multa faina pentru a obtine o maia consistenta si sanatoasa, alteori s-ar putea sa va trebuiasca o combinatie de faina alba cu integrala sau de secara. Variantele sunt multiple.

Am fost intrebata daca se poate face maia doar din faina de secara. Da, se poate, numai ca aceasta trebuie tratata diferit. Este foarte greu de controlat pentru ca se dezvolta foarte rapid si colapseaza la fel de usor. Daca ati pierdut acel moment de hranire sau de folosire in pregatirea unei paini de casa este posibil sa distrugeti orice efort pentru ca nu va mai creste. Eu prefer sa pastrez o maia din faina alba iar daca imi doresc intr-adevar sa fac o paine cu maia integrala sau cu maia de secara, o hranesc separat pentru cateva zile cu faina combinata. Procentul dintre ele se schimba semnificativ si pot crea un preferment excelent cu doar 4 ore inainte sa pregatesc o paine de casa cu maia.

Ce fel de apa trebuie sa folosesc la maia?

Temperatura mea ambianta era undeva intre 22 si 24° C iar apa folosita a fost cea de la chiuveta pastrata intr-o sticla neacoperita la temperatura camerei. Depinde de voi ce fel de apa folositi pentru ca nu vad aici un foarte mare impediment. Poate fi atat apa plata imbuteliata cat si apa filtrata sau apa de la robinet atata timp cat nu este tratata foarte mult cu clor. Oricum, va recomand sa o lasati peste noapte intr-o cana acoperita cu un prosop de bucatarie si va fi suficient ca acesta sa se disipeze.

Cum sa faci maia naturala in doar 6 zile din apa si faina

Asadar, observand ca cea mai frecvent intalnita faina de pe raftul magazinelor era cea de tip 000, m-am gandit sa “spulber” oarecum un mit despre aceasta faina cand este vorba de maia si sa o incerc, desi intotdeauna am recomandat sa construiti o maia cu faina de secara si faina 650. Am folosit faina Dobrogea 000 si pentru ca o cunosteam foarte bine, dar si datorita faptului ca mi se pare o faina foarte buna pentru aproape orice reteta. Atat in ceea ce priveste faina. O sa va arat cum poti sa faci maia naturala in doar 6 zile fara faina de secara si fara faina integrala.

DE UNDE CUMPAR MAIA NATURALA…

Va doriti sa coaceti prima voastra paine cu maia si nu aveti timp sa cultivati o maia naturala?

Vesti bune! 🙂 De aici puteti sa comandati maia naturala deshidratata. Este deja pregatita pentru voi cu borcan inclus si instructiuni clare de rehidratare si hranire. Astept mesajul vostru pe adresa: contact@reteteoriginalecunicole.ro 

Dar cum sa faci maia naturala in doar 6 zile… Cum sa obtii o maia salbatica de criza doar cu faina alba?! M-am gandit din nou la metoda de pe vremea bunicii din Oltenia cand se faceau turtite de maia cu ajutorul spumei rezultate de la fermentarea mustului din toamna. Uraaa! Voi folosi stafide. Majoritatea dintre noi avem stafide in casa, Nu conteaza de care. Pot fi atat stafide aurii cat si stafide brune. Se gasesc la tot pasul si rezista destul de mult. (Acum stau si ma gandesc mai bine si cred ca ar fi foarte bune si merisoarele uscate.)  M-a ajutat foarte mult faptul ca #stamacasa si putem observa cat mai bine evolutia ei, desi veti vedea ca in mare nu va fi nevoie decat de o singura hranire pe zi.

CUM SA FACI MAIA NATURALA IN DOAR 6 ZILE – INSTRUCTIUNI PAS CU PAS

Ziua 0

  • 10 stafide
  • 50 gr. apa
  • 50 gr. faina

Cantariti 50 gr. apa si 50 gr. faina. Puneti intr-un borcan cu capac stafidele apoi adaugati apa si faina si omogenizati bine.

Va intrebati daca borcanul trebuie acoperit… Da, fara probleme. Eu asa am facut de aceasta data, desi voi puteti pune ca si capac doar o panza foarte curata pe care sa o prindeti cu un elastic. Pana la urma nu are de ce sa nu-i priasca putin oxigen in plus.

Ziua 1 (la 24 de ore de la pornire)

  • 100 gr. cultura (toata din ziua precedenta)
  • 60 gr. apa
  • 60 gr. faina

Ar trebui sa vedeti deja primele semne de viata, semn ca prezenta stafidelor in cultura a inlocuit cu succes faina de secara. Chiar daca avem o cultura pigmentata pe alocuri cu nuante de maro de la stafide, nu va faceti griji. In cateva zile se inlatura si la final veti obtine o maia la fel de alba si de curata ca si faina folosita. Borcanul este putin aburit, semn ca in interior este inca o fermentare activa iar mirosul este destul de placut cu nuante “stafidii” 🙂 .

Nu aruncati nimic. Adaugati 60 gr. apa, amestecati bine, apoi puneti faina. Marcati nivelul actual cu un elastic si lasati borcanul deoparte.

Ziua 2 (aprox. 12 ore dupa ultima hranire)

  • 220 gr. cultura (toata din ziua precedenta)
  • 100 gr. apa
  • 100 gr. faina

Inainte sa trec la ziua 2 as dori sa va arat o poza facuta la doar 6 ore si jumatate de cand am facut ultima hranire. Parea ca ajunsese la un nivel maxim, mai mult decat dublu. Erau bule din belsug, insa eram atat de obosita incat am lasat-o deoparte si m-am culcat. Este posibil sa-i fi fost destul de cald dar mai degraba as zice ca ii trebuia mai multa “mancare”, asa ca nici nu as sti ce sa va spun ( 🙂 ). Depinde foarte mult de faina si de temperatura dar este foarte important si cum o alimentam. Si cum eu am vrut sa folosesc cat mai putina faina, cred ca mai degraba aceasta este cauza. Daca o testati, chiar as fi curioasa daca si voua vi s-a intamplat sa observati aceasta crestere spectaculoasa. Stiu ca este normal ca in primele zile sa se intample asta, insa aveam doar experienta cu prima maia cultivata cu faina de tip 650 si faina de secara (vedeti mai multe detalii aici).

Sa revenim la aproximativ 12 ore dupa ultima hranire. Observati pe marginea borcanului nivelul maxim la care a ajuns cultura in tot acest timp? Este mult mai bogata in bule decat ieri si are un parfum la fel de pregnant de stafide. Pastrati si de aceasta data toata cultura. Adaugati 100 gr. apa si 100 gr. faina si omogenizati bine.

Observati consistenta. Este destul de lichida. La aceeasi hidratare de 100% (50% apa si 50% faina), faina de tip 650 ar fi generat o compozitie putin mai groasa. M-am decis sa o las asa, ca sa va pot arata diferenta, desi era clar ca mai are nevoie de putina faina suplimentara pentru hrana. Puneti capacul si marcati noul nivel.

Ziua 3 (24 ore de la ultima hranire)

  • 60 gr. cultura
  • 60 gr. apa
  • 70 gr. faina

Dupa 24 de ore de la ultima hranire cultura pare destul de infometata. Nivelul este aproximativ acelasi, dar asta dupa ce cu siguranta a crescut destul de rapid si a colapsat pe nevazute (am fost cam neglijenta ieri si nu am curatat borcanul inainte ca sa va pot arata si de aceasta data nivelul maxim). Oricum, ar trebui sa va dati seama dupa faptul ca bulele sunt destul de mici iar mirosul se schimba oarecum si are nuante de otet. Un motiv in plus sa ne dam seama ca ieri avea nevoie de mai multa faina.

A venit momentul sa inlaturam stafidele pentru ca si-au facut treaba. Omogenizati bine toata cultura si pregatiti un alt recipient curat. Puneti in el doar 60 de grame de cultura (fara stafide) apoi adaugati 60 de grame de apa si 70 de grame de faina. Omogenizati bine si puneti capacul.

Restul de cultura se poate depozita intr-un borcan separat pe care il considerati rezerva din frigider. Este foarte buna la niste clatite americane cu maia si stafide dar nu avem timp, asa ca… 🙂

Ziua 4 (aprox. 36 ore de la ultima hranire)

  • 50 gr. cultura
  • 50 gr. apa
  • 60 gr. faina

Am asteptat ceva dupa cultura mea… Chiar daca i-a fost putin mai racoare, cu greu a facut cateva bule deasupra. Se vede ca am micsorat cantitatea de drojdie salbatica ce se formase pana ieri dimineata. E normal sa nu aiba o dezvoltare semnificativa, dar atata timp cat exista semne de viata si are o textura cat de cat aerata, nu va faceti griji.

Pastrati 50 gr. de cultura (restul o adaugati in borcanul de rezerva) si hraniti-o cu 50 gr. apa si 60 gr. faina. Amestecati bine si puneti-o din nou la pastrare pentru aproximativ 24 de ore.

Ziua 5 (24 ore de la ultima hranire)

  • 160 gr. cultura (toata din ziua precedenta)
  • 150 gr. apa
  • 150 gr. faina

Deja ar trebui sa observati o evolutie satisfacatoare. Cultura este din ce in ce mai spumoasa, desi la prima vedere nu are foarte multe bule. Mirosul a inceput deja sa se schimbe si se apropie din ce in ce mai mult de cel de drojdie naturala.

Trebuie sa schimbati din nou recipientul cu un borcan mai mare pentru ca vom pastra toata cultura de ieri.

Peste cele 160 gr. cultura, adaugati 150 gr. apa si 150 gr. faina. Ca de obicei, amestecati foarte bine si marcati nivelul pentru a observa mai usor cum se comporta in urmatoarele ore.

Ziua 6 (24 ore de la ultima hranire)

  • 40 gr. cultura
  • 80 gr. apa
  • 80 gr. faina

Cred ca deja puteti face un test de plutire. Daca totul va decurge ca si la mine, puteti pregati un pahar cu apa in care sa puneti o lingura de maia. Este atat de plina de bule incat cu siguranta va pluti deasupra. Asta inseamna ca se poate folosi deja la prima voastra paine cu maia naturala. Nu este inca foarte rezistenta, de aceea va recomand totusi sa o mai hraniti macar o data pe zi timp de 4 – 5 zile pana la o reteta cu adevarat reusita.

Pentru inceput ar trebui sa treceti la o hranire cu proportiile de 1:2:2 (o parte maia, doua parti de apa si doua parti de faina) , desi daca veti continua sa o hraniti cu faina de tip 000, din cand in cand veti fi nevoiti sa folositi putina faina in plus, ceea ce inseamna ca veti fi nevoiti sa ii schimbati hidratarea. Ea ne arata raportul dintre apa si faina si chiar daca a fost oarecum modificat (sa zicem la 1:2:3), inainte sa pregatiti o paine, faceti 2 sau 3 hraniri utilizand cantitati egale de apa si faina si ati revenit la normal.

Momentan pastrati 40 gr. cultura pe care o alimentati cu 80 gr. apa si 80 gr. faina. In functie de temperatura din incapere, noua voastra maia ar trebui sa isi dubleze volumul in mai putin de 24 de ore. Continuati cu o hranire pe zi iar daca observati ca se dezvolta foarte rapid, mariti proportiile la 1:3:3 astfel incat sa mentineti o singura hranire zilnica.

Concluzii:

Cred ca ati observat ca nu v-am dat ore exacte pentru ca acestea pot varia la fiecare dintre voi. Ar trebui totusi sa fie un ghid foarte bun pentru a urmari cum se dezvolta propria voastra cultura de maia. Ghidati-va dupa simturi si dupa temperatura si nu omiteti faptul ca fiecare faina este diferita. Stafidele sunt doar un sprijin suplimentar pentru a grabi acest process, asa incat, daca nu le aveti la indemana, cu siguranta veti reusi sa va creeati propria maia doar din apa si faina alba, fara sa va cramponati de un program strict de hranire.

Si cel mai important, chiar daca v-am aratat pas cu pas cum poti sa faci maia naturala in doar 6 zile, continuati sa o hraniti regulat cu apa si faina pentru cel putin o saptamana. Nu va grabiti cu varianta de a o muta deja la frigider pentru pastrare deoarece este inca tanara si mai are nevoie de hrana sa se dezvolte si sa se maturizeze.

Cand ati obtinut o maia puternica si foarte viguroasa, va recomand sa cititi cu atentie acest articol cu 3 sfaturi utile pentru maiaua naturala – pastrare, intretinere si hranire. Iar daca va doriti si mai multe amanunte, am detaliat aici cateva sfaturi suplimentare despre alte variante de pastrare si probleme sau intamplari ce v-ar putea fi de folos.

Sa aveti spor!

print

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here