TORT KRANTZ

0
1659
Grad de dificultate: Dificil
Numar de portii: 10
Timp de preparare: 3 ore

Orice sarbatoare speciala este insotita intotdeauna de un tort special menit sa ne impresioneze invitatii atat prin gust cat si prin aspectul sau deosebit.

Anul acesta am avut in familie o multime de evenimente foarte apropiate intre ele cu aniversari de Sfinti si zile de nastere ce necesitau un tort pe masura cum este tortul Krantz prezentat mai jos.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 300 gr. faina
  • 200 gr. zahar
  • 4 linguri cacao
  • 2 lingurite praf de copt
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
  • ¼ lingurita sare
  • 80 gr. nuci macinate
  • 6 oua
  • 240 ml. lapte
  • 200 ml. cafea
  • 120 ml. ulei
  • esenta de vanilie

Pentru crema:

  • 4 galbenusuri
  • 150 gr. zahar pudra
  • 150 ml. lapte
  • 3 linguri cacao
  • 200 gr. ciocolata
  • 250 gr. unt
  • esenta de rom

Pentru sirop:

  • 4 linguri zahar
  • 250 ml. apa
  • caramel krantz:
  • 150 gr. nuci
  • 150 gr. zahar

Pentru glazura:

  • 200 gr. ciocolata
  • 60 ml. frisca lichida
  • 50 gr. unt

Tinand cont de faptul ca sunt cateva etape importante in realizarea acestui tort, o sa prezint cat mai succint pasii ce trebuie urmati.

Preparare blat:

Amestec ingredientele uscate intr-un bol separat: faina cernuta, cacao, zahar, praf de copt, bicarbonat si un praf de sare.

In alt bol sparg ouale, adaug laptele, cafeaua racita, uleiul si esenta de vanilie. Le amestec bine cu un tel apoi le adaug peste ingredientele uscate si le omogenizez bine.

Mixez nucile cu ajutorul unui robot si le incorporez incet in compozitia pregatita.

Pentru a fi sigura ca obtin niste straturi uniforme, ma decid sa coc separat trei blaturi egale pe care le obtin prin impartirea in trei a compozitiei finale.

Ideal ar fi sa aveti tavi cu fund care nu este detasabil, deoarece amestecul este destul de lichid si se poate prelinge pe margini daca nu tapetati bine cu hartie de copt formele pregatite.

Le coc in cuptorul incins in prealabil la 180° timp de 25-30 de minute pe fiecare in parte.

Preparare crema:

Topesc 200 grame ciocolata la bain-marie cu 50 ml. lapte si 3 linguri de cacao.

Frec bine cu o lingura cele patru galbenusuri cu 150 grame zahar, apoi adaug laptele ramas (100 ml.) si pun vasul la bain-marie amestecand incontinuu pana ce crema se ingroasa putin si are consistenta unei smantani subtiri.

Mixez energic untul moale pe care l-am lasat la temperatura camerei pana se albeste si rezulta o spuma foarte fina.

Adaug peste el crema de ou (racita) putin cate putin pana la incorporarea completa, apoi torn si ciocolata topita care a ajuns si ea la temperatura camerei.

In acest stadiu nu o mai amestec peste masura deoarece crema se poate taia. Doar adaug cativa stropi de esenta de rom pentru un plus de gust si crema este gata.

Preparare sirop:

Caramelizez doua linguri de zahar peste care torn 250 ml. apa si alte doua linguri de zahar, apoi las siropul pe foc pana se topeste bine zaharul caramelizat si da in cateva clocote. Il las la racit pana prepar caramelul krantz.

Preparare caramel krantz:

Intr-o craticioara cu fundul gros pun la caramelizat zaharul pana devine transparent si capata o culoare brun-aurie. Adaug nucile intregi, amestec bine pentru a se inveli in caramel si le rastorn imediat intr-o tava pregatita aproape pe fundul careia am asezat hartie de copt.

Dupa ce se raceste complet si se intareste, il rup in bucati potrivite pe care le mixez cu ajutorul unui robot.

Asamblare:

Asez primul blat pe care il insiropez putin, pun un strat de crema peste care presar faramite suficiente de caramel krantz, un alt blat putin insiropat si tot asa pana la cel de-al treilea blat care va fi acoperit doar de un strat subtire de crema.

Intind bine si pe laterale un strat fin de crema dupa care dau tortul la frigider pentru cel putin 20 de minute.

Dupa ce stratul de deasupra s-a intarit suficient, il nivelez foarte bine cu inca putina crema si il dau iarasi la rece.

Intre timp prepar glazura din ciocolata pe care o topesc la bain-marie cu 60 ml. frisca lichida si 50 gr. unt.

Dupa ce se racoreste putin, o torn in fir continuu deasupra tortului racit fara sa il nivelez cu nimic. Astfel isi va pastra luciul ciocolatiu.

In doar cateva minute voi presara cu grija krantz din belsug pe marginile tortului si cateva bucle de crema pe deasupra care incununeaza pe deplin aspectul imbietor al tortului meu.

Gustul a fost divin, tortul a fost devorat in mare masura alaturi de o cupa cu inghetata de vanilie, iar succesul a fost atat de mare incat familia si invitatii m-au obligat sa le promit ca il voi pregati si data viitoare.

Sa aveti pofta!

printeaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.