A zis cineva clatite?! 🙂 Daaaa, stiu, toata lumea le iubeste. Nu conteaza ca sunt dulci sau sarate, ca sunt clatitele clasice din copilarie sau indragitele clatite americane – pancake. Dar ce ziceti de niste clatite frantuzesti cu maia naturala? Crepes suzette. Minunate si numai bune de transformat dintr-un preparat atat de simplu si de banal la prima vedere, intr-un desert extravagant care sa ne incante papilele gustative oricand si la orice ora din zi.
V-am spus deja ca nu sunt o adepta a risipirii de surplus din maiaua naturala pe care o hranesc uneori zilnic sau cel putin o data pe saptamana. Folositi intotdeauna pentru improspatare cantitati cat mai mici de maia si pastrati intr-un borcan separat diferenta nefolosita pe care in mod normal ati fi aruncat-o. Gasiti voi ce sa faceti cu ea cand se aduna, va asigur. Daca nu sunt clatitele, pe care eu una le-as manca saptamanal, pot fi cateva gogosi pufoase din aluat moale turnat cu lingura (poate le stiti ca si “picate”… 🙂 ) sau cateva vafe si, de ce nu, o paine dulce cu banane (banana bread) sau cateva lipii rapide foarte potrivite langa un sos cald.
Am mancat in foarte multe locuri clatitele frantuzesti crepes suzette si ca un bucatar amator caruia ii place sa experimenteze in bucataria proprie retete profesioniste in care a intalnit diferite gusturi, arome si texturi, bineinteles ca nu am ratat ocazia de a face si aceasta reteta. Si nu va spun cat de dezamagita am fost acum cativa ani cand, intr-o plimbare prin Baile Herculane ne-am dus tinta la un restaurant unde stiam ca sunt excelente. Era inchis, din pacate. Desi in urma cu nici un an de zile avusesem placuta senzatie ca este unul dintre locurile de calitate care inca rezistau in aceasta statiune extrem de frumoasa, se pare ca m-am inselat. M-a cuprins tristetea si tot drumul pana acasa nu a facut decat sa imi accentueze pofta de crepes suzette.
Sa nu credeti ca este o reteta complicata, nici pe departe. Aluatul pentru clatite se pregateste in 5 minute, cu sau fara maia naturala. Ar fi bine sa il lasati deoparte pentru cateva minute, asa ca veti avea timp berechet sa taiati cateva segmente de portocala si sa va pregatiti aproape cateva cubulete de unt pe care sa le pastrati totusi la rece pana cand veti face sosul.
3 secrete pentru un aluat reusit de clatite cu maia naturala:
Verificati daca maiaua pastrata in frigider nu este prea acra. In functie de cat este de veche, s-ar putea sa fie nevoie macar de o hranire suplimentara. De fapt, va prezint cateva posibilitati:
- Daca aveti 200 gr. maia foarte acida (veche de mai mult de 10 zile), cu o seara inainte amestecati-o cu 50 gr. apa si 50 gr. faina. A doua zi este revigorata si numai buna pentru clatitele prezentate mai jos.
- In situatia in care rezerva voastra de maia naturala nu are mai mult de o saptamana, este suficient sa urmariti reteta de mai jos.
- O alta varianta ar fi sa hraniti de cu seara cele 200 gr. maia cu 50 gr. apa si 50 gr. faina. A doua zi de dimineata adaugati un praf de sare, un ou batut si lapte cat cuprinde (in functie de rigiditatea starterului vostru) astfel incat sa obtineti o consistenta cat mai subtire. La final se adauga untul topit si racit. Clatitele se pot prepara imediat fara probleme.
Incercati sa aduceti maiaua pastrata in frigider la temperatura camerei. Doar asa ii veti simti consistenta reala atunci cand adaugati si celelalte ingrediente. De asemenea, va recomand sa lasati untul topit sa se racoreasca suficient. In caz contrar, in contact cu aluatul rece se va coagula rapid si nu se va distribui uniform in aluat.
Sper sa observati ca nu am adaugat niciun pic de zahar in aluatul pentru clatite. In functie de preferinte, puteti pune, dar foarte putin. De asemenea, daca intentionati sa faceti clatite dulci, se poate folosi un strop de vanilie, esenta de portocale, scortisoara sau alte arome preferate. In cele sarate combinatiile sunt si ele diferite, asa ca lasati-va imaginatia libera sau lasati-le simple si schimbati umpluturile.
Ingrediente pentru 5 clatite cu diametrul de 24 cm.:
Aluat de clatite cu maia naturala:
- 200 gr. maia naturala
- 40 gr. faina
- 1 praf de sare
- 150 gr. lapte
- 1 ou ( 65 gr.)
- ½ lingurita vanilie (optional)
- 15 gr. unt topit si racit
Pentru sos:
- 2 portocale
- 30 gr. zahar
- 30 ml. lichior de lamaie (limoncino)
- 50 gr. unt
Metoda de preparare crepes suzette:
1
Daca va doriti o metoda usoara, va recomand sa folositi un recipient cat mai inalt sau un bol in care sa puteti amesteca ingredientele cu ajutorul unui blender de mana cu imersie.
2
Spargeti un ou, adaugati laptele si maiaua apoi puneti faina si un praf de sare. Combinati-le putin apoi adaugati untul topit si un strop de esenta de vanilie. Omogenizati bine si daca vi se pare ca aluatul pentru clatite nu este destul de subtire, suplimentati cu putin lapte sau cu apa minerala. Puneti-l deoparte si lasati-l sa se odihneasca pentru cel putin 10-15 minute.
3
Intre timp pregatiti o portocala careia ii indepartati coaja si taiati feliile in segmente fara pielita. Pastrati zeama stransa intre timp. Dupa ce taiati 2-3 feliute pentru decor din cea de-a doua portocala, o stoarceti bine si pe aceasta. Sper sa fie suficienta zeama pentru sosul de la o singura portie de crepes suzette. Nu de alta, dar mai sunt doritori si de clatite clasice cu dulceata 🙂 . Pentru cei carora le plac clatitele frantuzesti crepes suzette cu mai mult sos, va recomand sa adaugati zeama de la inca o portocala si eventual zeama de la o jumatate de lamaie.
4
Pentru pregatirea clatitelor este ideal sa folositi o tigaie antiaderenta speciala pentru clatite. Are marginile mai inguste, nu necesita ungere si este mult mai usor de manevrat in comparatie cu una din fonta. Incingeti-o bine si, daca este nevoie, puneti in ea doi – trei stropi de ulei. Se toarna cate un polonic din aluatul moale si subtire. In acelasi timp rotiti tigaia, astfel incat acesta sa fie distribuit in mod cat mai uniform.
5
Coaceti fiecare clatita pentru aproximativ un minut si jumatate sau pana cand observati ca partea de la suprafata este complet uscata si se ridica usor de pe margine. Se intoarce cu grija sau, daca nu folositi o spatula, cu multa indemanare la rasturnarea prin aruncare ( 🙂 ) pe cealalta parte. Continuati coacerea pentru inca cel putin un minut pana se rumeneste usor.
6
Nu uitati sa ungeti tigaia inainte de fiecare clatita, iar daca dupa prima bucata tot vi se pare ca aluatul este prea gros, puteti adauga fara probleme inca putin lapte sau, de ce nu, putina apa minerala. De indata ce toate clatitele sunt facute, puteti incepe prepararea sosului.
7
Puneti zaharul in aceeasi tigaie in care ati prajit clatitele. Adaugati zeama de portocala cu tot cu feliutele pregatite si amestecati de cateva ori pana se topeste zaharul. Lasati sosul la foc cat mai mic pana se reduce putin. Nu dureaza mai mult de 2-3 minute.
8
Incepeti sa adaugati treptat cate un cubulet de unt rece si amestecati constant pastrand focul la minim. Pana la ultimele bucatele o sa observati deja ca sosul s-a ingrosat si a devenit din ce in ce mai catifelat.
9
Este momentul sa adaugati cate o clatita. Incercati sa o ungeti cu sos pe ambele parti. Pliati-o pe fiecare in 4 astfel incat sa obtineti cate un triunghi. La final adaugati lichiorul de lamaie si incercati sa acoperiti fiecare clatita cu sos. Lasati-le asa macar un minut sau incercati sa le flambati imediat. Iar daca va doriti sa impresionati cu adevarat, le puteti servi imediat si sa le flambati cat sunt inca fierbinti direct in farfurie. Limoncino se poate inlocui fara probleme si cu un lichior de portocale sau cu un coniac de calitate.
10
Clatitele frantuzesti cu maia naturala – crepes suzette au un gust exceptional alaturi de bucatelele acrisoare de portocala si pot fi completate fara probleme cu o cupa de inghetata de vanilie. Sunt convinsa ca le adorati si voi. Iar daca inca nu v-am convins, iata mai jos si o portie generoasa din minunatele clatite clasice cu gem de prune. La fel de gustoase si cu acelasi aluat pregatit cu maia naturala. Asta asa, ca sa va incit putin pentru urmatorul weekend cu aroma de copilarie petrecut in familie.
Sa aveti pofta!