M-am grabit zilele acestea sa va povestesc cat mai multe despre maiaua naturala si sper sa imi dati dreptate ca poate starni pasiuni. Daca ai apucat sa gusti macar o data o paine simpla cu maia naturala cu siguranta vei fi incantat si vei dori sa o ai cat mai des pe masa din bucatarie. Nu mai vorbesc aici de calitati si beneficii pentru ca si voi le-ati mai auzit in ultima vreme.
De fiecare data cand fac o paine calda de casa imi aduc aminte de bunica pe care o cicaleam sa ne dea un coltisor crocant imediat ce o scotea din test sau din cuptorul cel mare. Ea nu voia si ne tot repeta sa fim rabdatori ca sa se intoarca de la moara. Va dati seama ca nu intelegeam ce vrea sa spuna. Acum scot painea din cuptor si inca ii aud coaja trosnind pentru cateva minute bune – cat este fierbinte. Asa ca nu va recomand niciodata sa o taiati atat de rapid. Eventual inveliti-o intr-un prosop de bucatarie pentru cel putin o ora.
Si pentru ca tot mi-am amintit de bunica, tin sa-i multumesc foarte mult Iuliei care mi-a pus o intrebare interesanta despre cum retineau bunicile noastre o bucatica din aluatul de paine si il pastrau pana data viitoare.
Bunica mea facea niste turtite date prin malai grisat si le usca. Parca le vad si azi … aratau ca niste chiftele galbene si turtite. Asa le avea la indemana pentru cel putin cateva luni. Cand mi-am descoperit pasiunea pentru paine si mai tarziu, dupa ce mi-am cultivat propria maia naturala, am intrebat-o pe mami si mi-a povestit despre turtite.
Am fost foarte surprinsa si la fel de fascinata sa aflu cum le facea dintr-o cana de spuma pe care o lua toamna din butoiul de vin care fermenta dupa culesul viei. E de inteles. Folosea drojdia salbatica formata in procesul de fermentare naturala a vinului. Amesteca spuma cu o parte de faina si trei parti de malai dupa care facea turtite si le usca. Atunci cand se pregatea sa faca paine zdrobea o turtita pe care o dizolva in apa si o amesteca cu faina. Dupa ce crestea suficient (pana a doua zi) pregatea aluatul final pentru paine. De cele mai multe ori pastra o bucatica din el si il usca la fel pentru painea urmatoare.
Nu le-am testat pentru ca inca sunt in faza in care sunt foarte multumita de maiaua mea creata anul trecut (gasiti detalii aici), asa ca va propun azi o reteta de paine simpla cu maia pe care am facut-o deseori si este foarte gustoasa.
Indiferent ca pastrati maiaua in bucatarie sau la frigider, asigurati-va ca este foarte spumoasa atunci cand pregatiti pre-fermentul (maiaua necesara creata din maiaua mama, apa si faina). O s-o numesc tot maia pentru a fi pe intelesul tuturor.
De cata maia este nevoie la 1 kg. de faina?
Am intalnit deseori intrebarea urmatoare: De cata maia este nevoie la 1 kg. de faina?
Raspunsul este destul de relativ pentru ca in primul rand depinde de anotimp. Vara, pentru ca este mai cald afara, se foloseste un procent de aproximativ 15-20 % din greutatea totala de faina, iar iarna un procent intre 20 si 40%. Mai depinde de tipul de faina folosit la paine (alba, integrala, de secara, etc.), cat si de tipul de paine pe care doriti sa il pregatiti. De retinut este insa faptul ca nu ar trebui folosita sub nicio forma o cantitate de maia mai mare decat cea de faina.
Incercati, testati si veti simti atunci cand ati gasit o proportie perfecta pentru painea dorita pe gustul vostru. La inceput va propun sa folositi cea mai simpla reteta cu paine alba in care aveti nevoie de o parte de maia, doua parti de apa si trei parti de faina.
De aceea m-am gandit sa va impartasesc aceasta reteta din care mi-au iesit doua paini de aproximativ 750 de grame. Inarmati-va cu rabdare si luati in calcul ca prepararea acestora dureaza cateva ore bune sau chiar o zi (cum am procedat si eu pentru cea de-a doua paine) daca va decideti sa transferati aluatul la rece pentru o dospire si mai lenta.
Aveti deja o maia mama foarte puternica si plina de bule? Cu o zi inainte de prepararea painii pregatiti pre-fermentul din 40 de grame de maia, 110 gr. apa si 110 gr. faina. Veti obtine o cantitate de 260 de grame din care, daca luam in calcul pierderile de pe cutie, veti folosi doar 250 de grame.
Ingrediente:
- 250 gr. maia (pre-ferment)
- 500 gr. apa (la temperatura camerei)
- 750 gr faina alba tip 650
- 15 gr. sare
Metoda de preparare:
Pregatire aluat:
O sa va arat cum puteti testa maiaua atunci cand este in punctul maxim de dezvoltare. Se ia o lingura din ea si se pune intr-o cana cu apa. Daca pluteste e super. Asta ne arata ca este foarte usoara si spumoasa.
Amestecati intreaga cantitate de maia cu 480 de grame de apa. Restul se pastreaza pentru mai tarziu, cand va trebui sa adaugam sarea.
Omogenizati bine cu o lingura apoi adaugati faina. Amestecati pana ce se incorporeaza toata faina sau va puteti folosi de un robot de bucatarie desi aluatul este destul de umed si nu necesita o framantare exagerata. Daca vi se pare ca mai aveti nevoie de putina apa sau de faina acum se poate completa, dar fara a va indeparta foarte mult de cantitatile initiale. Ar trebui sa rezulte un aluat moale, neuniform si destul de lipicios.
Autoliza
Autoliza este perioada de odihna in care aluatul nostru se hidrateaza si ii permite glutenului sa se formeze.
Se acopera bolul cu o folie si se lasa deoparte pentru circa 25-30 de minute.
Framantare
Dupa autoliza, aluatul este mult mai usor de framantat. De fapt urmeaza singurele 5-10 minute in care painea trebuie framantata. Suna incurajator, nu-i asa? Mai ales pentru cei care „se scuza” ca nu stiu sa o faca, desi acum se poate face foarte usor cu ajutorul unui robot de bucatarie prevazut cu carlige speciale.
Pentru inceput presarati sarea deasupra aluatului si adaugati cele 20 de grame de apa care v-au ramas. Ciupiti aluatul cu degetele pentru a le încorpora mai usor apoi framantati aluatul pana obtineti o consistenta usor elastica si rezistenta la rupere.
Transferati-l intr-un bol uns cu ulei de masline si, dupa ce il acoperiti din nou, lasati-l sa se odihneasca timp de o ora.
Prima dospire. Intindere si impaturire (Stretch & Fold)
Prima etapa de dospire este de aproximativ trei ore de cand ati mutat aluatul in bol. Dupa prima ora de relaxare se face prima intindere si impaturire a acestuia sau Stretch and Fold, cum se mai numeste in limba engleza. Trageti de o margine din lateral, intindeti si impaturiti din cel putin patru directii exact asa cum este pliat un plic.
Acoperiti bolul cu o folie si lasati-l sa se odihneasca pentru inca o ora dupa care mai faceti un set de intinderi si impaturiri.
Pre-forma
Dupa cele trei ore, cat a durat dospitul cu doua etape de Stretch and Fold, rasturnati aluatul pe blatul infainat si dati-i o pre-forma. In situatia in care doriti sa faceti doua paini, pentru inceput il puteti imparti in doua parti aproximativ egale. Manevrati-le usor si modelati aluatul in forma dorita dupa care il acoperiti cu un prosop si asteptati cam 20 de minute. Ca sa intelegeti mai bine, aceasta etapa intermediara ne ajuta sa dam painii o forma finala mult mai usor dupa fiecare manipulare care strange glutenul. Dupa 20 de minute, acesta se va relaxa si vom putea avea forma finala pe care ne-o dorim.
Dospirea finala
Astazi am decis sa va prezint doua metode prin care am dospit painicile mele.
Prima, in forma de franzela a mai ramas la dospit pe blat timp de doua ore si jumatate. Depinde de temperatura fiecaruia din bucatarie. De aceea va recomand ca dupa aproximativ doua ore sa testati aluatul cu degetul. Daca adancitura revine lent la forma initiala, aluatul e dospit. Daca revine instantaneu, mai trebuie lasat pentru cateva minute. Mare atentie, totusi, sa nu depasiti aceste praguri, pentru ca exista posibilitatea sa se dospeasca prea tare. In acest caz adancitura ramane asa, iar painea cu siguranta nu va mai creste la copt si va fi destul de turtita.
Pentru cea de-a doua painica am gandit o forma rotunda si o dospire finala mult mai lenta. Am pregatit un bol in care am pus un prosop de bucatarie si l-am presarat bine de tot cu faina. Nu am inca un banneton. Poate vine si la mine Mos Craciun daca tot sunt cuminte si imi place sa fac paine… 🙂 Am asezat aluatul cu partea neteda dedesubt apoi l-am acoperit si l-am lasat deoparte cam o ora. Dupa aceea am luat bolul, l-am bagat intr-o punga si l-am pus la frigider peste noapte.
Coacerea
Cu 40 de minute inainte de a expira timpul de dospire am pregatit piatra de copt si am introdus-o in cuptor. Setati temperatura la maxim, sau cel putin la 240 ° C. Daca aveti o tava la indemana sau o tigaie de fonta bagati-o din timp in partea inferioara a cuptorului. Va va ajuta sa creati niste aburi care impiedica painea sa faca prea repede crusta si ii permite sa creasca nestingherita la inceput.
Asezati painea pe o hartie de copt si efectuati cateva taieturi deasupra. O lama ar fi ideala dar daca nu aveti este ok si un cutit cu lama subtire si foarte ascutit. Asa ajutati aluatul sa creasca in directia dorita de voi si nu cum vrea el.
Asezati painea pe piatra si turnati un pahar de apa rece in tava de dedesubt. Lasati painea sa se coaca la abur pentru aproximativ 15 minute, apoi scoateti tava. Mai asteptati 5-10 minute si micsorati temperatura la 220° C. Poate fi gata dupa inca 30-40 de minute, dar cel mai bine va ghidati dupa coaja rumena si testatul painii dedesubt. Daca o loviti cu degetul si suna a gol e momentul sa o scoateti si sa o asezati pe un gratar. Asteptati sa se raceasca pentru cel putin cateva ore inainte de a o taia.
Painea dospita la rece peste noapte se poate testa in acelasi mod. Daca simtiti la atingere ca ar mai avea nevoie de un timp de dospire, o mai puteti tine in frigider pentru cateva ore. Pe aceasta am decis sa o coc in tigaia de fonta. De regula o incing bine in cuptor, rastorn aluatul in ea, iar dupa ce il crestez deasupra ii pun un capac dintr-o cratita de fonta. Fara aburi. Se creeaza singuri in interior. Dupa 15 minute indepartez „capacul” si las painea sa se coaca pana devine rumena si trece testul lovirii cu degetul.
Rezultatul arata cam asa.
O sa va las pe voi sa vedeti diferenta dintre aceasta si franzela de aseara. Se vede ca s-a dospit putin mai bine si are o alta textura. Cat despre gust…va astept cu impresii. 🙂 Pana atunci sper sa va bucurati si sa coaceti cu placere aceasta paine simpla cu maia naturala.
Sa aveti spor!
Buna Nicole,
Am reusit sa fac maia din proportiile 1:1:1 asa ca am 300 gr maia pe care am pus-o la frigider in ziua 10. Cand o sa fac paine cum sa procedez? Iau 10 grame din maia si o amestec cu 30gr apa si 30gr faina si o las pana a doua zi, dupa care fac prefermantul( 30 gr maia, 100 gr apa si 100 faina)? Patrez maia la frigider ce ramane dupa ce iau prefermentul sau il mai hranesc odata?
Multumesc mult
Buna Madalina,
Nu iti recomand sa pastrezi atata maia. Este prea multa. De asemenea, cred ca este prea repede sa o bagi la frigider. Te sfatuiesc sa o mai hranesti macar o saptamana, cel putin o data pe zi. Fa-o in cantitati cat mai mici, de exemplu- 10 gr. maia + 40 gr. apa + 40 gr. faina. Experienta m-a invatat ca nu ai nevoie de mai mult de 50 gr. de maia pastrata la frigider. Oricum, atunci cand o scoti de la rece, trebuie sa o hidratezi cel putin o data sau de doua ori, deci vei avea timp sa faci mai multa daca vrei sa coci mai multe paini. Din ce iti ramane dupa hranire pui la pastrare iarasi in frigider.
Mai concret, cand o scoti de la frigider folosesti doar 10 gr. pe care o hranesti 1:3:3. Diferenta o arunci sau faci rapid niste clatite… 🙂 Rezulta 70 gr. maia. O hranesti inca o data sa zicem cu 20 gr. maia + 60 gr.apa + 60 gr. faina si obtii deja 140 gr. maia. Depinde cat de activa si de spumoasa devine, pentru ca daca o pastrezi prea mult la rece s-ar putea sa mai ai nevoie de inca o hranire. Din cantitatea finala de maia pastrezi 10 gr. pe care o hranesti cum ti-am explicat mai sus si o pui la rece. Diferenta o folosesti la paine. Sa ai spor!
Buna , eu am cumparat dupa un site plicuri cu maia praf…cum o pot folosi sa mi iasa o pâine buna? Trebuie să o hidratez sau o pun direct in faina ca pe drojdia uscată?
Buna Cristina! In mod normal cei care o comercializeaza ar fi trebuit sa mentioneze pe plic si modul de folosire. Oricum, nu iti recomand sub nicio forma sa o folosesti ca pe drojdia uscata. O maia naturala uscata trebuie rehidratata si hranita de cel putin doua ori inainte de folosire. Poti sa citesti acest articol despre CUM SE PASTREAZA MAIAUA NATURALA PE TERMEN LUNG unde vei gasi mai multe detalii despre maiaua uscata si cum o poti reactiva.
Buna ziua ! va rog sa mi spuneti daca la aceasta paine se pot adauga si seminte ?
Buna Mariana,
Se pot adauga, numai ca trebuie sa tii cont de faptul ca painea din aceasta reteta are o hidratare destul de mica.
In cazul in care doar le prajesti cateva secunde inainte, nu trebuie decat sa maresti foarte putin cantitatea de apa. Sa zicem cu aproximativ 50 – 60 gr. apa la 120 gr. seminte cum ar fi cele de floarea soarelui, dovleac sau susan.
In cea de-a doua situatie, poti hidrata semintele cu 5-6 ore inainte (sau peste noapte). Este valabil mai ales la semintele care absorb destul de multa apa cum ar fi cele de in, chia si chiar si cele de susan. O poti face fie cu apa fierbinte in raport de 1:1 (50 gr. seminte si 50 gr. apa fierbinte) fie in raport de 1:2 cu apa rece (o parte seminte si doua parti de apa). Amestecul se mai numeste si soaker si se adauga de regula in etapa in care pui sarea. Tot atunci poti adauga si semintele rumenite. Succes!
Buna Nicole.
Am inceput sa-mi fac maia, sunt in ziua a 5-a (am inceput cu faina integrala 7 spice, am trecut pe 550 Hajdu din ziua a 3). Creste, creste, zic eu prea repede, ieri seara a 4 -a zi, s-a dublat la 2 ore si jumatate de la hranire, am cam 23.5 grade in bucatarie. Nu asta mi-e grija acum, o voi hrani inca 4-5 zile, asa cum recomanzi, am insa o mare nedumerire/ neintelegere a retetei de paine simpla cu maia, dintr-un kg faina.
A. Presupun ca am maia in ziua a 10-a dimineata – 180 grame.
1. Iau din ea 40 grame, o amestec cu 110 grame apa si 110 grame faina pentru a face maia pt painea mea
2. O las 12 ore apoi o amestec cu faina si apa pt preferment, urmeaza restul etapelor.
Din maiaua mama de iau 60 grame hranesc 1-1-1 si o pun in.
frigider.
E corect?
B. Peste o saptamana voi face o noua paine si
1. voi lua 40 grame din maiaua mama proaspat scoasa din frigider, o amestec cu 110 g faina si 110 g apa, apoi 12 ore repaus pana la preferment
…..
Sau
1. Hranesc maiaua mama de 2 ori la interval de 12 ore si din ultima maia iau 40 grame ce o voi amesteca cu 110 g faina si 110 apa.
….
E corect?
Stiu ca solicit explicatii exagerat de detaliate, mama zice „mura-n gura”; am gasit informatii multe si diverse despre producerea si intretinetea maialei online, ale tale imi pareau clare dar nu suficient dupa cum se vede, asa ca am zis ca trebe musai sa te intreb.
Astept cu nerabdare sfaturile tale.
Buna Cristina,
Iti multumesc mult pentru intrebari si sper sa fiu chiar mai clara in ceea ce urmeaza… 🙂
A. Situatia in care au trecut cele 10 zile si ai 180 gr. maia.
1. Asa este: cele 40 g. maia + 110 g. apa + 110 g. faina reprezinta prefermentul pentru paine.
Cred ca esti putin derutata deoarece prefermentul este de fapt tot o maia. Reprezinta cantitatea de maia pe care o adaugi la reteta de paine. De cele mai multe ori doar o sustragi din cantitatea totala de maia pe care o hranesti in mod normal, asta daca hranesti atat de multa, desi eu nu recomand. Alteori e posibil sa iti trebuiasca un preferment hranit cu 1:2:3 sau cu alt procent cu o hidratare mai mica, deci va trebui pregatit separat.
2. Dupa cum ti se dezvolta acum, e posibil sa ajunga la maxim in mai putin de 12 ore… 🙂 O amesteci cu apa si faina din reteta de paine si continui dupa reteta descrisa in articol.
3. Schimba procentul de hranire dupa cele 10 zile si nu te grabi inca sa o bagi la rece, macar inca o saptamana. Am scris cate ceva in acest articol cu 3 sfaturi utile pentru maiaua naturala. Iti recomand sa il folosesti pe cel de 1:3:3 (10 g. maia/30 g.apa/30 g. faina). Dupa hranire, asteapta cam o ora, cat sa inceapa fermentatia, apoi o bagi in frigider. Nu am scris inca asta in articolele despre maia de pe site, dar in timp am experimentat si voi reveni cu noutati saptamana urmatoare. La frigider doar i se incetineste dezvoltarea si in acest fel are din ce se hrani cat „hiberneaza”.
B. Cand vrei sa faci paine peste o saptamana:
1. NU folosi inca 40:110:110. E prea multa risipa. Maiaua trebuie revigorata macar de doua, trei ori – sa zicem cu 10 g. maia/ 30 g.apa/ 30 g.faina. Cu cat scade intervalul dintre aceste hraniri (de la 12, la 10 sau la 8 ore), cu atat e mai clar ca maiaua e pregatita pentru paine.
2. In seara de dinainte, sau cu cel putin 8 ore inainte sa te apuci de paine, pregatesti o cantitate mai mare de maia sau, cum ii mai zicem, preferment, din 40g.maia, 110g.apa si 110g.faina. Merge si cu 30g./120g./120g. Uneori e chiar mai bine. Poti experimenta… 🙂 Diferenta ramasa dupa ce o folosesti la paine, sa zicem 10 g. maia, o hranesti cu 30 g.apa si 30 g. faina, astepti cam o ora sau doua si o poti baga iar la frigider pana saptamana urmatoare.
Sper ca am fost mult mai explicita, iar daca nu, te astept si cu alte completari… Spor!
Buna, Nicole.
Iti multumesc pentru explicatii – le-am citit si recitit si am trecut la articole si iar aici, ce senzatie placuta…
Cred, nu cred, sunt sigura ca am inteles procesul, m-ai luminat, multam fain.
Esti fantastica, sincer te felicit pentru ceea ce faci aici, esti un mare, mare plus pentru comumitate.
Respect!
Draga Cristina,
Ma bucura foarte mult aceste cuvinte frumoase. Intotdeauna incerc ca transmit cat mai multe informatii care sa fie utile cu adevarat. Inseamna ca, in general si reusesc… 🙂 Iti multumesc! 🙂
Buna Nicole, îți mulțumesc foarte mult pentru această rețetă de pâine simpla cu maia . Am crescut o maia 12 zile după alta rețetă , după care am ținut o la frigider vreo săptămână . Apoi am găsit rețeta ta , am urmat o întocmai (sper?) și ….ce crezi ??? Prima mea pâine cu maia a ieșit bunaaa și arată și miroase super! Mai am câteva nelămuriri dar sper să mă „luminez”. Sunt super incantata ! Multuuumesc
Buna! Deranjez cu o intrebare. Nu am inteles foarte bine etapa Stretch & Fold.. dupa ce de-a doua impaturire, trebuie sa mai las inca o ora la dospit, apoi trec la etapa pre-forma? Multumesc.
Buna Oana,
Asa este, ai inteles bine. Depinde si de temperatura pe care o ai in bucatarie. Oricum, ar trebui sa observi o crestere a aluatului (undeva intre 20 si 50%) si cateva basicute deasupra. Daca e mai racoare, o mai poti lasa cateva minute in plus inainte sa ii dai o pre-forma. Spor!
Super, super bună ! Mi-a iesit ca la carte- pufoasa si gustoasă !
Daca se respecta reteta, nu se poate sa nu iasa bună.
Eu am folosit faina de tară si tot a ieșit bună.
Multumesc de retetă!!
Buna seara! Am si eu o nelamurire: am facut o paine cu maia (cultura pornita de 3 saptamani ) , am facut-o cu hidratare 75% , am urmat toti pasii necesari – autoliza ~2ore , adaugare maia , sare , stretch&fold , formare finala , dospire secundara la temperatura camerei , nu la frigider , coacere in tuci de fonta cu capac. A crescut frumos , s-a copt bine , era plina de gauri pe dinauntru , gust super – foarte putin acru , probabil si pentru ca maiaua era tanara – insa avea o textura cauciucata , parca mestecam guma. Am folosit faina alba , 000 , ca doar asta aveam prin casa , la hranirea starterului adaug , insa , si faina de secara , cam 1% , iar in aluat nu am adaugat nimic in plus , doar faina , maia , apa , sare. Oare de ce a iesit asa de cauciucata??? Multumesc , o seara buna!
Buna Cristi,
Nu pare ca ai gresit cu absolut nimic. Autoliza ajuta enorm iar starterul cu faina de secara nici pe departe nu are ce sa-i dauneze atata timp cat este folosit atunci cand se afla in punctul maxim de dezvoltare. Cred ca mai degraba era dospita insuficient. Depinde foarte mult de temperatura, asa ca data viitoare las-o putin mai mult si incearca sa nu-i distrugi reteaua de gluten atunci cand ii dai preforma si forma finala. Fiind un aluat destul de umed, cu o hidratare de 75%, acesta este un risc foarte mare care se intampla frecvent chiar si atunci cand o muti in tuci. Mi s-a intamplat si mie si vrei sa-ti spun dupa ce mi-am mai dat seama ca asta e cauza?! Dupa ce o scoteam din cuptor, cand inca era fierbinte, nu se mai auzea sunetul acela care te unge pe suflet de coaja care parca trosneste si se sparge in multe bucatele… 🙂 Sigur o sa iasa mai bine data viitoare… 🙂
Bună, se poate face și cozonac cu aceasta maia? Și dacă se poate cîta cantitate se pune la 1 kg de faina de ex? Mulțumesc.
Buna Andrea,
Se poate face si cozonac, desigur. L-am programat si eu pentru sfarsitul acestei saptamani, asa ca daca mai poti astepta… Cred ca la 1 kg. de faina poti folosi maxim 300 de grame de maia (60-65% hidratare). Pana atunci iti recomand sa citesti aceasta postare – PANETTONE DE CASA CU MAIA NATURALA
Buna ziua, Nicole!
Am capatat o maia, care dupa ce o hidratez, creste foarte repede si foarte mult ( creste apoximativ de 4 ori), apoi se lasa intr-un timp foarte scurt. Asta inseamna ca incepe sa scada dupa aproximativ o ora, nici vorba de 6 ore, sau 8. Ce este de facut?
Multumesc frumos pentru raspuns!
Buna Bogdan,
In primul rand, s-ar putea sa fie foarte cald in incapere. Daca-i asa, musai trebuie mutata intr-un loc putin mai racoros.
In al doilea rand, depinde de ce proportii folosesti atunci cand o hranesti, pentru ca nu mi-ai dat detalii… 🙂 Incearca o parte maia, trei parti apa si trei parti faina, sau chiar mai mult, daca este nevoie. De ex. 10 gr. maia, 50 gr. apa si 50 gr. faina. Daca e faina tip 000, un pic mai multa faina, pentru ca, de asemenea, aceasta poate fi una dintre cauze… Tine-ma la curent, te rog!
In primul rand iti multumesc pentru raspuns, Nicole!
In camera sunt aproximativ 23 grade Celsius, iar maiaua o hranesc 1:1:1. Adica, la 50gr. de maia, adaug 50gr. apa, 50gr. faina 650.
Multumesc mult!
M-am luminat! 🙂 Temperatura e ok. Trebuie schimbate cantitatile – 1:3:3 sau chiar 1:4:4. Adaptezi in functie de cat de des vrei s-o hranesti. Pornesti cu prima varianta si o mai poti adapta pe parcurs…
Imi face placere sa raspund, mai ales pe acest subiect de care ma simt legata in mod special… 🙂 Deci, tinem aproape!
Buna Nicole si multumesc pentru raspunsuri!
Din pacate treaba nu merge de loc bine pana la capat, cu toate ca am respectat sfaturile tale referitoare la maia.
Este totul foarte bine, pana cand pun painea in banneton. Aici creste aluatul dar nu foarte mult, iar in momentul cand vreau sa-l scot si sa-l pun in tava pentru copt, vad ca este foarte moale si se revarsa in toata tava de copt. Nu mai spun ca se lipeste groaznic de banneton, indiferent cu cata faine il tapetez. L-am bagat si asa gen lipie la cuptor, a crescut putin si mi s-a spart fundul aluatului, cu toate ca am crestat partea superioara. Nu inteleg unde gresesc sa ma pici cu ceara…
Buna Bogdan,
Sunt posibile mai multe situatii. Depinde foarte mult de marca de faina si in acest caz cu siguranta ca este prea prea multa apa. Chiar si 20 de grame pot fi foarte multe pentru un tip de faina care nu o absoarbe foarte mult. In al doilea rand, cred ca nu a dospit suficient in prima etapa, inainte sa o pui in banneton. Dupa mai multe intinderi si impaturiri de regula aluatul devine din ce in ce mai ferm si mai rezistent, asa ca data viitoare, daca observi ca nu este din ce in ce mai plina de bule de la o impaturire la alta, poti sa ii mai dai timp in plus si sa o mai impaturesti de cateva ori. De aceea s-a si lipit de banneton. Degeaba ii pui mai multa faina daca aluatul este foarte umed si lipsit de fermitate. De altfel si faptul ca s-a crapat in partea inferioara s-a intamplat din acelasi motiv. La urmatoarea incercare pune mai putina apa si incearca sa impaturesti aluatul putin mai des (o data la 40-45 min), de cel putin 4 ori.
Buna din nou Nicole! Am facut prima mea painica cu maia naturala dar a iesit cu alveole foarte multe si foarte mari! Am gresit undeva? Gustul nu e acrisor si parca mai trebuia putina sare desi am respectat cu strictete reteta. Nu pot atasa poze. Te-ar deranja daca mi-ai lasa o adresa de email sa comunicam mai usor? Inca o data multumesc din suflet!??
Buna Andreea!
Nu e rau deloc, te felicit… 🙂 Mie imi plac alveolele, mai ales ca la painea cu drojdie nu le pot obtine, nici daca vreau…
Pentru o paine mai densa nu trebuie decat sa insisti mai mult pe pre-forma si pe forma finala. Apesi putin aluatul si il alungesti cu grija inainte sa-l pliezi astfel incat sa micsorezi bulele formate. Daca o rulezi destul de strans nu vei mai avea atatea gaurele.
Painea fara sare nu prea are gust, intr-adevar. In general cantitatea de sare din paine reprezinta cam 2% din cantitatea de faina, numai ca daca nu avem un cantar cat mai sensibil, cel de bucatarie ne poate pacali. Poti ajusta necesarul la urmatoare incercare… 🙂
Adresa mea de mail este nicole@reteteoriginalecunicole.ro . Astept sa-mi scrii… 🙂
Anul trecut am dat o mulțime de bani pentru un aparat de făcut pâine, în acest an mi-a trecut prin cap… ce ar fi dacă aș încerca să fac eu o pâine de casa, bineînțeles cu drojdie, prima a fost un fiasco, a doua mai bine, a treia și mai bine. Am tot auzit de maia, beneficiile acesteia cel puțin din punct de vedere digestiv și cu ajutorului Sfântului Internet am dat de tine Nicole, ce pot să îți spun că mi am descoperit niște veleități. Îți mulțumesc atât eu și familia.
Draga Alin, iti multumesc mult pentru aprecieri! Asa este. Fiecare dintre noi ne descoperim la un moment dat cate un „talent”… 🙂
Cat despre masina de paine, nici eu nu am instrainat-o. Doar ca am pus-o la pastrare un pic. 🙂 Dar sa stii ca am testat deja in ea o paine cu maia si nu a fost rea. Doar ca am „impulsionat” dospirea cu o jumatate de lingurita de drojdie uscata. La programul cel mai lung. Deci, e utila totusi…
Dragă Nicole am folosit Maia de 1 an, faina tip 650, aluatul a stat peste noapte în bucătărie cu geamul deschis, am copt în vas jenă cu capac. Are coaja prea tare, deși am pus în pungă și are un gust acrișor. Unde am greșit? Mulțumesc anticipat
Buna Ioana! Este posibil sa fi fost totusi prea cald in bucatarie, chiar daca ai tinut geamul deschis si curentii de aer de regula fac mai mult rau decat bine. In acelasi timp, cele aproximativ 7-8 ore de dospire la temperatura camerei par sa fie cam multe si sa se fi dospit un timp cam lung. Cred ca nici nu a mai crescut foarte mult in cuptor… La urmatoarea incercare poti reduce cantitatea de maia si apa, crescand in acelasi timp gramajul de faina.
Este adevarat ca painea cu maia are o coaja mult mai tare, dar punga nu prea ajuta. Iti recomand sa o lasi cat mai mult la racit pe un gratar dupa care sa o invelesti intr-un stergar de panza. Poti asculta sunetul specific imediat ce o scoti din cuptor… 🙂 se aude cum crapa usor, iar dupa cateva ore coaja este mai degraba crocanta decat foarte tare, desi este mult mai groasa decat la o paine normala.
Buna dimineata.Am reusit o maia foarte frumoasă dar am prea multa si nu stiu ce sa fac cu ea.Am frământat pâinea si astept sa trec mai departe.Deocamdata astept alea 30 min.Multumes
Buna Cornelia,
Si eu incerc pe cat de poate sa folosesc surplusul de maia. De cele mai multe ori fac niste clatite delicioase, dar poti face si cateva briose sau sau o paine dulce cu banane. Amesteci de cu seara maiaua cu lapte, putin unt topit si faina (in functie de preparat, poti folosi si cateva linguri de zahar) si lasi vasul in bucatarie pana dimineata cand mai pui 2 oua si putin bicarbonat de sodiu sau praf de copt. Sper sa revin curand cu o reteta cat mai detaliata…
Iti recomand, totusi, sa pastrezi de fiecare data o cantitate cat mai mica de maia atunci cand o hranesti. Astfel nu va trebui sa risipesti faina si sa arunci din ce in ce mai multa maia.
Buna ziua! Îmi spui te rog prefermentul se păstrează la temperatura camerei sau in frigider până facem aluatul pt pâine? Mulțumesc!
Buna Daniela,
Se pastreaza la temperatura camerei. Are nevoie sa creasca la fel ca si maiaua si se foloseste doar cand este in punctul maxim de dezvoltare.
Nu înțeleg… În total practic îs vreo 6 ore de frământat??? Mie nu mi a prea crescut nici în bol, nici după ce am transferat-o pe blat… Mai rău.. După ce am transferat o pe blat mi s a părut ca s a lăsat… Nu știu.. Cam moale aluatul deși am respectat toate instrucțiunile și faina de 550 am folosit… Am renunțat într un final. Nu arata nicicum aluatul de pe blat după 2 ore se dospire…
Draga Anca, nu sunt 6 ore de framantat si imi pare rau pentru aceasta nereusita. Eu am cautat sa fiu cat mai explicita in articolele mele despre maia, cum se creeaza si cum se intretine sau cum se pregateste o paine cat mai simpla cu maia. Daca te mai consoleaza putin, nici mie nu mi-a iesit perfect prima paine cu maia, desi ma consideram destul de experimentata in a face paine de casa.
In situatia data pot fi destule cauze: maiaua folosita nu a fost in punctul maxim de dezvoltare, faina, temperatura… Ar insemna sa ma repet cu foarte multe detalii, desi principala cauza aici pare sa fie maiaua ta foarte, foarte tanara. Nu stiu daca ai folosit-o atunci cand era plina de bule sau daca ai adus-o in contact cu sarea. Daca aluatul nu a crescut deloc, maiaua este principala cauza. Eu zic sa nu te dai batuta si sa mai incerci o paine in cantitate mai mica. Poti folosi mai degraba o faina tip 000, decat pe cea de tip 550 care schimba oarecum proportiile unui aluat reusit. Experienta iti va spune si cand aluatul este prea moale sau prea tare… Cauta informatiile de baza despre framantat si impaturit (stretch & fold).
In afara de asta, iti recomand sa recitesti inainte cu multa atentie orice articol referitor la acest subiect. Gasesti pe internet o multime de informatii de acest gen. De cele mai multe ori sunt ajutatoare si comentariile. Succes!
Am vrut sa zic, dospit în loc de frământat. Acum am citit răspunsul și mi am dat seama ca am greșit în exprimare. E ok. Am făcut azi alta. Superba ❤️
🙂 Ma bucur sa aud si vesti bune :). O sa ai o satisfactie si mai mare in timp, cand iti vei cunoaste mai bine maiaua. Dospitul este mai lent, intr-adevar, dar rezultatul merita. Eu inca testez si alte retete, desi nu prea mai am asa de mult timp disponibil, si mi-am propus sa revin cat mai curand cu noutati cat mai detaliate. Tinem aproape! 🙂
Bună! Deci, din Maia din ziua 10 putem face prefermentul pentru pâine nu și facem proporția 1:3:3 pentru păstrare.?
Buna Anca,
Asa este. Pre-fermentul pentru paine se pregateste separat, iar maiaua se hraneste in continuare pentru pastrare si perpetuare.
Totuși nu am înțeles, după 10 zile și după ce am folosit maiaua pentru prima piine, mai rămîne un pic, da? Nu se poposește toată ? Deci cuum mă comport cu restul maialei ? Cum o hrănesc mai departe pina la următoarea coacere?
Buna Lidia,
Dupa cele 10 zile maiaua trebuie pastrata la temperatura camerei si hranita zilnic (o data pe zi) pentru cel putin doua saptamani. Dupa aceasta perioada poti continua la fel sau o poti pastra la frigider cu hranire periodica la 10-15 zile. In acest din urma caz vei avea nevoie de o improspatare cu 2-3 hraniri inainte sa faci o alta paine. Am notat mai multe detalii in acest articol: 3 SFATURI UTILE PENTRU MAIAUA NATURALA – PASTRARE, INTRETINERE SI HRANIRE.
Pot folosi la coacere o cratiță de ceramica fara capac dar pun apa in tava?jeni
Da. Cred ca este mai ok asa, mai ales pentru crusta aceea mai groasa si foarte crocanta… 🙂
Daca nu am piatra sau vas de fonta ce pot folosi?
Poti folosi fara nicio problema tava cuptorului. O incingi bine inainte si daca nu ai o alta tava in care sa poti pune putina apa pentru a crea aburi, pulverizezi niste apa cu ajutorul unei pompite curate sau pur si simplu, atunci cand bagi painea in cuptor, arunci dedesubt cateva cuburi de gheata.
Mie nu mi-a iesit atat de inalta (crescuta).Cum am pus-o pe hartie ( scoasa de la frigider) lasat o ora pentru aclimatizare s-a lasat si in cuptor NU A MAI CRESCUT DELOC .Am mai citit pe net si am ajuns la concluzia ca s-a dospit prea mult .Intrebare :
Ultima dospeala nu este mai bine de controlat vizual la temperatura camerei decat tinuta in frigider (unde uiti de ea) si foarte usor treci peste optimul de dospire ratand o paine inalta si frumos crecuta in aragaz
VA MULTUMESC
Asa este. Cred ca era si putin acrisoara, ceea ce la fel denota ca s-a dospit prea mult. Am avut si eu cateva esecuri pana sa imi dau seama cand este momentul prielnic. Cele mai reusite mi-au iesit intr-adevar cand le-am tinut sub control intr-o singura zi, fara dospirea lenta de la frigider. Nu prea am avut timp in ultima perioada sa mai fac o paine… O s-o fac cat de curand si promit sa revin cu cat mai multe detalii. Ai grija, de asemenea, si la consistenta. Daca e prea moale poti pati cam la fel. Painea se lasa imediat ce o bagi in cuptor, creste oarecum spre partea de dedesubt si se crapa intr-o parte. Urmatoarea sigur o sa-ti reuseasca. 🙂 Bafta!
Multumesc pentru raspuns,
Vad ca folositi maia in ratie de aprox 1;3;3 , eu folosesc 1;2;2 si ma gandesc la experimente , care este diferenta de exemplu daca folosim 1;1;1 fata de 1;2;2 , 1;3;3 samd
Multumesc