Cred ca am ales pentru azi cea mai usoara si rapida reteta de salsa de rosii. Este una dintre preferatele mele, alaturi de guacamole si salsa verde, iar daca ma gandesc la preparatele culinare pe care le-as consuma cu prioritate, va marturisesc faptul ca as alege oricad niste paste cu sos bolognese in detrimentul celor cu sos alb, cum as alege, de asemenea, si la pizza un sos salsa de rosii in defavoarea unui sos barbeque.
Influentele mexicane de origine imi inspira de fiecare data o salsa de rosii picanta si foarte aromata, mai ales daca se foloseste coriandru, numai ca fiecare dintre noi are libertatea de a adapta o reteta asa cum isi doreste, cu mai putina sau cat mai multa iuteala ori cu patrunjel sau cu cateva frunze de telina. Nu degeaba ma gandesc uneori la bulionul tocat facut de maica-mea pentru iarna in care adauga si frunze de telina. Chiar si acum am in minte gustul lui deosebit in care doar adaugam putina ceapa tocata si un strop de ulei. Inmuiam cu pofta in el un colt de paine calda sau il consumam in loc de salata alaturi de alte preparate.
Prin urmare, lasati-va imaginatia cat mai libera si pregatiti o salsa de rosii exact cum va place. Consumati-o intr-o seara de weekend ca si sos alaturi de cateva chipsuri de tortilla sau, daca o preferati tocata de mana, poate fi servita ca si aceste bruschete cu rosii si busuioc. La fel de bine o puteti integra la micul dejun pe un toast cu avocado si ou posat sau ca garnitura langa un piept de pui la gratar. Este extrem de gustoasa daca se folosesc rosii proaspete, dar puteti obtine un sos salsa de rosii la fel de bun si foarte rapid daca folositi o conserva de rosii tocate.
Ingrediente:
- 3 rosii proaspete (sau o conserva de rosii tocate)
- ½ ceapa rosie
- ½ ardei iute
- 2 catei de usturoi
- ½ lime
- 1 legatura patrunjel
- ½ lingurita sare
Metoda de preparare salsa de rosii:
1 Puneti intr-un robot o jumatate de ceapa rosie, 2 catei de usturoi si o jumatate de ardei iute. Daca nu doriti un sos foarte picant, inlaturati cu grija nervurile pe care se afla semintele ardeiului apoi tocati-l grosier si adaugati-l in robot. Maruntiti rapid doar aceste ingrediente pentru a va fi mai usor ulterior sa controlati dimensiunea rosiilor tocate.
2 Taiati rosiile in sferturi si adaugati-le in robot impreuna cu patrunjelul. Stoarceti zeama de la o jumatate de lime apoi adaugati sare si piper dupa gust. Mixati pentru cateva secunde apoi gustati si potriviti gustul preferat. Daca va place, acum puteti adauga si un strop de ulei de masline sau putin oregano.
3 In doar cateva minute veti obtine o salsa de rosii plina de prospetime ce poate fi consumata imediat sau, daca mai rezista putin la rece – cat sa se combine toate aromele folosite, in maxim cateva ore de la preparare.
Sa aveti pofta!