Imi place la nebunie aceasta supa crema de urzici cu bacon si ou posat. Pe langa faptul ca iti aduce in farfurie o aroma proaspata de primavara de un verde aprins cu iz de usturoi si foarte putina afumatura de la bacon, este extrem de sanatoasa si benefica pentru organism prin aportul ei vitamine si minerale care ne ajuta in combaterea anemiei, dar si prin calitatile sale exceptionale de curatare si detoxifiere a organismului.
Supa de azi se pregateste foarte usor si destul de rapid pentru a nu distruge calitatile nutritive destul de recunoscute ale urzicii si nu aveti nevoie decat de cateva ingrediente care se potrivesc perfect in aceasta reteta de sezon.
Ingrediente:
- 400 – 450 gr. urzici proaspete
- 2 buc. salota (ceapa frantuzeasca)
- 2 catei de usturoi
- 1 cartof mediu taiat cuburi
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingura de faina
- 1,5 l. supa de legume
- sare si piper dupa gust
- 1 praf de nucsoara
- 1 praf de chili
- 2 felii bacon afumat
- 2 oua posate
- crutoane de paine prajita
Metoda de preparare:
1Culegeti cu grija varfurile de urzici astfel incat sa nu va intepati si folositi o pereche de manusi care sa va protejeze mainile in timp ce indepartati cu rabdare impuritatile si tulpinile care vi se par prea groase pentru a le folosi. Spalati-le in cateva ape pentru a indeparta orice urma de nisip, apoi puneti-le la fiert in apa cu sare pentru 10-15 minute, cat sa dea in cateva clocote.
2Ceapa se toaca marunt si se caleste putin in cele doua linguri de ulei de masline, apoi se adauga usturoiul maruntit si cubuletele de cartofi pregatite cat mai mititele. Se lasa pe foc sa se inmoaie putin, apoi se adauga 2 linguri de supa si se lasa sa se patrunda usor pana ce scade tot lichidul.
3Adaugati faina in ploaie peste legumele calite si amestecati energic pentru cateva secunde, dupa care turnati toata cantitatea de supa concentrata de legume, aduceti la punctul de fierbere si lasati-le sa clocoteasca pana se inmoaie cartofii.
4Scurgeti urzicile oparite intr-un bol cu cateva cuburi de gheata si doua cani de apa rece pentru a le mentine culoarea si a stopa procesul de gatire, apoi strecurati-le din nou si adaugati-le peste supa.
5Asezonati dupa gust cu sare, piper si un praf de nucsoara, apoi lasati supa sa fiarba la foc mic pentru inca 5-10 minute.
6Se pregateste un blender de mana sau unul vertical in care se rastoarna toata cantitatea de supa si se mixeaza bine pane se obtine o supa crema de urzici viu colorata si foarte apetisanta.
7Pentru ouale posate folositi o tigaie putin mai inalta in care puneti 1 litru de apa si 1 lingura de otet, apoi adaugati o jumatate de lingurita de sare.
8Dati-o in clocot, amestecati de doua-trei ori cu o lingura pentru a crea un vartej si adaugati cu grija ouale, unul cate unul. Lasati-le la foc scazut pentru 3 minute si jumatate sau 4 minute, in functie de cat de moi le doriti, apoi scurgeti-le pe un prosop de hartie.
9Se rumenesc feliile de bacon separat intr-o tigaie si se pregatesc crutoanele de paine prajita din cateva felii de paine stropite cu ulei de masline.
10Puteti servi supa crema de urzici cu bacon si ou posat presarat cu un praf de chili proaspat macinat cat este fierbinte, dar este la fel de gustoasa si rece, fiind o reteta foarte sanatoasa atat pentru zilele de post, daca renuntati la bacon si ou, cat si pentru dietele echilibrate in care se doreste un aport suplimentar de vitamine si nutrienti.
Sfaturi suplimentare pentru pastrarea culorii verzi a urzicilor dupa preparare:
Fierbeti urzicile fara capac intr-o cantitate generoasa de apa pentru a pastra o culoare cat mai naturala si vie. Capacul nu face decat sa intoarca aburii fierbinti peste urzici si distrug astfel culoarea verde generata de clorofila din aceste plante. De asemenea, gatiti-le pentru un timp cat mai scurt si raciti-le rapid intr-un vas cu apa rece si cuburi de gheata pentru a mentine culoarea proaspata si nutrientii extrem de valorosi pentru orice reteta de succes.
Sper ca pregatiti aceasta supa crema si va astept si cu alte preparate la fel de delicioase, iar daca v-a placut reteta apreciati-o cu un like si dati un share pentru a fi impartasita si de alti prieteni.
Sa aveti pofta!