CE ESTE AQUAFABA SI CUM SE FOLOSESTE

1
1822

Ce este aquafaba si cum se foloseste? Pot face retete cu aquafaba? Sunt intrebari pe care vi le-ati pus cu siguranta atunci cand ati auzit prima oara acest cuvant. Ei bine, din punctul meu de vedere este una dintre cele mai uimitoare descoperiri din ultimii ani legata de alimentatia vegana.

Ce este aquafaba?

As putea spune ca aquafaba este un ingredient de baza pe care il avem fiecare dintre noi in camara. Este imposibil sa nu fi folosit macar o data nautul sau fasolea alba din conserva. Pentru ca da, aquafaba este apa de naut sau de fasole. Aquafaba este acel lichid vascos ramas in urma fierberii anumitor leguminoase cum ar fi nautul si fasolea alba, mazarea sau lintea. Cea mai des intalnita este totusi aquafaba din conserva de naut sau de fasole alba. Apa de fasole rosie sau de mazare poate avea o altfel de culoare sau de consistenta.

Acest lichid gros si gelatinos contine proteine si s-a dovedit ca poate inlocui cu succes albusul de ou, fiind foarte util in anumite retete vegane sau retete de post pentru cei care nu doresc folosirea oului binecunoscut. Datorita proprietatilor lui de spumare, poate fi utilizat pentru prepararea unui mousse sau a anumitor cocktail-uri, dar se pot face din el si anumite deserturi cum ar fi bezele, chec sau inghetata. Un lucru extrem de interesant pe care poate nu il stiati despre aquafaba este faptul ca poate inlocui la fel de bine un galbenus de ou. Capacitatea ei de emulsionare ne ajuta sa realizam in doar cateva minute o excelenta maioneza de post cu aquafaba (apa de naut).

Pot folosi apa de naut fiert acasa?!

De regula se foloseste apa de naut din conserva. De ce? Pentru ca are o textura mult mai vascoasa. Poti folosi si apa de naut fiert acasa, numai ca lichidul rezultat dupa fierbere iese mult mai subtire si ar trebui scazut, sau mai bine zis – redus, suficient cat sa obtii o vascozitate mai mare, similara cu cea a albusului de ou. Este valabil si pentru fasolea alba fiarta acasa, asa ca de ce sa te chinui cand poti cumpara o conserva de la magazin.

Cum se foloseste aquafaba?

In general aquafaba se utilizeaza avand in vedere urmatoarele echivalari:

  • 2 linguri aquafaba = 1 albus de ou
  • 3 linguri aquafaba = 1 ou intreg mediu
  1. Strecurati lichidul de naut dintr-o conserva de 400 grame.
  2. Veti obtine aproximativ 150-160 ml. aquafaba pe care o puteti lasa sa se decanteze pentru cateva minute.
  3. In acest mod veti pastra cel putin 120 ml. de aquafaba mult mai limpede. Este o cantitate suficienta pentru a face o maioneza vegana si cateva bezele fara ou.

Retete cu aquafaba:

MAIONEZA DE POST CU AQUAFABA (APA DE NAUT)

Daca exista vreo metoda mai simpla si mai rapida de a face o maioneza extrem de gustoasa de post, aceasta este. Chiar si acele persoane care isi doresc o reteta vegana pot alege sa isi pregateasca acasa o maioneza din aquafaba gata in doar cateva minute si fara niciun fel de efort. Aruncati o privire aici.

BEZELE CU AQUAFABA (BEZELE FARA OU)

Ingrediente:

  • 100 ml. aquafaba
  • 120 gr. zahar tos
  • 1 plic zahar vanilat sau 1 lingurita extract de vanilie

Metoda de preparare:

  1. Preincalziti cuptorul la 120° C (140° C/gaz) si tapetati o tava cu hartie de copt.
  2. Puneti aquafaba intr-un bol si amestecati-o cu un mixer pana se formeaza o spuma moale. Va avertizez ca va dura in jur de 10-15 minute. 🙂
  3. Incepeti sa adaugati zaharul tos in transe astfel incat sa se topeasca mai usor, apoi puneti extractul de vanilie si continuati sa mixati la viteza maxima pana obtineti o bezea consistenta si foarte lucioasa.
  4. Mutati amestecul intr-un pos si formati in tava modelele preferate de bezele sau mini pavlova.
  5. Se coc intre o ora si o ora si jumatate pana se intaresc si se desprind usor de pe fundul tavii. Ar fi indicat, totusi, ca dupa ce opriti focul sa le lasati in interior pentru a se raci complet.
  6. Se pot servi imediat sau se pot pastra intr-un recipient etans pentru cel putin 3 zile, dar daca optati pentru aceste delicioase mini pavlova cu kiwi si sos de mango va recomand sa le consumati cat mai rapid.

Sa aveti pofta!

printeaza

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.