FILE DE COD GATIT IN VID

0
3868
Grad de dificultate: Usor
Timp de preparare: 1 ora
Numar de portii: 4

Avantajele gatitului in vid – Modern, Curat si Sanatos

Am pregatit zilele trecute un file de cod gatit in vid. V-am mai spus cat imi plac noutatile si cum aceasta tehnica moderna de care m-am tot lovit in ultima perioada mi s-a parut o provocare, nu am stat prea mult pe ganduri si m-am hotarat sa o testez, desi nu am inca un aparat special pentru gatit Sous Vide.

Pare ceva dificil la prima vedere, dar nu este deloc asa. Poti folosi aceasta metoda simpla de gatit in vid chiar si acasa cu doar cateva ustensile pe care ti le poti procura destul de usor. In primul rand ai nevoie de pungi tip ziplock cu clapeta sau cu fermoar in care sa poti vida alimentele, un termometru si o oala cu capac destul de incapatoare in functie de marimea bucatilor de carne sau a legumelor pe care le prepari.

Din fericire eu am de aceasta data niste pungute speciale (acestea au in plus o supapa) care se gasesc intr-un set prevazut si cu o pompita de vidare care imi usureaza munca si mai mult. Mi le-am procurat acum cateva luni si sunt foarte incantata de ele cand le folosesc pentru a vida fructele si legumele sau carnea inainte de a le baga la congelator. Se pastreaza extrem de bine si este o metoda foarte potrivita pentru a eficientiza spatiul disponibil din sertare.

Daca aveti deja ustensilele de mai sus, sunteti gata de a folosi in bucataria proprie tehnica moderna sous vide (in traducere din franceza – sub vid) fara nici un fel de efort si foarte curat. Doar puneti ingredientele condimentate in punguta cu putin ulei si cateva plante aromate care vi se par ca se asociaza foarte bine.

O caracteristica de baza a gatitului in vid este mentinerea unei temperaturi constante stabilita in functie de grosimea si tipul alimentelor. De regula se folosesc temperaturi intre 45° si 87° C, sub punctul de fierbere al apei, si le puteti controla cu ajutorul termometrului pe toata durata prepararii, mai scurta sau mai indelungata, de asemenea, in functie de ce pregatiti. Acesta este avantajul de a gati lent si in mod uniform orice preparat la o temperatura destul de scazuta fata de pregatirea directa la foc ridicat.

Mai mult decat atat, tehnica sous vide este foarte benefica deoarece prin sigilarea alimentelor in pungutele speciale, acestea se combina perfect cu aromele si condimentele folosite, pastrand in interior toti nutrientii dar si gustul extraordinar si suculenta dorita sau textura frageda a bucatilor de carne pe care cu siguranta ne-o dorim.

Se evita astfel o prajire in foarte mult ulei sau o fierbere la foc mare prin care riscam de multe ori ba sa nu se gateasca suficient in interior, ba sa se gateasca prea mult distrugand din pacate aroma sau gustul carecteristic fiecarui ingredient.

Sunt o consumatoare fidela de peste, asa incat am pregatit 4 fileuri de cod cu o grosime de aproximativ 2 cm. pentru gatitul in vid pe care l-am testat pentru prima oara si m-am simtit ca la orice restaurant modern. M-am bucurat de gust si va impartasesc reteta cu placere.

Ingrediente:

  • 500 gr. file de cod
  • 1 lingurita condimente pentru peste
  • 1 praf de sare si piper
  • 2 crengute de marar proaspat
  • 1 crenguta de frunze de fenicul
  • 1 lingurita ulei de masline
Pentru garnitura:
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • Piure de conopida (gasiti reteta aici)
  • Sos pesto de leurda (gasiti reteta aici)

Metoda de preparare:

1Pentru inceput se pune la incalzit o oala cu aproximativ 3 litri de apa pana ajunge la o temperatura de aproximativ 55° C.

 

2Pregatiti fileurile pe care le asezonati cu putina sare si piper, apoi condimentati-le cu amestecul special pentru peste care contine ceapa, usturoi, coaja de lamaie, menta si patrunjel. Stropiti-le cu putin ulei de masline si bagati-le in punga alaturi de frunzulitele de fenicul si de marar.

3Se scoate aerul din punga folosind un aparat de vidat sau presand cat mai bine punga ori prin introducerea in apa fierbinte, se sigileaza si se introduce in oala cu apa incalzita astfel incat sa se pastreze deasupra orificiile prin care ar putea patrude din intamplare apa nedorita. Va sfatuiesc sa scoateti cat mai bine aerul din punga, altfel carnea se va ridica la suprafata apei si nu se va gati in interiorul acesteia, cum este indicat.

4Mentineti temperatura la 52-53° C (mai scade putin la inceput cand introduceti punga in apa), eventual mai aprindeti pentru cateva secunde focul cel mic de la aragaz cu oala deasupra daca este nevoie si lasati pestele sa se gateasca lent pentru aproximativ 40 de minute cu un capac deasupra pentru pastrarea temperaturii constante. Nu e bai daca aveti variatii de un grad sau doua… 🙂  Il puteti verifica la final daca vi se pare destul de ferm prin apasarea intre degete, dar va veti da seama si dupa faptul ca si-a schimbat culoarea, devenind putin mai alba decat la inceput.

5Intre timp se pregateste piureul de conopida dupa reteta detaliata de aici. Se pun la fiert 300 de grame de conopida in buchetele marunte impreuna cu 150 ml de lapte, un cubulet de unt, sare, piper si un praf de nucsoara, se lasa la foc foarte mic pentru aproximativ 15 minute pentru a se pregati la aburi, apoi se strecoara si se mixeaza bine cu un plus de unt si zeama de la o jumatate de lamaie.

6Taiati morcovul cu un curatator pentru legume in fasii late pe toata lungimea acestuia si blansati-le pentru 2 minute in apa cu sare alaturi de o ceapa taiata in jumatate.

7Pentru un gust suplimentar, dar si pentru decor, se rumenesc pentru cateva secunde frunzele de ceapa intr-o tigaie fierbinte, apoi se scoate pestele din punga si se prajeste cate 30 de secunde pe fiecare parte intr-un strop de ulei de masline, cat sa prinda o crusta frumoasa.

Va asigur ca veti simti diferenta acestui file de cod gatit in vid fata de cel prajit sau la cuptor. Are o aroma placuta si un gust subtil de condimente, iar textura moale si suculenta imi demonstreaza ca nu l-am gatit mai mult decat ar fi trebuit. Sper sa il incercati, macar din curiozitate, mai ales in combinatia de mai sus cu piure de conopida si sos pesto de leurda. Este o reteta sanatoasa, cu gust si destul de apetisanta.

Sa aveti pofta!

print

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here