VIN FIERT CU SCORTISOARA SI PORTOCALE

0
16198
Grad de dificultate: Usor
Timp de preparare: 30 min
Numar de portii: 3
 

Ma uitam aseara la “Nea Marin miliardar”, pentru ca nu se poate sa existe an in care sa nu se difuzeze acest film cu inegalabilul Amza Pelea, si mi-am adus aminte instant ca am in frigider o sticla de vin de casa, zaibar de la Bailesti, daca va intrebati care este legatura… 🙂  Nu stiu care a fost secretul mamei de anul acesta, dar a iesit un vin extraordinar ce mi se pare nemaipomenit pentru o portie de vin fiert cu scortisoara si portocale.

La intalnirile de Craciun cu familia, ori la targurile renumite de Craciun sau pe partie, tuturor ne place sa savuram iarna vin fiert cu scortisoara si portocale. Iar daca nu ati apucat inca sa o faceti, va indemn la o cana fierbinte cu arome senzationale de sarbatoare. Nu este nicio problema daca nu aveti un vin rosu de casa, puteti folosi cam orice vin rosu sec sau demisec, poate un  Merlot sau un Cabernet Sauvignon ori un Pinot Noir…

Care este secretul celui mai bun vin fiert cu scortisoara si portocale

Presupun ca v-ati intrebat macar o data care este secretul celui mai bun vin fiert cu scortisoara si portocale. Ei bine, in afara faptului ca mai puteti adauga si alte condimente, cum ar fi stelutele de anason, cuisoare sau piper daca il preferati putin mai “spicy”, trebuie sa tineti cont de doua lucruri foarte importante. Unul dintre ele este acela ca vinul nu trebuie sa ajunga niciodata la temperatura de fierbere, ci mai degraba sa fie incalzit la foc domol astfel incat sa nu isi piarda taria si gustul sau aromat. In al doilea rand, va recomand sa puneti feliile de portocala abia la final. In acest mod ele isi vor elibera usor uleiurile parfumate fiind mult mai fresh si mai parfumate decat daca le-ati pune de la inceput cand ar putea chiar sa va dea un gust amarui vinului fiert.

Ingrediente:

  • 700 ml. vin rosu
  • 1 portocala
  • 1 baton de scortisoara
  • 1 buc. anason stelat
  • 2 pastai de cardamom
  • 3 linguri de zahar tos

Metoda de preparare:

1 Puneti vinul intr-un vas impreuna cu scortisoara, pastaile de cardamom si anasonul stelat. Taiati cateva felii de portocala pe care le pastrati pentru final si folositi zeama de la cealalta jumatate de portocala pe care o adaugati la inceput peste vin. Daca vi se pare ca vinul este prea tare, se poate folosi zeama de la o portocala intreaga. Ghidati-va dupa gustul propriu si adaugati, daca mai doriti, 2-3 cuisoare ori o feliuta sau doua de ghimbir proaspat. Merg la fel de bine cu vinul fiert.

2 Potriviti focul mediu si nu va indepartati prea tare pentru ca vinul va face spuma. Este momentul sa adaugati zaharul sau orice indulcitor preferat dupa gusturile personale. Lasati focul la minim si amestecati de cateva ori. Asteptati sa se incalzeasca usor timp de 5-10 minute.

3 Cu riscul de a ma repeta, nu il dati in clocot, ci mai amestecati din cand in cand si asteptati mai exact pana dispare toata spuma de la suprafata. Este momentul cand se poate da deoparte. Adaugati feliile de portocala si puneti deasupra un capac. Fiti rabdatori pentru inca 10 minute, cat sa se imbine si mai bine aromele de la condimente cu portocala proaspata apoi puneti vinul in cani si serviti-l alaturi de cei dragi.

Sa aveti pofta!

print

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here