PLACINTA CIOBANULUI

0
251
Grad de dificultate: Usor
Timp de preparare: 60 min
Numar de portii: 8
 

V-am spus acum cateva zile cat de tare ma gandeam la placinta ciobanului. Nu de alta, dar cand faci o pulpa de miel gatita lent la cuptor, nu ai cum sa nu iei in calcul aceasta placinta. Mi se pare destul de nostim faptul ca se cheama placinta ciobanului (sau shepherd’s pie – cum i se mai spune in engleza) tocmai pentru ca are ca ingredient principal carnea de miel. Logic, nu?! Ca noi decidem sa o facem cu carne tocata de vita sau de porc ori cu ciuperci este alta poveste.

Cum se face placinta ciobanului

Oricum am pregati-o, placinta ciobanului este un fel principal care se pregateste destul de usor si de rapid, mai ales in zilele reci de iarna. Intotdeauna ne ramane o gramada de friptura frageda din cea gatita cu o zi inainte, asa ca va recomand cu mult drag aceasta placinta. Carnea care ti se topeste in gura combinata cu multe legume si acoperita cu o cantitate generoasa de piure de cartofi  gratinat deasupra va garanteaza o incredibila placinta ce poate fi servita la orice masa de Pasti sau de Craciun alaturi de familie sau de prietenii apropiati, mai ales atunci cand este proaspat scoasa de la cuptor.

Ingrediente:

  • 600 gr. friptura de miel gatita lent
  • 450 gr. amestec mexican de legume congelate
  • 1 fir de praz
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 1 lingura sos Worchestershire
  • 2 linguri faina
  • ½ lingurita cimbru
  • ½ lingurita oregano
  • 250-300 ml. apa sau supa de legume
  • sare si piper dupa gust

Piure de cartofi:

  • 1 kg. cartofi
  • ½ lingurita sare
  • 100 gr. unt
  • 3-4 linguri de lapte (optional)
  • 50 gr. parmezan ras

Metoda de preparare:

1 Pentru inceput se curata cartofii si se pun la fiert intr-un vas cu apa rece. Dupa ce dau in clocot adaugati putina sare si lasati la fiert pentru aproximativ 20-30 de minute, in functie de marimea cuburilor pregatite. Tinand cont ca de aceasta data folosim carnea de miel din friptura frageda pregatita lent cu o zi inainte, pregatirea toppingului din piure de cartofi dureaza cel mai mult. Se maruntesc fasiile de carne in bucatele potrivite si se lasa deoparte.

2 Pentru combinatia de legume se poate folosi aproape orice, numai sa nu lipseasca morcovii si mazarea. Un alt plus cred ca vine din boabele de porumb, asa incat va recomand acest amestec mexican de legume congelate. Are morcovi, mazare, fasole verde, porumb si ardei gras. Numai bun pentru placinta ciobanului.

3 Puneti 2-3 linguri de ulei intr-o tigaie si caliti usor prazul si ceapa tocate potrivit. Adaugati carnea maruntita si lasati-o sa se incalzeasca pentru cateva minute apoi tocati doi catei de usturoi si puneti-i peste carne. Lasati-l sa se inmoaie pentru cateva secunde apoi adaugati sosul Worcestershire si pasta de rosii. Gatiti timp de 2-3 minute dupa care puneti 2 linguri de faina si amestecati bine.

4 Se adauga 250-300 ml. de apa sau supa de legume. Adaugati mixul de legume congelate si presarati cate o jumatate de lingurita de cimbru si oregano uscat. Condimentati cu sare si piper dupa care lasati focul mic si gatiti pana se inmoaie legumele. In 10-15 minute sosul se va reduce iar umplutura de legume va fi gata.

5 Preincalziti cuptorul la 180° C / 200° C pe gaz si pregatiti aproape o tava rezistenta la caldura. Scurgeti apa din cartofi, adaugati untul si pregatiti piureul. Daca simtiti ca este prea tare si nu va fi usor de distribuit cu un pos, puteti pune si cateva linguri suplimentare de lapte, dar se poate orna la fel de frumos si cu o furculita. Adaugati parmezanul ras si potriviti gustul de sare si piper. Turnati umplutura in tava si puneti deasupra minunatul piure de cartofi.

6 Coaceti placinta ciobanului pentru 25-30 de minute si serviti-o de preferat calda. Oricum nu cred ca va puteti abtine in preajma acestui miros apetisant de placinta cu o excelenta crusta crocanta de piure gratinat deasupra. Iar gustul este incredibil, va asigur.

Sa aveti pofta!

printeaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.