PULPA DE MIEL GATITA LENT LA CUPTOR

0
4121
Grad de dificultate: Usor
Timp de preparare: 5 ore
Numar de portii: 4
 

Am facut rost zilele trecute de o pulpa de miel si primul gand pe care l-am avut a fost sa fac o friptura de miel frageda care sa ti se topeasca in gura, o pulpa de miel gatita lent la cuptor pe care sa o savurez cu pofta intr-o pita de casa si cu mult sos tzatziki deasupra.

Stiu ca este o reteta pe care o pregatim adesea de Pasti alaturi de oua rosii sau de un drob de miel, dar o friptura de miel slow cooker nu ar trebui refuzata niciodata, mai ales daca este impanata cu mult usturoi si cu rozmarin. Si in timp ce ma gandeam cum sa fac cea mai gustoasa pulpa de miel gatita lent la cuptor, deja mi-a venit in minte placinta ciobanului (shepherd’s pie), o placinta pe care o poti face oricand din bucatele ramase de la friptura de cu seara sau din orice carne tocata cu legume si un delicios piure de cartofi gratinat deasupra.

Sunt retete binevenite oricand, iar daca va doriti si alte idei pentru carnea de miel, s-ar putea sa va placa si pulpa de miel la tava cu graten de cartofi dulci sau acest cotlet de miel cu sos de piper alb si garnitura de legume.

Ingrediente:

  • 1 pulpa de miel (aprox. 1 kg.)
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 tulpina de telina apio
  • 3-4 catei de usturoi
  • 2-3 crengute de rozmarin
  • sare si piper dupa gust

Pentru marinada:

  • 250 ml. vin rosu sec
  • 4 linguri sos de soia
  • 1 lingura ulei
  • 2 foi de dafin
  • 2 catei de usturoi
  • ½ lingurita seminte de chimen
  • ½ lingurita seminte de coriandru
  • 1 lingurita praf de mustar

Metoda de preparare:

1 Pentru inceput se pregateste o marinada din vin rosu, ulei si sos de soia amestecat cu usturoi zdrobit, foi de dafin si alte condimente care se potrivesc cu carnea de miel. Fiti creativi si cat mai originali. Folositi aromele preferate si lasati-va prada propriilor gusturi atunci cand vina vorba de placerile voastre si ale celor apropiati. Nu inseamna ca daca eu am notat o reteta aici este obligatoriu sa o respectati intocmai. Luati ideea de baza si “jucati-va”, cum imi place mie sa spun, cu un vin rosu sau alb, cu putin otet balsamic sau cu zeama de lamaie, cu cimbru sau coaja de lamaie… Orice idee merita pusa in practica daca este vorba de preferinte culinare. Lasati carnea la marinat pentru cel putin cateva ore sau peste noapte.

2 A doua zi scoateti carnea din frigider astfel incat sa ajunga la temperatura camerei, scurgeti marinada (dar nu o aruncati), mai condimentati cu putina sare si piper si dati-i fata intr-o tigaie incinsa cu 2-3 linguri de ulei. Iar daca nu v-am convins totusi cum se face cea mai frageda si suculenta friptura la cuptor, va recomand o tigaie din fonta cu capac. Dupa ce prajim carnea la exterior, aceasta va fi foarte utila pentru o gatire lenta la cuptor. Pastreaza o temperatura constanta si mentine toate aromele in interior.

3 Taiati morcovul, ceapa si telina cat mai grosier, sau lasati-le intregi daca doriti, si asezati-le in tigaie. Puneti pulpa deasupra si nu uitati de rozmarin si usturoi zdrobit. Adaugati marinada si completati cu inca o cescuta de apa. Puneti capacul deasupra si mutati tigaia in cuptorul incins la 150-160° C pentru cel putin 4 ore.

4 Daca o incercati acum cu o furculita, veti vedea cat de usor se desprinde de pe os. Indepartati capacul si lasati friptura sa prinda o crusta usoara. Nu ezitati sa o mai stropiti de cateva ori cu sosul din tigaie. Dupa aproximativ o jumatate de ora veti obtine o pulpa de miel gatita lent la cuptor extrem de frageda si cu un iz inconfundabil de usturoi si rozmarin.

Sa aveti pofta!

print

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here