TORT DE VANILIE CU CREMA DE UNT

0
123
Grad de dificultate: Usor
Timp de preparare: 90 min
Numar de portii: 12
 

Nu am mai pregatit demult un tort de vanilie cu crema de unt, desi este unul dintre preferatele mele. Vi-l recomand si voua pentru orice ocazie speciala sau aniversare a unei zile de nastere pentru ca nu veti da gres, cu siguranta. Si cum intotdeauna imi place sa mai modific cate ceva in reteta, am ales de aceasta data sa fac un tort de vanilie cu o crema de unt fara oua. Un fel de buttercream fara albusuri. Este un pic mai dulce, dar si mai rezistenta in stabilitatea unui tort, lucru destul de multumitor pentru atunci cand sunteti nevoiti sa il transportati pe o distanta mai lunga.

De altfel si blatul este mai consistent datorita untului folosit in loc de ulei. Este decizia voastra daca il mai insiropati sau nu pentru ca este un blat de vanilie destul de umed. Important este totusi sa il scoateti din frigider cu cateva minute inainte de servire astfel incat sa ajunga la temperatura camerei. Va asigur ca asa ii veti simti mult mai bine aroma delicata de vanilie si veti savura din plin crema fina de unt.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 170 gr. unt (grasime 82%)
  • 200 gr. zahar tos
  • 3 oua mari
  • 260 gr. faina
  • 1 praf de sare
  • 5 gr. praf de copt
  • 5 gr. esenta de vanilie
  • 180 ml. lapte

Pentru crema de unt cu vanilie:

  • 180 gr. unt (grasime 82%)
  • 250 gr. zahar pudra
  • 5 gr. esenta de vanilie
  • 3 – 4 linguri de lapte
  • colorant alimentar in functie de preferinte

Metoda de preparare:

1 Pentru inceput setati temperatura cuptorului la 170° C (190° C/gaz) si tapetati o tava cu diametrul de 20 cm. Se poate face simplu daca se unge cu ulei si se presara faina dupa care se roteste usor si se scutura bine pentru a elimina surplusul de faina, ori se poate unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt. Eu am facut un singur blat pe care l-am taiat in trei, dar daca va doriti, puteti opta pentru doua blaturi coapte in tavi separate.

2 Tineti cont intotdeauna ca este bine sa folosim majoritatea ingredientelor la temperatura camerei. Asa incat pregatiti un bol si mixati pentru cateva secunde untul moale. Incepeti sa adaugati treptat zaharul si continuati sa mixati pana obtineti o spuma de unt destul de fina si deschisa la culoare. Adaugati cate un ou pana la incorporarea completa apoi puneti esenta de vanilie.

3 Intr-un bol separat se cerne faina impreuna cu un praf de sare si o lingurita de praf de copt (1/2 dintr-un plic). Si eu mai uit de sare uneori, dar va asigur ca echilibreaza gustul si potenteaza aroma oricarui tip de blat. Incorporati faina in trei transe in spuma de unt alternand de doua ori cu cate o jumatate din cantitatea de lapte. Veti incepe asadar cu faina si veti termina tot cu faina.

4 Turnati amestecul in tava si coaceti blatul pentru aproximativ 30-35 de minute. Verificati-l totusi cu o scobitoare. Daca iese uscata, inseamna ca este gata. Dupa ce il scoateti din cuptor asteptati 5-10 minute, apoi scoateti-l pe un gratar si asezati-l cu sus-ul in jos. Nu este nicio problema daca a crescut neuniform. Inainte de montare se poate nivela putin astfel incat sa obtineti niste straturi drepte si cat mai uniforme.

5 Pentru crema de unt fara oua, sau buttercream cum imi mai place mie s-o numesc, folositi intotdeauna un unt cat mai gras lasat la temperatura camerei. Mixati-l pentru cateva secunde pentru a obtine o spuma moale, apoi puneti esenta de vanilie si incepeti sa adaugati treptat zaharul pudra. Este indicat sa il cerneti inainte pentru a evita prezenta unor bulgari nedoriti. Din cand in cand mai adaugati cate o lingura de lapte si nu va grabiti sa adaugati urmatoarea transa de zahar inainte sa simtiti ca s-a topit cel adaugat anterior. Dureaza putin, dar va asigur ca la final veti obtine o crema extrem de fina si de pufoasa.

6 Pentru asamblare taiati blatul in trei foi cat mai uniforme, insiropati-l usor si impartiti crema astfel incat sa o puteti distribui in mod egal pe toate straturile. Daca v-ati gandit la un decor mai colorant nu uitati sa pastrati separat o parte din crema si adaugati-i culoarea favorita. Cred ca e mai de efect, nu-i asa?!

Sa aveti pofta!

printeaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.