Mai tineti minte prajitura Nuga cu foi de napolitana si blat pufos cu nuca si mult rahat?
Ma tot gandeam zilele trecute la o prajitura de casa cat mai potrivita langa o ceasca de cafea. Cred ca imi era dor sa fac ceva bun dupa intoarcerea din concediu si, pentru ca tot am fost cu familia, am prins momentul si am intrebat-o pe maica-mea cum se numea acea prajitura ca o nuga cu foi de napolitana care nu ne lipsea niciodata de pe masa de Sarbatori, desi e adevarat ca cel mai des o facea Jeni, vecina noastra draga specialista in prajituri de casa.
Exact asa – prajitura Nuga cu foi de napolitana, desi am constatat ca i se mai spune si prajitura Rumba sau prajitura Mozaic, cel mai probabil datorita culorilor multicolore de la bucatile de rahat care imbogatesc gustul si aspectul acestei prajituri delicioase de casa. E musai sa fie mai multe culori, altfel isi pierde tot farmecul. Asa o stiu din copilarie, asa am facut-o si eu, mai ales ca nu o pregatisem niciodata cu mana mea.
Este o reteta foarte usoara si destul de rapida daca tinem cont ca nu avem de facut decat un pandișpan foarte simplu din albusuri. Cat sta la cuptor putem pregati o crema rapida din galbenusuri si gata prajitura…
Ingredinte:
- 2 foi de napolitana
Pentru blat:
- 8 albusuri
- 1 praf de sare
- 150 gr. zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 200 gr. rahat
- 150 gr. nuci
- 150 gr. faina
Pentru crema:
- 8 galbenusuri
- 150 gr. zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 200 gr. unt 82% grasime
Metoda de preparare:
- Pentru inceput se taie rahatul in cuburi potrivite. Dati-le prin faina ca sa nu se lipeasca unele de altele apoi tocati nucile.
- Tapetati o tava cu unt si faina sau hartie de copt si preincalziti cuptorul la 170° C (190° C/ gaz). Alegeti tava in functie de dimensiunile foilor de napolitana. Ale mele erau destul de maricele (28×38 cm), asa incat am ales o tava de 25×35 cm. O sa mai tai putin din ele dupa montare, asta e 🙂 .
- Se bat albusurile pentru cateva secunde cu un praf de sare apoi se adauga treptat zaharul si zaharul vanilat. Continuati sa mixati doua-trei minute, pana se topeste zaharul si obtineti o bezea pufoasa si rezistenta.
- Luati o spatula si incorporati faina cernuta cu miscari cat mai ample. La final adaugati cu grija rahatul si nucile tocate.
- Introduceti tava in cuptor pentru 25-30 min sau verificati blatul cu o scobitoare inainte de a-l scoate. Daca iese uscata, inseamna ca este gata.
- Pentru crema se freaca bine galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat. Pregatiti un bain-marie cu o oala in care puneti putina apa si asezati-o la foc mic. Puneti deasupra bolul cu spuma de galbenusuri si amestecati încontinuu pana obtineti o crema fina a carei consistenta o puteti verifica pe dosul lingurii.
- Dati-o deoparte sa se racoreasca apoi incorporati-o treptat in untul moale frecat spuma.
- Pentru montare se aseaza la baza prima foaie de napolitana pe care distribuiti jumatate din cantitatea de crema apoi puneti blatul cu nuca si rahat. Intindeti uniform si restul de crema si finalizati cu ce-a de-a doua foaie de napolitana.
- Presati putin cu ajutorul unui tocator mai gros din bambus si dati prajitura la rece pentru cel putin doua ore.
- Chiar arata ca o prajitura Nuga cu foi de napolitana, nu-i asa? Nu-i rau pentru prima incercare… 🙂 Chiar o s-o mai fac, mai ales ca este extrem de gustoasa si se potriveste de minune la cafea.
Sa aveti pofta!