3 SFATURI UTILE PENTRU MAIAUA NATURALA – PASTRARE, INTRETINERE SI HRANIRE

4
1658

A trecut cam mult timp de cand v-am promis ca o sa revin cu detalii despre maiaua naturala, dragii mei cititori, si ma bucur sa va regasesc din ce in ce mai multi si cat mai interesati de ceea ce v-am impartasit si voua prin postarile mele de pe site.

Am scris aici cum sa-ti cultivi propria maia naturala din apa si faina in doar cateva zile si ma intorc, asadar, cu 3 sfaturi utile pentru maiaua naturala pe care tocmai ati realizat-o acasa. Este vorba de pastrare, intretinere si hranire.

Stiu ca aveti foarte multe intrebari si nelamuriri si mai stiu ca gasiti online o multime de informatii si sfaturi utile. Am spus-o deja si va repet. Maiaua voastra este unica. In cele cateva zile de cand ati inceput sa o cultivati i-ati oferit niste conditii unice si deja o cunoasteti si o simtiti. Pentru ca fiecare dintre voi are un anume tip de faina si o temperatura ambientala proprie. Eu am simtit o mare satisfactie cand am obtinut acea maia naturala plina de bule si frumos mirositoare a drojdie salbatica si nu fac altceva decat sa vin cu cateva sfaturi utile din propria mea experienta legata de ea.

Maiaua naturala se poate pastra in mai multe feluri, dar cele mai des intalnite sunt in bucatarie sau la frigider. Depinde cat de des preparati painea. Daca o faceti saptamanal sau la cateva zile va sugerez sa o pastrati in bucatarie si sa o hraniti regulat (o data pe zi). Pastrarea acesteia in frigider necesita o hranire saptamanala sau maxim la doua saptamani, dar nu este nici un bai daca ati uitat de ea sau ati plecat in concediu de odihna. O sa revin putin mai tarziu cu detalii pe acest subiect.

Mai nou am citit ca maiaua se poate pastra si la congelator pentru cateva luni dar din punctul meu de vedere nu prea are rost atata timp cat ai cultivat-o ca sa o folosesti cat mai des. Pare a fi un precedeu similar cu cel pe care il foloseau bunicile noastre pentru a pastra pe termen lung o bucata de plamadeala din care faceau turtite pe care le uscau. 

Hranire zilnica

In situatia in care ati decis sa pastrati maiaua in bucatarie, va sfatuiesc sa nu va faceti griji. Hranirea zilnica a acesteia nu va ia decat 5 minute si o puteti face oricand doriti in functie de programul pe care il aveti (dimineata, la pranz ori seara).

Din toata cantitatea de maia mama pe care ati obtinut-o dupa primele 10-15 zile si ati perpetuat-o regulat pastrati doar 10 grame. Se amesteca intr-un bol foarte curat cu 30 de grame de apa si cu 30 de grame de faina. Daca va doriti puteti micsora cantitatile folosind aceleasi proportii de maia, apa si faina, respectiv 1:3:3. Le puteti modifica insa in functie de temperatura din bucatarie. Daca este prea cald s-ar putea sa creasca prea repede si sa aiba nevoie de o hranire suplimentara in intervalul de 24 de ore. In aceasta situatie puteti incerca un raport de 1:5:5 dupa care va puteti ghida mai usor pentru programul de hranire pe care vi l-ati propus.

A doua zi, se repeta hranirea cu aceleasi cantitati de maia (10 gr.), apa (30 gr.) si faina (30 gr.) si tot asa in fiecare zi.

Important!

Hraniti maiaua doar atunci cand se afla in punctul maxim de crestere.

Impacati-va cu gandul ca veti arunca de fiecare data o parte din maia din cel putin doua motive: in primul rand o sa obtineti o cantitate prea mare de maia de la zi la zi, iar in al doilea rand, mentinand o cantitate mai mica de maia, drojdia salbatica poate „manca” mai usor din hrana oferita, fara a se lupta cu un volum mai mare de drojdii.

Stiu ca vi se pare ca risipiti ceva faina, dar daca pregatiti paine asa de des am convingerea ca nu este o foarte mare pierdere. Diferenta se poate folosi pentru niste gogosi rapide, o pizza sau pentru cateva briose, dar o puteti face cadou la fel de bine unei prietene apropiate care si-ar dori sa o testeze sau sa o perpetueze in propria bucatarie.

Hranire saptamanala

Daca nu intentionati sa pregatiti paine in mod frecvent puteti pastra maiaua la frigider. In aceasta situatie nu va fi nevoie sa o hraniti decat saptamanal sau cel putin o data la doua saptamani. Oricum, inainte de a fi pusa la pastrare in frigider va recomand sa o tineti o perioada in bucatarie (hranita zilnic, desigur). Asa va deveni mult mai viguroasa si mai consistenta.

Este o varianta mult mai usoara si mai comoda. Pe aceasta am ales-o si eu, mai ales ca nu coc paine saptamanal.

Ii fac o hranire regulata de cateva zile, astept sa ajunga in punctul maxim de crestere si mut cutiuta cu maia in frigider.

Dupa o saptamana sau doua, arata cam asa. Pe margine se vad urmele maxime din ziua in care a fost pusa la rece (in punctul maxim de dezvoltare).

Are un miros placut, acrisor, ca de otet (cu cat sta mai mult nehranita, cu atat devine mai pregnant) si are un iz de drojdie salbatica foarte prietenoasa….Sunt innebunita dupa ea… 🙂

Se lasa cam o ora la temperatura camerei dupa care se amesteca bine si se hraneste in functie de cat e de „infometata”. Prima oara folositi un raport de 1:3:3 cu 10 grame de maia combinata intr-un bol cu 30 gr. de apa si 30 gr. de faina apoi transferati amestecul in cutiuta curata sau in borcanul cu capac pe care il folosti in mod obisnuit pentru a pastra maiaua.

Puneti-l in bucatarie si asteptati sa creasca pana isi dubleaza volumul si devine activa din nou. Veti observa cand ajunge intr-un punct maxim, dupa care incepe sa scada. Acesta este momentul cand ar trebui hranita din nou dupa acelasi procedeu.

Nota: Nu aruncati la chiuveta surplusul de maia din care ati pastrat doar 10 gr. Se va lipi pe teava de scurgere si o va infunda.

Daca ati pastrat-o la rece o saptamana, trei hraniri ar trebui sa fie de ajuns pentru maia ca sa se invioreze din nou. Va arat mai jos cum arata dupa fiecare hranire.

Acum va puteti pregati pre-fermentul sau plamadeala de care aveti nevoie pentru paine. Luati astfel in calcul si alte 10-12 ore cat este nevoie pentru acest pas. Daca pana acum ati folosit un ratio de 1:3:3 pentru a mentine o hidratare de 100 % ce reprezinta raportul dintre apa si faina (de regula, 30 gr:30 gr), acum puteti schimba hidratarea folosind 20 gr. maia, 60 gr. apa si 80 gr. de faina. Veti obtine in final 160 gr. de pre-ferment spumos gata de folosit la o paine de aproximativ 900 gr.

E posibil sa uitati de maia in frigider sau sa plecati de acasa o perioada mai lunga…

Va intrebati ce se intampla daca nu ati hranit maiaua un timp mai indelungat?

Nu este nimic grav. Am avut si eu o astfel de intamplare chiar in vara aceasta. I-am dus dorul cat am fost intr-o vacanta mai prelungita de aproximativ o luna. Citisem ca e posibil ca dupa o perioada mai mare de pastrare la frigider maiaua se „decanteaza” in recipient si formeaza deasupra un strat de lichid, deci nu m-am impacientat. Oricum nu era foarte mult, abia se observa. Nu-l aruncati, pentru a pastra hidratarea de 100%. Amestecati bine continutul si sustrageti o cantitate de 10 – 15 grame, cat aveti nevoie pentru prima hrana.

Continuati cu o hranire obisnuita in raportul binecunoscut de 1:3:3 sau o parte de maia si cate trei parti de apa si faina pe parcursul a patru sau cinci zile si veti obtine o maia naturala la fel de spumoasa si de inzdravenita numai buna pentru a incepe sa pregatiti o plamadeala pentru painea mult asteptata.

Cand nu mai aveti nevoie de maiaua mama, observati momentul de crestere maxima si introduceti recipientul in frigider pentru pastrare pana la urmatoarea hranire.

Va asigur ca in timp acest ritual vi se va parea o rutina si am convingerea totodata ca nu veti uita sa va procurati in permanenta necesarul de faina buna care sa va asigure o maia naturala puternica si foarte viguroasa.

Deci, sunteti gata sa pregatim impreuna o paine simpla cu maia? Aveti intrebari sau nelamuriri? Nu ezitati sa imi scrieti ori sa imi trimiteti o poza cu noua voastra maia naturala. Va astept cu drag si cu mult interes.

printeaza

4 COMENTARII

  1. Bună ziua Nicole. As vrea un sfat să îmi dați, am făcut acum 5 zile pâinică,dar din ,păcate nu a crescut deloc,deși era gustoasa. Acum am maiaua mamă la frigider ,ar trebui să o hrănesc zilele următoare ,deoarece e o săptămână mâine,de când am hranit-o ultima data. Dar eu nu știu de ce pâinica mea nu a crescut,deși am urmat toți pașii descriși de Dumneavoastră. Vreau sa vin cu o remarcă ,eu înainte de a face pâinică ,de vreo 3-4 ori ,că să nu arunc surplusul de maia mamă am făcut papanași,și deja atunci am observat că nu cresteau. Deci,eram aproape sigură că și pâinica nu va crește.Care ar putea fi motivul eșecului? Temperatura în casa e ridicata,as spune că acum cu căldura de afară ,în casă ajunge t° 29.,avem umiditatea aerului în casa 65-70%, am grija sa nu fie curent în bucătărie ,în locul unde țin maiaua, proporția de apa,făină și Maia o respect. Ce as putea face,să continui cu hrănirea maielei din frigider,sau să incep o alta? Eu as vrea sa fac pâine de casa. Am făcut și niste poze la pâinică și maiaua mamă. Mulțumesc mult

    • Buna Diana,
      In primul rand o sa te rog sa comunicam reciproc folosind ca adresare persoana a doua singular. Nu stiu daca am mai mentionat pe undeva ca asta imi doresc ca si mod de interactiune pe site-ul meu, dar profit de ocazie pentru a-mi exprima dorinta de cat mai multa prietenie si apropiere fata de cititorii mei. 🙂
      Parerea mea este ca ai bagat prea repede maiaua in frigider. Cred ca trebuia sa fie putin mai rezistenta inainte de a o pastra la frigider. Nefiind foarte matura, atunci cand o scoti de la rece are nevoie de cateva hraniri inainte de a pregati un pre-ferment pentru paine. Daca este destul de aerata si de plina de bule, e ok.
      In alta ordine de idei, maiaua nu mai este buna daca a fost contaminata si miroase urat, adica nu mai are mirosul acela acrisor si placut de drojdie salbatica pe care sunt convinsa ca l-ai simtit. Deci, nu cred ca aici este problema. In aceasta situatie nu trebuie pregatita o alta maia, ci trebuie gasit un punct maxim de dezvoltare in care sa fie folosita.
      Aluatul si-a dublat volumul inainte de a baga painea in cuptor sau inainte de a praji papanasii?!
      Daca s-a dospit prea mult aluatul se lasa si nu mai creste deloc. La fel se poate intampla si daca nu s-a dospit suficient deoarece drojdia nu a avut timp sa-si faca treaba…

  2. Bună Nicole. După 11zile de hrănire a maieii (1:1:1),am trecut la o proporție de 1:5:5,o data în zi. Aceasta am făcut-o în ziua a 11-a,12-a. Mâine as vrea sa fac pâine. As vrea sa incep dis-de-dimineață,văzând că am nevoie de mult timp. Deci,astăzi ,în ziua a 13-a, maiaua se afla la moment în faza culminantă de creștere(pentru că am văzut că s-a dublat volumul și are câteva bule bune de aer),ar trebui să pregătesc pre-fermentul . Deci,din cantitatea de 110gr de maia ,ar trebui să pregătesc pre-fermentul aparte intru-un vas în proporție de 40gr maia,100gr.apa și 100gr.faina. Iar în alt vas pentru maiaua mamă ar trebui să pun 10 Gr de maia ,30gr de apa și 30 Gr faina pentru a o perpetuă. Maiaua mamă o las vreo 7-8 ore văzând că e Foarte cald în casa ,la moment în casă sunt 29 grade,și după aceste ore o pun la frigider până la următoarea coacere sau hrănire . Am înțeles corect?

    • Buna Diana,
      Ai inteles corect. Eu o hranesc aproape in fiecare saptamana chiar daca nu prea am facut paine in ultimul timp. O poti face si la doua saptamani daca nu iti permite programul, dar in aceasta situatie va fi nevoie de mai multe hraniri pentru a o revigora.
      Oricum te felicit pentru perseverenta si sper sa iti iasa o paine excelenta. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.