A trecut cam mult timp de cand v-am promis ca o sa revin cu detalii despre maiaua naturala, dragii mei cititori, si ma bucur sa va regasesc din ce in ce mai multi si cat mai interesati de ceea ce v-am impartasit si voua prin postarile mele de pe site.
Am scris aici cum sa-ti cultivi propria maia naturala din apa si faina in doar cateva zile si ma intorc, asadar, cu 3 sfaturi utile pentru maiaua naturala pe care tocmai ati realizat-o acasa. Este vorba de pastrare, intretinere si hranire.
Stiu ca aveti foarte multe intrebari si nelamuriri si mai stiu ca gasiti online o multime de informatii si sfaturi utile. Am spus-o deja si va repet. Maiaua voastra este unica. In cele cateva zile de cand ati inceput sa o cultivati i-ati oferit niste conditii unice si deja o cunoasteti si o simtiti. Pentru ca fiecare dintre voi are un anume tip de faina si o temperatura ambientala proprie. Eu am simtit o mare satisfactie cand am obtinut acea maia naturala plina de bule si frumos mirositoare a drojdie salbatica si nu fac altceva decat sa vin cu cateva sfaturi utile din propria mea experienta legata de ea.
Maiaua naturala se poate pastra in mai multe feluri, dar cele mai des intalnite sunt in bucatarie sau la frigider. Depinde cat de des preparati painea. Daca o faceti saptamanal sau la cateva zile va sugerez sa o pastrati in bucatarie si sa o hraniti regulat (o data pe zi). Pastrarea acesteia in frigider necesita o hranire saptamanala sau maxim la doua saptamani, dar nu este nici un bai daca ati uitat de ea sau ati plecat in concediu de odihna. O sa revin putin mai tarziu cu detalii pe acest subiect.
Mai nou am citit ca maiaua se poate pastra si la congelator pentru cateva luni dar din punctul meu de vedere nu prea are rost atata timp cat ai cultivat-o ca sa o folosesti cat mai des. Pare a fi un precedeu similar cu cel pe care il foloseau bunicile noastre pentru a pastra pe termen lung o bucata de plamadeala din care faceau turtite pe care le uscau.
Hranire zilnica
In situatia in care ati decis sa pastrati maiaua in bucatarie, va sfatuiesc sa nu va faceti griji. Hranirea zilnica a acesteia nu va ia decat 5 minute si o puteti face oricand doriti in functie de programul pe care il aveti (dimineata, la pranz ori seara).
Din toata cantitatea de maia mama pe care ati obtinut-o dupa primele 10-15 zile si ati perpetuat-o regulat pastrati doar 10 grame. Se amesteca intr-un bol foarte curat cu 30 de grame de apa si cu 30 de grame de faina. Daca va doriti puteti micsora cantitatile folosind aceleasi proportii de maia, apa si faina, respectiv 1:3:3. Le puteti modifica insa in functie de temperatura din bucatarie. Daca este prea cald s-ar putea sa creasca prea repede si sa aiba nevoie de o hranire suplimentara in intervalul de 24 de ore. In aceasta situatie puteti incerca un raport de 1:5:5 dupa care va puteti ghida mai usor pentru programul de hranire pe care vi l-ati propus.
A doua zi, se repeta hranirea cu aceleasi cantitati de maia (10 gr.), apa (30 gr.) si faina (30 gr.) si tot asa in fiecare zi.
Important!
Hraniti maiaua doar atunci cand se afla in punctul maxim de crestere.
Impacati-va cu gandul ca veti arunca de fiecare data o parte din maia din cel putin doua motive: in primul rand o sa obtineti o cantitate prea mare de maia de la zi la zi, iar in al doilea rand, mentinand o cantitate mai mica de maia, drojdia salbatica poate „manca” mai usor din hrana oferita, fara a se lupta cu un volum mai mare de drojdii.
Stiu ca vi se pare ca risipiti ceva faina, dar daca pregatiti paine asa de des am convingerea ca nu este o foarte mare pierdere. Diferenta se poate folosi pentru niste gogosi rapide, o pizza sau pentru cateva briose, dar o puteti face cadou la fel de bine unei prietene apropiate care si-ar dori sa o testeze sau sa o perpetueze in propria bucatarie.
Hranire saptamanala
Daca nu intentionati sa pregatiti paine in mod frecvent puteti pastra maiaua la frigider. In aceasta situatie nu va fi nevoie sa o hraniti decat saptamanal sau cel putin o data la doua saptamani. Oricum, inainte de a fi pusa la pastrare in frigider va recomand sa o tineti o perioada in bucatarie (hranita zilnic, desigur). Asa va deveni mult mai viguroasa si mai consistenta.
Este o varianta mult mai usoara si mai comoda. Pe aceasta am ales-o si eu, mai ales ca nu coc paine saptamanal.
Ii fac o hranire regulata de cateva zile, astept sa ajunga in punctul maxim de crestere si mut cutiuta cu maia in frigider.
Dupa o saptamana sau doua, arata cam asa. Pe margine se vad urmele maxime din ziua in care a fost pusa la rece (in punctul maxim de dezvoltare).
Are un miros placut, acrisor, ca de otet (cu cat sta mai mult nehranita, cu atat devine mai pregnant) si are un iz de drojdie salbatica foarte prietenoasa….Sunt innebunita dupa ea… 🙂
Se lasa cam o ora la temperatura camerei dupa care se amesteca bine si se hraneste in functie de cat e de „infometata”. Prima oara folositi un raport de 1:3:3 cu 10 grame de maia combinata intr-un bol cu 30 gr. de apa si 30 gr. de faina apoi transferati amestecul in cutiuta curata sau in borcanul cu capac pe care il folosti in mod obisnuit pentru a pastra maiaua.
Puneti-l in bucatarie si asteptati sa creasca pana isi dubleaza volumul si devine activa din nou. Veti observa cand ajunge intr-un punct maxim, dupa care incepe sa scada. Acesta este momentul cand ar trebui hranita din nou dupa acelasi procedeu.
Nota: Nu aruncati la chiuveta surplusul de maia din care ati pastrat doar 10 gr. Se va lipi pe teava de scurgere si o va infunda.
Daca ati pastrat-o la rece o saptamana, trei hraniri ar trebui sa fie de ajuns pentru maia ca sa se invioreze din nou. Va arat mai jos cum arata dupa fiecare hranire.
Acum va puteti pregati pre-fermentul sau plamadeala de care aveti nevoie pentru paine. Luati astfel in calcul si alte 10-12 ore cat este nevoie pentru acest pas. Daca pana acum ati folosit un ratio de 1:3:3 pentru a mentine o hidratare de 100 % ce reprezinta raportul dintre apa si faina (de regula, 30 gr:30 gr), acum puteti schimba hidratarea folosind 20 gr. maia, 60 gr. apa si 80 gr. de faina. Veti obtine in final 160 gr. de pre-ferment spumos gata de folosit la o paine de aproximativ 900 gr.
E posibil sa uitati de maia in frigider sau sa plecati de acasa o perioada mai lunga…
Va intrebati ce se intampla daca nu ati hranit maiaua un timp mai indelungat?
Nu este nimic grav. Am avut si eu o astfel de intamplare chiar in vara aceasta. I-am dus dorul cat am fost intr-o vacanta mai prelungita de aproximativ o luna. Citisem ca e posibil ca dupa o perioada mai mare de pastrare la frigider maiaua se „decanteaza” in recipient si formeaza deasupra un strat de lichid, deci nu m-am impacientat. Oricum nu era foarte mult, abia se observa. Nu-l aruncati, pentru a pastra hidratarea de 100%. Amestecati bine continutul si sustrageti o cantitate de 10 – 15 grame, cat aveti nevoie pentru prima hrana.
Continuati cu o hranire obisnuita in raportul binecunoscut de 1:3:3 sau o parte de maia si cate trei parti de apa si faina pe parcursul a patru sau cinci zile si veti obtine o maia naturala la fel de spumoasa si de inzdravenita numai buna pentru a incepe sa pregatiti o plamadeala pentru painea mult asteptata.
Cand nu mai aveti nevoie de maiaua mama, observati momentul de crestere maxima si introduceti recipientul in frigider pentru pastrare pana la urmatoarea hranire.
Va asigur ca in timp acest ritual vi se va parea o rutina si am convingerea totodata ca nu veti uita sa va procurati in permanenta necesarul de faina buna care sa va asigure o maia naturala puternica si foarte viguroasa.
Deci, sunteti gata sa pregatim impreuna o paine simpla cu maia? Aveti intrebari sau nelamuriri? Nu ezitati sa imi scrieti ori sa imi trimiteti o poza cu noua voastra maia naturala. Va astept cu drag si cu mult interes.
Buna Nicole.
Multumesc mult pentru raspuns. Vreau sa fac cornulete cu maia si am nevoie de 230 gr maia cu 50% hidratare. Pentru aceasta am folosit 25 gr maia (atat am mai avut dupa ce am folosit si la paine?) cu 100 hidratare + 70 gr apa + 140 gr faina. Intrebarea mea daca pot folosi mai multa maia cu hidratare 100% se refera la acea cantitate de maia pe care o folosesc din care sa rezulte maiaua cu hidratare 50%. Adica este suficient ca am folosit doar 25 gr maia (100%) sau poate se calcula ca procent din cantitatea totala de faina?
🙂 Pai da, acum mi-ai dat mai multe detalii… 🙂 Mergea si mai multa putin, dar e mult mai bine cum ti-a iesit. Cu cat e mai bine hranita (cea de 100% hidratare ), sau cu cat e mai mare procentul de hranire inainte de folosirea in reteta (cum e la tine de aprox. 1:3:6), cu atat mai bine. Cele mai frecvente esecuri vin din cauza ca maiaua nu este hranita suficient si este acrisoara. Sunt convinsa ca o sa iasa perfect… 🙂
Ca sa fie mai usor pt toata lumea, draga Nicole te rog frumos puncteaza toate etapele pe scurt cu 1,2,3,.. pt ca in mare persoanele care au scris in mare au inteles. Cand sunt prea multe informatii si poze deja ….cred ca intelegi. Eu iti multumesc pt rabdarea cu care ai raspuns la fiecare si te rog mai fa un efort si scrie toate etapele pe scurt. Multumesc frumos si sarbatori binecuvantate ! eu sunt nelamurita cu timpii de dospire.
Draga Dorina,
Si eu iti multumesc foarte mult pentru opinie si iti promit ca voi tine cont de ea. Ma ajuta foarte mult sa inteleg cum se percepe informatia dincolo de ecran… 🙂 Dupa cum e clar ca ti-ai dat seama, din dorinta de a oferi cat mai multe detalii, atat in cuvinte, cat si in poze, uneori dezvolt prea mult o idee, mai ales cand stiu ca timpii si rezultatul depind de anumiti factori variabili din bucataria fiecaruia dintre noi.
Iti doresc Sarbatori Frumoase alaturi de cei dragi si spor la gatit!
Salutare! Multumesc pentru sfaturile utile începătorilor (ca și mine, de altfel). Am găsit aici rețeta pentru Panettone cu Maia in care se cere Maia cu o hidratare de 65%. Cum o pot obține din maia cu o hidratare de 100%? Cantitatea necesară de Maia pentru rețeta e de 200 gr Maia 65% hidratare. Mulțumesc
Buna Carolina,
O poti obtine din 35 gr. maia hranita cu 65 gr. apa si 100 gr. faina. In functie de cat e de cald, are nevoie cam de 18 ore (cel putin) sa creasca pana este destul de spumoasa, ca sa-si faca efectul, desigur. Deci, trebuie sa o hranesti cu o zi inainte.
Ca sa intelegi mai bine cum sta treaba, hidratarea reprezinta raportul dintre apa si faina. O hidratare mai mica ajuta atunci cand este vorba de o dospire mai lenta, evitand riscul unui aluat acrisor si dospit prea rapid. Este valabil si la paine in general, desi acolo merge si cu o hidratare de 100%. Sper sa te ajute… 🙂
Buna Nicole,
Pentru o perioada nu o sa coc paine sau alte produse din faina si as dori sa pastrez maiua la frigider dupa sfaturile tale. Si am cateva intrebari:
1. Eu fac si pastrez maiaua in borcan si o acopar cu un capac fara sa infiletez capacul. Cand o pun insa la frigider, capacul la borcan trebuie infiletat bine sau tot asa, doar pus deasupra?
2. Daca timp de vreo 3-4 saptamani nu o sa folosesc maiaua si o pastrez la frigider, trebuie(adica ar fi mai bine) sa o scot si sa o hranesc totusi saptamanal, sau sa o las in pace la frigider, pentru perioada aceasta de nefolosire?
3. Si daca totusi ar fi mai bine sa o hranesc saptamanal, o scot si o hranesc( asa cum ai scris tu in articol) timp de cateva zile si apoi o pun din nou la frigider sau o hranesc doar o singura data si o pun din nou la frigider?
Multumesc frumos pentru timpul acordat.
Buna Corina,
1. Eu o pastrez intr-un borcan inchis bine, din acela cu garnitura de cauciuc, si rezista fara probleme.
2. Nu e nevoie sa o scoti saptamanal, ci macar o data la 2 saptamani. Dupa atata timp (3-4 saptamani) nu pateste nimic rau, cel mult se decanteaza, formand un lichid deasupra si devine foarte acrisoara. Atunci trebuie omogenizata foarte bine (cu tot cu lichid) si hranita cel putin o saptamana pentru a se reactiva cum trebuie.
3. Ca si concluzie, parerea mea este ca mai bine o mai scoti din cand in cand si ii aplici o hranire sau doua. Daca nu faci paine, o singura data cred ca ar fi suficient desi ea traieste din faina cu care o hranesti. Urmareste-ma zilele acestea ca sa vezi cum procedezi cu pastrarea de maia uscata. Nu strica o solutie de rezerva… 🙂
Multumesc frumos pentru raspuns Nicole,
Te urmaresc cu mult interes de cand am descoperit blogul tau. Il consider plin de informatii utile si foarte explicit! 🙂
Articolul cu maiaua uscata il astept cu si mai multa nerabdare, tinand cont ca-mi amintesc de cand eram mica, ca si bunica mea pastra maiaua tot asa. Este o metoda excelenta, doar ca eu nu mai am cum s-o intreb pe bunica mea cum facea……din pacate. Asa ca, astept cu mare interes articoul tau despre maiaua uscata!!! Si cum s-o dizolvi din nou.
Multumesc inca odata si-ti doresc succes in continuare!
Buna,
In cazul in care as vrea sa pastrez maiaua in frigider, in ce moment ar trebui pusa la frigider ? Inainte sau dupa hranire ?
Multumesc
Adina
Buna Adina,
Cred ca am explicat in articol… Dupa hranire si doar atunci cand este cat de cat aproape de punctul maxim de dezvoltare.
Buna Nicole ,am inceput si eu o cultura de maia sunt in a 6-a zi de hranire sunt foarte multumita cum se dezvolta ,am facut hidratare 100%deci am o cantitate de 300gr .Intrebarea mea este cand va fi matura as dori sa o pastrez la frigider iar cand o sa doresc sa fac paine folosesc o anumita cantitate iar restul o arunc ?Perpetuez sa zic numai 10 gr maia mama +30 gr faina +30gr apa ?Multumesc anticipat de raspund
Buna Sorina,
Asa este, dar ai grija sa nu pastrezi prea multa. Cand o sa treci la o hranire cu proportia de 1:3:3, o singura data pe zi, e suficient sa folosesti doar 20 de grame (sau 10, ca in exemplul tau). Adaugand deja la ea 60 gr. apa si 60 gr. faina, obtii o cantitate de 140 de grame din care va trebui sa arunci din nou pentru a nu risipi faina. Daca faci paine, folosesti din ea, intr-adevar, 120-150 de grame, dar asta doar cu o zi inainte, cand pregatesti prefermentul. Si ca sa nu o arunci, ori o faci cadou ( 🙂 ), ori faci rapid cateva clatite. Cu un ou plus 50 gr. de faina si inca putin lapte…
Perfect, niciodata nu strica sa ai o scuza buna sa faci niste clatite 😀
Nicole,maiaua facuta pas cu pas dupa tine are deja 1 an de zile.Tu ai explicat f usor si am ales site-ul tau,multumesc. Doresc sa te intreb cum se poate pastra si face Maia uscata ?Se poate si congela?Eu am in frigider si in bucatarie dar ma intereseaza si uscata sa o am fiindca vreau sa o am cativa zeci de ani.cu cat e mai veche e mai delicioasa.multumesc
Buna Diana,
Iti multumesc foarte mult pentru incredere… 🙂 Eu nu am incercat niciodata sa o pastrez la congelator si nici nu ma prea gandesc la asta, insa pot sa-ti spun ca acum cateva zile am pus-o la uscat. In seara asta o rehidratez si revin cu rezultatul final dupa cateva hraniri… 🙂
Chiar ar fi interesant sa vedem ce iese
Buna Nicole eu fac pâine zilnic sau la două zile si acum am rămas fără drojdie, am incercat cu turtite cu mălai facute de mine si nu mi-a crescut deloc, as vrea un sfat ce as putea face pt o maia rapidă sau un starter bun pentru o pâine moale si pufoasa.
Buna Anita,
Nu stiu cum sunt turtitele cu malai. Daca sunt doar din malai, nu vad de unde sa creasca… Iti recomand sa citesti acest articol despre cum sa-ti cultivi propria maia din apa si faina. Sunt foarte utile si comentariile venite de la alti cititori care au intampinat diverse situatii in aceasta perioada dificila. Cu tot cu raspunsuri, desigur. Si ramai aproape, deoarece o sa incep si eu o noua maia, mai de criza, desigur. Mentionez ca nu va fi o maia cu bere, pentru ca nu cred in aceasta varianta care circula pe internet… 🙂 Sper sa fie gata intr-un timp cat mai scurt.
Buna Andreea,am fc maia (marti a fc 7 zile)am continuat sa o hranesc o data pe zi(60gr maia,60 apa,60 faina)4 zile …si mai incolo m am blocat ,sunt multe informatii si nu stiu cum sa fac. As merge pe varianta sa o pun in frigider Aj te rog cu niste sfaturi cum sa continui (Dilema mare e cu rapoarterele ?).Multumesc mult!
Buna Ana! Recomandarea mea este sa o hranesti in continuare, macar o data pe zi, timp de inca o saptamana. Raportul poate varia in functie de temperatura ambianta de la 1:3:3 pana la 1:5:5. Iti dai seama ca trebuie hranita atunci cand incepe sa se lase. Abia dupa ce este capabila sa se dezvolte mult mai rapid si este din ce in ce mai spumoasa o poti pastra la frigider.
O intrebare am si as aprecia mult daca as primi raspuns!? De ce nu pot folosi maia direct din recipientul de la frigider(reactivata cu 3 hraniri) si trebuie sa pregatesc alta maia(cu ratiile noi de faina si apa din maiaua starter). Nu ar fi mai simplu daca as folosi-o direct din recipientul de la frigider si nu as mai arunca surplusul ca mai apoi sa prepar o noua cantitate? Multumesc!
Draga Andreea, iti multumesc pentru intrebare, mai ales ca aceasta vine intr-un moment cand interesul pentru maiaua naturala este extrem de mare. Chiar daca intarzii uneori, raspund intotdeauna cu placere, mai ales ca o anumita intrebare ar putea fi pusa de multi alti cititori care nu au avut initiativa de a o exprima si in scris. 🙂
Pot sa iti confirm ca si mie, dupa foarte mult timp de cand am creat-o prima oara, inca mi se rupe inima cand arunc din maia, mai ales in aceasta perioada cand, din cauza lipsei de cumpatare a unora dintre noi, alte persoane nu au posibilitatea de a cumpara macar o singura bucatica de drojdie. Si nu ma refer aici in mod special la risipa de faina din punct de vedere financiar ci doar la gandul ca trebuie sa arunc ceva ce altcuiva i-ar fi de foarte mare folos. De cateva zile chiar sunt macinata la maxim de o idee legata de posibilitatea de a dona cat mai multa maia celor din preajma mea care ar avea nevoie de ea. Numai ca trebuie sa ne gandim de 10 ori la toate masurile preventive care trebuie luate din cauza acestui nenorocit de coronavirus…
Revin la raspuns… 🙂 Cand ne pregatim sa facem o paine sau alta reteta cu maia, aceasta trebuie folosita doar atunci cand se afla in punctul maxim de dezvoltare, pentru a fi siguri ca va ajuta intr-adevar la cresterea aluatului final. Cred ca ai observat ca atunci cand o scoatem din frigider, maiaua nu este pufoasa. In timpul in care sta la frigider doar se odihneste si se conserva, devenind din ce in ce mai acrisoara pe zi ce trece. Inseamna ca trebuie hranita si abia dupa inca doua-trei hraniri aplicate dupa ce o scoatem de la rece isi revine si este din ce in ce mai plina de bule, mai viguroasa, mirosul schimbandu-se din cel acrisor intr-unul foarte apropiat de drojdia de bere.
Buna! Am, cred, câteva probleme cu maiaua si voiam un sfat de la tine! Sunt in ziua 5, e destul de spumoasa si fermentată, dar nu crește deloc…în ziua 1 aproape s-a dublat, apoi nu a mai crescut…Am început cu făină integrală, apoi treptat am trecut la făină albă tip 480 pt ca de asta aveam, acum am trecut la făină 650…sper sa crească la noapte măcar un pic.
Dacă nu crește ce sa fac? Continui cu ea sau fac altă? Ieri mirosea a muștar, azi i-a trecut ?
Buna Raquel,
Excelenta asocierea mirosului de maia cu cel de mustar… Ma gandisem si eu la un moment dat la asta si ma bucur ca imi confirmi 🙂 . Deci e de bine si e normal sa nu se simta o miscare prea mare in zilele 5 si 6.
Dupa cum vezi si in articolul despre cum sa-ti cultivi propria maia naturala – apa si faina, mi-am exprimat aceleasi temeri la momentul respectiv.
Concluzia este ca are un miros placut si este destul de spumoasa. Deja o simti, asa ca, daca are chiar si numai doua-trei bule, este vie. Hraneste-o in continuare fara emotii. Poti sa o mai lasi eventual o ora doua in plus pana la urmatoarea hranire, chiar daca vei decala programul fix. Asa ii dai mai mult timp sa se dezvolte in caz ca este prea racoare in incapere. Sigur o sa reusesti… 🙂
Draga Nicole,
Multumesc pentru reteta de maia salbatica.
Unui membru al familiei mele i s-a descoperit in urma unei analize ca este alergic la gluten.As vrea sa fac in casa paine fara gluten din hrisca,mei, fara a folosi secara.Ce zici,o sa reusesc? Ce ma sfatuiesti sa fac?
Multumesc.
Buna Rica,
Si eu iti multumesc pentru intrebarile adresate si tin sa iti spun ca nimic nu este imposibil. Trebuie sa ai foarte multa incredere ca o sa reusesti, mai ales ca acum se gasesc pe piata o gramada de tipuri de faina fara gluten. Din pacate nu le poti folosi cu maia naturala, insa am citit o multime de retete cu drojdie, praf de copt sau bicarbonat.
Nu le-am incercat pana acum, dar ma simt deja foarte motivata sa o fac si sa le impartasesc tuturor. Asa ca iti multumesc inca o data pentru aceasta ideee care sunt sigura ca va veni in sprijinul multor persoane interesate de acest subiect.
Bună ziua Nicole. As vrea un sfat să îmi dați, am făcut acum 5 zile pâinică,dar din ,păcate nu a crescut deloc,deși era gustoasa. Acum am maiaua mamă la frigider ,ar trebui să o hrănesc zilele următoare ,deoarece e o săptămână mâine,de când am hranit-o ultima data. Dar eu nu știu de ce pâinica mea nu a crescut,deși am urmat toți pașii descriși de Dumneavoastră. Vreau sa vin cu o remarcă ,eu înainte de a face pâinică ,de vreo 3-4 ori ,că să nu arunc surplusul de maia mamă am făcut papanași,și deja atunci am observat că nu cresteau. Deci,eram aproape sigură că și pâinica nu va crește.Care ar putea fi motivul eșecului? Temperatura în casa e ridicata,as spune că acum cu căldura de afară ,în casă ajunge t° 29.,avem umiditatea aerului în casa 65-70%, am grija sa nu fie curent în bucătărie ,în locul unde țin maiaua, proporția de apa,făină și Maia o respect. Ce as putea face,să continui cu hrănirea maielei din frigider,sau să incep o alta? Eu as vrea sa fac pâine de casa. Am făcut și niste poze la pâinică și maiaua mamă. Mulțumesc mult
Buna Diana,
In primul rand o sa te rog sa comunicam reciproc folosind ca adresare persoana a doua singular. Nu stiu daca am mai mentionat pe undeva ca asta imi doresc ca si mod de interactiune pe site-ul meu, dar profit de ocazie pentru a-mi exprima dorinta de cat mai multa prietenie si apropiere fata de cititorii mei. 🙂
Parerea mea este ca ai bagat prea repede maiaua in frigider. Cred ca trebuia sa fie putin mai rezistenta inainte de a o pastra la frigider. Nefiind foarte matura, atunci cand o scoti de la rece are nevoie de cateva hraniri inainte de a pregati un pre-ferment pentru paine. Daca este destul de aerata si de plina de bule, e ok.
In alta ordine de idei, maiaua nu mai este buna daca a fost contaminata si miroase urat, adica nu mai are mirosul acela acrisor si placut de drojdie salbatica pe care sunt convinsa ca l-ai simtit. Deci, nu cred ca aici este problema. In aceasta situatie nu trebuie pregatita o alta maia, ci trebuie gasit un punct maxim de dezvoltare in care sa fie folosita.
Aluatul si-a dublat volumul inainte de a baga painea in cuptor sau inainte de a praji papanasii?!
Daca s-a dospit prea mult aluatul se lasa si nu mai creste deloc. La fel se poate intampla si daca nu s-a dospit suficient deoarece drojdia nu a avut timp sa-si faca treaba…
Eu trăiesc la țară și țin maiaua pe sobă pt ca noaptea fac foc si e cald, iar ziua o bag in soba,(fără foc?) deci zic eu, maiua are destulă căldură. Dar mă gândesc oare nu e prea cald? Oare se poate să moară bacteriile la o anumită temperatură?
Anul trecut am mai avut o maia, dar peste vară nu am copt pâine și am băgat la congelator, dar când am scos nu și-a mai reveni si am aruncat… toamna asta am avut numai eșecuri cu maiaua, asta e a 5 a încercare….am citit tot netu’, am încercat de toate, dar parcă nimic nu merge…
Parerea mea este ca are o temperatura prea mare pe soba. Cred ca e suficient sa o pui in apropierea ei, desi, si acolo cred ca e prea cald.
Cat despre pastrare, eu zic sa o tii mai degraba in frigider. Sigur o sa gasesti pe site modalitatile de pastrare si intretinere pe care le folosesc eu. Chiar daca nu prea faci paine o perioada, o poti hrani regulat, macar o data la doua-trei saptamani. Succes!
Draga Nicole,
Multumesc tare mult pentru articolul detaliat.
Am incercat si eu sa fac maia. Sunt la ziua a 8a. Maiaua are ceva bule la suprafata si un miros destul de otetat. Din pacate insa nu creste aproape deloc, desi in ultimele 3 zile am hranit-o de doua ori pe zi in raport 1:1:1.
Incet incet, entuziasmul meu se cam duce si ma gandesc sa ma las pagubasa…
Ai putea te rog sa ma ajuti cu un sfat?
Ana, te rog sa nu te lasi pagubasa!… 🙂 Daca are miros acrisor ca de otet inseamna ca are mai multa nevoie de hrana.
In primul rand, nu o mai hrani de doua ori pe zi. S-ar putea sa fie cam racoare si sa nu creasca suficient pana la urmatoarea hranire. Mergi la fel cu proportia de 1:1:1 (o singura hranire pe zi) pentru doua zile si vezi cum se comporta. Chiar si cu o lingura de faina in plus…
Daca nici asa nu da semne de cat mai multe bule, schimba faina daca poti. S-ar putea sa nu-i priasca. Sunt convinsa ca vei reusi… 🙂
Bună Nicole. După 11zile de hrănire a maieii (1:1:1),am trecut la o proporție de 1:5:5,o data în zi. Aceasta am făcut-o în ziua a 11-a,12-a. Mâine as vrea sa fac pâine. As vrea sa incep dis-de-dimineață,văzând că am nevoie de mult timp. Deci,astăzi ,în ziua a 13-a, maiaua se afla la moment în faza culminantă de creștere(pentru că am văzut că s-a dublat volumul și are câteva bule bune de aer),ar trebui să pregătesc pre-fermentul . Deci,din cantitatea de 110gr de maia ,ar trebui să pregătesc pre-fermentul aparte intru-un vas în proporție de 40gr maia,100gr.apa și 100gr.faina. Iar în alt vas pentru maiaua mamă ar trebui să pun 10 Gr de maia ,30gr de apa și 30 Gr faina pentru a o perpetuă. Maiaua mamă o las vreo 7-8 ore văzând că e Foarte cald în casa ,la moment în casă sunt 29 grade,și după aceste ore o pun la frigider până la următoarea coacere sau hrănire . Am înțeles corect?
Buna Diana,
Ai inteles corect. Eu o hranesc aproape in fiecare saptamana chiar daca nu prea am facut paine in ultimul timp. O poti face si la doua saptamani daca nu iti permite programul, dar in aceasta situatie va fi nevoie de mai multe hraniri pentru a o revigora.
Oricum te felicit pentru perseverenta si sper sa iti iasa o paine excelenta. 🙂
Am cultivat și eu maia după rețetă dvs dar am pus și 90 grame de maia la 1 kg de faina și tot acra iese pâinea… Dar nu îmi creste asa repede după ce se frământă și durează peste 8 ore pana creste coca.. Poate se strica in tot acești timp sau care poate sa fie probelema?
E foarte putina cantitatea de maia folosita pentru 1 kg de faina. Este adevarat ca painea cu maia creste mai lent, dar chiar si asa, avea nevoie de mai multa maia ca sa creasca. Pentru mai multe detalii las aici un link de la o reteta de paine simpla cu maia naturala. In functie de temperatura ambientala se poate adapta atat timpul necesar, cat si cantitatea de pre-ferment folosit.
Buna seara. Am inteles ca hidratarea reprezinta raportul dintre apa si faina. Eu acum am maia cu o hidratare de 100%. Daca am nevoie de 230 gr maia cu 50% hidratare, pot merge pe urmatorul rationament: 35 gr maia (100%) + 65 gr apa + 130 gr faina? Am inteles bine rationamemtul? Sau este mai indicat a se folosi mai multa maia cu 100% hidratare?
Multumesc.
Buna Lisandra,
Este foarte bine calculata hidratarea de 50% si ma bucur ca ma intrebi despre cele doua variante.
1. O maia cu hidratare mai mica (de exemplu cea de 50%) se foloseste cel mai frecvent in retetele de aluaturi dulci (panettone, cozonac si altele…) ale caror ingrediente (ou, zahar, unt…) incetinesc destul de mult dospirea si au nevoie de un timp mai mare de crestere. Se poate folosi si la paine mai ales daca se lasa sa dospeasca peste noapte la temperatura camerei. Astfel nu risti ca aluatul sa dospeasca foarte rapid.
2. In cazul in care ai folosi mai multa maia cu hidratare de 100% rezultatul este mai degraba opus pentru ca nu va face decat sa grabeasca procesul.
Este adevarat ca depinde si de cata faina folosesti. Oricum, trebuie sa iti imaginezi ca un aluat cu mai putina faina si mai multa drojdie va creste extrem de rapid si exista riscul ca obtii un aluat supradospit. Rezultatul va fi o paine lasata si necrescuta, dar mai ales umeda in interior si acrisoara. Pentru inceput, poti testa o paine cu un procent mai mic de maia de aproximativ 15-20% din cantitatea de faina. Ca exemplu, poti folosi intre 70 si 100 gr. maia la 500 gr. faina.
Poti sa revii daca mai sunt nelamuriri. 🙂 Iti raspund cu placere. Succes!