Nu stiu cum se face dar in ultimul timp ciocolata a castigat de fiecare data cand a fost vorba de o sarbatoare importanta. Asa ca ce sa fac… Ma conformez cand sarbatoritii isi doresc in primul rand un tort care sa fie musai din ciocolata. Daca se poate si cu frisca… 🙂 Ei bine, m-am gandit la o varianta de compromis ca sa maresc surpriza invitatilor de a savura un desert minunat si foarte deosebit, mai ales ca mai testasem o data acest tort cu crema de ciocolata si unt de arahide.
Este exceptional si nu puteam da gres cu el pentru ca stiam cat este de gustos. Are un blat destul de umed cu o aroma intensa de ciocolata si nici nu are nevoie de foarte mult sirop, iar cele doua creme, una din ganache de ciocolata, iar cealalta de unt de arahide cu mascarpone se completeaza perfect.
Va recomand totusi sa il scoateti cu cateva minute inainte de la rece pentru a va bucura pe deplin de aceasta combinatie, iar daca preferati il puteti servi cu o cupa de inghetata alaturi si va fi perfect.
Sa va mai spun cat de usor se pregateste?! Blatul se face foarte rapid combinand ingredientele uscate cu cele umede, iar cat acesta sta la cuptor deja este gata ganache-ul de ciocolata si crema cu unt de arahide. Dureaza mai mult sa stea ganache-ul la rece, asa incat voi lua in considerare durata efectiva de preparare a tortului din cauza cremei de ciocolata finale. O puteti pregati cu o zi inainte sau tineti cont ca aveti nevoie de aproximativ doua ore de asteptare pentru o crema spumoasa si foarte fina de ciocolata potrivita la orice tort aniversar, la Joffre sau chiar si la amandine.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 5 oua mari
- 580 gr. kefir
- 180 ml. ulei de floarea soarelui
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 500 gr. zahar
- 340 gr. faina alba tip 000
- 70 gr. cacao neagra Dr. Oetker
- 1 lingura bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita praf de copt
- ½ lingurita sare
Ganache de ciocolata:
- 400 gr. ciocolata 52% cacao
- 450 ml. smantana lichida pentru frisca 32% grasime
Crema cu unt de arahide:
- 250 gr. unt 82% grasime
- 200 gr. mascarpone
- 250 gr. unt de arahide
- 150 gr. zahar pudra
- 1 lingurita esenta de vanilie
Pentru insiropat:
- 250 ml. cafea
Metoda de preparare:
1Preincalziti cuptorul la 180° C (200° C pentru cuptorul pe gaz) si tapetati doua tavi cu diametrul de 26 cm. cu unt si hartie de copt.
2Se pune zaharul intr-un bol mai mare si se cern deasupra toate celelalte ingrediente uscate (faina, sare, cacao, bicarbonat de sodiu si praf de copt). Se amesteca cu un tel apoi se pregatesc intr-un alt vas ingredientele umede.
3Peste ouale batute foarte putin cu un mixer adaugati kefirul la temperatura camerei, uleiul de floarea soarelui si o lingurita cu esenta de vanilie. Amestecati-le bine apoi combinati-le treptat cu ingredientele uscate.
4Impartiti aluatul obtinut in cele doua tavi tapetate (atentie la ce tavi folositi pentru ca este destul de lichid si se poate scurge pe langa fundul detasabil daca nu este sigilat foarte bine) si coaceti cele doua blaturi timp de 35-40 de minute sau pana ce se desprind de marginea tavii si trec testul scobitorii. Se scot din cuptor si se lasa in tava pentru aproximativ 15 minute apoi se scot din tava si se lasa la racit pe un gratar metalic.
5Intre timp pregatiti ganache-ul de ciocolata. Maruntiti 400 gr. ciocolata intr-un bol si pregatiti un vas cu apa fierbinte pentru bain-marie. Adaugati peste ciocolata 450 ml. de smantana lichida pentru frisca, asezati bolul deasupra vasului cu apa fierbinte si amestecati din cand in cand cu o spatula pana ce se topeste toata ciocolata si obtineti un ganache foarte fin. Se da deoparte sa se racoreasca putin dupa care se acopera cu o folie alimentara si se baga la frigider pentru cel putin doua ore.
6Pentru a finaliza crema de ciocolata scoateti din frigider ganache-ul racit foarte bine si mixati-l timp de 3-4 minute pana obtineti o crema mai deschisa la culoare si foarte spumoasa. Nu insistati cu amestecatul pentru ca se poate taia.
7Crema de unt de arahide se pregateste la fel de usor. Mixati pentru cateva secunde untul moale pastrat la temperatura camerei, apoi adaugati treptat zaharul pudra si amestecati-l bine pana obtineti o spuma de unt fina si deschisa la culoare. Adaugati untul de arahide, branza mascarpone si vanilia. Se mai amesteca timp de 2-3 minute si gata.
8Pentru asamblare taiati fiecare blat in doua foi cat mai uniforme si insiropati-le usor cu putina cafea indulcita. Daca este nevoie incercati sa nivelati suprafata de deasupra indepartand partea de blat crescuta putin prea mult. Va arata mult mai bine, iar crema va fi distribuita la fel pe toata suprafata blatului. Nu aruncati excesul de blat dupa indreptare. Puneti-l intr-o punga si pastrati-l la congelator. Zilele urmatoare va iesi din el un trifle rapid si foarte delicios.
9Se pregatesc doua posuri cu varful stelat in care se pun cele doua creme, apoi se fac rozete pe margine si se distribuie crema cat mai uniform pe fiecare blat. S-ar putea chiar sa nu aveti nevoie de nicio spatula pentru nivelare daca alegeti sa il ornati astfel. Este destul de simplu iar diferenta de culoare dintre straturi va aduce efectul spectaculos la care nici nu va asteptati.
10Dati tortul la rece pentru cateva ore si pregatiti-va sa il savurati abia cand ajunge la temperatura camerei. Combinatia de ciocolata cu unt de arahide este una castigatoare si poate fi completata fara doar si poate cu o lingura de frisca sau cu o cupa de inghetata de vanilie.
Sa aveti pofta!
Buna,
Daca am o tava de 20 cm, cam cum pot adapta cantitatile?
Multumesc!
Buna Alina,
Cred ca ar trebui sa folosesti doar jumatate din cantitati, iar la oua, eventual 3 buc. mai mici. Tinand cont ca din doua blaturi mai mari eu am „pierdut” cate ceva atunci cand le-am indreptat in partea de sus, ma gandesc la faptul ca poti folosi o singura tava de 20 cm fara probleme. O sa iasa un blat mai inalt pe care il poti taia in cel putin 3 foi. Pe langa asta, s-ar putea sa fie diferit si timpul de gatire, deci ti-as recomanda o temperatura putin mai mica, sa zicem la 170° C. S-ar putea sa dureze cateva minute in plus, dar oricum o sa-i faci un test cu scobitoarea… 🙂 Si sunt convinsa ca asa vei obtine un blat destul de unifom…