CUM SA-TI CULTIVI PROPRIA MAIA NATURALA – APA SI FAINA

128
107921
Grad de dificultate: Usor
Timp de preparare: 7-10 zile
Numar de portii: 180 gr.

De fiecare data cand vorbesc despre paine sunt atat de emotionata incat am senzatia ca nu am destule cuvinte potrivite pentru a descrie mirosul si placerea pe care o poti trai atunci cand vezi cat de uimitor este procesul prin care doua ingrediente atat de banale cum ar fi apa si faina contribuie la crearea miraculoasa a acestui preparat nelipsit din viata noastra de zi cu zi. De fapt, cred ca este unul dintre capitolele foarte importante care si-a adus contributia la  acest blog exact ca si un produs pe care il gandesti pornind de la o idee de baza care te pasioneaza combinata cu rabdare si ingrediente cat mai simple. Se modeleaza, creste si dupa un timp prinde forma si culoare. Exact asa este si cu painea…

Pana acum cativa ani nu stiam decat foarte putine lucruri despre maia. Stiam ca se pregateste din drojdie de bere amestecata cu un strop de zahar care sa ajute la reactivare, putina apa calduta si bineinteles, faina. Asteptam sa faca bule si gata maiaua in doar cateva minute. Bunicile noastre, insa, nu au avut drojdie de bere tot timpul la indemana. Au avut faina, malai si apa. Au avut plamadeala si au avut maia creata acasa.

Despre drojdie salbatica si paine artizanala

Daca iti place sa faci paine ori sa mananci o paine artizanala de foarte buna calitate, cred ca cea mai potrivita modalitate este sa o pregatesti acasa pentru ca este destul de greu de gasit in comert.  Am o prietena care spune mereu ca nu se pricepe sa faca asta, dar este o mare amatoare de paine de casa. Si este foarte trista ca nu este aproape de mine (si eu, de asemenea… 🙂 ).

Nu stiu daca este intr-adevar o moda ci mai degraba cred ca am descoperit din ce in ce mai multe informatii despre beneficiile painii artizanale si calitatile deosebite ale drojdiei salbatice cu ajutorul careia realizam o paine „home made” extrem de sanatoasa. Drojdia salbatica este peste tot in jurul nostru. Ea se gaseste atat in faina cat si in aer. Asteapta doar sa ne imprietenim si sa ne bucuram de ea. Cu ajutorul ei pregatim o paine artizanala mult mai consistenta si mai „aromata” decat cea pregatita cu drojdie comerciala. Pe langa aceste calitati mai pot mentiona ca are un indice glicemic destul de scazut si este mult mai usor digerabila in organismul nostru datorita perioadei mai lungi de fermentare inainte de a fi gata pentru consum.

Cultura de maia naturala

Maiaua naturala se formeaza initial ca si cultura sau starter dupa denumirea din engleza a culturii. Apoi se hraneste, se intretine si se perpetueaza in timp putand fi pastrata si transmisa mai departe de-a lungul multor generatii.

In ultima perioada am descoperit cu placere cat de speciala este maiaua naturala cultivata acasa din apa si faina. Am cultivat-o, am avut grija de ea ca si cum ar fi fost copilul meu si am intretinut-o zi de zi timp de cel putin cateva luni. M-am documentat din foarte multe locuri despre asta, am adunat informatii care de cele mai multe ori mi se pareau foarte complicate si foarte diferite de la un site la altul. Pe parcurs insa m-am convins de simplitatea acestui proces. Daca va place sa faceti paine si daca aveti putina rabdare si pasiune, o puteti face si voi.

DE UNDE CUMPAR MAIA NATURALA…

Va doriti sa coaceti prima voastra paine cu maia si nu aveti timp sa cultivati o maia naturala?

Vesti bune! 🙂 De aici puteti sa comandati maia naturala deshidratata. Este deja pregatita pentru voi cu borcan inclus si instructiuni clare de rehidratare si hranire. Astept mesajul vostru pe adresa: contact@reteteoriginalecunicole.ro 

Va asigur ca fiecare cultura de maia naturala este unica. Procedeul este in mare acelasi, dar conditiile in care urmeaza sa iti cultivi acasa propria maia din apa si faina sunt diferite cu siguranta de cele pe care le-ai citit. Poate dura intre 7 si 10 zile si nu ai nevoie decat de apa si faina. Depinde de temperatura din camera, de calitatea apei pe care o folosesti, de tipul de faina, de igiena vaselor folosite pentru a evita orice posibilitate de contaminare…, dar cred ca cel mai mult depinde de simturile tale.

Daca ti se pare ca nu a prea crescut de ieri si pana azi dar totusi vezi cateva bule deasupra care iti inspira ca acolo sunt urme de viata, iti sugerez sa nu te dai batut si sa continui. Dupa ce ma informasem luni intregi despre asta pentru a ma incadra in anumiti parametri „standard” am patit-o si eu, dar am continuat cu hranirea si am realizat prima mea maia naturala. Din pacate am aruncat-o cateva luni mai tarziu crezand ca s-a contaminat pentru ca nu mai avea acel miros placut de drojdie cu care eram deja obisnuita. Mi-a parut foarte rau si am fost trista destul de mult timp dupa aceea pentru ca nu ii dadusem destul timp sa ne cunoastem si nu intelesesem la timp ca de fapt nu era suficient de bine hranita si isi schimbase mirosul intr-unul destul de acrisor. Asta e… 🙁  Am comis-o, dar am luat-o de la capat… Este atat de usor si te ajuta sa pregatesti o paine atat de gustoasa si de satioasa… Coaja aceea groasa si crocanta este preferata mea desi apreciez la fel de mult gustul sau textura miezului din interior care nu este deloc faramicios.

Pentru inceput cateva sfaturi…

Ma repet ca ar trebui sa va urmati simturile si sa va stabiliti propria modalitate de a va crea aceasta maia in functie de programul vostru si de alegerea conditiilor propice care va avantajeaza. Puteti incepe cu anumite vase care vi se par mai comode si mai usor de intretinut si va puteti nota sau nu evolutia de zi cu zi a culturii pe care o hraniti si ingrijiti cu placere. Va asigur ca rezultatul este uimitor si va dau cateva sfaturi care pe mine m-au ajutat.

Ustensile necesare:

  • un cantar de bucatarie
  • un bol sau o cana de sticla ori din portelan in care sa amestecati cultura cu apa si faina
  • o lingura de metal sau o spatula de silicon
  • un borcan cu capac sau o cutie de plastic cu capac (de aprox. 800 gr.)

Apa este recomandat sa fie de la temperatura camerei sau foarte putin calduta (ca de paine) la o temperatura de aproximativ 22-25° C. Daca stiti ca apa de la robinet contine clor, mai bine folositi apa plata sau apa distilata. Personal am folosit si apa de la chiuveta (nefiltrata) pe care am lasat-o peste noapte sa se odihneasca intr-o cana acoperita cu un tifon la temperatura camerei.

Pe langa faina alba de buna calitate ar trebui sa va pregatiti si cu aproximativ 150 gr. de faina de secara care grabeste putin procesul de fermentatie de la inceput. Iar cand ma refer la faina alba de calitate nu ma gandesc sub nicio forma la faina foarte fina de tip 000 sau cea pentru cozonac, ci la cea de tipul 650 sau, in cel mai fericit caz, la cea macinata la moara de la tara pe care o puteti procura de la parintii sau bunicile voastre.

In functie de programul pe care il aveti stabiliti cu aproximatie o ora de inceput pentru perioada care va urma pentru crearea si „hranirea” (alimentarea cu apa si faina) culturii de maia. In prima zi nu va trebui sa faceti nimic pentru ea timp de 24 de ore, dar apoi va trebui sa o hraniti din 12 in 12 ore. Deci, spor la treaba! 🙂

Ziua 1 – ora 11

Se amesteca foarte bine intr-o cana 100 gr. apa cu 100 gr. faina (50 gr. faina alba si 50 gr. faina de secara).

Mutati cultura intr-un borcan sau intr-o cutie de plastic si puneti capacul deasupra fara a-l fixa in totalitate. Retineti ca vom folosi faina de secara doar la inceputul procesului pentru faptul ca are in compozitie mai multe substante nutritive si zaharuri. Deci nu astupati foarte bine cutia. Asigurati-va ca o asezati intr-un loc ferit de curenti si de preferat la o temperatura ambianta intre 21° si 24° C.

Pentru a observa evolutia culturii in timp va puteti insemna cu un marker punctul de plecare sau alte etape intermediare de pe parcursul zilei, va puteti lipi un centimetru „improvizat” (ca al meu :)) sau puteti marca semnele reprezentative prin elastice colorate de bani pe care le puteti fixa in afara borcanului. Nu este obligatoriu… Oricum veti vedea diferenta pe marginile din interiorul recipientului.

Dupa 6 ore recipientul este aburit pe interior, semn ca deja cultura de drojdie prinde viata si incepe sa lucreze. Temperatura mea ambianta este de 24° C.

Dupa 12 ore se vede cum aluatul a crescut in cutie cu aproximativ 5 mm. si apar primele bule de dioxid de carbon.

Ziua 2 – ora 11

Dupa 24 de ore cultura isi va dubla volumul, are basicute atat in interior cat si la suprafata, fara sa aiba un miros acru, ci doar putin a faina de secara, asemanator cu graul incoltit.

Pastrati 75 gr. cultura (restul o aruncati in cos, nu la chiuveta, pentru ca se va infunda) si adaugati peste ea 75 gr. apa la temperatura camerei. Daca este prea racoare in bucatarie puteti folosi apa foarte, foarte putin calduta, ca de paine, dar aveti grija sa nu fie prea fierbinte. Le amestecati bine de tot, apoi adaugati 25 gr. faina de secara si 50 gr. faina alba.

Dupa nici 6 ore cultura isi dubleaza volumul, semn ca ii merge foarte bine si este destul de activa. Mai tarziu a mai crescut putin si am tras cu ochiul in cutie incercand sa identific bulele pe care aproape ca nu le observ, iar mirosul a inceput sa fie usor acrisor ca de otet.

Ziua 2 – ora 23

Seara, cand va ma pregatesc sa fac o alta hranire, se observa cativa bulbuci deasupra, textura fiind la fel de spumoasa si cu un miros destul de pregnant acrisor. A crescut putin mai mult decat cea de peste noapte si sunt destul de increzatoare…

Opriti 60 gr. cultura pe care o amestecati intr-o cana foarte curata cu 60 gr. apa, apoi adaugati 20 gr. faina de secara si 40 gr. faina alba.

Sper ca observati cum am incercat sa micsorez deja cantitatea finala de cultura, precum si pe cea de faina de secara. Din pacate asta e, nu putem evita pierderile de faina, dar este inevitabil si cred ca am ales o varianta foarte buna si economica pentru acest proces. In alte situatii de creare a culturii de maia se foloseste din start un vas mai mare si se face hranirea zilnica adaugand peste intreaga cultura alte si alte cantitati de apa si faina. La final insa ati avea o cantitate prea mare de maia pe care sigur nu o veti folosi in totalitate.

Ziua 3 – ora 11

De aceasta data cultura mea nu a crescut decat vreo 9 mm. Are cateva bule deasupra, deci inseamna ca este vie. Culoarea este putin mai deschisa datorita faptului ca am diminuat faina de secara, iar mirosul este destul de intepator si de neclar.

Pastrez 60 gr. de cultura si o hranesc cu 60 gr. de apa si 60 gr. faina (20 gr. faina de secara si 40 gr. faina alba).

Ziua 3 – ora 23

M-am ingrijorat putin datorita faptului ca starter-ul meu a crescut si mai putin decat cel de la ora 11 dar m-am documentat si se pare ca este normal. Atata timp cat observ semnele de viata de la suprafata nu pot decat sa sper ca este in regula.

Repet hranirea cu apa si faina in aceeasi proportie de 1:1:1 (60 gr. cultura, 60 gr. apa, 60 gr.faina) si distribui cantitatea de faina la fel – 20 gr. faina de secara si 40 gr. faina alba.

Ziua 4 – ora 11

Este momentul sa alimentati cultura doar cu faina alba, asa incat modificati hranirea in felul urmator: 60 gr. cultura, 60 gr. apa si 60 gr. faina alba.

Ziua 5 si 6

Continuati sa hraniti starterul cu aceste proportii de doua ori pe zi, la orele obisnuite si in zilele 5 si 6. Chiar daca nu se observa o dezvoltare spectaculoasa bulele de deasupra vor fi din ce in ce mai multe, iar textura va fi si mai aerata. Mirosul devine din ce in ce mai fructat si mai placut, asemanator oarecum cu drojdia de bere pe care o cunoasteti deja. L-as asimila mai degraba cu o nuanta subtila de alcool, departe de acel iz de otet intepator si neprietenos din primele zile.

Ziua 7

Incepand cu cea de-a 7-a zi deja se observa culoarea alba din ce in ce mai imaculata a culturii mele de maia. Are un miros foarte placut si este capabila sa isi dubleze volumul in 12 ore.  Ca sa fiti siguri de reusita, va recomand sa o hraniti in continuare pentru inca vreo doua zile si veti vedea diferenta. Este inca tanara asa ca mai are nevoie de vigoare.

Ziua 10

Felicitari! Daca aveti o textura foarte aerata si o cultura destul de spumoasa atat in interior cat si la suprafata, tocmai ati obtinut prima voastra maia naturala gata de facut paine. Primul semn este ca se dezvolta mult mai rapid, in functie de temperatura camerei, cam in 7-8 ore de la hranire, dupa care incepe sa se lase si cere „de mancare”.

Acesta este momentul in care va trebui schimbat procesul de hranire, fiind nevoie cel mai probabil de un raport de 1:2:2 sau 1:3:3 o data sau de doua ori pe zi in functie de cat de des o puteti face. Pastrati borcanul in bucatarie si hraniti maiaua regulat. Dureaza doar cateva minute si o aveti oricand la indemana pentru a coace o paine proaspata de care veti fi foarte incantati.

O alta alternativa de pastrare este in frigider. In acest caz va fi nevoie sa o hraniti saptamanal sau macar o data la doua saptamani. Am revenit cu mai multe detalii despre intretinere si pastrare aici.

Update: Sper ca veti avea si voi destula rabdare si pasiune, iar daca v-am trezit interesul, puteti analiza si acest articol despre cum sa faci maia naturala in doar 6 zile fara niciun strop de faina de secara. Desi va spuneam ca nu iau in calcul faina de tip 000, am incercat-o… 🙂 Rezultatul este unul minunat, iar metoda este cu siguranta la fel de lejera.

Asa arata prima mea incercare de care sunt foarte mandra si fara indoiala o puteti face si voi. Metoda completa pentru aceasta paine artizanala de casa o puteti gasi in articolul de aici – Paine simpla cu maia naturala, iar daca va doriti o varianta video cat mai actuala, va invit sa vizionati reteta explicata pas cu pas pe canalul meu de Youtube.

Pana atunci va doresc succes si va astept cu intrebari, nelamuriri sau instantanee reusite cu noua voastra creatie – maiaua naturala.

Sa aveti spor!

print

128 COMENTARII

  1. Buna Nicole!
    Am făcut maia,am ajuns la a zecea zi,creste foarte frumos,își dublează volumul la 12 ore.Ultima hrănire am făcut-o cu o parte maia,două părți apă și două părți faina.Acum ar trebui sa o hrănesc o data pe zi,așa?Dar dacă până a doua zi se lasă este o problema?Am făcut și testul cu paharul de apa…plutește!
    Mulțumesc!

    • Buna Janet!
      Ma bucur ca ti-ai facut propria maia si ca ii merge bine :). Nu se intampla nimic rau, doar ca urmatoarea hranire va trebui sa fie mai consistenta pentru ca va deveni foarte acrisoara, iar o paine la care folosesti o maia acrisoara va fi un esec total.
      Dupa 10 zile, si mai ales acum, vara, maiaua se dezvolta foarte rapid, asa ca poti sa ii formezi un nou program de hranire. Ori o hranesti de doua ori pe zi (aproximativ) in procent de 1:3:3, ori o faci o singura data pe zi cu un procent de 1:4:4 sau chiar mai mare. Vei observa cand ajunge in punctul maxim, inainte sa se lase si o mai reglezi pe parcurs in functie de programul tau… Bafta!

  2. Buna ziua
    Eu vreau sa va intreb o singura chestie: eu am inteles ca la fiecare hranire se adauga apa peste maia si se amesteca, dupa care se adauga faina! Faina se adauga pur si simplu sau se amesteca si aceasta?
    Eu am amestecat!?
    Multumesc

    • Buna Madalin,
      Se amesteca toate cele trei ingrediente. Nu prea conteaza ordinea, poti sa le pui in borcan pe toate trei si sa amesteci la final, doar ca este mai practic sa dizolvi maiaua in apa dupa care adaugi faina si le omogenizezi bine. Succes!

    • Buna Gabriela,
      Nuuu, tot de doua ori. Ma bucur ca ai facut aceasta obsevatie pentru ca se pare ca am omis ora de seara si nu am fost destul de explicita. O sa adaug aceasta completare. Multumesc frumos!

      • Cum pot ajuta maiaua daca am sărit peste o tură de hranire? Mi se pare ca i-a mers bine până acum, dar e cam lichida, nu are prea multe bule si are un miros ca de murături:)) Să încep din nou procesul?

        • Nu este nicio problema. Nu ai stricat nimic… 🙂 Oricum in urmatoarele doua – trei zile evolutia ei nu este foarte spectaculoasa. Si 2 bule daca are, inseamna ca acolo exista „viata”. De altfel, depinde si de faina daca maiaua este putin mai lichida. In acest caz iti recomand ca la hranirea din seara asta sa ii pui putin mai multa faina – de exemplu: 60 gr. maia+ 60 gr. apa+ 70 sau 75 gr. faina. Maine revii la normal cu 60:60:60, iar daca se subtiaza din nou peste cateva zile, o poti hrani ca si acum intr-o singura seara.
          Cat priveste mirosul de „acreala”, si acesta este un semn ca nu a fost hranita suficient, sau la timp… E si vina mea, dar ma bucur ca ai intrebat. 🙂
          Nu o lua de la capat. Da-mi de veste oricum ar fi si te sprijin cat mai rapid. Succes!

          • Salut! Sunt la ziua 8..si nu creste deloc, fără bule. Aseară Cred ca văzusem vreo 2, dar azi nimic. Si consistenta e ca de pancakes 🙁

          • Buna Gabriela,
            1. Schimba faina daca poti, poate fi si 000, nu are importanta momentan. Sper sa nu fie deja contaminata… 🙁 Daca e asa, mirosul e destul de neplacut, fata de cel acrisor, destul de cunoscut. Chiar si culoarea se inchide un pic pe langa modificarea consistentei.
            2. Cred ca cel mai sigur este totusi sa inlocuiesti faina alba cu cea de secara, aceea pe care ai folosit-o la inceput. Eventual sa folosesti jumatate secara si jumatate alba. Merge si cea integrala. Acestea grabesc procesul si accelereaza fermentatia. Sper sa isi revina repede si frumos.
            3. Nu stiu temperatura, dar daca e prea racoare trebuie mutata intr-un loc un pic mai caldut.
            4. Daca folosesti capac, inlocuieste-l pentru cateva zile cu un prosop de panza care sa permita accesul de aer in interior.
            Pentru inceput incearca sa faci aceste modificari. Poate nu este totul pierdut… 🙁

  3. Buna ziua,

    Felicitari pentru acest articol. Este foarte bine structurat si pasii usor de urmat.
    As dori sa stiu daca ma puteti ajuta cu o reteta de maia facuta doar din faina de secara.

    Multumesc.

  4. Buna Nicole,
    e prima data cand incerc sa imi fac propria maia. Am urmat intocmai pasii de mai sus , sunt la a 5 a zi, dar am o mica problema – a facut o pelicula de lichid deasupra , ca si cum s-ar decanta. ( mi s-a intanplat de doua ori) . mirosul si aspectul sunt Ok , asa ca am continuat conform instructiunilor.
    Este in regula , pot continua ? sau o iau de la inceput ?
    Multumesc

    • Buna Laurentia,
      Atata timp cat mirosul si aspectul sunt placute totul este in regula. Stratul de lichid de deasupra ar trebui sa aiba un miros destul de pregnant putin otetit si se formeaza de regula atunci cand cultura nu este alimentata suficient. Nu cumva si maiaua este destul de lichida?!… Ori este prea putina faina, ori faina nu contine suficiente proteine, depinde de ce tip de faina folosesti. Nu trebuie aruncat pentru a nu strica hidratarea aferenta. Il incorporezi bine in maia apoi arunci o parte si o hranesti in mod normal, doar ca ar trebui sa mai adaugi putina faina in plus. Succes!

  5. Buna Nicole,
    Revin cu impresii! MAIAUA mea e o mica minune! Miroase asa de frumos cand am vreme in cursul zilei o miros ca parca e mirosul unui aluat de cozonac!! Si-a dat drumul dupa ce am prins vreo trei zile cu caldura. Am facut de doua ori reteta ta de paine simpla cu maia gustul e grozav ca in copilarie cand ma trimitea mama sa cumpar paine de la brutarie si pana ajungeam acasa era mancata jumatate din coaja!! Prima data am facut in tava de cuptor s-au facut ca doi pepeni painile mele ca nu au fost taieturile suficient de adanci si le am ars un pic cuptorul meu face temperaturi mai ridicate decat cele afisate, iar a doua oara intr-o oala cu fund dublu. Aici mai am de lucrat putin pana ma lamuresc cu temperaturile dar gustul e grozav. Am doua nedumeriri: cand vorbim de maia 100% hidrata inseamna aceeasi cantitate de apa si faina?(adica si cea 1:1:1 si 1:2:2 si 1:3:3 sau doar1:1:1?) iar a doua: vreau sa achizitionez 2 banetoane batard dar nu stiu ce dimensiuni sa iau cum stabilesc?(am vazut de 0,5 kg,0,75 1,1,2)aceste gramaje se refera la painea coapta sau aluat? Multumesc de sfaturi si pentru tot!
    Sa ai o zi minunata!

    • Buna Marie,
      Ma bucur ca imi dai vesti bune si iti raspund cu drag… 🙂
      Hidratarea este raportul dintre apa si faina. Prin urmare, nu ne luam dupa prima cifra care inseamna partea de maia. A doua este apa si a treia este faina. Deci, fie ca vorbim de 1/1 sau 3/3 ori 50 gr. apa/50 gr. faina, raportul este intotdeauna acelasi – 100% hidratare. Daca ne-am dori un preferment cu hidratare de 75%, il obtinem de ex. din 20 gr. maia: 60 gr.apa: 80 gr. faina (60:80=0,75 adica 75%).

      Cand iti alegi un banneton gandeste-te la cantitatea de aluat si implicit la dimensiunea finala a painii (trebuie sa-i dai si putin loc sa creasca la dospit :)). Iti dau ca exemplu un banneton mic si rotund pe care il am eu cu dimensiunile de 18 cm diametru si inaltime de 9 cm. Intra in el o paine normala de aprox. 1 kg., sau chiar putin mai mare de pana la 1,4 kg.
      Toate cele bune!

  6. Bună seara, am început sa fac și eu maia, sunt în ziua a doua, a crescut frumos dar are un miros cam neplăcut. Oare e normal? Am ținut-o în bucătărie, temperatura relativ constanta. Mersi

    • Buna Adina,
      Este normal, mai ales daca ai inceput si cu faina de secara. Pe parcurs o sa se schimbe si va fi mai degraba otetit pana sa obtii oarecum o aroma mai familiara de drojdie naturala. Iti vei da seama si te vei obisnui cu mirosurile astfel incat vei simti daca la un momendat ceva nu este in regula… Succes! 🙂

  7. Buna.
    am început cultura cu făina 650 si macinis integral
    Sunt in ziua 5 de hrănire , am pastrat 60 gr cultura , am pus doar faina alba (650)in proportie de 1:2:2
    Au trecut 7 ore de la ultima hranire de astazi si maiaua a crescut deja cu 200% (temperatura este de Max 22,5C). Nu are foarte multe bule la suprafata dar a început sa scadă.
    1. Ce-i fac in continuare?
    2. Cum o hrănesc?
    3. E gata pt a face pâine?
    Merci

    • Buna Sorin,
      Asta este foarte bine. Inseamna ca ai o faina foarte buna. 🙂 Presupun ca desi nu are foarte multe bule la suprafata, daca o amesteci putin cu o spatula sau cu o lingura, este destul de spumoasa, destul de aerata in interior…
      R.1. si 2. Ca sa nu o mai hranesti atat de des, foloseste o proportie mai mare de 1:3:3 sau o parte maia, 3 parti de apa si 4 parti de faina (1:3:4).
      R.3. Daca si maine este la fel de spumoasa si trece testul de plutire deasupra apei, poti sa faci paine, cu siguranta. Succes!

  8. Buna Nicole.

    Am primit o parte din maiaua unei prietene in a 5-a zi de dezvoltare a acesteia. Seara cand am hranit-o am pastrat 75 de grame de maia si am hranit-o in proportie de 1:1:1(folosind inca faina de secara). In aceeasi seara am observat ca apoape s-a dublat in volum doar dupa 3-3,5 ore. De dimineata se dezumflase deja dar era totusi cu un pic mai mult decat volumul initial. Avea multe bule mici la suprafata si are un miros fructat si placut, de drojdie si nu are miros intepator. Si tot asa s-a intamplat si in a 6 zi, eu pastrand tot cate 75gr de maia si folosind si faiana de secara. Cresterea maxima se verifica tot la 3-4 ore si pana la hranire se lasa deja. Eu am continuat sa o hranesc la 12 ore. Astazi sunt in a 7 zi si am gasit articolul tau (care m-a ajutat mult) si am pastrat doar 60 gr de maia si am pus doar faina alba in proportie de 1:1:1. Au trecut doar 2,5 ore de la ultima hranire de astazi si maiaua a crescut deja cu 50% (se pare ca-i place foarte mult faina pe care i-o dau, pt ca temperatura este doar de 22,5C). Nu are foarte multe bule la suprafata cum are dupa 12 ore. Dar se pare ca are ceva si prin ea nu doar la suparfata. Cum fac mai departe? Dar am mai multe intrebari. 🙂
    1. Este posibil ca maiaua pe care am primit-o sa fi fost gata deja dupa 5 zile, avand miros placut??? Cand as putea sa incerc sa fac deja painea?
    2. In conditiile in care ea creste asa de repede si pana diseara se dezumfla cum ar trebui sa o hranesc de acum inainte si la cat timp?
    3. Cand o hranesc pot pastra o parte din faina cu care hranesc sa fie de secara? Daca da, care ar trebui sa fie proportia? Sau este important sa fie doar faina alba la hranire? Nu tin neaparat sa am maia doar din faina alba. Oricum painea as vrea s-o fac combinata cu faina alba, de secara sau integrala. A propos, ai retete de paine cu faina integrala?
    4.As vrea sa coc o data pe saptamana sau la 1,5 saptamani si in rest sa pastrez maiaua la frigider. Vroiam sa te intreb cum se face, dar am inteles ca ai deja un articol pe tema data. O sa ma informez. 🙂

    Completare: Au trecut doar 2,5 ore de la ultima hranire de astazi, sunt in a 7 zi, si maiaua a crescut deja cu 50% (se pare ca-i place foarte mult faina pe care i-o dau, pt ca temperatura este doar de 22,5C). Cum fac mai departe?
    As fi vrut sa-ti trimit si cateva poze dar nu stiu cum sa le atasez.

    Iti multumesc mult pentru ajutor si pentru timpul acordat articolelor scrise de tine. Le gasesc foarte utile.

    • Buna Corina,
      Iti multumesc pentru mesaj. Sper sa nu ratez niciun raspuns… 🙂

      In primul rand, faina de secara grabeste dezvoltarea, de aceea maiaua se lasa foarte repede. Chiar daca ai folosit o hranire de 1:1:1 doar cu faina alba, cantitatea de cultura inca mai are in compozitie faina de secara, deci…se grabeste. 🙂 Poti sa treci deja la o proportie de 1:2:2 si astfel se produce o dezvoltare mai lenta (ulterior incerci cu 1:3:3 daca se dezvolta prea repede). Cu faina alba, desigur.

      1. Chiar daca are un miros placut, maiaua este inca tanara. Nu este foarte viguroasa. O poti folosi la paine daca este capabila sa isi dubleze volumul in doar cateva ore si doar daca este foarte pufoasa si plina de bule. O poti testa intr-un pahar cu apa. Daca pluteste deasupra e ok.

      2. Dupa cum am spus si in introducere, incearca deocamdata cu o parte maia, doua parti de apa si doua de faina. In functie de cat de repede creste, poti face o singura hranire pe zi cu proportia de 1:3:3.

      3. Nu am postat inca o reteta cu faina integrala sau de secara. Dupa cum ai observat deja din procesul de construire a culturii de maia, aceste tipuri de faina grabesc procesul de crestere sau, daca vrei, de dospire. Retetele sunt foarte diferite fata de cele cu faina alba, iar durata finala de pregatire pentru o astfel de paine este cu mult mai scurta.
      Pot sa iti spun ca si eu m-am chinuit o perioada inutil cu doua borcane de maia in frigider (unul cu maia alba si unul cu maia integrala). Mi-a trecut. Cand vreau sa fac o paine cu faina integrala iau o parte din maiaua cu faina alba si o hranesc de cel putin 2-3 ori cu faina combinata (50% din cantitatea totala fiind alba, restul – integrala sau de secara). Poti face hranirea doar cu faina integrala sau de secara, doar ca se dezvolta mai repede.

      4. Cred ca deja ai vazut articolul cu 3 sfaturi utile pentru maiaua naturala pentru pastrare, intretinere si hranire. In cateva zile o sa revin si cu varianta de maia uscata… 🙂

      P.S.: O sa verific totusi de ce nu se pot atasa poze, dar pana la rezolvarea problemei, pot sa le primesc in siguranta pe adresa de mail nicole@reteteoriginalecunicole.ro .

      • Draga Nicole,

        Iti multumesc frumos pentru raspuns si pentru timpul acordat.Nu am reusit sa-ti scriu pana acum pentru ca am avut o problema cu maiaua mea si am fost ocupata sa o inteleg si sa o „repar”. Era cat pe ce sa o arunc. Dar nu am facut-o pentru ca am reusit totusi sa redresez situatia. Sigur, datorita si sfaturilor tale utile din articol.
        Iti multumesc frumos inca odata.

  9. Buna nicole!
    Sunt in a2a zi si maiaua mea are un strat galbui de lichid deasupra. De crescut nu a crescut foarte mult. Mirosul nu e neaparat neplacut dar nu stiu daca e compromisa sau nu. Menionez ca e facuta din faina integrala (50g cu faina de secara 25g)

    • Buna Bianca,
      Cred ca ar fi bine sa o combini si cu faina alba. Nu conteaza de care, poate fi atat cea de tip 000 cat si 650. Nu pare a fi compromisa daca are un miros placut, doar ca nu prea are proteine din ce sa sa hraneasca.

  10. Buna,
    Am inceput si eu o cultura noua de maia, dar am folosit faina integrala bio, pt ca nu am avut faina de secara. Oare este vreo problema?

  11. Bună Nicole,ți-am urmat și eu rețeta dar din ziua 3 nu a mai crescut. Miroase frumos dar nu crește, are bule nu f multe dar nu știu unde greșesc. Folosesc doar făină 650 . O hrănesc cam la 12 ore dar nu chiar exact pt muncesc 12 ore . Să continui tot așa, parcă nu aș abandona, fiul meu m a molipsit auzind această poveste cu maia vie și cu pâinea cu maia care e f bună. Multumesc anticipat pt răspuns. Nu am menționat că au trecut 6 zile de hrănire .

    • Buna Mirela,
      Cred ca ar fi chiar indicat sa o hranesti mai rar daca nu creste suficient. Depinde de temperatura si daca nu ii este destul de cald s-ar putea sa se dezvolte mai greu. Pot fi intre 18 si 24 de ore intre hraniri, nu conteaza, te adaptezi si dupa programul tau…
      Daca nici asa nu isi accelereaza cresterea, este posibil sa fie din cauza fainii. Este ok si cea de tip 000 daca o poti inlocui. Te rog sa ma tii la curent.

        • Bună Nicole, îți scriu dinnou pt că tot nu merge maiaua așa cum trebuie. Nu stiu unde am greșit dar am hidratat o la 24 de ore in ultimele zile(de când ți-am scris) . Are bule dar tit nu crește și mi se pare că e puțin mai lichidă. Ca și miros pare puțin modificat, nu mai e ca la început. N-aș vrea să abandonez dar…. Mersi.

          • Buna Mirela,
            Dupa semnele pe care mi le descrii pare a fi compromisa si din pacate nu prea mai poti face nimic. 🙁 Va trebui sa o iei de la capat. Eu zic totusi ca este din cauza fainii, asa ca ar fi indicat sa o schimbi. Este putin probabil sa se fi contaminat din cauza manipularii sau pentru ca ai gresit ceva. Dupa cum cred ca ai observat deja si din alte comentarii, o cultura de maia se adapteaza atat in functie de temperatura, cat si in functie de timp sau de faina.

  12. Multumesc frumos pentru raspuns! De abia acum am hranit-o cu proportia data de tine 20/40/50 si am sa vad maine cum se comporta. Am sa incerc sa fac rost de faina de 650 momentan nu am(eu fac paine doar din faina neagra sau integrala de vreo12 ani si mai iau cateodata de 650 pentru pizza dar acum cu nebunia asta de criza nu prea gasesti. Am sa te mai deranjez daca mai am ceva probleme(sper sa nu te superi☺) O zi buna!

    • Asteapta sa vezi cum se comporta. Poate e doar din cauza temperaturii… Si da-mi vesti bune, te rog! 🙂 Chiar imi face placere sa raspund.

  13. Buna! Am o nelamurire, la prima hranire, dupa ce se amesteca apa cu cele 75 g ramase, se pune faina de secara si cea alba. Intrebarea mea este, se amesteca cele doua tipuri de faina cu amestecul anterior sau decat se pun peste, fara a le amesteca? Aceeasi intrebare si pt urmatoarea hranire. Multumesc frumos!

  14. Buna Nicole,
    Am inceput sa fac maiaua sunt la ziua 11 dar in ziua a -8 -a am avut un mic derapaj(am adormit la televizor si nu i-am mai facut hranirea la ora 23) deci am hranit-o in urmatoarea zi la 11 dar cand am deschis capacul(pe toata perioada am tinut capacul de la borcan/ cutie nefiletat/neinchis complect) avea in prima faza parca miros de acetona dar doar la deschidere la manipulare mirosul era acrisor ca de aluat si acum dimineata acelasi miros , are bule dar de prin primele zile maiaua mea nu creste volumetric are bule (deci e vie) si acum dimineata avea un pic de lichid deasupra ceea ce nu s-a mai intamplat pana acum . Nu e pufoasa ca a ta . Am facut maiaua exact ca in descriere(secara si alba doar ca a mea e de 550 cantitatea proteine 11,7 g) doar ca la mine in casa temperatura e de 20,5-21 grade noaptea si in timpul zilei ajunge pana la 22 grade. Cum sa fac in continuare? Problema e si sotul meu,am apucat sa -i zic ca fac maia si acum e ca si copii mici toata ziua ma intreaba: cand faci paine cu maia?

    • Buna Marie,
      Nu o mai hrani de doua ori pe zi, ci doar o data, pentru ca nu are temperatura necesara sa creasca suficient in 12 ore. Deci, e mai bine ca ai sarit o hranire… Nu arunca lichidul. Amesteca-l bine in compozitie si dupa ce arunci o parte din ea, hraneste-o cu o proportie un pic mai mare de faina. Sa zicem – 20 gr. maia, 40 gr. apa si 50 gr. faina. O lasi sa creasca un timp cat mai lung (chiar si 24 de ore daca e nevoie) si ii aplici urmatoarea hranire atunci cand observi ca a crescut destul de mult si incepe sa se lase. Nu te mai gandi la o ora anume, pentru ca te vei adapta in functie de temperatura. La urmatoarea hranire sper sa isi revina. Foloseste inca o data acelasi mecanism si aceeasi proportie dupa care cred ca e ok sa revii la o hranire de 20 gr. maia, 40 gr.apa si 40 gr. faina, cu o singura hranire pe zi. Daca nu simti ca isi revine, ar fi bine sa incerci sa schimbi tipul de faina. Poate nu-i prieste, desi daca ai folosit-o de la inceput pare a fi ok.
      Imi doresc sa reusesti ca sa rezolvi ambele probleme… 🙂

  15. Buna! Multumim tare mult pentru reteta si recomandari.
    Scriu caci si eu sunt intr-un mic impas: am ajuns cu bine pana in ziua 6, crestea frumos, bule multe etc. In ziua 6 am schimbat faina caci am ramas fara cea initiala cu o faina imprumutata, nu stiu ce calitate avea. Cert e ca de atunci, adica de 2 zile, nu mai creste deloc. Mai are bule, dar nu asa multe. Acum am facut rost de o faina buna, de calitate, pe care o folosesc de aseara, dar tot nu mai creste. I-am stricat feng shui-ul :(. Vreo recomandare? Multumesc mult!!!

    • Buna Ana, Sper ca nu l-ai stricat… 🙁 Din pacate si eu ma confrunt cu aceeasi problema din cauza faptului ca nu am putut sa-mi iau aceeasi faina. E spumoasa, dar nu asa cum ar trebui… Intotdeauna am spus ca faina poate fi inamicul nr. 1 pentru maiaua noastra, deci bine ca ai schimbat-o. Ideea este ca daca nu are un miros neplacut (semn ca s-a contaminat de la acea faina care nu i-a priit) si are cateva bule (si 2 sau 3 sunt suficiente), nu e totul pierdut. Hraneste-o la fel, chiar cu un plus de faina (1 lingurita) si asteapta putin mai mult inainte sa o hranesti. Pot fi 3 ore sau chiar si o noapte. Nu se intampla nimic rau… Ai grija si la temperatura. Nici foarte cald, dar nici foarte rece (22-25° C)

      • Multumesc mult, Nicole! Are miros frumos, deci nu cred ca e contaminata. Perseverez atunci caci are si cateva bule si m-am atasat mult de ea :). Te tin la curent! Numai ganduri de bine!

        • Atunci ma bucur. 🙂 Da-i timp si hraneste-o cand simti ca are o crestere semnificativa. Iti multumesc si eu, deasemenea cu ganduri optimiste! 🙂

          • Draga Nicole, a reinviat din cenusa maia! I-am schimbat iar faina, iar aceaata noua ii place caci de ieri si-a revenit si azi s-a triplat, sunt tare bucuroasa! Imi pare rau ca nu pot posta poza sa vedeti frumusetea :). Acum sa vedem painica cum va iesi! Ganduri de bine si multumesc inca o data de sfaturi!

  16. Eu sunt praf la gătit. ZERO barat. Am două întrebări. 1. Am ajuns la ziua 7 (e totul ok) dar nu înțeleg ce înseamnă: „un raport de 1:2:2 sau 1:3:3 o data sau de doua ori pe zi in functie de cat de des o puteti face.” 🙁 2. Dacă o hrănești în fiecare zi o poți folosi în fiecare zi? Mulțumesc!

    • Draga Ioana, nimeni nu s-a nascut invatat… 🙂 Eu iti apreciez efortul si ma bucur ca intrebi.
      1. Este vorba de raportul dintre maia, apa si faina – o parte maia: doua parti apa: 2 parti faina (ex: 10 gr. maia +20 gr.apa + 20 gr. faina). Daca folosesti acest raport o sa creasca de ex in 10-12 ore, iar daca il folosesti pe cel de 1:3:3 se va dezvolta mai incet si va ajunge in punctul maxim de dezvoltare sa zicem dupa 24 de ore. Depinde si de temperatura ambianta…
      2. Da, o poti folosi. Pastrezi cateva grame pe care le perpetuezi prin hranire si restul…o folosesti sau o arunci, din pacate… 🙁 Poti face niste clatite excelente din ele, si altele… Incerc sa postez cat mai multe in perioada aceasta.

  17. Buna ziua!
    M am apucat de facut maia pt prima data !
    Subt deja la a 3 zi si este totul minunat!
    Sfaturile tale sunt atat de clare si precise incat nu ai cum sa dai gres?

    • Buna Geanina,
      Iti multumesc foarte mult pentru comentariu. Din cand in cand este binevenit si cate un feedback pozitiv. 🙂 Te ajuta sa mergi mai departe…

  18. Am facut toti pasii . Sunt fericita ca am reusit . Mi-a iesit si painica . Acum nu stiu cum sa o pastrez . Nu pot sa fac in fiecare zi paine . Multumesc

  19. Bună,
    Am început sa fac maia de 9 zile. În primele 3 zile a crescut normal dar din a 4 a zi nu prea a mai crescut. Activitate cred ca are ca se mai văd 2, 3 bule mai mari. Sunt in a 9 a zi si mirosul este ca de iaurt putin acrut iar gustul evident acrut și este așa de când nu a mai crescut. Care sa fie cauza? Sa încerc din nou sau sa continui cu aceasta ? Oare sa îi mai dau faina de secara ( fiindcă la început când îi dădeam creștea) ? Acum în a 9 a zi când trebuie sa îi dau hrana văd ca e omogenizata compoziția și alba Cum ar trebui sa fie doar ca nu creste deloc. 🙁

    • Buna Catalin,
      Nu-i mai pune faina de secara. Daca are un miros acrisor si are bule (chiar si alea 2-3) inseamna ca este ok. Schimba-i locul undeva unde este putin mai cald si cat mai ferit de curenti de aer. Lasa-i capacul putin intredeschis, astfel incat sa intre putin oxigen si daca este nevoie prelungeste timpul pana la urmatoarea hranire, chiar si cu cateva ore. O hranesti cand are mai multe bule si tinde sa se lase.
      Cred ca poti sa ii mai adaugi si foarte putina faina in plus, daca este acrisoara. Dupa atatea tipuri de faina pe care le-am testat si eu, m-am convins cat de mult ne poate influenta maiaua naturala sau painea facuta cu maia. Te astept cu vesti bune! 🙂

      • Mulțumesc mult. Nu știu unde as putea-o pune la loc mai cald. În casa este constant intre 21-23,5. O sa încerc recomandările dvs.

  20. Buna ziua!
    Am inceput sa fac maiaua cu 100g faina 650+100ml apa si 50ml suc ananas. Astazi este ziua 7, are bule la suprafata, miroase bine, dar nu creste deloc. A inceput sa faca bule din ziua 3, si atunci am inceput sa o hranesc. Care poate fi cauza de nu creste?
    Multumesc!

    • Buna Bianca,
      Are prea mult lichid, iar daca nu are faina suficienta, nu are din ce se hrani. Sper ca nu mai adaugi suc pentru ca si-a facut treaba daca are deja bule (iarta-ma, trebuia sa-ti spun ca daca pui suc sa mai scazi din apa pentru a mentine hidratarea de 100% 🙁 ).
      Mai pune-i acum o lingura-doua de faina si asteapta sa creasca bine, pana incepe sa colapseze, inainte sa o hranesti din nou. In 2-3 zile isi revine si va fi plina de viata… 🙂

      • Bună Nicole,
        Mulțumesc pentru răspuns 🙂
        Așadar…i-am mai pus faină, a crescut, apoi s-a lăsat și am hranit-o iar. În seara asta am luat 75gr din ea + 75gr apă + 75gr făină. Să continui de la ziua 2 acum? Ea are deja 8 zile de cand am început să o fac. Mulțumesc! 🙂

        • Draga Bianca,
          Ar fi bine sa continui cu hranirea zilnica macar o saptamana. Foloseste deocamdata proportia de 1:3:3 pentru o singura hranire pe zi si vezi cat de repede colapseaza. Atunci iti dai seama daca vrei sa o hranesti mai rar sau mai des. Iti vei da seama ca este mai puternica atunci cand va creste mai repede si va fi din ce in ce mai spumoasa si plina de bule. Succes! 🙂

          • Bună Nicole,
            Am revenit. 🙂 Am hranit-o inca o saptamana cu proportiile 1:3:3 si arata bine, are bule, e pufoasa, miroase ok. De trei zile se lasa ma repede. E gata? O pot folosi? 😀

  21. Buna seara,
    Am o întrebare legată de maia. O am deja de o jumătate de an, am tot folosit din ea, acum in schimb când am scos-o de la frigider, avea un lichid ușor spre negru deasupra, maia era decantata și apa plutea deasupra. Și compoziția este foarte lichida. Nu miroase urat, are miros ușor fructat, spre oțet puțin, și are și bule. Ii mai pot face ceva sa o salvez? Sau este contaminata? Multumesc tare mult!

    • Buna Stefania,
      Daca are un miros placut, nu cred ca a fost contaminata. Presupun ca doar ai scos din ea, dar nu ai hranit-o de mai mult timp…
      Nu arunca lichidul. Amesteca-l bine in maia, apoi hraneste-o de cel putin 2-3 ori. Prima oara poti sa adaugi putin mai multa faina (in raport de 1:2:3 sau 1:3:4). Daca poti, schimba si marca de faina, sa vezi daca alta ii prieste mai bine…

    • Buna Simona. Depinde mult de faina. Cred ca asta se poate intampla daca folosesti faina de tip 000. Daca nu are un miros neplacut, semn ca a fost contaminata, mai adauga o lingurita de faina la urmatoarea hranire. O amesteci cu tot cu lichid, inainte sa pui faina.
      Daca si dupa urmatoarea hranire se intampla la fel si nu prea creste, desi o lasi mai mult, te sfatuiesc sa schimbi tipul de faina. Succes!

        • Se pot face, desigur. Eu am preferat intotdeauna sa o tin la frigider, dar daca ti se pare mai usor asa, poti sa incerci. Pregatesti separat o maia cu o hidratare cat mai mica (de ex.: la 100 gr. maia adaugi 100 gr. apa si 160 sau 170 gr. faina), astepti pana se dezvolta foarte bine apoi faci niste turtite pe care le pui pe o hartie de copt si le usuci pentru cateva zile intr-un loc aerisit. O sa incerc si eu zilele acestea… 🙂

  22. Si daca nu am.faina alba decât 000 sau in cazul meu 405 în germania dar nu Vreau sa folosesc faina de secară,maiuaua se mai poate face si daca da la fel 1:2:2?Multumesc!

    • O poti folosi, desigur. Aceasta este proportia, pentru ca vei inlocui faina de secara cu cea alba. S-ar putea sa iasa putin cam lichida pentru ca faina de secara inghitea mai multa apa, dar nu-i bai daca mai adaugi o lingurita, doua in plus. Si vei fi nevoita sa astepti putin mai mult intre hraniri. Iarasi spun, nu e o problema, mai ales daca te ghidezi dupa simturi. O vei vedea cand face bule suficiente. Tine-ma la curent, te rog! 🙂

        • Buna Beatrice,
          Depinde de mai multi factori, dar 48 de ore cu siguranta este foarte mult. Chiar daca este destul de racoare in bucatarie, nu ar trebui sa fie nevoie de mai mult de 24 de ore. O hranesti cand este destul de pufoasa sau daca are cel putin cateva bule, ori atunci cand tinde sa se lase.
          Recomandarea mea este sa o hranesti macar o data pe zi.

          • a mea are 24 de ore ,e doar din faina tip 650 si apa,dar nu s-a intamplat nimi,adica nu a crescut absolut deloc.Are bulele acelea pe deasupra,dar atat.Faina de secara nu am in casa si nici doar pentru atat nu as iesi din casa.Oare ce pot face? Mai continui cu maiaua asta?

          • Beatrice, asa de repede te-ai descurajat?!… 🙂 Am iesit cu totul din tipare cu aceasta criza medicala si incercam sa ne descurcam cu ce avem. E normal sa nu aiba o dezvoltare spectaculoasa daca nu are ajutorul fainii de secara. Oricum este bine ca ai la indemana faina 650…
            Ai in casa cateva boabe de struguri, o feliuta de ananas (putin suc de ananas pe care sa-l pui in loc de apa) sau cateva stafide? Daca da, le poti pune in amestec. Le lasi acolo timp de 3-4 zile pentru a grabi fermentarea si o hranesti macar o data pe zi, chiar daca are doar cateva bule. Este un semn de viata, te asigur…

  23. Poate e stupida intrebarea mea, dar sunt derutata; in mai multe retete de maia am vazut ca se vorbeste despre cantitatea de apa in gr.
    Intrebarea e: 100gr apa = 100ml apa?

    • Asa este. Apa are o densitate de 1 gram/ 1 ml. Altfel spus, dupa exemplul tau, 100 ml. apa cantaresc 100 gr. Si cum in bucatariile profesioniste se folosesc gramajele, nu volumul, incercam sa le folosim si noi, amatorii, la fel. 🙂 O sa mai intalnesti gramajele si la oua, in mod special in retetele de patiserie care sunt destul de precise.

    • Bună ziua,
      De mult voiam să fac o maia, iar acum este prilejul bun. Am o intrebare insa. Se poate inlocui faina de secara cu cea de ovaz? Sau mai bine deloc? Multumesc!

      • Buna Bianca,
        Mai bine nu, pentru ca ovazul este o cereala fara gluten. Poti sa incepi doar cu faina alba fara niciun fel de probleme. Faina integrala sau de secara este folosita pentru a grabi acest proces si, cum in aceasta perioada nu prea se gaseste niciuna din ele, punem doar faina alba si asteptam putin mai mult pana la urmatoarea hranire. Eventual poti adauga in recipient doua-trei boabe de struguri zdrobite (sau taiate in jumatate) ori o felie de ananas (sau 50 ml. suc de ananas). Le scoti dupa cateva zile, cand simti ca si-au facut treaba si au activat starter-ul suficient. Te astept cu rezultatul final. 🙂 Succes!

    • Buna Carmen,
      Este o foarte mare diferenta intre painea cu drojdie si cea pregatita cu maia naturala. Spre deosebire de o paine normala unde stim cu exactitate cantitatea de drojdie necesara pentru un anumit gramaj de faina, la realizarea unei paini cu maia trebuie sa tinem cont de mai multi factori care pot influenta rezultatul final. Daca folosesti numai faina alba pentru paine (tip 650) iti recomand un procent intre 20 si 35 % din cantitatea de faina, iar vara, cand este foarte cald, chiar si mai putin pentru ca dospeste foarte repede si exista riscul sa aiba un gust destul de acrisor.
      Te poti ghida pentru inceput dupa aceasta reteta de paine simpla cu maia naturala unde se foloseste o parte maia, doua parti de apa si trei parti de faina (deci aprox. 33% maia din cantitatea de faina) sau poti incerca o paine cu mai multe tipuri de faina (de ex. alba, integrala si secara) unde micsorezi cantitatea de maia la 20-25%. Daca poti, tine cont mereu de temperatura din interiorul aluatului (in jur de 25° C) si stai cu ochii pe timpul de dospire, sa nu il depasesti. Sper sa-ti fie de ajutor!

    • Da, se poate, dar timpul de hranire difera pentru ca se dezvolta mult mai rapid. Iti spun cum procedez eu cand vreau sa fac o paine cu maia din faina integrala sau de secara. Iau o parte din maiaua mama (intretinuta cu faina alba 650) si o hranesc de 3-4 ori doar cu faina integrala sau de secara. Mi se pare o metoda mult mai simpla.

  24. Buna, am inceput si eu cu maiaua mea Joi la ora 23:30. Problema e ca Vineri la 11:30 nu am hranit-o, nu stiu de ce credeam ca se hraneste la 24 de ore. Pana seara se dublase in volum, poate chiar mai bine. Am pastrat 60gr, am adugat apa 60g, secara 20 si faina alba 40. Acum de dimineata si-a dublat volumul iar. Pot continua cu ziua 3 si hranit la 12 ore? vad ca nu ar fi trebuit sa creasca asa mult…

    • Buna Ruxandra,
      Sigur ca poti. Nu este nicio problema. Este posibil sa ai si o temperatura mai mare in incapere, ceea ce nu e rau. Am spus de multe ori ca nu trebuie sa ne ghidam strict dupa un program. Important e sa o hranesti regulat (chiar daca depaseste si cu o ora, doua), sa ii urmaresti evolutia si sa simti ca e vie, sa te obisnuiesti chiar si cu mirosul care iti spune foarte multe despre ea.
      Sigur o sa reusesti. 🙂 Succes!

  25. Bună, am inceput sa îmi cultiv maia-ua doar că doresc sa o fac numai din faina alba, fara aport de secară, fara sa fortez rapiditatea procesului. M-am încărcat cu răbdare 🙂 și undeva cred că sigur mă voi lungi cu minim 3 zile. Ce părere ai?
    Maiaua mea are 30 ore, a început să facă bule dar creșterea (așa cum mă și așteptam) nu a fost spectaculoasă.
    Poți te rog sa îmi explici cum se traduce 1-2-2 și 1-3-3? M-ai pierdut acolo. Mersi

    • Buna Bianca,
      Si eu sunt o adepta a testelor in bucatarie, asa ca, de ce nu… 🙂 Este imposibil sa nu-ti iasa. Eu zic sa fii atenta totusi la detalii pentru ca timpul de la o hranire la alta poate fi diferit.
      1:2:2 inseamna proportiile de cultura, apa si faina. O parte cultura, doua parti de apa si doua de faina. Ca exemplu, daca folosesti 50 gr. cultura, adaugi 100 gr. apa si 100 gr. faina.
      Iti doresc succes si te astept, fara doar si poate, cu vesti bune despre rezultatul final.

  26. Buna,
    Am ajuns in faza in care am propria maia și ma interesează cum procedez pentru a prepara pâine și pizza din făina spelta .
    Am încercat de câteva ori ,dar nu am fost foarte mulțumită .Painea obținută nu creste suficient și are un gust puțin acrișor .
    Menționez ca din 750 g de făina 250 am pus de tip 650 ,restul spelta .
    Unde am greșit ?
    Mulțumesc!

    • Buna Mariana,
      Spre deosebire de cea alba, faina spelta (faina de alac) contine mai putin gluten si, ca atare, nu necesita o framantare excesiva. Datorita faptului ca se dizolva mult mai usor in apa, parerea mea este ca ar trebui sa folosesti putin mai multa maia si micsorata cantitatea de apa din reteta. Cred ca asa va creste mai usor si nu va trebui sa o lasi prea mult la dospit, incat sa devina acrisoara. Nu am testat inca o astfel de reteta, dar o voi face si cu siguranta o sa revin cu detalii.

  27. Bună. Sunt în ziua 6 la maia. Acum este mai lichida ca la început când era cu secara. Cat de lichida trebuie sa fie? Ca un aluat de clătite mai gros?

    • Buna Anca,
      Este normal sa fie asa pentru ca faina de secara este mult mai densa decat cea alba. Pare cam lichid, totusi, din cate imi spui, dar asta depinde in mare parte de tipul de faina alba pe care il folosesti. Oricum, ar trebui sa fie putin mai gros amestecul.
      Iti recomand sa ii mai adaugi o lingurita de faina in plus. Mai bine mai multa decat prea putina, pentru a suplimenta astfel necesarul de proteine. Singurul „rau”care se poate intampla este sa creasca putin mai lent. Dar o poti ajuta cu un plus de temperatura… 🙂 Succes!

      • Ce faina alba din comerț recomandați pentru Maia? Dar pentru pâine? Sunt în ziua 8…E în regula deocamdată,are bule. Pana acum am folosit de la Pambac 650. Unde va pot trimit un video cu textura ei? Sa fiu sigura ca e bine :))). Multumesc

        • Daca pana acum ai folosit Pambac 650 si este in regula, o poti folosi in continuare, atat la maia cat si la paine. Oricum este indicat sa folosesti faina 650, asa ca poti testa aproape orice tip de faina alba de calitate cu mai putin gluten. Desi nu am prea vazut pe atichete aceata mentiune legata de gluten, eu ma ghidez dupa procentajul de proteine. Ca exemplu, in ultimul timp am folosit faina Dobrogea 650 (10% proteine) si mi se pare foarte buna desi nu o gasesc mereu sau in orice magazin.

  28. Nu stiu de ce, nu face ca la dvs. Intai nu creste, pe urma fermenteaza greu si se lasa repede faina la fundul apei. Are doua saptamani si un miros intepator.

    • Buna Stefan,
      Daca nu mai fermenteaza si are un miros care nu prea seamana cu cel de drojdie, mai degraba spre otet-acrisor, cel mai probabil a fost contaminata, deci nu prea mai poti face nimic,din pacate. Trebuie sa o arunci si sa incepi alta. Indicat ar fi sa schimbi si faina care poate fi una din cauze.

        • Nu are legatura cu el. Ii trebuie capac, desi la inceput este recomandat sa nu il inchidem in totalitate pentru a respira cat mai bine. Chiar si o bucata de tifon este ok.
          Maiaua poate fi contaminata atunci cand spalam cu detergent de vase recipientele si ustensilele folosite si nu le limpezim bine si se poate intampla chiar si din cauza unui tip de faina sau a apei in care este posibil uneori sa se gaseasca diferite impuritati. Eu evit sa folosesc pe cat de mult curatarea lingurii cu degetul si, din graba, nu utilizez mereu apa plata sau decantata peste noapte, ci pun direct de la chiuveta.
          Oricum, atunci cand este contaminata, maiaua nu mai creste aproape deloc, miroase destul de neplacut si prinde o culoare destul de inchisa, spre maroniu.

  29. Bună. Sunt un ziua 5, maiaua are bule mici și multisoare la suprafață, miros plăcut, însă nu creste prea mult de la o hrănire la alta și mi se pare destul de lichida. Oare e ok? Mirosul e plăcut, iar un casa nu am mai mult de 20.5-21 grade. Merci

    • Buna Andreea,
      Daca are bule si miroase placut inseamna ca totul este in regula. Oricum nu creste prea mult in zilele 5 si 6.
      Daca e cam lichida depinde doar de faina. Poti sa mai pui o lingura de faina alba in plus diseara si nu se intampla nimic. Se va remedia,iar zilele urmatoare mentii o cantitate de faina putintel mai mare in functie de cum evolueaza.

  30. Am o rugăminte aceasta Maia nu se găsește de cumpărat iar apoi sa învăț sa o întrețin m-aș bucura mult pot ajutor mulțumesc vasile

    • Buna Vasile,
      Din cate stiu eu nu se gaseste in comert. Propun sa vorbim in privat. Poate gasim o solutie salvatoare… 🙂

    • Buna Florentina,

      Ar trebui hranita macar o data pe zi pentru un timp, pana devine mai stabila si mai puternica. Gasesti mai multe detalii aici, in articolul meu despre pastrare si intretinere maia.
      Daca vrei sa faci paine iti sugerez pentru inceput o reteta de paine simpla cu maia naturala in care sa nu folosesti mai mult de 250 – 300 gr. maia. Am scris si despre asta un articol care sper sa te ajute. Il gasesti pe site.

  31. Buna Nicole, am inceput si eu maiaua si sunt in a 10-a zi acum, dar mie de prin a 5-a zi a inceput sa mi se dubleze la 2-3 ore dupa hranire. La inceput nu m-am gandit si n-am hranit-o decat de 2 ori pe zi, la ore fixe, dar de prin a 7-a zi gustul si mirosul au devenit cam acrisoare. Nu-mi place asta, ma gandesc ca si painea va prinde acelasi gust, nu? In rest totul arata bine, cu bule, cu crestere etc, dar nu-mi doresc gustul acesta la paine si nu stiu ce sa fac…. E posibil sa se fi stricat!? La mine e mai cald, am mereu o temperatura de 25-27 de grade, sa fie din cauza asta? As putea sa-i mai modific gustul cumva? E posibil ca maiaua sa fi fost gata implinita din a 5-a zi, de cand a inceput sa mi se si dubleze? Multumesc.

    • Buna Oli,

      Din cauza caldurii creste atat de repede. Cu cat este mai acrisoara, cu atat are nevoie de mai multa „hrana”. Nu stiu ce proportii folosesti, dar sa presupunem ca faci hranirea folosind raportul 1:3:3, adica 10 gr. maia, 30 gr. apa si 30 gr. faina. Incearca sa il maresti la 1:4:4 sau 1:5:5. si cauta daca poti un loc mai racoros din casa (nu stiu, in camara, pe un raft mai jos al mobilei de bucatarie… 🙂 ). Daca maiaua este acra sau folosesti prea multa fata de cantitatile de apa si faina, cu siguranta painea va iesi acrisoara. Am patit-o si eu.
      Pentru paine oricum pregatesti un pre-ferment unde te mai poti „juca” putin cu aceste cantitati. Uneori eu il fac din 30 de grame de maia, 80 gr. apa si 100 gr. faina.
      Daca mirosul este doar acrisor, ca de otet, nu s-a stricat. O poti pierde, insa, atunci cand acesta devine neplacut, iar maiaua isi strica aspectul si nu mai creste. Abia atunci este posibil sa fie contaminata din mai multe cauze printre care as aseza si anumite tipuri de faina. Nu renunta. Succes!

  32. Buna ziua. Ma numesc Diana. As vrea sa incep si eu a face maia naturala. Deocamdata citesc multe site-uri si ma informez. Sa fiu sincera, mi se pare cam dificil. Dar sunt sigura, ca incetul cu incetul ma voi familiariza si imi va fi usor.Am o intrebare si eu, in fiecare zi , cand lasam 60 gr.de cultura pentru a o hrani cu 60 gr.apa si 60 gr.faina, cealalta parte care ramane din cultura o aruncam?Ori putem sa o folosim la ceva? Si daca in casa unde locuim acum dificil reusesc sa cresc t° la 22-23,pot sa o invelesc cu o patura sau este nevoie de lumina? Si ultima intrebare in Italia nu stiu daca gasesc faina de grau 650 ,cu care as putea sa o inlocuiesc? Aici se vinde faina Manitoba,Faina 0 si faina 00.Multumesc mult

    • Buna Diana! Te asigur ca nu este greu. Poti sa te gandesti doar la o saptamana (sau aproximativ 10 zile) mai lejera fata de programul tau in care sa cultivi maiaua mama. Dupa aceea vei ajunge sa o cunosti si o poti pastra chiar si la frigider. Citeste postarea mea cu sfaturi despre hranire si intretinere. Sper sa te-ajute.
      Poti folosi restul de cultura doar dupa ce ai obtinut o maia mama foarte spumoasa capabila sa isi dubleze volumul in aproximativ 8-10 ore, adica dupa cele 10 zile de crestere si dezvoltare. Poti face gogosi, pizza…
      Din cate stiu Manitoba este o faina foarte buna. Ideea este sa folosesti o faina normala de paine (ceva de genul pentru toate produsele, nu pentru produse speciale, cum ar fi cozonacul). Cred ca este cea cu un singur 0 in cazul de fata, nealbita si de o calitate cat mai buna.
      M-ai intrebat si despre temperatura. Poti inveli recipientul cu un prosop sau il poti pune intr-un loc cat mai ferit de curent, cum ar fi cuptorul cu microunde sau cuptorul aragazului. Daca lasi becul aprins la cuptor genereaza putina caldura, care iti va fi de ajutor. Mai poti pune borcanul cat mai aproape de aragaz sau oricare sursa de caldura pe care o identifici prin casa… 🙂 Nu te speria. E posibil sa creasca mai lent, dar nu este o drama. Si daca folosesti apa foarte, foarte putin incalzita (ca de paine) te va ajuta, de asemenea. Iar daca mai ai intrebari suplimentare, nu ezita sa dai un semn. Curaj…! 🙂

      • Bună seara Nicole. Acum seara ,am ajuns la a 3-a zi de hrănire. Am observat că nu a crescut deloc în a 3-a zi,dar avea vreo 3 bule de aer. Spuneți-mi ,va rog, un următoarele zile ,de la 4-a până la 11-a zi la fel hrănesc maiaua de 2ori per zi, eu fac la 8dimineata și orele 20.

        • Buna Diana,

          Ma bucur mult ca te-ai hotarat sa incerci. Hraneste-o la fel, de doua ori pe zi. Daca are si doua bule inseamna ca este activa si incearca sa se dezvolte.
          Daca poti sa o apropii putin de o sursa de caldura ar putea fi de ajutor. Oricum este normal in cea de-a 3-a si a 4-a zi. Exact asa ma gandisem si eu la prima incercare.
          Tinand cont ca noaptea este putin mai racoare, iti sugerez sa sari peste o hranire de la ora 8 dimineata. Poti sa faci asta in a 5-a zi, apoi revii la normal. Nu se va intampla nimic rau. Tinem legatura. 🙂

          • Bună ziua Nicole. In această dimineața,precizez este a 7-a zi de hrănire,am notat că maiaua mea merge bine,pare să aibă toate caracteristicile pe care le-ai descris. Volumul incepe sa se dubleze,este mai aerata și mai imaculata,dar și mirosul este plăcut. Întrebarea mea este: Ce as putea face ,daca in ziua a 9- a și a 10-a o să lipsesc de acasă? Cum as putea face ? Trebuie sa o iau cu mine și să o hrănesc sau cum sa fac? Și o altă întrebare este ,daca eu vreau săptămâna viitoare,vineri ,care va fi a 14-a zi să fac deja pâinică,ar trebui să o hrănesc din a 11-a zi la fiecare 7-8ore în momentul culminant al creșterii,cum sa procedez ,daca eu lipsesc ,din cauza muncii câte 12 ore? mulțumesc o zi bună

          • Buna Diana,
            Poti sa o pastrezi la frigider pentru 2-3 zile,cat lipsesti de acasa. Cand este intr-un punct maxim de dezvoltare o pui la rece, iar cand te intorci scoti maiaua din frigider si o lasi la temperatura camerei macar o ora. Atunci poti deja sa o hranesti doar o data pe zi intr-o proportie de 1:3:3. Nu-i bai daca te mai asteapta o ora-doua, mai ales ca la tine este destul de racoare. Daca vezi ca ai depasit punctul maxim si incepe sa se lase pana sa o hranesti iar, poti mari proportia la 1:4:4.

            Preferment-ul pentru paine se face la fel. O sa te ajute articolul meu despre painea simpla cu maia naturala. Succes!

  33. Buna ziua! A doua incercare cred că a fost cu succes. Miroase a drojdie și crește bine. Este aerata. Am inceput-o duminică seara și acum este sâmbătă, deci are 6 zile. De acum ce ar trebui sa fac cu ea? Sa nu dau gres cu ceva. Mulțumesc!

    • Buna Irina!
      Ma bucur ca ai reusit. Continua sa o hranesti la fel inca vreo 4-5 zile. Vei vedea ca devine tot mai spumoasa si mai aerata. Abia atunci poti spune ca ai o maia mama puternica si sanatoasa. Citeste si articolul meu cu cateva sfaturi pentru pastrare si intretinere si nu ezita sa ma mai intrebi daca ai nelamuriri. Succes!

  34. Buna Nicole , eu acum incerc și sunt in ziua 7 dar nu își dublează încă volumul ci creste doar încă o data… probabil după cum am citit sfatul tău trebuie sa cresc puțin temperatura cu toate ca am 22 grade in casa…Vreau sa precizez ca de la struguri( am pus doar 3 tăiați in doua) și am început cu 100 gr făina tip 650 și 100 ml apa , a doua zi era ff plin de bule ….

    • Buna Sebastian!
      Este ok. Intotdeauna creste mai mult in primele doua zile datorita fainii de secara sau a strugurilor, in cazul tau, care accelereaza procesul de fermentare. Ti-as sugera sa ii indepartezi daca i-ai pastrat. Si-au facut treaba. Continua hranirea obisnuita si incearca totusi sa cresti putin temperatura. Cea mai prielnica ar fi intre 23 si 25° C. Eventual muta recipientul cat mai aproape de o sursa de caldura (aragazul cred ca e cel mai la indemana) sau pe un dulap. Bafta!

  35. Buna, imi plac articolele tale si vreau sa fac o mica complectare cu un mic secret observat si incercat de mine. In prima zi cand pornesti cultura, … sa nu mai fie asa complicat… adauga 100 gr faina alba, 100 ml apa calduta si… secretul… 4 boabe de strugure alb taiate pe jumatate. Asa este un starter sigur si usor de obtinut…

    • Buna Sebastian!
      Sunt convinsa ca este o metoda foarte reusita. Am aflat si eu de ea urmarindu-l pe Paul Hollywood, dar inca nu am facut aceasta incercare. La prima testare o sa revin cu cateva poze. Iti multumesc pentru aprecieri si pentru aceasta interventie si te mai astept cu placere.

  36. Buna,e a 9a zi a maielei incepute dupa reteta asta.Se si dubleaza,o hranesc dimineata si pana la amiaza e dubla iar pana seara se desumfla.Atunci o hranesc.Mai am o zi si fac paine din a 11a zi cu ea.o sa iau 150 gr maia si o sa ramana 30 gr.La acest 30 g maia ii adaog 60 gr.apa si 60gr.faina?Si o sa coc de 2 ori pe sapt.Am nevoie sa fie cat decat activa.Cum ii fac hranirea?de 2ori pe zi ca pana acum sau?As vrea si sa imi ramana 300 g maia la o paine sa fac painea mai mare.Multumesc pt reteta.Asta ma intereseaza cum o hranesc dupa astea 10 zile dupa ce extrag 150 gr.si o sa stea in bucatarie.si cum fac daca vreau o paine mai mare adica ma multa maia

    • Buna Aurora!
      Ma bucur ca ai incercat si ti-a reusit. O sa incerc sa iti raspund la fiecare intrebare si nelamurire.
      Pentru inceput, incearca sa hranesti maiaua atunci cand este in punctul maxim de dezvoltare pentru ca in acel moment este foarte activa, deci cand incepe sa se dezumfle, nu dupa ce s-a dezumflat foarte mult. Daca ti se dubleaza atat de repede este foarte bine, de aceea va trebui sa modifici si durata dintre hraniri si cantitatile folosite. Un aspect foarte important aici este si temperatura din bucataria ta. Cred ca are destul de multa caldura… 🙂

      Acum ai deja o maia mama pe care este suficient sa o hranesti o singura data pe zi. Poti pastra doar 10 sau 20 de grame de maia si din restul sa faci o paine. O reteta destul de usoara cu o parte maia, doua parti de apa si trei de faina gasesti in ultimul meu articol.
      Pentru hranirea zilnica iti recomand sa folosesti o proportie de 1:3:3 sau chiar 1:4:4 in functie si de programul tau disponibil. Sa zicem ca azi folosesti 20 de grame de maia pe care o hranesti cu 6o de grame de apa si 60 de grame de faina. Maine, cam la aceeasi ora, ar trebui sa se afle in punctul maxim de crestere si sa o hranesti din nou in aceeasi proportie. In functie de temperatura din bucatarie s-ar putea sa se fi dezumflat mai repede sau inca sa se dezvolte – daca a fost mai racoare. Atunci le poti regla cum vrei. Daca s-a dezumflat deja prea mult e clar ca poti folosi la fel de bine un procentaj de 1:4:4. O sa-ti dai seama dupa doua trei zile.

      Inteleg ca vrei sa prepari o paine mai mare, deci vei folosi mai multa maia. Daca ai nevoie de mai mult de 300 de grame iti recomand sa o pregatesti separat (de ex. 200 gr + 200 gr.) Pentru un necesar de 300 gr., cu o seara inainte de a incepe sa pregatesti painea, atunci cand faci hranirea zilnica, pastrezi cele 20 de grame de maia pe care o hranesti normal si folosesti diferenta astfel incat sa obtii o cantitate finala de 300 de grame pentru paine. Daca vrei sa o ai gata mai repede, din 60 de grame de maia pe care o hranesti cu 120 de grame apa si 120 de grame de faina obtii cele 300 de grame necesare de maia pentru paine.

      Iti multumesc pentru intrebari si te mai astept cu drag.

  37. Buna Nicole
    Am inteles cum se face maiaua, acum vreu sa te intreb, cite grame de maia trebuie la 2kg de faina? Si inca ceva: imi amintesc cum facea bunica mea piine si cum tinea niste aluat si il pastra pentru piinea viitoare. Acum nu stiu daca acel procedeu era bun sau de fiecare data trebuie sa folosesti maia. Iti multumesc pentru reteta si sper ca daca ai timp o sa imi raspunzi si mei.
    Cu sinceritate Iulia

    • Buna Iulia,
      Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat. Parerea mea este ca ar trebui sa folosesti aproximativ 600 de grame de maia hranita separat in doua transe egale de cate 300 gr.
      Asa este. Bunicile noastre pastrau aluat de la o paine la alta. Il uscau si cu o zi inainte de a face paine formau o maia din el. Il sfaramau si il amestecau cu apa si faina.A doua zi o aveau gata pentru paine. Sper sa afli mai multe detalii despre cum o cultivau la inceput din articolul meu de maine.

  38. Multumesc frumos… intr-adevar, am schimbat temperatura si lucrurile subt suler ok. Areusit sa creasca si sa sa se dezvolte cum trebuie.

    • Sunt foarte incantata ca ai avut succes. Te felicit pentru incercare si perseverenta si sper sa ma urmaresti in continuare. O sa revin cat de curand cu multe retete noi printre care si una de paine simpla cu maia naturala.

  39. Sarutmana,

    Am o problema si am nevoie de ajutor:-) am incercat sa fac maia, am
    Ajuns in ziua a 7-, face bule frumoase dar ju create deloc.
    Apa pe care o folosesc e apa de izvor, put de mare adancime, temperatura camerei e de 22-23 de grade… dar ceva nu i prieste…
    help;-) multumesc frumos

    • Buna Alin,

      Ma bucur foarte mult ca ma intrebi. Iti dau o veste buna… 🙂 Daca face bule si are un miros placut care tinde spre mirosul de drojdie inseamna ca e vie si este activa… Este posibil sa fie cam mica temperatura si in acest caz are nevoie de mai mult timp pentru a se dezvolta. Poti sa o asezi la o temperatura putin mai ridicata si mai las-o cateva ore inainte sa o hranesti din nou. Hraneste-o doar o data pe zi, chiar si la 30 de ore cand vezi ca are mai multe bule si da semne de crestere. Poti chiar sa incalzesti foarte putin apa (ca de paine, fara sa arda…) atunci cand o hranesti.Sunt mai mult ca sigura ca asta e problema. Astept sa imi dai un semn de bine. Abia dupa vreo doua-trei zile (daca e la fel) ne putem gandi la o posibila schimbare a tipului de apa sau de faina. Succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here