SOMON LA CUPTOR CU GLAZURA DE PORTOCALE SI SOS DE SOIA CU MIERE

2
3932
Grad de dificultate: Usor
Timp de preparare: 40 min
Numar de portii: 2

Va invit astazi sa savuram impreuna un somon la cuptor cu glazura de portocale si sos de soia cu miere. Este un preparat delicios care nu necesita nici un efort major in bucatarie.

Daca stau si ma gandesc mai bine, il puteti servi chiar si in 30 de minute. Numai ca va deveni si mai gustos daca lasati somonul la marinat in sosul pregatit cat ai clipi din suc proaspat de portocale, sos de soia si miere. Cu un plus de gust si aroma de la un catel de usturoi (sau doi, daca sunt mai mici) si o lingura de mustar Dijon, va asigur ca nu mai aveti nevoie de niciun alt condiment suplimentar.

Ingrediente:

  • 2 rondele de somon (400 gr.)
  • 3 linguri sos de soia
  • zeama de la ½ portocala
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingura de mustar Dijon
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura seminte de susan

Pentru garnitura:

  • Salata Primavera
  • 50 gr. mazare
  • 150 gr. morcovi

Metoda de preparare:

1Pregatiti un bol si puneti impreuna sucul de la o jumatate de portocala, trei linguri de sos de soia si 2 linguri de miere. Adaugati o lingura de mustar Dijon si omogenizati sosul cu un tel mai mic sau cu o furculita. Pastrati doua-trei linguri deoparte. Va fi un dressing perfect pentru salata Primavera.

2Curatati un catel de usturoi sau doi, daca sunt mai mititei, apoi zdrobiti-i si tocati-i marunt.

 

3Daca aveti o tava mai mica din sticla termorezistenta este ideala pentru a pregati acest preparat. Puneti in ea rondelele de somon, presarati usturoiul deasupra si stropiti din belsug cu sosul pregatit pastrand o parte pentru glazura de la final.

4Se acopera vasul cu o folie de plastic si se da la rece macar pentru 10-15 minute. Aromele se vor intrepatrunde, iar sosul de soia este destul de sarat astfel incat sa nu mai fie nevoie de o alta asezonare. Nu va mai spun de sucul dulce-acrisor de portocala care ajuta la o marinare partiala si imbogateste preparatul. In combinatie cu mierea va fi o excelenta glazura dulce-acrisoara care va carameliza usor somonul nostru pregatit la cuptor.

5Intre timp incingeti cuptorul la 170° C (190° C/gaz). Scoateti tava de la frigider si dati folia deoparte. Se aseaza in cuptor pentru 15 minute, apoi se scoate si se adauga morcovii. Turnati deasupra sosul ramas si presarati o lingura de seminte de susan.

6Cred ca inca 5 minute la cuptor sunt suficiente pentru o caramelizare usoara atat a somonului cu susan deasupra cat si a baby-morcovilor de la Bonduelle pe care i-am folosit de aceasta data. Sunt deliciosi si imi plac la nebunie. De altfel si mazarea folosita la salata este din conservele de la Bonduelle. Sunt deja prefierte si au un gust extraordinar care te salveaza de multe ori daca vrei sa pregatesti ceva foarte rapid.

7Amestecati salata Primavera cu rucola si cateva boabe de mazare apoi adaugati sosul pastrat si picurati un strop de ulei de masline.

 

8Serviti somonul glazurat la cuptor cu sosul fierbinte de portocale si sos de soia cu miere alaturi de morcovi caramelizati si o portie generoasa de salata.

 

Sa aveti pofta!

print

2 COMENTARII

    • Buna Daniela. Ma bucur ca ti-a placut. 🙂 Cu peste merge aproape orice tip de sos de soia, atat light cat si dark, doar sa ii verifici consistenta si continutul de sare. Si eu le mai schimb. Cel mai bine este sa pui mai putin la inceput ca sa poti gusta combinatia in care l-ai folosit (atat in sosuri cat si la marinade). Poti sa mai adugi usor…de scos e mai greu :). Daca iti place pestele mai poti incerca si aceste retete:
      File de salau cu sos de lamaie si cartofi natur
      Crap prajit cu sos meuniere

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here