TORT RAPID DE CIOCOLATA SI CAFEA

0
8861
Grad de dificultate: Usor
Timp de preparare: 70 min
Numar de portii: 12

Un tort rapid de ciocolata si cafea este foarte potrivit pentru orice ocazie. Ingredientele ne sunt la indemana oricand si nu ai cum sa nu iti impresionezi musafirii sau familia atunci cand il pregatesti, mai ales daca stii ca acestia adora ciocolata in orice combinatie.

In reteta de azi am folosit multa cafea. Este prezenta atat in blatul pufos dar foarte consistent cu aroma intensa de cacao, cat si in crema fina si delicioasa de unt si mascarpone cu cacao si ness. Evident ca am insiropat si blaturile cu multa cafea inainte de a aseza crema decadenta si glazura bogata de ciocolata… Asa incat reusita este maxima si este uimitor de cat de repede dispare din farfurie. Va incurajez si pe voi sa il pregatiti si ma grabesc sa va prezint reteta cat mai in detaliu.

Ingrediente:

  • 500 gr. faina
  • 450 gr. zahar
  • 90 gr. pudra de cacao neagra
  • 15 gr. bicarbonat de sodiu
  • 10 gr. praf de copt
  • 5 gr. sare
  • 4 oua mari
  • 350 ml. chefir
  • 120 ml. ulei
  • 10 ml. esenta de vanilie
  • 350 ml. cafea fierbinte

Pentru crema:

  • 200 gr. unt la temperatura camerei
  • 200 gr. zahar pudra
  • 1 lingura de lapte
  • 200 gr. mascarpone
  • 10 ml. esenta de vanilie
  • 3 linguri de ness
  • 50 gr. cacao neagra
  • 3 linguri espresso

Ganache de ciocolata:

  • 200 gr. ciocolata neagra
  • 100 ml. frisca lichida
  • 25 gr. unt

Metoda de preparare:

1Preincalziti cuptorul la 180° C (200° C/gaz) si tapetati 3 tavi cu diametrul de 22 cm.

 

2Se amesteca intr-un bol incapator toate ingredientele uscate (faina, sare, zahar, cacao, bicarbonat si praf de copt) apoi se adauga toate ingredientele umede incepand cu cele patru oua mari.

3Dupa ce ati pus chefirul, esenta de vanilie si uleiul, adaugati cafeaua fierbinte si mixati pentru cateva minute pana la omogenizarea completa.

 

4Impartiti aluatul obtinut in mod egal in cele 3 tavi tapetate cu unt si faina si coaceti blaturile timp de aproximativ 35-40 de minute sau pana ce trec cu succes proba scobitorii. Veti obtine trei blaturi umede dar foarte pufoase care vor creste uniform si vor fi destul de inalte.

5Se lasa in tava sa se odihneasca pentru 15 minute dupa care se scot pe un gratar metalic si se lasa pana la racirea completa.

6Pentru crema frecati bine untul moale pastrat la temperatura camerei apoi adaugati putin cate putin zaharul pudra si mixati pentru 4-5 minute. In functie de consistenta, s-ar putea sa mai aveti nevoie de o lingura sau doua de lapte.

7Dupa ce ati obtinut o spuma de unt fina si deschisa la culoare adaugati esenta de vanilie si 200 gr. de mascarpone. Mixati pentru cateva secunde apoi adagati incet praful de cacao si ness-ul dizolvate in prealabil in 3 linguri de espresso fierbinte.

8Daca vi se pare ca ati obtinut o crema prea moale nu trebuie decat sa o lasati cateva minute la rece, timp in care sa mai pregatiti aproximativ 250 ml. cafea necesara pentru insiroparea blaturilor.

9Pentru asamblarea finala a tortului pregatiti un suport si asezati primul blat sub care puneti 3-4 fasii de hartie de copt pe care sa le indepartati usor dupa ornare. Insiropati dupa preferinte si impartiti crema cat mai uniform intre cele trei straturi si pe deasupra. Transferati tortul in frigider pentru cateva minute.

10Pentru glazura topiti la bain-marie 200 gr. ciocolata neagra impreuna cu 100 ml. frisca lichida apoi adaugati un cubulet de unt si omogenizati-l bine.

11Scoateti tortul de la rece si turnati glazura calduta deasupra. Luati o spatula si intindeti-o fara prea multa grija spre margini. Va asigur ca siroaiele „neglijente” ii vor incanta la fel de mult pe cei care abia asteapta sa guste acest tort rapid de ciocolata si cafea si vor aprecia peste masura gustul grozav pe care tocmai ce l-ati redat in acest desert de sarbatoare.

Sa aveti pofta!

print

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here