TARTA DE MERE CU GUTUI SI CRUMBLE CU MIGDALE

0
4049
Grad de dificultate: Usor
Timp de preparare: 100 min.
Numar de portii: 8

Este un desert popular cunoscut de toata lumea. Pe langa faptul ca se pregateste extrem de usor si foarte rapid, aceasta tarta de mere cu gutui si crumble cu migdale este cu atat mai speciala datorita faptului ca nu contine foarte mult zahar si imbina cu succes aromele de mere si gutui cu scortisoara atat de indragite in copilarie.

Imi este destul de greu sa aleg intre cele doua variante legate de compozitia de fructe. Va intrebati de ce? Pentru ca poti reduce oarecum timpul de pregatire (asa pare, dar de fapt nu il reduci deloc 🙂 ) prin adaugarea fructelor nepreparate initial direct in crusta coapta in prealabil. Cea de-a doua varianta, castigatoare de altfel in reteta de azi, presupune o caramelizare separata a gutuilor si a merelor in putin unt cu zahar brun ce ma ajuta la un plus de gust si la gatirea pe jumatate a fructelor aromate care se inmoaie putin si se aseaza mult mai usor in crusta inainte de a adauga amestecul crocant de crumble cu migdale. Nu ratati acest topping sfaramicios de deasupra. In cuptor va deveni crocant si alaturi de bucatile generoase de migdale sau nuci, daca le aveti mai la indemana, va incununa cu succes reusita unei tarte rustice destul de sanatoase (daca nu luam in calcul untul… 🙂 ) pe care o puteti degusta in orice weekend alaturi de cei dragi.

Ingrediente:

Pentru crusta:

  • 250 gr. faina
  • 140 gr. unt foarte rece (taiat in cubulete)
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura zahar
  • 3-4 linguri apa rece

Pentru umplutura:

  • 2 linguri dulceata de gutui
  • 6-7 mere
  • 2 gutui
  • zeama de la ½ lamaie
  • 1 lingurita rasa scortisoara
  • 3-4 linguri zahar brun
  • 60 gr. unt
  • 1-2 linguri amidon de porumb

Crumble cu migdale:

  • 130 gr. faina
  • 80 gr. unt rece
  • 3 linguri zahar brun
  • ½ lingurita scortisoara
  • 80 gr. migdale

Metoda de preparare:

1Pentru aluatul de crusta puneti intr-un robot faina, zaharul, sarea si cele 140 gr. de unt foarte rece taiat in cubulete. Amestecati cu optinea puls de cateva ori pana obtineti o compozitie nisipoasa ca un pesmet, iar daca mai este nevoie adaugati treptat 3-4 linguri de apa rece. Verificati aluatul incercand sa il strangeti intre degete. Daca se leaga intr-o bila si nu mai este sfaramicios, este gata. Nu insistati cu amestecarea pentru ca astfel veti obtine o crusta foarte tare pe care nu o puteti taia decat foarte greu dupa preparare. In situatia in care pregatiti aluatul cu mana, trebuie sa o faceti destul de rapid. Framantati untul si ingredientele uscate cu ajutorul buricelor de la degete astfel incat sa evitati incalzirea nedorita a untului.

2Se aseaza aluatul obtinut pe blat dupa care se strange ca intr-o bila si se aplatizeaza sub forma de disc. Se inveleste in folie de plastic si se lasa la rece pentru cel putin o jumatate de ora. Acest lucru va ajuta la relaxarea glutenului si la racirea untului din compozitie.

3Preincalziti cuptorul la 170° C daca aveti un cuptor electric sau la 190°C pentru cuptoarele pe gaz.

 

4Scoateti aluatul fraged din frigider, pudrati blatul cu faina si intindeti o foaie potrivita pentru o tava de tarta de aproximativ 24 cm. Ajutati-va de sucitor si asezati-o in tava. Indreptati marginile astfel incat sa le lasati un picut mai inalte si intepati aluatul din loc in loc cu o furculita. Se pune deasupra o hartie de copt peste care se aseaza greutati de genul orezului pastrat de mine la borcan pentru astfel de ocazii dupa cum puteti vedea in retetele detaliate de la tarta cu ciocolata sau de la tarta cu crema de vanilie si fructe, dar la fel de bine se pot folosi boabe de fasole sau linte, ori, in cazul mai fericit, bile speciale de ceramica.

5Se coace „in orb” timp de 20 de minute dupa care se scot greutatile, se scade temperatura la 160° C (180° C/gaz) si se mai lasa in cuptor pentru cateva minute cat sa se rumeneasca usor.

6In timp ce crusta sta linistita in cuptor va recomand sa va ocupati de umplutura. Pregatiti mere cu o textura cat mai ferma, curatati si gutuile si taiati-le in cubulete cat mai uniforme. Eventual pregatiti si cateva felii mai subtiri de gutuie pentru a le aseza deasupra de jur imprejur pentru un plus de efect. Stropiti-le cu zeama de la o jumatate de lamaie si lasati bolul deoparte.

7Incingeti o tigaie la foc mediu in care puneti 60 gr. de unt si lasati-l pentru cateva secunde sa se topeasca. Adaugati pentru inceput gutuile (se fac putin mai greu) si gatiti-le pentru aproximativ 8-10 minute. Ulterior se adauga si cubuletele de mar, se pun 3-4 linguri de zahar brun si se presara deasupra o lingurita de scortisoara macinata. Lasati fructele sa se inmoaie pe foc pentru alte aproximativ 10 minute cat sa se patrunda si sa se caramelizeze usor.

8Se dau deoparte sa se racoreasca usor apoi se adauga 1 lingura sau doua de amidon, in functie de cat de mult sirop ati obtinut dupa caramelizare.

 

9Scoateti tava din cuptor si ungeti crusta cu doua linguri de dulceata de gutui. Rasturnati fructele si pregatiti aluatul delicios de „crispy”.

 

10Amestecati intr-un bol faina cu untul foarte rece si trei linguri de zahar brun, apoi presarati putina scortisoara si tocati cat mai grosier migdalele intregi.

 

11Presarati amestecul obtinut de crumble cu migdale deasupra tartei si bagati-o in cuptorul incins la 180°C (200°/gaz) pentru aproximativ 30 de minute.

 

12Daca observati ca se rumeneste prea tare deasupra, reduceti temperatura si gatiti pentru inca 10-15 minute pana ce fructele se inmoaie suficient. Scoateti tarta din cuptor si lasati-o sa se raceasca macar o ora sau doua inainte sa o taiati. Sosul caramelizat din interior cu aroma de scortisoara se va inchega si va da o savoare extraordinara acestei tarte de mere cu gutui si crumble de migdale.

13Se poate servi alaturi de o cupa de inghetata cu vanilie sau de o lingura generoasa cu frisca. Va asigur ca este un deliciu. Iar crusta crocanta de deasupra este intr-adevar „cireasa de pe tort”.

Sa aveti pofta!

print

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here