De cate ori gasiti pe rafturile magazinelor o granola de casa cat mai dietetica si fara prea mult zahar adaugat? Sau cat timp ati pierdut ultima oara in fata rafturilor de specialitate pentru a va decide la ce sortiment de cereale sa cumparati pentru a va satisface gusturile personale? Da, stiu, chiar si cele integrale, dar mai ales cele ce par a fi recomandate pentru o dieta mai sanatoasa au in compozitie o gramada de zahar.
Exista atatea alte variante de a-ti incropi un mic dejun sanatos langa o cana cu lapte sau un bol de iaurt… Cea mai des intalnita cred ca este aceea in care se folosesc fulgii de ovaz. Pe langa doua-trei linguri de cereale adaugi intr-un pahar de iaurt cateva nuci si o banana feliata si ai gata cat ai clipi un mic dejun sanatos. De ce sa nu vizitam un plafar sau sa aruncam un ochi mai atent la raionul special din supermarket unde putem gasi alternative mai noi cum ar fi quinoa, hrisca sau tapioca, uimitoarele seminte de chia sau de in si lista poate continua?!…
Granola de casa, din punctul meu de vedere, cred ca este totusi cea mai simpla si rapida alegere pe care o puteti face in mod special atunci cand aveti un program destul de matinal in care de cele mai multe ori renuntati la micul dejun in favoarea unei ore de somn. Va recomand sa pregatiti o tava de granola in weekend, o depozitati intr-un borcan etans, iar cand sunteti pe fuga doar incalziti un pahar de lapte si adaugati cateva linguri de granola de casa. Avantajul este insa ca este facuta de voi cu semintele si fructele preferate, dar mai ales cu indulcitori naturali cum ar fi mierea sau siropul de artar.
Varianta de azi este destul de complexa pentru ca mi-a fost greu sa renunt la ceva anume de pe lista. Am realizat asta abia cand mi-am pregatit ingredientele si am vazut cat este de „bogata”. Nu este obligatoriu sa le folositi pe toate, depinde ce aveti la indemana prin casa. Puteti inlocui nucile cu migdale sau daca va plac mai mult semintele de dovleac, le puteti adauga. Din categoria fructelor confiate puteti opta doar pentru stafide si la fel de bine se poate inlocui mierea cu sirop de artar sau cu alt indulcitor natural pe care il aveti la indemana.
Ingrediente:
- 350 gr. fulgi de ovaz
- ½ lingurita sare
- 60 gr. seminte de floarea soarelui
- 10 gr. seminte de susan
- 100 gr. nuci
- 10 gr. nuca de cocos
- 60 gr. stafide
- 50 gr. caise confiate
- 50 gr. merisoare
- 150 gr. miere
- 3 linguri de ulei vegetal
- 100 ml. apa
Metoda de preparare:
1Preincalziti cuptorul la 180° C daca aveti un cuptor pe gaz sau la 160° C daca aveti un coptor electric.
2Pregatiti un bol incapator in care puneti fulgii de ovaz si tocati nucile cat mai marunt. Adaugati-le in bol apoi amestecati-le impreuna cu semintele de floarea soarelui, sarea si semintele de susan.
3Se incalzeste pentru cateva secunde apa in care ati adaugat 150 gr. de miere si 3 linguri de ulei vegetal, doar cat sa se dizolve mierea, apoi se toarna peste ingredientele uscate. Omogenizati bine si rasturnati amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
4Coaceti timp de 20-25 de minute insa aveti grija sa amestecati din cand in cand (macar de doua ori) astfel incat cerealele sa nu se arda pe margine. Ideal ar fi sa aveti o tava cat mai lata pentru a evita asezarea in cuptor a unui strat prea gros care se va pregati mai greu.
5Dupa cele 20-25 de minute se adauga merisoarele, stafidele si nuca de cocos pe care am pastrat-o la final pentru ca este foarte fina si riscam sa o ardem, iar daca folositi si caise va recomand sa le taiati in cubulete mai micute.
6Se amesteca bine si se mai lasa in cuptor pentru aproximativ 10-15 minute, cat sa obtineti o granola de casa rumena si foarte apetisanta cu arome foarte interesante de nuci si seminte coapte usor.
7Lasati-o sa se raceasca, dupa care o impartiti in borcane etanse cu capac.
8Se serveste cu lapte sau cu iaurt si diferite fructe de sezon.
Sa aveti pofta!