MADELEINE CU GLAZURA DE LAMAIE

0
4739
Grad de dificultate: Usor
Timp de preparare: 90 min
Numar de portii: 30 buc.

Inca imi aduc aminte de ziua cand am facut pentru prima oara acasa madeleine cu nepotica mea. Le mancam fierbinti de parca eram intr-o intrecere de la un concurs cu cine mananca mai multe madeleine. Au mai ramas cateva si pentru restul familiei dar destul de putine, atatea cat sa fie apreciate si sa fim intelese de ce ne placeau atat de mult. Sunt niste mici prajiturele frantuzesti facute dintr-un pandișpan care se face extrem de usor si sunt foarte potrivite la o cafea sau langa un ceai fierbinte.

Cu siguranta fiecare isi poate folosi imaginatia si le poate prepara dupa cum doreste in functie de gust si de inspiratie, insa eu am ales sa va prezint o reteta clasica pe care o folosesc de fiecare data cu succes. Pentru a le adauga insa o nuanta mai speciala, am folosit o glazura indragita de toata lumea si mi-au iesit cateva madeleine cu glazura de lamaie de toata frumusetea. Mai ales ca pe langa formele individuale din inox putin mai mari pe care le aveam de ceva timp, am mai cumparat si o forma din silicon speciala cu ajutorul careia poti face niste madeleine mai finute si mai delicate cat o imbucatura.

Matritele individuale din inox imi dadeau ceva emotii datorita faptului ca tind sa se aplece intr-o parte daca nu le asez cu grija in tava de copt. Am incercat sa fiu mai atenta, nu de alta, dar uneori ai tendinta sa pui in ele chiar putin mai multa compozitie decat ar fi necesar fara a tine cont de faptul ca trebuie umplute cam trei sferturi pentru a ramane destul loc cat sa creasca si sa isi pastreze forma dorita.

Ingrediente:

  • 3 oua mari
  • 120 gr. zahar tos
  • 130 gr. unt topit
  • 175 gr. faina
  • 1 praf de sare
  • coaja razuita de la o lamaie

Pentru glazura de lamaie:

  • 150 gr. zahar pudra
  • 2 linguri zeama de lamaie

Metoda de preparare:

1Pentru inceput cerneti intr-un bol faina cu un praf de sare si razuiti deasupra coaja de la o lamaie.

 

2Se topeste untul pentru cateva secunde in cuptorul cu microunde si se lasa deoparte sa ajunga la temperatura camerei.

 

3Intre timp mixati ouale impreuna cu zaharul pana se albesc si isi tripleaza volumul. Nu ar trebui sa dureze mai mult de 5 minute.

 

4Se incorporeza cu grija toata cantitatea de faina in spuma de oua cu ajutorul unei spatule de silicon apoi se adauga untul topit si se continua amestecarea pana la omogenizarea completa. Pastrati totusi 2 linguri de unt topit pentru a tapeta formele de inox. Cele de silicon nu au nevoie de acest lucru, asa ca daca aveti o astfel de forma speciala va fi mult mai simplu.

5Imediat ce ati obtinut aluatul final, luati bolul, acoperiti-l cu un prosop si bagati-l in frigider pentru cel putin o ora. Credeti-ma, e important!… Veti vedea diferenta de textura a compozitiei racite.

6Intre timp, se ia o pensula si se ung formele de inox. Se tapeteaza cu faina dupa care se scutura foarte bine pentru a inlatura orice surplus ramas printre santurile „scoicilor” de metal.

7Setati temperatura cuptorului la 200° C (220° C pentru cuptoarele pe gaz), scoateti din frigider bolul cu aluat si umpleti trei sferturi din fiecare cavitate a formelor de madeleine.

8Coaceti prajiturele timp de 8-10 minute pana devin aurii si se rumenesc usor pe margini. Scoateti tava si lasati-o sa se raceasca bine inainte sa o rasturnati.

 

9Pentru glazura cerneti 150 de grame de zahar pudra si adaugati 2 linguri de zeama de lamaie. Omogenizati-le putin apoi luati o pensula si ungeti madlenele cu multa rabdare.  Se usuca pe un gratar metalic sau pe o hartie de copt dupa care va sfatuiesc sa le consumati cat mai rapid. Aceste madeleine cu glazura de lamaie sunt delicioase proaspete, dar daca nu v-au sosit inca musafirii, pot fi pastrate pana la cel mult 2-3 zile intr-o cutie etansa.

Sa aveti pofta!

print

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here