CUM SA FACI MACARONS – RETETA FRANTUZEASCA PAS CU PAS

0
4883
Grad de dificultate: Usor
Timp de preparare: 2 ore
Numar de portii: 35-40 buc.

Sunteti indragostiti de macarons la fel de mult ca si mine, dar inca nu aveti curajul sa le pregatiti sau nu v-au reusit acasa exact asa cum v-ati dori?! Va inteleg perfect si sper sa va ajute sfaturile mele despre cum sa faci macarons. Nu de alta, dar inca imi amintesc de momentele mele de tristete si dezamagire atunci cand nu imi ieseau indragitele macarons pe care le asteptam. Atat de mult incat nici nu realizam ca experienta este cheia si secretul micilor chichite pe care trebuia sa le descopar din incercari repetate. Nu era de vina aragazul, desi, crezand ca acesta este vinovatul, am facut tot posibilul sa il schimb cu unul nou al carui cuptor electric era capabil sa imi mentina o temperatura constanta si potrivita de care credeam ca am nevoie.

Fiecare dintre voi il cunoasteti pe al vostru si puteti regla temperatura si pozitia tavilor de macarons in asa fel incat sa va dati seama singuri cum este mai bine. Mai ales ca din ingredientele de mai jos va ies aproape trei tavi de cochilii care se pot imparti in cat mai multe transe care sa va ajute sa identificati conditiile propice de coacere.

Acesta poate fi unul dintre motive, dar daca nu le-ati identificat pe celelalte, este prea putin important, pentru ca pe acesta il puteti realiza cat ai clipi. Daca un macarons este prea umed si nu se usuca deasupra nici dupa o ora si ceva de asteptare, nu veti obtine sub nicio forma un „piciorus” mult asteptat ci doar niste bezele turtite si subtiri, crapate la suprafata ori lipicioase in interior pe care nici macar nu le puteti desprinde cu usurinta de pe foaia de copt.

Ei bine, cred ca trebuie sa va conving de faptul ca a face macarons nu este nici pe departe atat de greu cum v-ati imaginat si nici nu trebuie sa fii mare expert in patiserie ca sa iti iasa cat mai reusite. Fiti increzatori si perseverenti pentru ca nu aveti nevoie decat de cinci ingrediente, putina rabdare si suficienta perseverenta pentru a obtine ceea ce v-ati dorit.

Puteti incepe cu reteta de la macarons cu crema de ciocolata in care am folosit o bezea italiana. Acolo v-am impartasit metoda retetei de baza in cat mai multe detalii, dar cred ca o sa vi se para mult mai usoara aceasta reteta frantuzeasca pe care o sa v-o prezint aici pas cu pas.

MACARONS – RETETA FRANTUZEASCA DE BAZA

Ingrediente:

  • 100 gr. albus (3 albusuri)
  • 170 gr. zahar pudra
  • 100 gr. migdale macinate (faina de migdale)
  • 15 gr. cacao (daca nu le doriti cu cacao, mariti cantitatea de faina de migdale cu 15 gr.)
  • 35 gr. zahar tos
  • 1 lingurita zeama de lamaie (optional, pentru bezea)
  • colorant alimentar ( in functie de preferinte)

Lista de ustensile necesare:

  • cantar de bucatarie – va ajuta in respectarea cat mai precisa a cantitatii ingredientelor din reteta
  • o sita cat mai fina
  • un mixer manual sau un robot de bucatarie
  • doua boluri – unul ar fi indicat sa fie din inox (va ajuta la obtinerea unui mereng perfect)
  • spatula din silicon
  • pungi de patiserie de unica folosinta sau din silicon prevazute sau nu cu un varf rotund de aproximativ 5-6 mm. grosime
  • hartie de copt sau covorase din silicon speciale pentru macarons

Metoda de preparare macarons – reteta frantuzeasca pas cu pas:

1Daca nu aveti faina de migdale, nu este nicio problema. Cumparati migdale si macinati-le foarte fin intr-o rasnita de cafea. Cele cu coaja pot fi folosite doar la cele cu cacao pentru ca desi le strecurati printr-o sita, tot vor schimba culoarea dorita. Migdalele crude cu coaja pot fi inmuiate eventual in apa fiebinte pentru 4-5 minute si apoi pot fi decojite foarte usor. Lasati-le sa se usuce bine pentru cel putin 7-8 ore si apoi se pot macina.

2Cat despre albusuri, se spune ca nu este recomandat sa le folositi cat sunt inca proaspete, ci doar dupa ce le-ati pastrat in frigider intre o zi si 5 zile. In parte este adevarat, dar eu le-am folosit si imediat ce le-am separat de galbenus si nu consider ca mi-a influentat reteta. Important este ca atunci cand ne pregatim de bezea sa le lasam la temperatura camerei pentru cel putin o ora.

3Treceti prin sita migdalele macinate da cateva ori pentru a elimina orice bucata mai mare dupa care cerneti si praful de cacao si zaharul pudra. Lasati bolul deoparte.

4Se pun albusurile de ou intr-un bol de inox bine curatat de alte grasimi sau picaturi de umezeala si se mixeaza pentru cateva secunde. Daca doriti, se poate folosi si un strop de zeama de lamaie. Adaugati zaharul tos in doua-trei reprize si mixati încontinuu pana obtineti o bezea alba densa si pufoasa cu varfuri rigide.

5Daca intentionati sa faceti macarons de o anumita culoare, acum este momentul sa adaugati colorantul. Cantitatea de cacao prevazuta in reteta mea poate fi inlocuita in acest caz cu 15 grame de faina de migdale.

6Se adauga o treime din cantitatea ingredientelor uscate peste bezeaua frantuzeasca, apoi se ia o spatula si se incorporeaza in totalitate. Incercati sa combinati ingredientele cu grija folosind miscari cat mai ample in care puteti trece cu spatula atat pe marginea bolului sau pe partea inferioara cat si prin mijlocul bezelei astfel incat sa fie foarte bine omogenizate.

7Adaugati in doua transe separate si diferenta de zahar pudra combinata cu faina de migdale. Dupa ce le-ati omogenizat foarte bine, continuati sa pliati amestecul cu foarte mare atentie inca de 5-6 ori. Daca acesta nu curge intr-o panglica uniforma si continua de pe spatula, mai sunt necesare cateva plieri.

8Veti obtine o compozitie putin mai moale si lucioasa care curge uniform de pe spatula. Observati de asemenea cum se reintegreaza in doar 20-30 de secunde in amestecul ramas in bol. Oricum, va recomand sa nu insistati cu amestecarea excesiva deoarece compozitia se poate subtia prea mult. Nu va mai fi cale de remediere… Mai bine lasati amestecul putin mai ferm si imaginati-va ca atunci cand le veti aseza in tavi isi vor pastra pentru cateva secunde moturile delicate lasate de varful posului folosit.

9Se pune compozitia intr-un pos dupa care se pregatesc tavile tapetate cu hartie de copt sau cu covorasele speciale din silicon. Pentru hartia de copt va fi nevoie sa desenati cu un inel sau cu un pahar cat mai mic dimensiunile dorite de macarons de aproximativ 2,5 – 3 cm, lasand spatiu suficient intre ele astfel incat sa nu se uneasca unele cu celelalte. Intoaceti hartia de copt si pregatiti posul care trebuie tinut perpendicular pe tava si cat mai aproape de aceasta pentru a obtine forme de macarons destul de uniforme si cat mai rotunde. Ridicati-l rapid si formati apoi urmatorul macarons.

10Nu va impacientati daca au ramas moturile de deasupra. Loviti tava de blat de cateva ori si acestea vor disparea odata cu bulele de aer care inca se mai afla in compozitie. Lasati cochiliile la uscat pentru cel putin 30 de minute sau maxim 1 ora si testati-le din cand in cand atingandu-le cu degetul. Umiditatea din incapere este foarte importanta, asa incat va recomand sa o evitati cat mai mult. Abia cand suprafata cochiliilor este foarte bine uscata si nu se lipesc de deget pot fi bagate in cuptor.

11Setati in prealabil temperatura la 150° C daca aveti un cuptor electric, sau la 160-170° C daca detineti un cuptor pe gaz. In functie de cuptor, tava se poate aseza pe raftul din mijloc sau foarte putin mai jos de centrul cuptorului si se introduce in cuptor doar cate o tava.

12Durata medie de coacere este intre 13 si 16 minute in functie de cuptor, dar eu le-am copt timp de 15 minute la o temperatura de 150° C. Se scot cochiliile din cuptor si se lasa sa se raceasca in tava pentru cel putin 10 minute. Daca au fost gatite perfect se vor desprinde cu usurinta si vor avea o suprafata cat mai neteda.

13Lasati-le sa ajunga la temperatura camerei inainte sa le asamblati. Ca umplutura se poate folosi orice in functie de preferinte. Puteti folosi Nutella, sau un ganache rapid de ciocolata si, de ce nu, o umplutura speciala de caramel sarat.

Pentru ganache-ul de ciocolata:

  • 150 gr. ciocolata
  • 75 ml frisca lichida

Topiti ingredientele la bain-marie si lasati compozitia sa se raceasca bine in frigider inainte de folosire.

Pentru umplutura de caramel sarat:

  • 100 gr. unt
  • 100 gr. zahar brun
  • 100 ml. smantana pentru frisca
  • ¼ lingurita sare

Puneti untul si zaharul intr-o tigaie micuta pe aragaz si lasati-le sa dea in clocot la foc mediu pentru 2-3 minute. Se adauga treptat smantana lichida si sarea, apoi se aduce la fierbere si se mai lasa pe foc pentru aproximativ 5 minute. Lasati caramelul sa se raceasca la temperatura camerei, apoi tranferati-l in frigider pentru a se intari.

Asamblati cochiliile de macarons si asezati-le pe verticala intr-o cutie evitand sa le pastrati una peste alta.

Inarmati-va cu rabdare si asteptati pana cel putin a doua zi. Macarons-ul este recomandat a fi consumat dupa cel putin o zi pentru a deveni si mai gustos. Va fi moale pe interior si crocant la exterior, iar umplutura se va intrepatrunde perfect in aroma acestuia.

Sper ca v-am intampinat cu detalii folositoare si astept cu interes sa imi confirmati reusita acestui macarons cu ciocolata dupa reteta frantuzeasca, iar daca v-a placut articolul impartasiti-l si cu prietenii vostri. S-ar putea sa fie si ei interesati de aceasta metoda.

Sa aveti pofta!

printeaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.