TORT DE MORCOVI CU CREMA DE BRANZA

8
24133
Grad de dificultate: Usor
Timp de preparare: 75 min
Numar de portii: 12

Este unul dintre cele mai bune torturi pe care le-am pregatit pana acum. De fapt este extraordinar pentru ca mi-am dorit sa iasa asa ( 🙂 ), mai ales ca mai facusem tort de morcovi si il testasem si cu alte ocazii. Sunt o multime de variante cu retete care mai de care mai interesante cu ananas sau cu nuca de cocos in care am avut senzatia ca nu s-ar simti pe masura gustul dulceag si inconfundabil de morcov. Tot secretul se afla de cele mai multe ori in dozajele folosite si in combinatiile de arome.

Asa ca unul dintre torturile pregatite anul acesta de Sarbatori a fost si acest tort de morcovi cu crema de branza. Un gust excelent… O combinatie perfecta de blat usor cu morcov si nuca si crema de branza cu mascarpone si vanilie. Nu am facut decat sa folosesc o reteta cat mai clasica si originala in care vedeta era deliciosul morcov combinat cu arome subtile de scortisoara si ghimbir. Nici crema nu a fost mai prejos la cat de fina si de aromata mi-a iesit. Va impartasesc aceasta reteta usoara si rapida si cred cu tarie ca va veti impresiona musafirii la orice aniversare sau cu ocazia Sarbatorilor petrecute in familie.

Ingrediente:

  • 4 oua
  • 200 gr. zahar brun
  • 2 linguri de lapte
  • 240 ml. ulei de floarea soarelui
  • 180 gr. morcovi (2 buc. )
  • 240 gr. faina
  • un praf de sare
  • 120 gr. nuci
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita rasa de scortisoara
  • 1 lingurita rasa de ghimbir macinat

Pentru crema de branza:

  • 200 gr. unt moale
  • 200 gr. zahar pudra
  • 200 gr. crema de branza
  • 200 gr. mascarpone
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Pentru decor:

  • 100 gr. nuci tocate marunt

Metoda de preparare:

1Preincalziti cuptorul la 190° C si tapetati trei forme de tort cu diametrul de 22 cm.

 

2Separati ouale dupa care mutati albusurile intr-un bol de inox sau din sticla.

 

3Se amesteca pentru cateva minute galbenusurile cu zaharul brun, apoi se adauga uleiul si laptele.

 

4Razuiti cat mai marunt doi morcovi de aproximativ 180 gr. si adaugati-i peste galbenusuri.

 

5Se maruntesc nucile intr-un robot de bucatarie apoi se pregatesc ingredientele uscate.

 

6Cerneti faina cu sarea, ghimbirul, scortisoara si praful de copt si adaugati-le in amestecul de galbenusuri. Adugati 120 gr. de nuci maruntite.

 

7Se bat spuma albusurile si se incorporeaza usor in compozitie.

 

8La final se imparte aluatul cat mai uniform in cele trei tavi pregatite si se coc pentru aproximativ 35-40 de minute la o temperatura de 190° C (210° C pentru cuptoarele cu gaz). Sunt gata cand trec testul scobitorii. Lasati blaturile in tava pentru 10-15 minute, dupa care rasturnati-le si lasati-le sa se raceasca complet pe un gratar metalic.

9Pentru crema se freaca spuma untul moale dupa care se adauga treptat zaharul pudra si se mixeaza pentru 4-5 minute.

 

10Incorporati branza mascarpone si crema de branza apoi adaugati esenta de vanilie. Omogenizati bine toate ingredientele si continuati sa mixati pana obtineti cea mai fina si pufoasa crema de branza din lume 🙂 .

11Pentru asamblare impartiti crema uniform intre cele trei blaturi si pastrati o parte pentru a acoperi suprafata si partile laterale. Se transfera tortul la rece pentru cateva minute dupa care se tapeteaza pe laterale cu nuca macinata si se orneaza cu ajutorul unui pos cu varful stelat.

Daca v-a placut reteta sper sa o incercati si sa va bucurati cu prietenii sau cu familia savurand o felie din acest tort delicios de morcov cu crema de branza.

Sa aveti pofta!

print

8 COMENTARII

    • Buna Luminita!
      Da. Nu este mult, desi asa pare. Iese un blat extraordinar de pufos, moale si suficient de umed incat sa nu aiba nevoie de nicio insiropare. Ti-l recomand cu cea mai mare incredere. 🙂

    • Buna Gianina,
      Doar untul trebuie sa fie la temperatura camerei. Il freci bine cu zahar pana obtii o spuma alba si aerata apoi adaugi mascarpone si crema de branza rece si le omogenizezi bine. Nu amesteci foarte mult dupa ce le adaugi. O sa iti dai seama cand ai obtinut o crema fina si te opresti. Intr-un minut ar trebui sa fie gata. Poti sa insisti mai mult la unt ca sa ai o crema fina, dar dupa ce pui crema de branza nu e nevoie de foarte mult timp ca sa fie ok. Spor!

  1. Pot să înlocuiesc acea linguriță de ghimbir din rețeta cu scorțișoară? Mai concret pot pune 2 lingurițe de scorțișoară! Este prea mult cumva

    • Buna Mihaela,
      Este posibil sa fie putin cam multa totusi. Eu zic sa il inlocuiesti doar cu o jumatate de lingurita, ca sa nu predomine foarte mult. Mai poti folosi chiar si vanilie sau coaja de lamaie netratata. Pana la urma este un plus de aroma si te poti adapta dupa gusturile preferate… 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here