Imi place sa pregatesc dulceata de gutui in fiecare an. Nu imi lipseste niciodata din debara si ador mirosul de scortisoara care umple in aceasta perioada casa de arome cu iz de sarbatori de iarna.
A mai ramas ratacit un borcan de anul trecut si m-am gandit ca ar fi foarte potrivit sa incropesc pentru weekend o prajitura delicioasa cu dulceata de gutui si nuci caramelizate. Este o combinatie irezistibila si cu greu te poti abtine sa nu savurezi o felie plina cu bucatele extrem de gustoase de gutui si nuci invelite in caramel asezate in mijlocul a doua blaturi de vanilie pufoase si usor insiropate.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 4 oua
- 2 galbenusuri
- 170 gr. zahar
- 150 gr. unt
- 4 linguri de faina
- 2 linguri de amidon
- 1 lingurita esenta de vanilie
Pentru crema:
- 250 gr. mascarpone
- 250 gr. smantana pentru frisca
- 2 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie
- 15 gr. gelatina
Pentru umplutura:
- 150 gr. nuci
- 150 gr. zahar
- 500 gr. dulceata de gutui
Pentru glazura lucioasa:
- 70 ml. apa
- 100 ml. lapte condensat
- 70 gr. zahar tos
- 30 gr. zahar pudra cu aroma de vanilie
- 80 gr. sirop de glucoza
- 10 gr. gelatina
- 150 gr. ciocolata alba
- colorant alimentar rosu si galben
Metoda de preparare:
Pentru blat:
1Puneti la foc mic un vas cu putina apa pentru a crea o baie de aburi si asezati deasupra un bol de inox in care amestecati cu un tel ouale, galbenusurile si zaharul tos. Ideal ar fi ca amestecul sa nu depaseasca 45° C, dar daca nu aveti la indemana un termometru, este suficient sa verificati momentul in care zaharul s-a topit complet si sa dati bolul deoparte.
2Se topeste untul in cuptorul cu microunde pentru cateva secunde apoi se mixeaza foarte bine ouale pana devin spumoase, se albesc si isi tripleaza volumul.
3Incorporati untul putin cate putin dupa care puneti esenta de vanilie si adaugati cu grija faina cernuta impreuna cu amidonul de porumb. Folositi o lingura de lemn sau o spatula si efectuati miscari cat mai ample.
4Se imparte compozitia in doua si se coc cele doua blaturi pentru 25 – 30 de minute in cuptorul incins in prealabil la 180 ° C. Nu am mentionat de tapetarea celor doua tavi pentru ca le-am folosit pe cele din silicon care nu necesita tapetare, insa daca folositi altfel de tavi decat cele neaderente, va recomand sa le ungeti inainte cu putin unt si sa asezati deasupra hartie de copt.
Pentru crema:
1Puneti la hidratat 15 grame de gelatina in putina apa rece pentru cateva minute, apoi frecati 250 gr. de mascarpone cu doua linguri de zahar pudra cu aroma de vanilie.
2Separat se bate smantana pentru frisca dupa care se amesteca cu spuma de mascarpone si se incorporeaza gelatina topita pentru 5-10 secunde la microunde in doua linguri de lapte.
Pentru umplutura:
1Caramelizati nucile cu zaharul intr-o tigaie antiaderenta cu fundul cat mai gros apoi rasturnati-le pe o foaie de silicon. Lasati-le sa se raceasca bine, apoi tocati-le dupa cum va doriti, mai mici sau mai mari (eu am vrut sa le las putin mai maricele).
2Pentru montare se incepe cu un strat de crema care se intinde uniform pe fundul unei tavi de silicon, se continua cu unul dintre blaturi pe care il puteti insiropa foarte putin, apoi se asterne un strat de dulceata si se presara nucile tocate. Distribuiti uniform si restul de crema si finalizati cu cel de-al doilea blat. Dupa o insiropare usoara lasati prajitura la congelator timp de cateva ore pentru a se intari suficient incat dupa rasturnare sa ii puteti aseza deasupra cu usurinta un strat apetisant de glazura lucioasa cu efect de oglinda.
Pentru glazura lucioasa:
1Hidratati gelatina pentru 5 minute in 2-3 linguri de apa rece.
2Se pune pe foc mic o craticioara in care se adauga apa, zaharul si cele 80 de grame de glucoza lichida, apoi se lasa la fiert pentru cateva minute, cat sa se topeasca complet zaharul si glucoza.
3Se indeparteaza de la caldura si se adauga gelatina amestecand pentru cateva secunde pana ce aceasta se dizolva in totalitate.
4Turnati lichidul fierbinte peste ciocolata, adaugati laptele condensat si lasati bolul deoparte pentru 5 minute.
5Pregatiti un blender de mana si omogenizati compozitia astfel incat sa obtineti o glazura lucioasa si neteda pe care va sfatuiesc sa o strecurati preventiv, evitand astfel aparitia unor eventuale bucati de ciocolata ne topita complet.
6La final se adauga colorantul alimentar si se lasa deoparte sa se raceasca pana ajunge la o temperatura de 32-33 ° C.
7Scoateti prajitura congelata din tava si turnati glazura cat mai rapid. Lasati-o pentru cateva minute la temperatura camerei, dupa care o puteti portiona si servi cu nerabdare alaturi de cei dragi.
Sa aveti pofta!