ANGHINARE CU VINEGRETA DE MUSTAR

0
2399
Grad de dificultate: Usor
Timp de preparare: 60 min.
Numar de portii: 2

Am mancat anghinare prima oara la un restaurant intr-o combinatie de peste cu garnitura de orez si la momentul respectiv mi s-a parut exceptionala. Desi nu mai am gustul atat de puternic in minte, nu pot sa imi dau seama daca a fost proaspata sau conservata.

Zilele trecute am zarit-o pe o taraba din piata Obor si m-am si infipt la ea spre satisfactia doamnei care era destul de surprinsa de incantarea care mi se citea pe fata. Mi-a parut rau de dezamagirea ei uitandu-se la cele cateva ladite pe care le expusese alaturi de cateva fructe exotice din care oferea clientilor cate o bucatica pentru a se convinge de calitatea si gustul proaspat al acestora. Din pacate anghinarea nu se putea testa si risca sa ramana cu o cantitate destul de maricica ce urma sa se deterioreze, desi ii scazuse pretul extraordinar de mult in comparatie cu cele micute si amarate pe care le vasusem cu doar o saptamana in urma intr-un hypermarket.

M-am decis sa pregatesc o reteta destul de simpla de anghinare cu vinegreta de mustar si va recomand sa o incercati si voi macar o data pentru ca mi se pare o gustare intr-adevar deosebita.

Ingrediente:

  • 2 anghinare medii
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 tija de telina
  • 2 linguri de otet
  • 100 ml. vin alb
  • 1 frunza de dafin
  • 1 lingura ulei de masline

Pentru vinegreta de mustar:

  • 1 lingura de mustar de Dijon
  • 1 lingurita de otet din vin
  • 1 catel mic de usturoi (optional)
  • 100 ml. ulei de rapita sau de floarea soarelui
  • sare si piper dupa gust

Metoda de preparare:

1Pentru inceput puneti la fiert o oala cu 2 litri de apa in care adaugati o ceapa intreaga, cateva rondele de morcov, foaia de dafin si o tija de telina. Lasati-le sa fiarba bine pentru a obtine astfel un fond de legume, apoi adaugati vinul, otetul si o lingura de ulei de masline. Puneti o lingurita rasa de sare si lasati supa de legume sa mai dea in cateva clocote.

2Pregatiti un bol cu apa rece in care stoarceti zeama de la o jumatate de lamaie si mai taiati si cateva feliute pentru a va asigura ca il aveti alaturi imediat ce curatati anghinarea. Oxideaza destul de repede si este recomandat sa o scufundati cat mai rapid in apa cu lamaie cat timp o curatati pe urmatoarea.

3Se smulge codita de anghinare sau se taie cat mai aproape de bulb dupa care se inlatura primele frunze de pe margine. Taiati cu o foarfeca de bucatarie varfurile frunzelor ramase la baza, apoi folositi cutitul si indepartati varful anghinarei in totalitate. Nu aveti nevoie de el, mai ales ca se consuma doar partea carnoasa de jos a fiecarei frunze si miezul extraordinar care se lasa putin asteptat pana sa ajungi la el. Ideal ar fi ca si mijlocul fibros de deasupra miezului sa fie scos de la inceput pentru ca nu este comestibil, dar este destul de dificil, mai ales daca vrei sa pastrezi forma acestui „ciulin” minunat pentru o prezentare cat mai apetisanta in farfurie. In urma prepararii termice si dupa ce se consuma frunzele se va scoate oricum foarte usor cu o lingura si veti descoperi cu placere miezul mult asteptat.

4Dupa ce ati curatat cele doua anghinare, puneti-le sa fiarba la foc potrivit in supa de legume timp de cel putin o jumatate de ora sau in functie de marime. Se pot testa daca sunt gata introducand varful unui cutit la baza lor, unde a fost taiata codita sau prin smulgerea unei frunze din cel de-al treilea rand (aproape de mijloc). Daca iese cu usurinta, inseamna ca anghinarea este fiarta suficient.

5Pentru vinegreta se pune intr-un bol mustarul, usturoiul dat pe razatoarea cea fina si o lingurita de otet din vin. Asezonati si amestecati bine. Turnati usor peste pasta de mustar uleiul in fir foarte subtire si emulsionati daca mai este nevoie cu 2 linguri de apa fierbinte.

6Cand anghinarea este gata se lasa la scurs intr-o sita cu varful in jos pentru cateva minute apoi se serveste alaturi de vinegreta de mustar.

Sa aveti pofta!

print

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here