PLACINTA FRAGEDA CU MERE DUPA RETETA BUNICII

29
509344
Grad de dificultate: Mediu
Timp de preparare: 90 min
Numar de portii: 30

De cate ori nu vi se face si voua dor de o placinta frageda cu mere dupa reteta bunicii? Sa fie proaspata si aburinda cu miros imbietor de scortisoara ce te duce cu gandul la copilarie si parca abia astepti sa imparti ditamai tava cu familia si prietenii apropiati…

In vara asta am petrecut momente foarte placute si relaxante la Moeciu alaturi de fostii colegi si s-a intamplat sa savuram impreuna o astfel de placinta intr-o minunata locatie de la Cheile Gradistei. Cu inghetata de vanilie, e adevarat, si putin cam micuta fata de pofta pe care o aveam majoritatea dintre noi care am comandat-o. Pe tot parcursul plimbarii in zona am fost cu ochii la merele apetisante si verzi care erau la tot pasul in pomii din curtea localnicilor. Ma asteptam sa le gasesc de cumparat in fata portii lor si, spre norocul meu, la intoarcerea spre casa am zarit o batranica ce mi-a linistit sufletul si m-a lasat sa aleg din cele doua soiuri dietetice si foarte sanatoase, dupa cum mi le-a recomandat inainte sa imi umple sacosa.

Am mancat imediat cate unul impreuna cu prietenele mele si dupa cateva zile, cand mai aveam doar cateva, mi-a venit ideea sa pregatesc aceasta placinta frageda cu mere dupa reteta bunicii. Se face foarte usor, desi la prima vedere nu este asa, dar va rog sa ma credeti ca merita putin efort, mai ales daca aveti in debara si o cutie cu untura de la tara care merita folosita la aceasta reteta.

Ingrediente:

Pentru aluatul fraged:

  • 500 gr. faina
  • 180 gr. untura (sau 200 gr. unt)
  • 100 gr. zahar pudra
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • ¼ lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2 oua
  • 2 linguri de smantana
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • 1 praf de sare

Pentru umplutura:

  • 1 kg. mere
  • 100 gr. zahar
  • 1 lingurita scortisoara

Metoda de preparare:

1Se amesteca intr-un bol faina cu bicarbonatul de sodiu si un praf de sare, zaharul si zaharul vanilat, dupa care se adauga untura rece si se framanta cat mai delicat, daca se poate cu buricele degetelor, astfel incat sa obtineti un amestec nisipos in care se vad inca bilute mici de grasime. Daca nu doriti sa folositi mainile, puteti prepara acest aluat fraged si la robot, folosind functia puls de cateva ori pana obtineti consistenta mentionata mai sus.

2Adaugati ouale si doua linguri generoase de smantana, puneti si coaja de la o lamaie, apoi combinati ingredientele pana la incorporarea completa, fara a exagera cu amestecarea aluatului care se poate incalzi peste masura.

3Impartiti aluatul in doua parti egale care se invelesc in folie alimentara si bagati-le la rece pentru cel putin o jumatate de ora.

4Intre timp se dau pe razatoare merele acrisoare si se amesteca impreuna cu zaharul si o lingurita de scortisoara macinata.

5Incingeti cuptorul la 170° C, tapetati tava cuptorului cu hartie de copt (a mea are dimensiunile de 35×35 cm.) si intindeti prima foaie de aluat. Ajutati-va de sucitor pentru a o aseza pe fundul tavii si nu va faceti griji daca se mai rupe din loc in loc sau daca nu este uniforma pe margini. Doar este facuta acasa, o puteti remedia cu usurinta si va asigur ca marginea se va manca direct din tava.

6Se pun deasupra merele rase si scurse putin de zeama lasata, apoi se aseaza deasupra si cea de-a doua foaie de aluat.

7Luati o furculita sau un cutit ascutit si intepati foaia de deasupra pentru a inlesni iesirea aburilor din interior.

8Coaceti placinta cu mere pentru cel putin 45-50 de minute la 170° C, dupa care presarati pe deasupra un strat generos de zahar pudra cu aroma de vanilie si o portionati dupa preferinte.

Sa aveti pofta!

print

29 COMENTARII

  1. Tocmai ce am scos prajitura din cuptor si am gustat, e delicioasa❤️ Exact ca prajitura facuta de bunica! Multumesc mult pentru reteta!

  2. Este o prăjitură extraordinară!Un gust aromat,superb! Este prin dată când la s review unei rețete dar chiar eu extraordinară.Eu am folosit unt și am lăsat-40 min in cuptor! Mulțumesc de rețetă!

    • Ma bucur mult ca ai folosit reteta mea si sunt foarte incantata de mesajul tau. Iti multumesc pentru aprecieri si te astept oricand cu drag. 🙂

  3. Astazi am încercat o si eu.
    Inca este la cuptor. Citind comentariile dvs data viitoare o sa inlocuiesc untul cu untura ?.
    Spor la gatit tuturor?

    • Buna Isabela,
      Sunt convinsa ca a iesit foarte buna oricum… 🙂 Daca ai untura, chiar te sfatuiesc sa o folosesti la aceasta placinta cu mere. Merge excelent si la cea cu dovleac. Cu siguranta o sa simti gustul si textura care te duc automat cu gandul la bunica… 🙂 Spor!

    • In reteta asta de la bunica nu se calesc. Poti sa o faci daca doresti, dar cred ca depinde si de mere. Eu prefer aceasta varianta pentru ca se simte mult mai bine umplutura de mar proaspat.

  4. E o reteta usoara, am preferat sa o citesc si sa o pregatesc!!! Suntem agasate de super retete cu ingrediente multiple, in care simplitatea si bunul simț si gust nu sunt mentionate!!! Asteptam si alte retete, la fel de simple si bucuroase!!!

  5. Buna am incercat si eu reteta si a iesit foarte frageda si foarte gustoasă o recomand cu toată încrederea. Multumesc pentru reteta!!

  6. Intr o luna de zile este a doua data cand o fac aceasta placinta, cu untura iese fenomanel de gustoasa. Cred ca este cea mai buna placinta cu mere pe care am mancat o plus ca pare de cofetarie! Multumesc si Sarbatori cu lumina si sanatate va doresc

    • Nu-i asa ca untura e tot secretul?! 🙂 Sunt foarte incantata ca ti-a placut. Sarbatori Binecuvantate si tie si multa, multa sanatate! Paste Fericit!

  7. Stimata Nicole, te-am gasit pe google intamplator cand cautam o reteta de ardei umpluti la cuptor si acum stau sa copiez din retetele tale publicate care mi se par delicioase. O singura intrebare am si eu. In loc de mere se poate umple aceasta placinta si cu dovleac? Si daca se poate cum faci umplutra? Multumesc anticipat si felicitari pentru retetele gustoase.

    • Draga Consuela.
      Iti multumesc din suflet pentru aprecieri si sper sa ramai un cititor fidel si pe mai departe. 🙂
      Cu siguranta se poate folosi aceeasi reteta si cu umplutura de dovleac. Dai dovleacul pe razatoare (cam 1 kg- 1,5 kg in functie de cat de gros preferi stratul de umplutura), adaugi 2-3 linguri de zahar si il calesti in 50 gr. de unt pentru 15-20 de minute, cat sa se reduca si sa nu isi schimbe culoarea foarte mult, mai ales ca se va mai gati si in cuptor. Ca arome poti folosi aceeasi scortisoara sau nucsoara. Merg foarte bine impreuna. Lasi umplutura sa se racoreasca si o distribui intre cele doua foi.
      Cateva detalii despre asta, mai poti gasi si la reteta de strudel cu dovleac.

  8. Suntla a doua sarja in 48 de ore. Se face rapid si cu rezultate maxime
    Super reteta de placinta cu mere si gust de copilarie

    • Iti multumesc frumos Raluca pentru aprecieri si nu pot decat sa ma bucur ca ai avut aceeasi senzatie de copilarie ca si mine de fiecare data cand o pregatesc. Iti doresc sa ai parte de Sarbatori frumoase si imbelsugate alaturi de cei dragi. Un An Nou fericit si plin de impliniri!

  9. Delicioasa! Am facut aseara si a iesit „ca la carte”. O savuram de la mic la mare ❤️
    Multumim pentru reteta!
    Sarbatori frumoase! ?

    • Sunt incantata ca ai incercat-o si ma bucur ca v-a placut! 🙂 Va multumesc pentru urari si va doresc Sarbatori linistite! 🙂

  10. oare nu vreti sa stiti si cate inghitituri ies? Sa fim seriosi acum,asta in cazul in care nu stiti nici ce e ala cuptor aveti pretentiile astea!

    • Eu zic sa fim ingaduitori. Poate nu se vedea foarte clar din fotografii tava cuptorului, desi intotdeauna incerc sa postez cat mai multe detalii din reteta, atat cu poze, cat si in cuvinte.
      Pe de alta parte, aluatul fraged poate fi adaptat destul de usor in reteta. Dupa ce il impartim in doua, vedem cat se poate intinde (in functie de tava pe care o avem) astfel incat sa obtinem o grosime de aproximativ 3-5 mm. Ups!… nici asta nu mentionasem… 🙂

    • Am omis, intr-adevar, sa mentionez. Deja am facut aceasta modificare. Multumesc foarte mult pentru observatie.
      Eu am folosit tava cuptorului pentru ca este cea mai mare (dimensiunile foilor ies de aproximativ 35×35 cm.) si nu are marginile foarte inalte. Si tot e prea putina placinta de fiecare data… 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here