ARIPIOARE LIPICIOASE MARINATE IN IAURT

0
813
Grad de dificultate: Usor
Timp de preparare: 1 ora
Numar de portii: 3

Tare mult mi-as dori sa fiti langa mine pentru a savura aceste delicioase aripioare de pui lipicioase marinate in iaurt cu o zi inainte.  Sunt suculente si fragede, au o aroma irezistibila de ghimbir si usturoi combinate cu sos de soia si suc proaspat de ananas, iar gustul lor special completat de glazura lipicioasa din sosul dulce-acrisor te face sa nu te mai opresti pana la ultima bucatica.

In afara de faptul ca trebuie sa stea la marinat cat mai mult timp posibil, se pregatesc extrem de usor si sunt gata in mai putin de o ora cu doar un strop de ulei si fara prea mare deranj in bucatarie.

Va recomand aceasta reteta, mai ales ca este destul de versatila prin faptul ca puteti marina carnea in orice fel de ingrediente doriti, de la bere, sau vin si pana la sosurile binecunoscute de soia, Oyster, Teriyaki, Hoisin, etc., sau nenumaratele condimente si ierburi aromate pe care le puteti adauga pentru un plus de gust.

Ingrediente:

  • aripioare de pui – 1 kg.
Pentru marinada:
  • 125 gr. iaurt
  • 50 ml. sos de soia
  • 25 ml. sos worcester
  • 1 lingura de mustar
  • 2 linguri ketchup
  • ½ lingurita ghimbir ras
  • 2 catei de usturoi
  • ¼ lingurita piper proaspat macinat
Pentru sosul dulce-acrisor de ananas:
  • 80 ml. sos de soia
  • 150 ml suc de ananas proaspat
  • 2 linguri de otet balsamic
  • 1 lingura de otet din vin
  • 3 linguri de miere
  • ½ lingurita fulgi de chili
  • 3 feliute de ghimbir tocat
  • 3 catei de usturoi ras
  • 1 lingura amidon
  • 1 lingura seminte de susan
Pentru garnitura:
  • ¼ ananas proaspat
  • 1 lingura zahar pudra

Metoda de preparare:

Marinati intotdeauna aripioarele pentru cel putin o ora sau peste noapte

Este o etapa esentiala pentru fragezime si gust. Cu cat mai mult vor sta la marinat, cu atat mai mult vor prelua din aromele marinadei si se vor fragezi foarte bine.

1Asezati aripioarele portionate intr-un bol si amestecati-le bine cu toate ingredientele pregatite pentru marinada. Acoperiti castronul cu o folie si dati-l la rece pentru cel putin o ora sau peste noapte.

2Inainte de a le baga la cuptor lasati-le sa stea la temperatura camerei macar o jumatate de ora si setati temperatura la 190° C. Asezati-le intr-o tava antiaderenta stropita cu o lingura de ulei si coaceti-le pentru circa 45-50 de minute.

3Cand sunt bine rumenite si destul de patrunse, asezati-le intr-un bol si inveliti-le din belsug cu sosul dulce-acrisor de ananas pentru care gasiti reteta mai jos.

Metoda de preparare sos dulce-acrisor de ananas:

4Puneti toate ingredientele pregatite pentru sos intr-o craticioara micuta incepand cu sosul de soia, sucul de ananas proaspat, otetul si mierea, apoi adaugati usturoiul si ghimbirul urmate de praful de chili in functie de cat de picant il doriti ( la cantitatea pe care am pus-o eu cred ca mergea putin mai picant…  🙂 ).

5Se dizolva amidonul de porumb in doua-trei linguri de apa rece si se adauga peste celelalte ingrediente.

 

6Puneti craticioara la foc mic si lasati-o sa dea in clocot pentru 4-5 minute, cat sa se combine toate aromele si sa se ingroase usor. Amestecati constant si gustati pentru a verifica echilibrul din sosul lucios, apoi dati-l deoparte si lasati-l sa se racoreasca pentru cateva minute inainte de a scufunda aripioarele prajite in el.

7Pentru garnitura pastrati un sfert de ananas ( sper ca nu l-ati mancat pe tot intre timp 🙂 ) pe care il taiati in rondele potrivite de aproximativ 5-6 mm. si rumeniti-l intr-o tigaie presarata cu o lingura de zahar pudra. Se va carameliza usor pe ambele parti, iar dupa doar cateva minute aveti gata preparat un intreg platou de aripioare lipicioase glazurate cu un sos dulce-acrisor extrem de gustos si aromat care te face sa te lingi pe degete.

8Sper sa nu uitati de semintele de susan ce trebuie presarate peste aripioare inainte de a le scoate din bol. Mai puteti completa si la final pentru un plus de textura si gust daca sunt printre preferatele voastre, mai ales ca se potrivesc foarte bine in aceasta reteta.

Sunt convinsa ca le veti savura cu placere si ca veti repeta aceasta reteta din ce in ce mai des, asa incat va astept cu impresii si pareri, sau, de ce nu, cu poze imortalizate inainte de a goli farfuriile.

Sa aveti pofta!

printeaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.