CHEESECAKE GLAZURAT CU LAMAIE SI LEVANTICA

0
849
Grad de dificultate: Mediu
Timp de preparare: 90 min
Numar de portii: 14

Ma tot intrebam cum ar iesi prajiturelele cu levantica, mai ales ca de cand ma stiu ador mireasma ei florala, imbietoare si calmanta ce imi inspira o stare de buna dispozitie si relaxare.

Am vazut ca se cultiva destul de des in ultima perioada fiind o planta cu un spectru destul de larg de utilizare atat pentru produse cosmetice, cat si datorita calitatilor ei terapeutice, dar, cu parere de rau, nu am vazut niciodata o plantatie violet care sa ma uimesca prin culoare si miros, asa cum imi imaginez ca a simtit o prietena de-a mea care a imortalizat acest moment si mi-a promis ca imi pastreaza un manunchi de flori aromate. Pana sa ma intalnesc cu ea, m-a surprins altcineva cu doua buchetele generoase care mi-au imbogatit casa de arome surprinzatoare si m-au incitat sa gandesc un desert demn de o intalnire cu prietenele la o sedinta de infrumusetare.

Un cheesecake glazurat cu lamaie si levantica este desertul diafan – putin acrisor si cu o aroma destul de fina de levantica, cel mai potrivit pe care puteam sa il savurez intr-o companie foarte placuta si relaxanta alaturi de prietenele mele si fetele de la An-Le Class Studio, iar glazura lucioasa si aromata de asemenea cu levantica a completat reteta de succes prin efectul sau de oglinda ce se potrivea perfect cu locatia in care ne aflam.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 3 oua mari
  • 3 linguri de zahar
  • 2 linguri de ulei
  • 2 linguri de faina
  • 2 linguri de cacao
  • 1 praf de sare

Pentru crema:

  • 250 gr. mascarpone
  • 200 gr. crema de branza
  • 4 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie
  • 200 ml. smantana pentru frisca
  • 150 ml. lapte
  • 1 lingurita levantica uscata (4-5 crengute)
  • 1 lamaie
  • 1 plic gelatina (10 gr.)

Pentru glazura:

  • 60 ml. apa
  • 70 ml. lapte condensat
  • 70 gr. zahar
  • 100 gr. sirop de glucoza
  • 1 lingurita levantica uscata
  • 10 gr. gelatina
  • 100 gr. ciocolata alba
  • colorant alimentar rosu si albastru

Metoda de preparare:

Cum sa pregatesti acasa un blat subtire in trei pasi

1Pentru inceput porniti cuptorul si setati temperatura la 180°C.

 

2Se mixeaza bine intr-un bol cele 3 oua pregatite pentru blat impreuna cu zaharul , apoi se adauga uleiul si ingredientele uscate pe care le cerneti in prealabil si le omogenizati in compozitie cu ajutorul unei spatule.

3Tapetati o tava patrata de cuptor cu hartie de copt si turnati amestecul obtinut pe care il coaceti timp de 10-15 minute.

 

Reteta mea de cheesecake fara coacere cu mascarpone, crema de branza si infuzie de lamaie si levantica

1Puneti intr-un ibric 150 ml. lapte pe care il aduceti la temperatura de fierbere, apoi adaugati peste el 4-5 crengute de levantica uscata (aproximativ 1 lingurita de flori) si 1 lingurita de coaja de lamaie, dati vasul deoparte si lasati-le la infuzat pentru 5-10 minute.

2Hidratati gelatina in doua-trei linguri de apa rece, dupa care o puneti peste laptele caldut si o dizolvati in totalitate.

 

3Intre timp se pregateste crema amestecand foarte bine 250 gr. mascarpone cu 200 gr. crema de branza si 4 linguri de zahar pudra cu aroma de vanilie lasate pentru cateva minute la temperatura camerei, iar la final se adauga smantana rece pentru frisca si se mai mixeaza pentru cateva minute. Se completeaza cu zeama de la o lamaie si cu laptele in care ati facut infuzia de lamaie si levantica racit si strecurat.

4Pentru forma finala se poate folosi o tava de silicon cu semisfere sau forme de briose in care se imparte compozitia astfel incat sa ramana deasupra 4-5 mm spatiu unde sa incapa cercurile decupate pe masura din foaia de blat.  Acestea vor fi de fapt baza cheesecake-ului cu lamaie si levantica.

5Dati tava la rece pentru cel putin cateva ore, sau peste noapte, iar inainte de a turna glazura lucioasa mutati-le pentru 30 de minute la congelator astfel incat atunci cand le scoateti din forme sa va fie mult mai usor.

Cum pregatim o glazura lucioasa cu efect de oglinda din lapte condensat, sirop de glucoza si ciocolata alba

1Pentru glazura se pun intr-o craticioara apa, laptele condensat, zaharul si siropul de glucoza (sau mierea, in situatia in care nu aveti la indemana glucoza, asa cum am procedat eu la tortul de ciocolata cu zmeura si glazura lucioasa –  gasiti acolo reteta detaliata cu poze), dupa care se lasa pentru cateva minute pe foc mic pana se topeste zaharul si se obtine un fel de sirop. Spre final puneti peste el o lingurita de levantica uscata si lasati-o la infuzat pentru 3-4 minute acoperind vasul cu un capac.

2Separat hidratati gelatina in 2 linguri de apa rece, apoi adaugati-o in lichidul inca fierbinte pe care l-ati strecurat astfel incat sa indepartati florile de levantica si dizolvati-o bine.

3Se toarna lichidul peste ciocolata alba rupta in bucati cat mai mici si se lasa deoparte pentru 5 minute, timp in care aceasta se inmoaie lent si se topeste pe jumatate. Luati un blender de mana si mixati amestecul pana ce observati ca ciocolata se topeste definitiv, apoi strecurati-l, adaugati colorantul rosu si albastru pana obtineti culoarea dorita si lasati bolul deoparte.

4Folositi un termometru, iar cand temperatura amestecului ajunge undeva la 32-33°C, scoateti prajiturelele din forme, asezati-le pe un gratar si turnati cu grija glazura obtinuta.

Nu conteaza daca au mai ramas cateva spatii neacoperite, va asigur ca sunt delicioase, iar efectul produs printre prieteni va va umple de bucurie chiar si cu putina intarziere dupa o binemeritata sedinta foto, cum mi se intampla mie deseori. Asa a fost si acum, cand m-am convins inca o data ca deserturile sunt facute in special sa fie impartite cu familia sau cu prietenii pentru a le simti gustul cu adevarat.

Multumesc Ana cu aceasta ocazie pentru atmosfera si pentru sprijinul oferit in realizarea unor fotografii de efect.

Sa aveti pofta!

printeaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.