Mi-am dorit o adevarata reteta de sarbatoare pentru ziua de Florii cu ocazia dezlegarii la peste cand am cumparat aceasta minunata bucata de salau proaspat si ce poate fi mai potrivit decat un file de salau cu sos de lamaie si cartofi natur alaturi de o salata proaspata de fenicul si castraveti.
Ador lamaia in combinatie cu orice fel de peste si se potriveste in orice sos, fie el simplu, cu capere sau cu marar, dar este si mai delicios daca are o aroma subtila de vin alb si un praf de curry. Sper sa il incercati pe acesta si va garantez ca nu veti da gres, mai ales daca il folositi la un peste mai gras ca si somonul sau pastravul somonat.
Ingrediente:
- 300 gr. file de salau
- 1 lingura condimente pentru peste Nouvelle Cousine
- ½ lamaie
- ½ lingurita praf de curry
- 1 lingurita amidon de porumb
- 200 ml. vin alb
- 75 gr. unt
- ½ castravete Fabio
- ¼ buc. fenicul
- 2 cartofi
- 2 fire de marar
Metoda de preparare:
1Portionati pentru inceput fileul de salau, apoi condimentati-l cu sare, piper si condimente speciale pentru peste.
2Puneti la fiert cartofii cu tot cu coaja intr-o oala cu apa rece si putina sare, ori, pentru rapiditate, ii puteti curata si pune la fiert taiati in cuburi cat mai potrivite.
3Pentru salata de fenicul si castraveti se ia o ustensila de curatat legume cu ajutorul careia se pot forma suvite foarte subtiri de castravete proaspat si se taie julienne un sfert din feniculul cu aroma inconfundabila de anason pe care l-am cumparat special pentru aceasta salata (o reteta similara puteti gasi si aici). Presarati deasupra un praf de sare, stropiti cu un pic de zeama de lamaie, apoi tocati marunt un fir de marar si lasati salata deoparte.
4Coaja de lamaie se paseaza foarte bine intr-un mojar cu pistil (sau se poate da pe razatoarea cea fina), se amesteca cu 2-3 lingurite de suc de lamaie, dupa care se adauga peste ele un praf de curry (cam o jumatate de lingurita) si se omogenizeaza bine.
5Luati o craticioara potrivita pentru sos, turnati in ea 150 ml. vin alb si adaugati amestecul de lamaie si curry. Se pun impreuna la foc mic pentru cateva minute, cat sa dea in cateva clocote care vor ajuta la eliminarea alcoolului, apoi se adauga o lingurita de amidon dizolvat in doua-trei linguri de apa rece.
6Dupa ce veti lasa sosul sa se ingroase pentru cateva minute, adaugati un cubulet de unt rece care il va emulsiona si mai bine dandu-i un luciu suplimentar si opriti focul.
7Fileul de salau se prajeste foarte rapid intr-un strop de ulei, iar cand se observa ca a prins putina culoare pe ambele parti, se adauga 50 ml. vin si se lasa pentru 2-3 minute sub un capac.
8Verificati daca s-au fiert cartofii, adaugati peste ei o bucatica de unt si putin marar pentru o aroma suplimentara, apoi condimentati-i in functie de gustul personal.
9Se aranjeaza farfuria apetisanta cu mult sos acrisor de lamaie peste care se pun fileurile suculente de salau cu aroma de vin, cartofii natur aburinzi si nelipsita salata proaspata de fenicul si castraveti.
Sa aveti pofta!
Este o reteta delicioasa,si foarte bine explicata.Felicitari si multumiri.