RONDELE DE SOMON LA ABURI CU PIURE DE BROCCOLI SI SPANAC

0
6523
Grad de dificultate: Usor
Timp de preparare: 40 min
Numar de portii: 2

Somonul, ca si sursa principala de grasimi sanatoase Omega 3, se numara printre preferintele tuturor in mod special datorita beneficiilor recunoscute prin calitatile sale nutritive pentru organism, dar si a modului de gatire foarte versatil de la posare, pregatire la gratar sau la cuptor, ori la aburi sau en papillote.

Am ales pentru astazi o reteta, spun eu destul de usoara, cu rondele de somon gatite la aburi cu piure de broccoli si spanac pe care o puteti pregati oricand, mai ales daca aveti la indemana un steamer ( eu sunt foarte incantata de cel de la Philips pe care il am de foarte mult timp si rezista eroic).

Cu ce poti inlocui un steamer?!

In cazul in care nu aveti un astfel de aparat special pentru gatire la abur, nu este nici un capat de tara. Folositi o oala cu apa fierbinte in care asezati o strecuratoare sau o sita unde sa puneti pestele, fara a atinge insa nivelul apei fierbinti, si o acoperiti cu un capac. Aceasta tehnica de folosire a vaporilor emanati de apa fierbinte poate fi folosita atat pe aragaz cat si la cuptor si este o metoda de gatire rapida si foarte sanatoasa care asigura o pastrare a proprietatilor nutritive, dar si a fragezimii si a gustului cat mai delicat si original, fie ca este vorba de peste, ca in cazul meu, a puiului sau a legumelor proaspete, dar si a orezului nelipsit din aceasta reteta.

Ingrediente:

  • 2 buc. medalion de somon
  • condimente pentru peste
  • 3-4 buchetele de broccoli
  • o mana de spanac
  • 2 morcovi
  • 125 gr. orez basmati
  • 1 lamaie
  • 50 ml. smantana de gatit
  • sare si piper dupa gust

Metoda de preparare:

1Incepeti cu o craticioara calduta cu apa in care puneti la fiert orezul basmati, apoi continuati cu pregatirea medalioanelor de somon pentru care aveti nevoie de cu cutit cu lama mai lunga si subtire destul de flexibila. Desprindeti partea cu oase din interiorul medalionului lasand lama cutitului sa alunece usor pe langa coloana vertebrala cu oasele cele mari pana spre centru unde se afla osul mai gros, apoi indepartati-l cu grija folosind o foarfeca de bucatarie.

2Se scot cu rabdare eventualele oase ratacite care au mai ramas, apoi se dezlipeste cu atentie dintr-un capat o bucata de pielita care sa ne ajute la impachetarea de efect a rondelelor ce urmeaza a fi formate.

3Partea fara pielita se ruleaza inspre interior, peste ea se va suprapune celalalt capat dezosat, iar ruloul astfel format va fi sigilat cu pielita ramasa in exterior care il va uni astfel si va sustine rondelele de somon legate pe mijloc la final cu o sfoara alimentara.

4

Pregatiti steamer-ul, asezati cele doua rondele condimentate si asezonate pe un raft, iar deasupra puteti aseza morcovii bucatele pentru a se pregati aproape in acelasi timp cu somonul, desi acesta va fi gata in doar 10-12 minute.

5Intre timp se blanseaza buchetelele de broccoli si spanacul in apa fierbinte cu sare pentru 2-3 minute. Se scot intr-un bol cu apa rece si cuburi de gheata pentru a mentine o culoare aprinsa si pentru a stopa cat mai rapid procesul de gatire, apoi se paseaza intr-un blender cu smantana rece pana se obtine un piure fin si foarte delicios de un verde apetisant.

6Dupa ce potriviti gustul de sare si piper, nu va ramane decat sa il asezati pe farfurii si sa il savurati cu placere alaturi de rondelele de morcov si somon stropite pentru un plus de savoare cu o feliuta de lamaie acrisoara.

Sa aveti pofta!

print

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here