BANOFFEE – TORT CU BANANE SI CARAMEL

0
822
Grad de dificultate: Mediu
Timp de preparare: 3 ore
Numar de portii: 16

Este bine-cunoscuta combinatia irezistibila si nedespartita dintre banane si caramel, asa incat ideea unui tort Banoffee care sa ne incante gustul si sa incununeze cu succes o adevarata sarbatoare demna de un tort pe masura, a fost foarte inspirata daca tin cont de faptul ca s-a devorat cu o nespusa placere de toti invitatii la aniversarea unei persoane speciale.

Nu l-am mai pregatit niciodata pana acum, recunosc, tocmai de aceea am plecat de la gandul ca cine a denumit initial placinta Banoffee folosind aceasta combinatie reusita nu s-a inselat, iar reteta mea originala de tort Banoffee cu banane si caramel a fost completata cu un blat consistent de nuci insiropat cu cafea si o crema care s-a dorit a fi extrem de delicata prin combinatia de mascarpone cu frisca si caramel, nefiind nici pe departe atat de dulce si grea pe cat v-ati astepta.

Va recomand sa il pregatiti cu orice prilej, dar in mod special sa il impartasiti cu prietenii care nu vor ezita sa va laude si sa aprecieze cu adevarat aceasta delicioasa reteta cu un gust si o savoare de neegalat.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 250 gr. unt
  • 250 gr. zahar
  • 8 oua
  • 1 banana
  • 100 ml. espresso
  • 250 gr. faina
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • 125 gr. nuci tocate
  • 2 lingurite praf de copt
  • ½ lingurita bicarbonat

Pentru crema:

  • 150 zahar brun
  • 3 linguri de apa
  • 450 ml. smantana pentru frisca
  • 3 galbenusuri
  • 150 unt
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 250 gr. mascarpone
  • 3 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie

Pentru caramel:

  • 150 gr. zahar
  • 3 linguri de apa
  • 250 ml. smantana pentru frisca
  • 150 gr. unt
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Pentru insiropat:

  • 200 ml. cafea espresso indulcita

Pentru decor:

  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 1 banana
  • Optional – bomboane de ciocolata cu alune, caramele…

Metoda de preparare:

1Se incalzeste cuptorul la 170°C si se pregatesc doua tavi rotunde de 26 cm. care se tapeteaza cu unt si hartie de copt.

 

2Pentru blat se mixeaza pentru cateva minute untul moale lasat la temperatura camerei, apoi se adauga zaharul si se bat impreuna pana la realizarea unei creme spumoase deschisa la culoare. Adaugati ouale unul cate unul amestecand dupa fiecare pana la incorporarea completa, apoi pasati banana coapta bine si o amestecati in crema de unt.

3Pregatiti o ceasca de cafea tare espresso pe care o lasati pentru cateva minute deoparte sa se raceasca si o adaugati cu grija alaturi de coaja de lamaie pregatita pentru o aroma suplimentara.

4Intr-un bol separat se cerne faina impreuna cu bicarbonatul si praful de copt, apoi se incorporeaza usor cu o spatula in crema de unt. La final se adauga nucile tocate marunt, se omogenizeaza bine si se imparte amestecul obtinut in cele doua tavi pregatite care se baga in cuptorul preincalzit pentru 35-40 de minute. Se poate verifica blatul cu o scobitoare si este gata atunci cand se rumeneste usor si se desprinde de pe margini.

5Pentru crema folositi o craticioara cu fundul mai gros in care puneti la caramelizat zaharul impreuna cu 3 linguri de apa pana capata o culoare aramie transparenta si deschisa la culoare. Dati-o deoparte si incepeti sa turnati in fir subtire peste caramel 200 ml. smantana lichida fara a va opri din amestecat. Este o etapa foarte importanta astfel incat sa nu se raceasca brusc doar o parte din caramel care se va intari sau se va separa. Amestecand încontinuu, veti omogeniza treptat caramelul cu smantana lichida si veti obtine un sos foarte fin si catifelat in care adaugati cele 3 galbenusuri si le incorporati de asemenea foarte rapid. La final completati aroma cu o lingurita de esenta de vanilie si pregatiti cubuletele de unt (150 gr.) pe care le omogenizati bine in sosul caramel.

6Cat timp acesta se va racori nitelus, se mixeaza 250 ml. smantana pentru frisca cu 3 linguri de zahar pudra pana se intareste putin, apoi se adauga branza mascarpone si se mai bate pentru cateva secunde. Combinati cele doua amestecuri – cel de frisca si sosul caramel, apoi impartiti crema obtinuta in patru parti cat de cat egale pe care le veti folosi la lipirea celor patru foi de blat.

7Inainte de asamblare, este necesara insa prepararea sosului caramel suplimentar din care veti folosi o parte pentru straturile de crema si banane, iar cealalta jumatate (cu aproximatie) la finalizarea decorului de deasupra.

8Se topeste, cu grija desigur, zaharul impreuna cu putina apa la foc mic pana se caramelizeaza frumos, apoi se inlatura de la caldura si se adauga incet smantana lichida si untul pregatit cubulete astfel incat sa se raceasca uniform si sa se ingroase.

9Pentru asamblare asezati primul blat insiropat cu putina cafea, turnati o parte din crema pe care o intindeti usor cu o spatula sau lingura, apoi adaugati din loc in loc feliute de banana si cateva suvite de caramel. Se procedeaza in acelasi mod cu toate cele 4 blaturi care se acopera cu ultima parte de crema si rozete de frisca pe margine. Deasupra se pun, de asemenea, rondele de banana si se finalizeaza cu un strat consistent de caramel, dar si cu alte cateva decoruri pe care le aveti la indemana, cum ar fi bomboanele de ciocolata si alune sau sticks-uri de caramel cu ciocolata.

Sa aveti pofta!

printeaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.