Ma aflam intr-o mare incurcatura zilele trecute cand urma sa am invitati la cafea si, desi nu prea imi lipsesc dulciurile facute de mine pe masa, s-a intamplat sa ma aflu intr-o perioada in care sa tin si eu cateva zile post si sa incerc cu aceasta ocazie sa consum alimente si preparate cat mai sanatoase fara carne, cu cat mai putin zahar (daca nu se poate deloc… 🙂 ) sau fara gluten si carbohidrati.
Cred ca cele mai potrivite ar fi niste fursecuri rapide cu ovaz si unt de arahide (ca tot imi doream o reteta de post) la care sunt binevenite cateva fructe uscate – stafide si merisoare, dar si o banana putin mai mare care se potriveste foarte bine cu untul de arahide si va spori cantitatea de „lichid” de care am nevoie ca liant pentru realizarea acestor delicioase prajiturele.
Dupa cum v-ati dat seama, este o reteta sanatoasa fara gluten ce se pregateste extrem de usor si rapid folosind doar cereale cu fructe, fara oua sau unt, iar pentru a adauga putina dulceata nu am folosit decat doua linguri de miere care se poate inlocui la fel de bine cu putin sirop de artar.
Ingrediente:
- 150 gr. cereale de ovaz
- 175 gr. unt de arahide
- 2 linguri miere
- ½ lingurita scortisoara
- ¼ lingurita sare
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 banana
- 25 gr. seminte de floarea soarelui
- 25 gr. stafide
- 30 gr. merisoare
Metoda de preparare:
1Se combina intr-un bol fulgii de ovaz cu stafidele si merisoarele uscate, apoi se adauga semintele de floarea soarelui, sarea si praful de scortisoara si se omogenizeaza cu o spatula astfel incat fructele confiate sa fie distribuite uniform.
2Pasati separat banana coapta bine cu ajutorul unei furculite, dupa care rasturnati peste ea untul de arahide si cele doua linguri de miere, fara a uita, desigur la final, de esenta de vanilie.
3Integrati amestecul cremos peste ingredientele uscate din bolul alaturat, apoi luati o lingura mai sanatoasa si amestecati-le continuu pana obtineti un aluat omogen.
4Se formeaza 12 bilute potrivite care se aplatizeaza putin si se coc pentru 15-20 de minute in cuptorul incins in prealabil la 170° C.
Sunt foarte potrivite la micul dejun in combinatie cu un pahar cu lapte integral sau langa o cafea fierbinte savurata alaturi de musafiri si rezista intr-o cutie de carton la temperatura camerei pentru cel putin o saptamana.
Sa aveti pofta!