Ador tocanita de vita gatita lent care este atat de frageda incat ti se topeste in gura. Se pregateste foarte usor si merge la fel de bine alaturi de o portie de piure de cartofi, pilaf de orez sau doar alaturi de o mamaliguta fierbinte.
Pentru ea am pus deoparte zilele trecute in mod special o sticla de vin rosu de casa putin dulceag si cu o aroma delicata de struguri. M-a ajutat sa dau savoarea unica si foarte gustoasa a tocanitei de azi, iar cele doua pahare din ce a mai ramas… degustate la final, au incheiat cu succes o cina reusita.
Sunt convinsa ca va ganditi la ce fel de carne ar fi indicat sa folositi la acest gen de mancare. Ar fi pacat, desigur, sa sacrificati la o tocanita minunatia de muschiulet care este alegerea ideala pentru o friptura extraordinara la minut, asadar, cel mai indicat este sa pregatiti pentru ea cateva bucatele de pulpa sau, de ce nu, din antricotul pe care l-ati zarit cu cateva zile inainte in supermarket la raionul de carne proaspata.
Daca nu v-a venit ideea acestui meniu mai devreme, dati o fuga la macelaria renumita din piata unde sunteti deja cunoscuti 🙂 si veti fi sfatuiti, daca e nevoie, cu si mai multa amabilitate de domnul zambitor care abia asteapta sa va impartaseasca din experienta lui de ani de zile ce bucata este mai potrivita pentru tocanita voastra de vita.
Ingrediente:
- 400 gr. antricot de vita
- 3 cepe medii tocate solzisori
- 2 linguri amidon de porumb
- 200 ml. vin rosu
- 1 cubulet concentrat de legume
- 2 crengute cimbru
- 1 foaie de dafin
Metoda de preparare:
1Cu cel putin o ora inainte de pregatire, se scoate carnea din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei si se tavaleste cu grija prin doua linguri de amidon de porumb.
2Rumeniti apoi cubuletele pregatite intr-o tigaie cu doua-trei linguri de ulei, dupa care adaugati ceapa si lasati-le la foc mediu pentru cateva minute amestecand mereu.
3Condimentati cu sare si piper, apoi adaugati vinul si lasati-l sa dea in cateva clocote pana la evaporarea totala a alcoolului.
4Se dizolva cubul de legume (sau de vita daca aveti la indemana) in 600 ml. de apa fierbinte si se adauga peste carne in acelasi timp cu foaia de dafin si crengutele de cimbru.
5Lasati tigaia sa dea in clocot, apoi acoperiti-o cu un capac si lasati-o la foc mic pentru cel putin 2 ore amestecand din cand in cand.
6Urmariti-o indeaproape si mai completati daca este nevoie cu o cescuta de apa fierbinte.
Veti vedea cum sosul se ingroasa si are o consistenta foarte fina datorita amidonului care si-a facut treaba foarte bine, iar culoarea bruna-aramie pe care am obtinut-o nici nu m-a mai impins sa adaug vreun strop de pasta de tomate. Nu de alta, dar astazi prefer tocanita cat mai simpla. Vreau sa simt gustul dulceag al feliutelor moi de ceapa care merg nemaipomenit cu vita suculenta si foarte moale.
Am ales ca si garnitura un piure de cartofi pe care l-am facut cu cateva minute inainte de masa si va garantez ca a fost o minunatie impreuna cu sosul dulce si foarte aromat din preparatul delicios de azi pe care l-am garnisit la final cu 2-3 frunze apetisante de patrunjel.
Sa aveti pofta!