Gatesc cu placere si ma uit pentru cateva secunde in urma…Nu stiu sa localizez momentul in care am descoperit ca sunt pasionata de arta culinara, dar pot sa va impartasesc din pasiunea mea pentru bucatarie in foarte putine cuvinte care sa va inspire in alegerile de moment sau de zi cu zi pentru a pregati in bucatariile voastre retete sanatoase, proaspete si cu mult gust.
Este adevarat ca nu intotdeauna avem la indemana ustensilele necesare, dar credeti-ma ca nu exista obstacol in a face o alegere care sa va aduca zambetul pe buze si satisfactia nemasurata atunci cand cei dragi voua gusta cu nesat din meniul, oricare ar fi el, pregatit acasa cu dragoste si placere.
Cred ca as fi subiectiva daca as face un top al ustensilelor necesare in bucatarie, datorita faptului ca ma atasez in egala masura atat de un cutit cat si de o tava sau de cantarul de bucatarie, iar daca ar fi sa aleg intre un robot multifunctional si un mixer, mi-ar fi la fel de greu sa aleg.
Si totusi…nu ma pot lipsi niciodata de cateva lucruri de baza care mi se par indispensabile in bucatarie:
Cutitul bun la toate… Sunt convinsa ca aveti mai multe, dar intotdeauna acesta este cel mai folosit datorita dimensiunii medii, a manerului foarte comod si a lamei periculos de ascutita.
O lingura de lemn si o spatula de silicon, ambele folosite in functie de retete, fie pentru protectia vaselor de gatit, fie pentru o mai usoara omogenizare a ingredientelor.
Tocatorul din bambus foarte util in pregatirea si tocarea legumelor, dar si a transarii bucatilor de carne sau ca blat pentru portionarea si modelarea aluaturilor.
Cana gradata si cantarul de bucatarie ne sunt indispensabile pentru a doza mult mai rapid atat ingredientele uscate, cat si pe cele umede. De cele mai multe ori folosim cana, dar sa nu ignoram importanta cantarului util in mod special la deserturi care au o reusita garantata dupa retete stricte si foarte bine cantarite.
O oala si o cratita cu capac, o tigaie medie pentru sotarea legumelor si o craticioara mai mica pentru diverse intrebuintari legate de sosuri, creme sau alte preparate gatite in cantitati mici, dar si doua tavi pentru cuptor (una dreptungiulara si una rotunda) pe care sa le folosim pentru fripturi, blaturi de tort, budinci sau alte preparate.
Tigaia din fonta si gratarul (electric – in cazul meu) ar sta, fara doar si poate pe primele locuri in topul ustensilelor de care avem nevoie pentru o bucatarie completa si niste fripturi gatite perfect…
Un set de boluri cu dimensiuni diferite pe care le folosim foarte des in pregatirea aluaturilor si a deserturilor, pentru legume sau carnuri. Cele de inox sunt foarte eficiente si se intretin extrem de usor, dar le puteti folosi la fel de bine si pe cele din sticla (este adevarat ca sunt putin mai grele), dar si pe cele din plastic – mai ieftine si la indemana oricui.
O strecuratoare si o sita din inox pentru filtrarea ceaiurilor si a altor lichide, si, desigur, pentru a cerne faina sau alte produse care necesita folosirea unei texturi fine si aerate.
Razatoarea cu mai multe fete pentru maruntirea legumelor, a fructelor sau a branzeturilor.
Mixerul de mana pe care il folosim cel mai des in pregatirea deserturilor.
Robotul electric de care nu ma pot lipsi sub nicio forma in bucatarie datorita accesoriilor complexe si a multiplelor posibilitati de folosire- de la tocator, blender, storcator de fructe si masina de tocat, si pe care il iubesc atunci cand ma scoate rapid din incurcatura.
Oooof, cam atat pentru azi dintr-o lista a celor mai folosite ustensile in bucatarie! Cei pasionati vor intelege cu cata strangere de inima nu am inclus aici multitudinea de alte ustensile pe care nu ratam ocazia sa ni le achizitionam ori de cate ori le zarim pe un raft al magazinelor de specialitate, sau le primim de la familie sau prietenii apropiati care ne cunosc atat de bine incat sa ne sensibilizeze cu un cadou pe masura.
Lista este lunga si interminabila, nu am mentionat inca aici gadget-urile pentru taiat si modelat legume sau fructe, posurile si formele diverse pentru modelarea fursecurilor sau a bomboanelor de casa, diversitatea de tavi (pentru checuri, briose, tarte sau budinci) si craticioare din debara, termometrul pentru carne si nenumaratele palete, teluri si sucitoare pentru aluat sau masina de paste, fiecare are o istorie de suflet si un loc aparte in bucataria noastra, ne usureaza munca si o transforma intr-o adevarata placere.
Este, asadar, bucataria locul in care se intrepatrund ustensilele si pasiunea?! Fiecare dintre noi are desigur o versiune proprie si un lacas nedescoperit inca in suflet unde se afla cuvinte ca gurmand, home-made, arome si gust. Cu ajutorul ustensilelor le punem in valoare si prin pasiune le dam viata realizand cu rabdare ceea ce ni se pare fiecaruia, in mod original, preparatul perfect pentru cei dragi.