Am pregatit acest tort de bezea cu lemon curd si fructe de padure pentru una dintre zilele festive ale sarbatorilor de iarna si a fost atat de apreciat incat nu am scapat sub nicio forma de insistentele pofticiosilor care l-au savurat si mi-au solicitat reteta.
Este un desert fin si racoros, desi la prima vedere ati zice ca este extrem de dulce, dar combinatia de bezea cu frisca naturala, lemon curd si fructele de padure pe care le-am avut la indemana- coacaze rosii si zmeura, este atat de reusita, incat cu siguranta veti fi tentati sa o incercati cat de curand.
Doar durata de preparare a blaturilor de bezea ma impiedica sa afirm ca este o reteta usoara si rapida, insa daca v-au ramas cateva albusuri de la pregatirea unei maioneze, sau a cozonacilor – daca se intampla sa va ganditi la aceasta reteta cu ocazia Sarbatorilor de Pasti sau de Craciun, este momentul oportun sa le folositi pentru acest deliciu si va asigur ca veti impresiona pe toata lumea.
Ingrediente:
- 6 albusuri
- 120 gr. zahar tos
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 2 lingurite amidon de porumb
- 1 lingurita de otet
- 400 ml. smantana pentru frisca
- 3 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie
- 200 gr. lemon curd
- 100 gr. zmeura
- 100 gr. coacaze rosii
Metoda de preparare:
Pentru inceput se incalzeste cuptorul la 170° C si se tapeteaza cu hartie de copt trei tavi rotunde cu diametrul de 26 cm.
Bateti albusurile spuma cu un praf de sare apoi adaugati treptat cate o lingura de zahar si mixati-le fara oprire pentru inca 4-5 minute. Incorporati cu grija amidonul, vanilia si o lingurita de otet, dupa care impartiti spuma obtinuta in mod egal in tavile pregatite, incercand sa lasati marginile putin mai ridicate si la un cm. distanta fata de partile laterale. Va recomand sa fixati in prealabil hartia de copt de fundul tavii din loc in loc cu putina spuma de bezea pentru a va fi mai usor sa o intindeti fara bataie de cap.
Se dau la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, apoi se reduce temperatura la 120° C si se lasa la copt pentru inca o ora si jumatate – doua. Se opreste cuptorul si se lasa in interiorul acestuia cu usa intredeschisa pana la racirea completa.
Daca va place sa simtiti straturile crocante de bezea, montati tortul chiar inainte de servire alternand blaturile de bezea cu frisca pregatita din cele 400 ml. de smantana foarte rece batuta cu 3 linguri de zahar pudra cu aroma de vanilie, cate doua-trei linguri generoase de lemon curd pe care il puteti pregati rapid cu ceva timp in urma dupa reteta de aici si cateva fructe de zmeura.
Incheiati cu un strat de frisca peste care picurati din loc in loc delicioasa crema de lamaie si cu multi ciorchini delicati de coacaze rosii lucioase si foarte apetisante.
Trebuie sa recunosc cu incantare ca au mai ramas cateva feliute si pentru a doua zi. A fost la fel de gustos, desi blaturile de bezea s-au mai inmuiat putin. Nu puteam refuza, oricum, inca o portie… 🙂
Sa aveti pofta!