SFOGLIATELLA

2
1049
Grad de dificultate: Dificil
Numar de portii: 16 buc
Timp de preparare: 6 ore

Imi doream de mult timp sa pregatesc aceasta reteta de sfogliatella care este un excelent produs italian de patiserie cu o umplutura fina de ricotta si gris cu scortisoara si multa coaja de portocale confiata.

Foietajul crocant si multitudinea de foite ce formeaza minunata scoica modelata cu rabdare si pasiune din aluatul facut in casa ma incanta atat de mult incat ma grabesc sa va impartasesc aceasta reteta deosebita.

Ingrediente:

  • 500 gr. faina
  • 200 ml. apa rece
  • 6 gr. sare
  • 50 gr. zahar pudra cu aroma de vanilie
  • 150 gr. unt

Umplutura:

  • 350 ml. lapte
  • 3 gr. sare
  • 100 gr. zahar
  • 150 gr. gris
  • 250 gr. ricotta
  • 1 ou si 2 galbenusuri
  • coaja de portocala confiata
  • 1 lingura scortisoara

Pentru aluat pregatesc un bol in care rastorn faina, sarea si zaharul pudra. Adaug treptat apa si amestec pana ce obtin un aluat destul de gros pe care il framant cateva minute pentru a incorpora toata faina.

Modelez aluatul intr-un dreptunghi pe care il invelesc in folie de plastic si il las deoparte pentru cel putin 30 de minute sa se odihneasca si sa se activeze glutenul.

Ca sa pot forma foile mai usor, impart aluatul in patru si iau prima bucata peste care presar putina faina si o rulez cu aparatul de paste prin cea mai larga setare. Il impaturesc din nou in 3 si trec iarasi aluatul prin aparat, procedand la fel inca o data pentru a se forma o foaie uniforma si omogena.

Micsorez setarile de grosime in timp ce mai presar din cand in cand un praf foarte fin de faina pana ce obtin o foaie foarte subtire de circa 1 mm.

La ultima setare am grija sa presar faina pentru a preveni lipirea foitei deja destul de lunga si incep sa o ung cu grija cu un strat foarte subtire de unt moale la temperatura camerei, nu inainte de a indeparta cu o pensula uscata excesul de faina.

Foile sunt foarte elastice in aceasta etapa si, desi sunt foarte subtiri, in timp ce le trag spre mine pentru a le rula, incerc sa le trag putin si pe latime pentru a le mai extinde si subtia putin.

Dupa ce am uns putin cate putin foaia pregatita si am rulat-o pe toata, dau prin masina de paste ce-a de-a doua bucata de aluat si continui rularea foii obtinute in continuarea celei dintai.

Procedez la fel pentru toate cele 4 bucati de aluat si le rulez una peste alta pana se formeaza o rola maricica si destul de groasa pe care o invelesc intr-o folie de plastic si o dau la rece cateva ore sau peste noapte.

Pentru umplutura pun laptele cu sarea si 60 gr. zahar intr-o oala si il incalzesc putin. Cand este aproape sa clocoteasca adaug grisul in ploaie si amestec incontinuu timp de aproximativ 5 minute pana se ingroasa. Dau vasul deoparte, il acopar cu o folie de plastic si il las sa se raceasca complet.

Dupa o ora, il pun in vasul de mixer si il bat pentru un minut cu 40 gr. zahar apoi adaug ricotta si o incorporez foarte bine in compozitia de gris.

Pun oul si il omogenizez bine in crema apoi adaug cele doua galbenusuri, coaja de portocala confiata si scortisoara.

Amestec bine, acopar bolul cu o folie de plastic si il dau la rece pana ce voi umple scoicile mele din foietaj.

Tai aluatul foarte rece cu un cutit ascutit in felii de circa 1 cm. latime, indepartand capetele neuniforme, apoi incep sa le modelez cu grija apasand usor cu buricele de la degetele mari dinspre centru spre exterior formand prin rulare un fel de con cu forma de scoica.

In timp ce apas straturile se separa usor formand o palnie cu un capat mai larg pe unde pun o lingura generoasa de umplutura si o inchid apasand cu grija.

Dupa ce le mai dau o jumatate de ora la rece, coc delicioasele sfogliatelle timp de 30-35 de minute in cuptorul incins in prealabil la 220° pentru 10 minute, apoi scad temperatura la 190° si le las pana se rumenesc si devin aurii.

Sa aveti pofta!

printeaza

2 COMENTARII

  1. Ma bucur sa vad atat de multe delicii! Acum asteapta pe lista Tortul de bezea cu lemon curd, dar recunosc, mi-e dor de sfaramicioasele aste deliciose!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.