PRAJITURA CU CREMA DE ZAHAR ARS

0
2242
Grad de dificultate: Usor
Numar de portii: 8
Timp de preparare: 90 min

Nu stiu de ce, dar de fiecare data cand am mai multe oua prin frigider, ma trece gandul la un tort de mere cu crema de zahar ars sau la prajitura cu crema de zahar ars.

S-a nimerit sa fie o zi mai plina, asa incat m-am decis in ultimul moment sa incropesc o prajitura rapida pe cat de simpla, pe atat de gustoasa si apetisanta.

Ne place tuturor si nu o putem refuza niciodata, mai ales ca este extrem de dulce si foarte aromata, datorita siropului de zahar ars.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 4 linguri de faina
  • 2 linguri de cacao
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Pentru crema:

  • 7 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 700 ml. lapte
  • 1 plic zahar vanilat

Am ales sa fac prajitura intr-o tava rotunda de guguluf, iar pentru a obtine siropul mult dorit si aroma de baza, mai am nevoie suplimentar de 5 linguri de zahar pe care le caramelizez si tapetez tava rotind-o cu grija astfel incat acesta sa acopere uniform fundul tavii si partile din lateral.

Ma ocup apoi de blat pentru care mixez foarte bine ouale cu zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul.

Adaug esenta de vanilie, apoi cern ingredientele uscate si le incorporez foarte usor in spuma de oua.

Torn compozitia in tava si ma apuc imediat de crema.

Amestec cele sapte oua cu zaharul tos si zaharul vanilat, apoi le mixez pentru cateva minute si adaug laptele integral.

Este momentul sa torn cu grija compozitia de oua si lapte cu ajutorul unei cani gradate pe marginea tavii in care am pus blatul si observ cu incantare cum acesta se ridica deasupra, devenind astfel blatul de sustinere pentru prajitura care va fi intoarsa la final.

Incalzesc cuptorul la 160° C, pregatesc o tigaie cu apa fierbinte si pun in ea tava mea cu prajitura care se va coace la bain-marie timp de 40-45 de minute.

Obtin astfel o crema foarte fina si fara gauri in care sa patrunda siropul de zahar ars, iar prajitura va fi neteda si glazurata uniform cu zaharul caramelizat care patrunde usor atat in crema cat si in blatul de cacao extrem de pufos.

Rastorn prajitura dupa cel putin o ora de odihna pe un suport cu marginile mai inalte si o dau la rece peste noapte. Se poate servi cu frisca, insa mie imi place gustul natural si aroma intensa de zahar caramelizat care ma duce de fiecare data cu gandul la copilarie si la primele experiente de pregatit prajituri in bucataria de acasa.

Sa aveti pofta!

printeaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.