Am facut iarasi paine de casa. Nu orice paine, ci una mai speciala cu faina de secara, masline verzi si cascaval.
Este extrem de consistenta si are un gust deosebit datorat combinatiei de mai sus la care am adaugat cateva seminte de chimen pentru o nuanta subtila de arome suplimentare.
Prin culoarea ei aramie acoperita din loc in loc cu un praf de faina, coaja groasa si crocanta, precum si miezul putin umed si destul de pufos, aceasta paine se afla in preferintele mele, fiind de departe castigatoare in lupta cu variantele diverse de paine cu faina integrala sau de secara pe care le mai cumpar uneori.
Nu va grabiti sa o taiati imediat ce ati preparat-o. Lasati-o cuminte sa astepte pe un gratar sau pe un fund de lemn cateva ore bune, sau peste noapte, pentru a simti pe deplin gustul adevarat al acestei painici speciale si imi veti da dreptate, mai ales daca va plac maslinele verzi umplute cu ardei.
Ingrediente:
- 350 gr. faina de secara
- 250 gr. faina alba
- 450 ml. apa
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 7 gr. drojdie uscata
- 200 gr. cascaval ras
- 100 gr. masline verzi umplute cu ardei
- ½ lingurita seminte de chimen
Pentru inceput amestec intr-un bol drojdia cu zaharul, o lingura de faina si doua linguri cu apa calduta.
Las bolul deoparte pentru 5-10 minute, cat sa se activeze drojdia, si pregatesc un castron incapator in care pun celelalte ingrediente.
Dupa ce am amestecat bine cele doua tipuri de faina cu o lingurita de sare, maslinele verzi umplute cu ardei, cascavalul razuit si semintele de chimen pe care le-am pisat putin intr-un mojar, adaug maiaua pregatita si incep sa torn putin cate putin apa rece pana ce obtin un aluat omogen si nu foarte tare pe care il framant la final pe blatul presarat cu faina din cauza consistentei destul de lipicioase.
Il pun inapoi in bolul uns cu putin ulei de masline, pun deasupra folie de plastic si invelesc bolul intr-un prosop de bucatarie.
Va sta la dospit pentru cel putin 12 ore. Initial creste destul de mult, nu ca si faina alba, dar isi dubleaza volumul si se opreste din dospit revenind putin la o forma destul de pufoasa si elastica pe deasupra careia puteti observa basicutele sparte, semn ca s-a oprit din crescut.
Framant putin aluatul pentru a obtine o consistenta omogena fara bule si il mai las la dospit pentru inca doua ore.
Incalzesc cuptorul la 250° C, pregatesc o oala groasa pe care o bag in cuptor sa fie incinsa bine, apoi presar pe fundul acesteia un praf de faina si mut aluatul care si-a dublat volumul in oala fierbinte.
Dupa ce presar si pe deasupra putina faina, o acopar cu un capac si o bag in cuptor pentru cel putin 20 de minute cand dau deoparte capacul, cobor temperatura la 240° C si las painea sa prinda crusta maronie si groasa pentru inca 15-20 de minute.
Se poate observa coaja groasa si crocanta de dedesubt obtinuta cu ajutorul oalei fierbinti imediat ce scoateti painea din cuptor si o asezati pe un gratar.
Daca o loviti pe fund si suna a gol va veti da seama fara doar si poate ca este coapta suficient si cu greu va veti abtine sa nu o taiati imediat ce ati scos-o din cuptor din cauza mirosului imbietor.
Sa aveti pofta!