Am pregatit mai devreme un bol consistent de lemon curd cu gandul la un desert racoritor si dulce, osciland inca intre o tarta cu lamaie si bezea sau briose pufoase si apetisante pe care le indragesc foarte mult.
Ador aceste cupcakes in care se ascunde surpriza acrisoara de lemon curd , iar bezeaua italiana de deasupra completeaza cu succes gustul si imaginea care te imbie sa mai intinzi mana pe platou inca o data fara riscul de a te satura imediat de prea multe prajituri.
Ingrediente:
Pentru briose:
- 200 gr. faina
- 200 gr. zahar
- 1 plic praf de copt
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- ¼ lingurita sare
- 1 lingura coaja de lamaie
- 120 gr. unt (cubulete)
- 3 oua
- 150 ml. lapte batut
- 2 linguri zeama de lamaie
Pentru lemon curd:
- 3 oua
- 100 ml. zeama de lamaie
- 120 gr. zahar
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
- 60 gr. unt
Pentru bezeaua italiana:
- 3 albusuri
- 150 gr. zahar
- 50 ml. apa
Aluatul de briose se face foarte rapid, asa incat primul lucru pe care il fac este sa setez cuptorul la 180° C si sa pregatesc tava de briose in care asez cele 12 forme speciale de hartie.
Cern ingredientele uscate intr-un bol (faina, zaharul, sarea, praful de copt si bicarbonatul), apoi adaug peste ele coaja rasa de lamaie, untul moale taiat cubulete si cele trei oua.
La final torn laptele batut urmat de doua linguri cu zeama de lamaie si omogenizez bine cu un mixer toate ingredientele.
Cu aluatul obtinut, umplu formele de hartie cam trei sferturi si bag tava in cuptorul incins pentru 20-25 de minute, cat sa se rumeneasca usor si sa treaca testul scobitorii.
Dupa ce s-au racit complet timp de cel putin o jumatate de ora, iau fiecare briosa si fac cate o scobitura in centru cu ajutorul unui cutit rotund pentru pepene.
Pun in gaurelele formate cate o lingurita – doua de lemon curd (reteta o puteti gasi aici) si las briosele deoparte cat pregatesc bezeaua italiana.
Fac un sirop din cele 150 de grame de zahar peste care pun 50 ml. apa (cat sa acopere bine zaharul din ibric) si il las la fiert pe foc mic pana ajunge la cel putin 115 – 117° C.
Intre timp mixez foarte bine albusurile cu un praf de sare.
Dau deoparte siropul fierbinte si il torn rapid in fir subtire peste spuma de albus cu mixerul pornit la viteza mare, apoi continui sa amestec pentru cateva minute pana ce bezeaua se raceste si se intareste suficient.
Decorez cu bezea minunatele cupcakes umplute cu crema fina si delicata de lamaie, apoi le ”rumenesc” pe deasupra cu o torta speciala si le asez nerabdatoare pe un platou.
Sa aveti pofta!