Am ”invatat” sa pregatesc foietajul de casa inca de mica privind la mama care face si acum cele mai bune prajituri cu osanza din lume.
Abia cand am fost la casa mea si m-am incumetat in ale bucatariei, am pus in practica impachetarile de rigoare cu repetarile aferente si semnele cu una, doua sau trei gauri insemnand ordinea bucatilor misterioase cu osanza din belsug care isi asteptau cuminti in frigider urmatoarea pliere ”numerotata”.
Vremurile ne permit iar timpul foarte scurt pe care il avem acum la dispozitie ne indeamna sa cumparam din comert un pachet cu aluat de foietaj, economisind astfel cu mult din timpul pe care l-am petrece in bucatarie.
Mi se intampla si mie uneori, dar, credeti-ma ca la anumite retete merita cu varf si indesat sa pregatiti unul acasa care are cu siguranta un alt gust daca folositi unt cu cel putin 80% grasime si nu margarina.
De aceasta data voi face mai mult aluat – aproximativ 1,2 kg., pe care il voi imparti la final in trei pachete, unul pentru pateurile cu branza la care ma gandesc de ieri intr-una, iar celelalte doua le voi pastra la congelator ambalate individual pentru alte ocazii.
Ingrediente:
- 500 gr. faina
- 350 ml. apa
- 5 gr. sare
- 300 gr. unt 82% grasime
Pentru inceput pregatesc un aluat simplu din faina, apa si sare. Il framant pentru 5-10 minute pe blatul presarat cu faina pana se activeaza glutenul si nu se mai lipeste de mana, apoi il invelesc in folie de plastic si il dau la rece pentru cel putin 30 de minute.
Intre timp aplatizez untul pe care l-am scos din frigider cu 10 minute inainte intre 2 foi de hartie de copt astfel incat sa incapa pe doua treimi din aluatul initial pe care il voi modela mai tarziu, si il dau si pe el la rece.
Dupa o jumatate de ora scot aluatul din frigider, il intind intr-o foaie de aproximativ 50 cm. lungime si 24 cm. latime, iar deasupra asez foaia de unt pregatita sa acopere 2/3 din aluat.
Prima oara pliez aluatul in trei, partea fara unt o aduc deasupra, peste partea din mijloc, iar partea opusa va veni peste ea.
Intorc aluatul astfel incat sa am in dreapta mea partea desfacuta si il intind foarte usor cu sucitorul pe verticala- de jos in sus si invers, impiedicand astfel untul sa iasa pe margine.
Obtin o foaie dreptunghiulara cu laturile de aproximativ 50 cm. lungime si 20 cm. latime, pe care o pliez de aceasta data in patru incepand cu cele doua capete de pe lungime pe care le aduc spre centru cu o distanta de 1 cm. lasata intre ele, apoi le suprapun ca o carte inchisa.
Este musai sa dau aluatul la rece pentru cel putin o jumatate de ora deoarece simt ca untul din interior a inceput sa fie moale si trebuie mentinut cat mai rece.
Dupa ce scot aluatul de la frigider, il rotesc astfel incat sa am partea desfacuta in dreapta mea, il intind inca o data pe lungime si folosesc aceeasi impachetare in patru cu ”inchiderea cartii” rotita spre mana mea dreapta.
Repet plierea inca o data si dau iarasi aluatul invelit in celofan la rece pentru cel putin o jumatate de ora.
La final il intind astfel incat sa obtin o singura foaie, de aceasta data putin mai lata, cu o grosime de circa 1 cm., pe care o tai in cele trei parti de care va spuneam mai devreme, si voi coace pentru inceput cateva pateuri extrem de gustoase si crocante cu branza.
Sper sa prindeti curaj, chiar daca nu aveti indemanare si va astept cu rezultate sau vesti pozitive despre incantarea si satisfactia unui foietaj de calitate pregatit acasa pe care sa il folositi in retetele voastre alaturi de cei dragi.
Sa aveti pofta!