Mancarea este un excelent mijlocitor intre oameni. Fie ea aperitiv, ciorba sau desert, este un prilej minunat de a impartasi la o masa amintiri, intamplari sau alte impresii, mai ales cand cei alaturi de care te bucuri vin de pe diverse meleaguri ale tarii.
Emotia care m-a cuprins cu doar cateva zile inainte de a-mi revedea intr-o minunata locatie de la Arieseni colegii de liceu pe care nu i-am intalnit de 28 de ani, a fost maxima si nu puteam rata ocazia de a-i surprinde cu ceva dulce pregatit de mine cu multa pasiune.
Mi-a fost greu sa ma decid ce sa fac astfel incat sa satisfac toate gusturile, necunoscute de mine bineinteles, dar au castigat multicolorele macarons umplute cu diverse creme, checul cu fructe confiate si glazura de lamaie si, desigur, tarta cu ciocolata pe care nu o poate refuza nimeni.
Toate bucatele savurate impreuna, de la painea cu ceapa si slanina afumata pregatita la gratar, gratarul pregatit spre final sub umbrela din cauza ploii, painea taraneasca de o jumatate de metru adusa de Moni de la Oradea, branzica, ouale bio sau legumele din gradina aduse de colegi, carnatii virsli din carne de capra gustati pentru prima oara cu aceasta ocazie, palinca, visinata, sau vinul de casa, pana la drob si deliciosul gulas pregatit de Dana, toate au avut un gust de exceptie pe care l-am savurat din plin cu tot sufletul meu plin de incantare, emotie si sensibilitate nerostita.
Sigur am uitat sa mentionez ceva care sa nu ma fi impresionat prin gust, calitate sau companie deosebit de placuta, dar subiectul acestei postari se vrea a fi o particica din remember-ul unui week-end minunat pentru care le multumesc colegilor mei, mai ales dupa aprecierile deserturilor pregatite printre care s-a aflat si tarta de mai jos.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 300 gr. faina
- 150 gr. unt
- 50 gr. zahar pudra
- 15 gr. cacao
- 1 praf de sare
- 1 praf de cardamom
- 1 praf nucsoara
- 2 galbenusuri
Pentru crema:
- 400 gr. ciocolata
- 175 ml. frisca lichida
- 175 ml. lapte
- 2 galbenusuri
- 50 gr. zahar pudra cu aroma de vanilie
- 50 ml. lichior de ciocolata
Primul pas pe care il fac este sa pregatesc aluatul pentru tarta.
Pun intr-un robot faina cernuta impreuna cu un praf de sare, pudra de cacao, zaharul pudra, nucsoara si un praf de cardamom.
Adaug untul foarte rece taiat cubulete si cele doua galbenusuri dupa care le mixez impreuna pret de cateva secunde, cat sa obtin un amestec nisipos.
Torn 2-3 linguri de apa si mai amestec de cateva ori pana ce aluatul incepe sa se lege.
Il rastorn pe o folie de plastic incercand sa formez o bila compacta pe care o aplatizez putin si o las invelita la frigider timp de cel putin o jumatate de ora.
Dupa ce s-a odihnit suficient, scot coca si o asez cu multa rabdare in tava speciala pentru a obtine aceeasi grosime atat in partea de jos, cat si pe margine.
O intep din loc in loc cu o furculita pentru a nu se umfla la copt, apoi o mai dau la frigider pentru 15 minute.
Intre timp incing cuptorul la 180° si pregatesc boabele de orez pe care le pastrez special pentru coptul tartelor.
Iau o hartie de copt pe care o asez peste aluat, rastorn orezul si bag tarta in cuptor pentru 15 minute, dupa care dau orezul deoparte si mai las crusta la copt pentru 20 de minute la 170°.
Imi dau seama ca este gata imediat ce incepe sa se desprinda de margini, moment in care opresc aragazul si o las la racit in tava pentru cel putin o ora.
Intre timp frec cele doua galbenusuri pregatite pentru crema cu zaharul pudra si torn peste ele amestecul de lapte si frisca pe care le-am dat in clocot.
Amestec incontinuu pentru a nu se coagula, apoi rastorn in bol cubuletele de ciocolata.
Le omogenizez incet pana se topesc uniform si obtin o crema foarte fina si consistenta peste care mai adaug 50 de mililitri de lichior de ciocolata.
Rastorn crema in crusta de tarta care este deja racita si pusa pe un suport, apoi o dau la rece pentru cel putin doua-trei ore.
Cu greu te poti abtine sa nu tai o felie de nerabdare pentru a simti gustul cremos si aromat de ciocolata, dar numai gandul ca am fost alaturi de prieteni si am pregatit-o special pentru ei, m-a retinut sa nu o savurez singura.
Asa incat, dragii mei, va astept la inca o felie de tarta! Iar la anul, vedem noi cu ce ne mai delectam la desert…
Sa aveti pofta!