O friptura reusita nu are nevoie intotdeauna de prea multe ingrediente pentru a avea o savoare care sa puna in valoare bucatica de carne din farfurie. Cu doar cateva plante aromatice putem obtine un preparat deosebit care sa ne fie pe plac alaturi de garnitura potrivita si sosul preferat.
Pulpa de miel la tava cu graten de cartofi dulci este una din retetele pe care le ador in orice perioada a anului, mai ales ca in zilele de Pasti abia apuci sa te bucuri de ea din cauza nenumaratelor preparate de sarbatoare de pe masa.
Ingrediente:
- 1 pulpa de miel (700 gr.)
- 3 catei de usturoi
- rozmarin, salvie, cimbru
- ulei de masline
- 250 ml. vin alb
Pentru cartofii gratinati:
- 1 cartof dulce
- 250 ml. smantana de gatit
- sare, piper, praf de chili
- 1 catel de usturoi
- cimbru, salvie
- 50 gr. cheddar
Incep cu pulpa de miel pe care o ung cu putin ulei si o asezonez cu sare si piper.
Maruntesc plantele aromatice cat pot de mult, zdrobesc 2 catei de usturoi pe care il toc, de asemenea foarte marunt si il pasez usor cu latul cutitului pe tocator impreuna cu verdeturile pregatite.
Masez bucata de carne cu amestecul astfel obtinut pentru a-si lua toate aromele minunate, apoi o pun intr-o tava si o bag in cuptorul incins in prealabil la 210° pentru aproximativ 20 de minute.
Folosesc aceasta procedura pentru o rumenire rapida care sa pastreze in interiorul pulpei sucurile delicioase care vor mentine fragezimea carnii pe toata durata gatirii lente si indelungate ce va urma.
Scot tava din cuptor, adaug catelul de usturoi ramas taiat feliute, cateva crengute de rozmarin, un pahar de vin alb si un pahar de apa.
Scad temperatura cuptorului la 150°, acopar tava cu o folie de aluminiu si o introduc iarasi la cuptor pentru cel putin 2 ore.
Din cand in cand o mai stropesc si pe deasupra cu lichidul din tava, iar in ultima jumatate de ora scot folia si las carnea sa se rumeneasca frumos.
Pentru cartofii gratinati tai rondele cat mai subtiri cartoful dulce curatat, le stropesc cu putin ulei de masline si presar peste ele sare, piper si un praf generos de chili macinat.
Pun intr-un ibric smantana de gatit, o incalzesc usor si infuzez in ea 2 frunze de salvie, 1 catel de usturoi si 2 crengute de cimbru proaspat.
Folosesc un vas foarte mic de sticla termorezistenta pe care il ung bine cu putin ulei de masline, asez in straturi rondelele de cartofi peste care torn smantana aromatizata, apoi pun deasupra bucatele tocate de cheddar.
Acopar vasul cu folie de aluminiu si il dau la cuptor alaturi de miel pentru cel putin 30 de minute.
Estimez timpul de asa natura incat sa scot cartofii cu cateva minute inainte pentru a se odihni putin.
Dupa ce scot pulpa si o dezosez foarte usor, am timp sa aprind grilul care sa gratineze usor cartofii pentru 3-4 minute inainte de servire.
Langa un sos de iaurt cu menta si cu 2-3 stropi de sos din tava picurati peste friptura, veti fi foarte incantati de pulpa de miel la tava cu graten de cartofi dulci, credeti-ma.
Sa aveti pofta!