Am mancat lava cake de foarte multe ori si de fiecare data eram placut surprinsa de siroiul gros si decadent al ciocolatei care se revarsa parca in mod special pentru placerea mea nestavilita de a gusta cu nesat prima lingurita plina cu blat, crema de ciocolata si inghetata.
Imi imaginam, pe atunci, ca acel cineva care pregatise prajitura, pusese separat in interiorul ei bucati de ciocolata sau o crema de ciocolata care urma sa se topeasca in cuptor si sa fie descoperita de pofticiosii ca mine care nici macar nu erau curiosi sa afle reteta.
De atunci m-am mai documentat putin si sunt cateva metode la fel de reusite, insa azi va prezint ultima varianta pe care o incerc destul de des si se prepara foarte rapid – in doar o jumatate de ora, cu tot cu coacere.
Ingrediente:
- 100 gr. ciocolata 45% cacao
- 40 gr. ciocolata amaruie 75% cacao
- 60 gr. unt
- 1 pastaie de vanilie
- 2 oua
- 2 linguri zahar pudra
- 1 lingura rasa faina
Cat timp se topeste ciocolata impreuna cu untul la bain-marie, pregatesc 2 vase ramekin (surprinzatoarele vase din ceramica ce rezista pana la cel putin 250° C) pe care le ung cu unt si le tapetez cu zahar pudra.
Mixez foarte bine cele doua oua pregatite cu zaharul pudra, adaug semintele de la o pastaie de vanilie si incorporez in amestecul obtinut ciocolata calduta.
La final presar faina si mai amestec de cateva ori cu o spatula.
Impart compozitia in cele doua boluri speciale, le asez pe o tava de copt si le pun in cuptorul incins la 180° C pentru 12 minute.
Sunt gata cand observ ca s-a format crusta de deasupra si nu mai sunt la fel de lucioase ca la inceput.
Las prajiturelele deoparte doar pentru 2 minute, cat sa pregatesc farfuriutele in care o sa pun si cate doua cupe de inghetata cu vanilie si caramel, nelipsite de langa acest deosebit desert.
Urmeaza momentul mult asteptat in care rastorn lava cake pe farfurie si o crestez pentru degustare. Este o explozie de ciocolata fierbinte, intr-adevar, care cucereste si cele mai pretentioase gusturi, prin urmare va recomand sa o incercati acasa cu curaj.
Sa aveti pofta!