Eu nu rezist niciodata in fata unei farfurii pline cu dovlecei pane insotiti din belsug de nelipsitul mujdei de usturoi si iaurt. Mananc pana la ultima bucatica, iar a doua zi ma gandesc cu pofta la cat de buni au fost si ma abtin cu greu sa mai pregatesc o portie, de teama sa nu ma plictisesc de aceasta gustare foarte satioasa pe care o poate prepara oricine foarte usor.
Ingrediente:
- 2 dovlecei- 500 gr.
- 2 oua
- 80 gr. faina
- ½ lingurita sare
- ½ lingurita oregano
- 2 catei de usturoi
- ½ lingurita otet
- 2 linguri ulei masline
- 3 linguri iaurt
Pregatesc dovleceii pe care ii tai in rondele mai grosute de aproximativ 5-6 mm., ii presar cu putina sare si ii las putin sa se scurga pe o farfurie in care am asezat dedesubt un prosop de hartie.
Bat cele doua oua cu un praf de sare, apoi pun intr-un bol separat faina si o jumatate de lingurita de oregano uscat.
Tamponez bine feliile de dovlecel care au eliminat o gramada de apa, dupa care le iau una cate una si le tavalesc prin faina si ou batut, repetand operatiunea pentru o crusta cat mai consistenta.
Le prajesc in tigaia de fonta pe care am asezat-o pe ochiul mediu al aragazului la foc minim pana se patrund usor si capata o culoare aramie.
Pentru mujdei, pisez foarte bine usturoiul intr-un mojar cu putina sare, picur cativa stropi de otet pentru a-i mai lua din iuteala, apoi adaug incet doua linguri de ulei de masline amestecand mereu pana obtin un soi de maioneza.
La final adaug cele trei linguri de iaurt si il omogenizez bine.
Au iesit, intr-adevar, doua portii generoase, dar a mea a fost putin mai mare…
Sa aveti pofta!