Pare o reteta destul de dificila si foarte migaloasa pentru un brunch intarziat de duminica din cauza cosuletelor din foietaj pregatite dis de dimineata, dar credeti-ma ca merita fiecare efort si minut petrecut cu placere in bucatarie pentru acest delicios si foarte consistent preparat de mic dejun.
Si apoi, daca va place sa mai intarziati putin in pat inainte de a manca, cosuletele din foietaj se pot coace fara nicio problema cu o seara inainte.
Dimineata urmatoare nu trebuie decat sa continuati cu pasii urmatori, umpleti cosuletele reci si oricum mai trebuie introduse in cuptor la final pentru cateva minute pentru a se topi branza Camembert.
Ingrediente:
- ½ pachet foi fine de placinta
- 100 ml. ulei
- ½ ardei gras
- 2 felii bacon
- 50 gr. branza Camembert
- 4 buc sparanghel
- 4 oua
Pentru sosul olandez:
- 2 galbenusuri
- 100 gr. unt
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 10-15 fire cepsoara
Trebuie lucrat foarte rapid cu foile fine de placinta. Este foarte important sa le decongelam cu doar 20-25 de minute inainte de a le folosi deoarece se usuca destul de repede si se rup foarte usor. Pentru a le mentine umezeala, imediat ce le-am decongelat le acoperim cu un prosop umed.
Decupez cateva foi in patrate cu latura de aproximativ 20 cm. si le ung cu ulei pe fiecare in parte imediat ce pun una peste alta in colturi diferite pentru un aspect cat mai floral. Formez astfel 4 cosulete formate din 5-6 straturi de foi pe care le asez apoi in forma de briose.
Le las sa se rumeneasca in cuptorul incins la 190° pentru 15 minute, timp in care pregatesc umplutura si ouale posate.
Pentru umplutura folosesc o tigaie anti aderenta in care rumenesc putin baconul si ardeiul gras taiate bucatele.
Pun pe foc un vas cat mai larg cu 1 litru de apa sa fiarba usor, adaug 50 ml. otet si pun cele 4 oua, unul cate unul in inelele pe care le folosesc de aceasta data pentru a obtine oua posate cat mai compacte. Le las sa fiarba pentru 3 minute si le scot pe un prosop de hartie.
Mi-a ramas putin timp in care pun la bain-marie cele doua galbenusuri cu zeama de lamaie si un praf de sare. Le amestec bine pentru 2-3 minute cat sa arate ca o smantana subtire, apoi incep sa adaug cate un cubulet de unt rece amestecand incontinuu pana il incorporez pe tot. Untul rece ma va ajuta astfel sa obtin un sos olandez cat mai fin si foarte consistent.
Cosuletele mele din foietaj sunt gata. Scot tava din cuptor, impart in ele umplutura de bacon si ardei gras in mod uniform, o acopar cu cate un ou si pun deasupra cate o bucatica sanatoasa de branza Camembert.
Mai dau tava la cuptor pentru 3-4 minute cat sa se topeasca branza si toc marunt firele de cepsoara pe care le adaug in sosul olandez.
Blansez sparanghelul pentru 2 minute in apa fierbinte, apoi il scot si il rumenesc rapid in putin ulei de masline. Presar deasupra un praf de sare si putin usturoi macinat dupa care il asez pe farfuriile de servire.
Nu imi mai trebuie nimic pana la cina… Sunt crocante, au o umplutura cu bacon si ardei gras pe gustul meu, iar ouale cleioase acoperite cu branza topita si sosul acrisor intregesc gustul demential din farfurie.
Sa aveti pofta!