CHIFLE CU SUSAN

0
1014
Grad de dificultate: Mediu
Numar de portii: 8
Timp de preparare: 3 ore

Va sfatuiesc sa pregatiti paine acasa. Nimic nu se compara cu mirosul proaspat de paine calda ce aduna familia si prietenii aproape. Este un prilej foarte potrivit pentru a va bucura impreuna de acest miros inconfundabil care va va umple bucataria, iar satisfactia de a rupe cu mana o bucata de paine aburinda cu coaja crocanta si miezul pufos este greu de descris in cuvinte.

Personal, imi era dor la intoarcerea din concediu de chiflele pe care le facusem deja de cateva ori in cuptorul cel nou cu ventilatie si m-am apucat rapid de pregatit cateva chifle pufoase si calde cu susan presarat pe deasupra.

Ingrediente:

  • 400 gr. faina
  • 250 ml. lapte
  • 1 lingurita sare
  • ½ lingurita zahar
  • 10 gr. drojdie proaspata
  • 50 ml. ulei de masline
  • 1 lingura seminte de susan

Pregatesc rapid o maia din drojdie amestecata cu zahar, doua linguri de apa calduta si o lingurita de faina, apoi o las deoparte 10-15 minute cat sa se activeze drojdia si sa faca basicute.

Intre timp cern faina intr-un bol incapator, adaug sarea cat mai pe margine pentru a nu intra in contact direct cu maiaua si incalzesc foarte putin laptele, cat sa nu fie fierbinte.

Fac o gaura in mijlocul fainii pregatite si adaug maiaua, dupa care incep sa torn laptele putin cate putin amestecand usor cu mana.

Dupa ce am omogenizat bine aluatul, adaug uleiul de masline si continui framantatul pana la incorporarea completa.

In acest moment presar putina faina pe blatul de lucru, scot aluatul din bol si il mai framant pentru cel putin 10-15 minute, cat sa devina foarte compact si nelipicios, iar textura parca are tendinta cumva sa faca bule.

Il incerc usor apasand cu un deget pentru a verifica daca revine la forma initiala si ma conving astfel ca l-am framantat suficient.

Acum il pun din nou in bol si il acopar cu cateva prosoape pentru dospire.

Dupa aproximativ o ora cat a stat la loc caldut, aluatul si-a dublat volumul si este gata de modelat.

Il impart in 8 parti cat de cat egale, apoi formez bilele minunate tragand foarte usor aluatul din laterale catre partea de dedesubt.

Le mai las sa se odihneasca in tava timp de 20-25 de minute cat sa mai creasca putin si incing cuptorul la 220°.

In final, ung chiflele cu putin lapte cu ajutorul unei pensule si presar deasupra semintele de susan.

Daca nu aveti cuptor cu ventilatie, este indicat sa puneti intr-o tava pe fundul cuptorului o ceasca cu apa rece sau 2-3 cuburi de gheata pentru a se forma aburi si setati cuptorul la 240°.

Eu voi lasa chiflele la copt cu setarea ventilatorului pornita la 220° pentru aproximativ 15-17 minute dupa care le scot si astept cu greu sa se racoreasca putin.

Va garantez ca nici la voi nu vor rezista pana la micul dejun daca le preparati de cu seara…

Sa aveti pofta!

printeaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.