TORT DE INGHETATA CU CAPSUNI SI VANILIE

0
3480
Grad de dificultate: Dificil
Numar de portii: 10
Timp de preparare: 9 ore

Protagonistele acestei perioade din an sunt cu siguranta capsunile a caror savoare si prospetime te inspira la tot felul de preparate care mai de care mai colorate si mai pline de arome.

Prin urmare, voi pregati un delicios tortulet de inghetata cu capsuni si vanilie care sa ma duca cat mai aproape de zilele calduroase de vara in care te poti delecta cu placere alaturi de o felie generoasa din acest desert fin si racoritor.

Ingrediente:

  • 350 ml. lapte
  • 200 ml. smantana pentru frisca
  • 5 galbenusuri
  • 150 gr. zahar
  • 250 gr. capsuni
  • 1 pastaie de vanilie
  • 1 foaie de pandispan cu vanilie

Pentru a crea baza tortului meu de inghetata folosesc un blender in care mixez impreuna laptele, smantana pentru frisca, galbenusurile si zaharul.

Le omogenizez bine, apoi pun emulsia obtinuta intr-un bol pe care il pun imediat pe o baie de aburi.

Amestec incontinuu cu un tel timp de aproximativ 20 de minute astfel incat sa impiedic coagularea galbenusurilor pana ce obtin o compozitie putin cremoasa de deasupra careia aproape ca au disparut bulele mititele de la inceput.

Din cand in cand verific temperatura amestecului meu care sa nu depaseasca 75°, iar cand acesta ajunge la temperatura dorita pun imediat vasul intr-un bol cu apa foarte rece si gheata pe care il folosesc ca un soc termic pentru o racire rapida.

In timp ce las sosul sa ajunga la o temperatura cat mai scazuta pentru cateva minute la congelator, mixez bine capsunile pana obtin o spuma fina.

Pentru cea de-a doua aroma din tortuletul meu, incalzesc 200 ml frisca lichida in care infuzez semintele si pastaia de vanilie timp de cateva minute dupa care o las la racit si pe aceasta.

Impart baza racita foarte bine in doua parti egale, o parte o amestec cu capsunile, iar cealalta cu frisca aromatizata din care am inlaturat pastaia de vanilie.

Dau la congelator cele doua recipiente timp de 1 ora apoi le mixez foarte bine pentru a distruge acele de gheata care deja incep sa se formeze.

Folosesc acest procedeu necesar pentru a obtine o inghetata foarte cremoasa si delicata din jumatate in jumatate de ora de vreo 7-8 ori pana observ modificarea texturii obtinute intr-o spuma consistenta foarte fina care este gata sa fie rasturnata in tava de chec pe care am tapetat-o cu folie de plastic.

Deasupra asez un blat dintr-o foaie de pandispan cu vanilie, presez putin si impachetez bine suprafata acestuia cu marginile foliei lasate mai mari, apoi dau tortul la congelator peste noapte.

Cand il rastorn pe platoul pregatit, asez deasupra cateva feliute de capsuni si adaug firisoare fine de ciocolata alba.

Sa aveti pofta!

print

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here